Fortuna Sittard is gered. Alleen Brussel en de middenstand van Sittard-Geleen kunnen nog tegenstribbelen en zeker die laatste groepering zal dat ook wel gaan doen waardoor de hele zaak vertraging kan oplopen. Gelukkig ligt het niet voor de hand dat uitstel in deze tot afstel zal leiden.

De Sittardse en Geleense middenstand dus. Verenigd in de Stichting Ondernemers Binnenstad Sittard (SOBS) en – zoals dat hoort in een wereldstad – het Engelstalig opererende Geleen Promotion.

Toegegeven, je moet wel een erg verstokte Fortuna fan zijn als je niet wilt toegeven dat detailhandel rond het stadion van Fortuna Sittard, klanten gaat wegtrekken uit de binnensteden van Sittard-Geleen. En dat zal ongetwijfeld leiden tot inkomstenderving van de winkeliers in de binnenstad. Dat de winkeliers op hun achterste poten staan is dus wel begrijpelijk. Zeker omdat het gemeentebestuur van Sittard-Geleen vorig jaar nog verkondigde dat er rond het W&P Stadion geen detailhandel zou komen, een garantie waar het stadsbestuur een jaar later doodleuk op terugkomt. Het stadsbestuur is dus niet echt wat je noemt een betrouwbare partner gebleken in dit geval en de ondernemersverenigingen spreken daar schande van.

Gevolg, de ondernemersverenigingen zullen trachten juridisch alles uit de kast te halen de plannen rond het W&P Stadion te dwarsbomen en wellicht zal er ook nog wel een schadeclaim op de deurmat van de gemeente Sittard-Geleen vallen. Prima, dat is hun goed recht en daar zul je mij niet over horen.

Waar ik minder goed tegen kan, is het weinig consequente gedrag van de ondernemersverenigingen. Zo las ik dinsdag in de Limburgse kranten dat wethouder, en tevens woordvoerder van ‘Rooijen Consultancy’, Fred den Rooijen had becijferd dat ‘het openstellen van winkels in de binnensteden op kermiszondag, zeker economisch effect zou sorteren’. In afwachting van het rapport waarin deze conclusie gegarandeerd wordt (ik ga er vanuit dat Rooijen Consultancy mij het rapport zal toesturen), veronderstel ik dat Rooijen Consultancy uitgaat van positieve economische effecten voor de Sittardse en Geleense middenstand. En om die effecten te realiseren is wethouder Den Rooijen bereid een extra koopzondag toe te staan. Driewerf hoera voor de wethouder! Volgens de SOBS is iedereen (de winkeliers) razend enthousiast!

Razend enthousiast waarover? Dat de winkeliers razend enthousiast zijn over de extra mogelijkheid die ze krijgen om geld te verdienen is prima, maar zijn ze ook enthousiast om een gedeelte van die winst terug te geven aan de gemeente Sittard-Geleen die dit allemaal mogelijk maakt? Dat zou pas consequent zijn. Wie schadevergoeding eist wanneer de gemeente hem/haar schade berokkent (detailhandel rond het stadion) moet ook overgaan tot winstdeling (extra koopzondag) als de gemeente hem/haar winstmogelijkheden biedt. Maar iets zegt me dat SOBS en Geleen Promotion over het laatste heel wat minder ophef gaan maken dan over het eerste…

Riccardo Welters