Begin december bracht Jay Leno het nieuws dat hij zijn Tonightshow ging hervatten, zonder ondersteuning van scenarioschrijvers. Ik vroeg me af hoe hij zijn programma dan ging vullen? Of wist hij iets dat ik niet wist? Inderdaad, hij anticipeerde op doldwaze taferelen in Sittard-Geleen waarmee hij zijn show moeiteloos een maand kan vullen. De stakende scenarioschrijvers in wanhoop achterlatend…


We schrijven 15 december als Hans Erkens iets doet wat hij zelden doet: communiceren: “We hebben een hele vervelende beslissing moeten nemen, maar zagen geen andere optie.Henk Wisman staat tijdelijk op non-actief, wat dat dan ook mag betekenen.

Als motivatie voor het tijdelijk op non-actief zetten van Wisman geeft Erkens aan een gebrek aan chemie tussen de trainer en de spelersgroep. Schijnbaar flauwekul, want zowel trainer als aanvoerder verwijzen die redenatie naar het rijk der fabelen.

Dat leidt overigens wel tot een consistente reactie van Erkens. Ook aanvoerder Van Driel wordt tijdelijk op non-actief gezet. Motivatie: Van Driel heeft de club in diskrediet gebracht. Dat klopt als je veronderstelt dat het belang van Erkens synchroon loopt met het belang van Fortuna Sittard, maar wie durft dat nog met droge ogen te beweren?

Ehh, Willy Dullens. Zowat de enige die in Sittard-Geleen nog mag communiceren van Erkens. En gelukkig maar, want Dullens moet zich in dusdanige bochten wringen om de daden van Erkens goed te praten dat hij juist het tegenovergestelde bereikt. Lees even mee in zijn meest recente bijdrage. Dullens naar aanleiding van het tijdelijk op non-actief stellen van Wisman: “Maar ik kan het (moeilijke) besluit van de directie van Fortuna Sittard wel begrijpen. We raken te ver achter op het verwezenlijken van de clubdoelstelling en dat is een plek tussen plaats 10 en 15 op de ranglijst.” Drie paragrafen verder lezen we het volgende: “Bij winst (op Haarlem vrijdag, RW) komen we op 20 punten en lopen we net niet 1 op 1. Daar kan ik mee leven. Ik heb het volste vertrouwen in een goed vervolg in de tweede competitiehelft. Als we daarin 30 punten pakken is de doelstelling voor dit seizoen gerealiseerd. Die doelstelling hoeven we echt niet te veranderen, want ze is zeker realiseerbaar.

Willy, dit is niet de eerste keer dat je jezelf tegenspreekt in een poging jezelf in een onmogelijke bocht te wringen. Ik stel voor dat je jezelf ook maar tijdelijk op non-actief stelt, want dit heeft zo geen zin. Het schaadt de club. Laat dit soort flauwekul over aan Maurice Graef.

Het ergste van deze hele affaire is dat de hele rel een bijzaak is en geen hoofdzaak. Wat er toe doet is zoals Erkens het verwoordt: “Iedere dag dat Fortuna Sittard op de laatste plaats staat, is er voor deze club één teveel. Wij kunnen ons dat in velerlei opzicht niet permitteren.

Dat klopt, maar hoe komt het toch dat Fortuna er niet in slaagt om uit de onderste regionen van de eerste divisie weg te komen? Ligt dat aan Wisman, Van Driel, nepsupporters, de media, de overvolle skyboxen of ligt dat aan het feit dat Fortuna Sittard helemaal niet de financiele mogelijkheden heeft om het veel beter te doen? Op de begrotingenranglijst bivakkeert Fortuna keurig op een 13de plek. Het ooit trotse voetbalbolwerk uit de Westelijke Mijnstreek moet tegenwoordig zowat iedereen voor laten gaan qua financiele mogelijkheden. Met als gevolg dat de club niet verder komt dan Mickey Mouse-achtige ‘plek 10-15’ ambities.

Natuurlijk is het dan triest als zelfs die Mickey Mouse-achtige doelstellingen op tragische Andries Jonker-achtige wijze niet eens gerealiseerd worden, maar dat mag niet afleiden van het feit dat “Iedere dag dat Fortuna Sittard niet op zijn minst bij de eerste vijf staat in de eerste divisie, er voor deze club een teveel is. Wij kunnen ons dat in velerlei opzicht niet permitteren.

Als je met het achterland dat Fortuna Sittard heeft in Sittard-Geleen geen 3,5 miljoen euro kunt ophalen, doe je iets niet goed. Commercieel beleid voeren namelijk. Het heikele punt waar deze website nu al jaren over spreekt. Zonder gedegen commercieel beleid is er geen toekomst.

En nee, het is niet makkelijk bij een club die vijf jaar geleden zijn geloofwaardigheid op het gebied van ‘solide beleid voeren’ heeft verloren, om sponsoren aan te trekken. Zeker als je als club nooit publiekelijk afstand heb genomen van dat verleden (een enorme fout). Maar als er al een poging toe is gedaan in de afgelopen twee jaar onder het bewind van Erkens (niet dat ik er ooit een tastbaar resultaat van heb gezien), dan is dat beetje opgebouwde krediet in de Sittardse samenleving na deze week weer verdwenen. Hoe denkt Erkens dat het regionale bedrijfsleven denkt over hem en zijn beleid (en helaas dat van Fortuna Sittard) na alles wat er gebeurd is de afgelopen week? Zouden er sponsoren zijn die zeggen: “Bij Fortuna gebeurt wat, daar ga ik geld in stoppen, want daar moet ik bij zijn!”

In Maastricht trapte Joseph Goumans binnen drie jaar na de crisis een begroting van 3,5 miljoen uit de grond. Het duurde even voordat dat tot resultaten op de ranglijst leidde, maar dat kwam omdat Goumans met Andries Jonker in zee ging. Toen hij door had dat die malloot helemaal niks kan en hij uiteindelijk bij Maaskant terechtkwam, kwam MVV al snel terecht waar het qua begroting thuishoort.

Dat kan in Sittard-Geleen ook, maar Erkens mist er de kwaliteiten voor. Zoveel is na anderhalf jaar wel duidelijk. De vraag is: hebben de gezaghebbenden binnen de club dat ook in de gaten? Misschien kan iemand het whiteboard van Frans Korver met de tekst “wie heeft er hier kloten?” in de bestuurskamer zetten. Desgewenst mag de tijdelijk op non-actief gestelde Van Driel het woord ‘kloten’ uitvegen en er ‘verstand’ van maken.

Ik heb er een hard hoofd in eerlijk gezegd. Voorlopig gaan we rustig verder en moeten we luisteren naar een directeur die zojuist zijn derde trainer in 59 duels (dus krap 20 duels per trainer), zes dagen voor de winterstop (!!) tijdelijk op non-actief heeft gesteld en iedereen maant tot rust en het niet in diskrediet brengen van de club.

Het doet pijn om te moeten aanschouwen hoe deze man solt met het ooit zo trotse Fortuna Sittard.

Het is al laat, ik ga eens kijken wat Jay Leno te melden heeft.

Riccardo Welters