Het is een jaar geleden dat Isitan Gün zijn intrede deed bij Fortuna. Fortuna Online zat onlangs twee en een half uur aan tafel met Isitan om terug te kijken op het eerste jaar en vooruit te blikken op het komende seizoen. Gisteren presenteerden we een samenvatting van de terugblik op het eerste jaar; vandaag blikken we vooruit. For an English version, see: “Isitan Gün: one year onwards (part 2 of 2)“.

 


Vooruitkijkend naar je tweede jaar, je kunt je nu richten op de opbouw van de organisatie. Één gebied dat behoefte heeft aan versterking is de commerciële afdeling. Het zal een hels karwei zijn om sponsoren over te halen terug te keren naar een club met zo’n slechte reputatie in de regio, niet?

Ja, dat zal een hels karwei worden. Dat is het nu al. We hebben drie personen in dienst op deze afdeling. Één in een commerciële rol, één in een marketing rol (gefinancierd door de Cooperatie Eerste Divisie) en één in de kaartverkoop. Dat zijn twee personen meer dan toen ik begon. De hoeksteen van elke succesvolle commerciële strategie is een team dat wint. Als het team niet wint, kun je de beste marketingdeskundigen er bijhalen, het zal ze niet lukken. Daarom willen we eerst succesvol zijn op het veld. Als we daarin slagen, zal het gemakkelijker zijn potentiële sponsors te bereiken en ze proberen terug te halen.

In mijn eerste jaar, heb ik het Nederlandse voetballandschap bekeken. Als buitenstaander denk ik dat Fortuna in de eredivisie thuishoort. Dat is een lange-termijn-ambitie, maar het is desalniettemin de ambitie. Kijk naar Borussia Mönchengladbach. Een paar maanden geleden sprak ik met de voorzitter. Die stad is van een vergelijkbare grootte als de regio Sittard-Geleen, en kijk wat ze bereiken. Dus, ons potentieel is enorm.

Daaraan gerelateerd zijn de supporters. Het seizoen 16/17 gaat de geschiedenis in vanwege het op een na laagste gemiddelde aantal supporters bij thuisduels. Hoe draaien we dat om?

Je kunt de fans niets kwalijk nemen. De club is al zo lang niet meer succesvol geweest. Voeg daar de financiële problemen aan toe. Ik denk wel dat de prestaties in de tweede helft van het seizoen meer publiek hadden verdiend.

Nogmaals, we moeten winnen om de fans terug naar het stadion te halen. Wij willen ook de randvoorwaarden in het stadion verbeteren, bijvoorbeeld, zorg voor goede kwaliteit eten. Wij werken momenteel aan de grasmat, om die in een goede staat te krijgen. Trouwens, we hebben ook de doelen vervangen. Wist je dat ze de oudste doelen in het land waren?

Door naar de technische kant. Wat beschouw je een realistisch doel voor het seizoen 17/18?

Ons doel is kwalificatie voor de play-offs, waarvoor we in de bovenste helft van de ranglijst moeten eindigen. Als je je kwalificeert voor de play-offs, is alles mogelijk. Ik dacht dat Cambuur Leeuwarden de sterkste ploeg leek te zijn, maar ze maakten het niet waar, terwijl andere teams heel gelukkig waren. Dus, je weet nooit wat er gebeurt als je je kwalificeert voor de play-offs. We eindigden vijfde of zesde op basis van de prestaties in de tweede helft van het afgelopen seizoen. Daar moeten we op voortbouwen.

Om dat mogelijk te maken, moeten we enkele nieuwe spelers aantrekken ter vervanging van degenen die ons hebben verlaten en wellicht enkele versterkingen.

Dat klopt. Uiteraard is het niet aan mij als voorzitter van de club om te bepalen wie we moeten aantrekken. Wanneer we spelers aantrekken, mag dat niet, en zal dat niet, afhankelijk zijn van de mening van één persoon binnen de club. Het aantrekken van spelers loopt via een protocol dat we al vastgelegd hebben. Eerst bepalen we voor welke posities we versterking nodig hebben. Als we vervolgens een speler op het oog hebben, maakt onze scout eerst een beoordeling, op basis van die beoordeling neemt de technische staf een groepsbesluit. De hoofdcoach heeft het laatste woord, omdat hij direct met de speler moet werken.

In een ideale wereld, ronden we dat proces vóór het begin van de eerste trainingssessie af. Echter, we leven niet in een utopie. Het transferseizoen sluit in september en vaak sluit je de beste deals af in de laatste dagen, wanneer je spelers kunt kopen of verkopen die je anders niet kunt kopen of verkopen. Het feit dat wij nog niet actief zijn geweest op de transfermarkt, betekent niet dat wij achter de schermen niet druk bezig zijn. We werken hard en we zullen een competitieve ploeg voor het seizoen 17/18 op de been brengen. Er is geen behoefte om voortijdig en gehaast te handelen. Er is nog voldoende tijd.

Dat gezegd hebbende, we moeten er ook voor zorgen dat we de juiste balans vinden tussen eigen jeugdspelers en spelers van elders. Het is dus niet alleen maar van belang om spelers van elders aan te trekken om onze ploeg te completeren.

Bestaat er een kans dat we een speler alla Emrah Başsan aantrekken?

Het hangt ervan af. Emrah was een soort van eenmalige kans. Hij speelde bij Rizespor in de eerste helft van het seizoen 16/17 gehuurd van Galatasaray. Rizespor speelde tegen degradatie en Emrah speelde er niet regelmatig. Hij was aanvoerder van Turkije onder 19, dus hij is zeer getalenteerd. We vroegen of hij naar Fortuna wilde komen en hij zei ja.

We kunnen nog steeds spelers van een soortgelijk kaliber aantrekken, waarschijnlijk, maar dit vereist grotere inkomstenstromen. Toen Emrah vertrok werd ik gevraagd of er een kans was dat hij kon blijven, ik herinner me gezegd te hebben: “Tuurlijk, als wij drieduizend seizoenkaarten verkopen, blijft hij”. Kortom, het is geen eenzijdige beslissing, het moet van twee kanten komen.

Wellicht even belangrijk als de commerciële afdeling uitbouwen is het uitbouwen van de technische afdeling van de club. Wat zijn je plannen op dat gebied?

Nou, we zullen een directeur voetbal (Mustafa Aztopal) aanstellen. Hoofdcoach (Sunday Oliseh), sportdirecteur (Charly Chudik) en het te benoemen hoofd van de jeugdacademie zullen verantwoording afleggen aan de directeur voetbal. Dat zal ons helpen met de verdere professionalisering van de voebalkant van de club.

De jeugdacademie gaat binnenkort van nu nul fulltime naar drie fulltime medewerkers. Wij zullen een nieuw hoofd van de jeugdacademie benoemen, een assistent en een juniorpositie—verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ik denk dat de jeugdacademie de belangrijkste troef van de club is, alhoewel er aanzienlijke verbetering nodig is, iets waar we werk van gaan maken zodra de benoemingen voltooid zijn.

Fortuna zal dus niet meedoen aan een mogelijke fusie van jeugdacademies met andere clubs in Limburg?

Nee, onze jeugdacademie zal onafhankelijk blijven. Ik begrijp niet waarom er zo’n drang is in de regio om de jeugdopleidingen samen te voegen. Ik bedoel, er zijn ongeveer veertig clubs in Londen; geen van die clubs hebben hun jeugdacademies samengevoegd. Zo’n fusie levert noch schaalvoordelen, noch logistieke besparingen op. Zolang je het noodzakelijke kwaliteitsniveau van je gedecentraliseerde academie behaalt, zijn gedecentraliseerde jeugdacademies veel efficiënter wat betreft herkenning en ontwikkeling van talent. Wij blijven dus onafhankelijk. Niet alleen zullen we onafhankelijk blijven, onze ambitie is om één van de beste academies in het land te bouwen. Wij zullen de details van onze plannen met de jeugdacademie later dit jaar bekend maken.

Heb je de samenstelling van de raad van commissarissen afgerond?

Nog niet, maar we zijn bijna klaar met het formaliseren van de raad van commissarissen. Er zullen vijf leden deel uitmaken van de raad. De supporters verkozen één van hen: Eric de Jong. Ik zal voorzitter worden van de raad van commissarissen en in die zin ook voorzitter van de club blijven. De andere drie posities moeten we nog formaliseren.

Wellicht belangrijker dan de raad van commissarissen is de invoering van een bedrijfsgedragscode binnen de club, waaraan elk personeelslid zich moeten houden. Bijvoorbeeld, we hebben de manier waarop we contracten opstellen geformaliseerd en iedereen in de organisatie weet wat hij/zij moet doen in welke omstandigheid. We hebben deze gedragscode afgelopen seizoen geschreven en wij zullen ervoor zorgen dat ze dit seizoen wordt ingevoerd. Deze gedragscode vormt het fundament van de club, we hebben gedefinieerd hoe Fortuna een contract opstelt, hoe we een begroting opstellen, hoe een speler wordt verkocht/aangekocht, hoe we personeel aantrekken, hoe bedrijfsuitgaven worden vastgelegd, hoe ticketprijzen worden bepaald, alles staat op schrift. Hetzelfde geldt voor taakomschrijvingen; elke medewerker van de club weet precies zijn/haar verantwoordelijkheden, taken, prestatiecriteria, en wie aan wie rapporteert.

Hiermee voorkom je dat één persoon in de organisatie beslissingen neemt, die ons misschien succesvol maken in één seizoen, maar tot financiële rampspoed leiden in de daaropvolgende seizoenen. Hoe een organisatie beslissingen neemt en zich gedraagt, mag niet afhangen van individuen. Daarin slagen is veel belangrijker voor succes op de lange termijn dan andere zaken.

Hoe is je relatie met het stadsbestuur? Uiteraard is ook die relatie in het verleden aangetast.

Goed, de burgemeester is een regelmatige bezoeker van onze thuiswedstrijden. We bouwen die relatie langzaam weer op. Zoals je al zei, het heeft tijd nodig om die relatie weer op te bouwen.

Hoe zie je je eigen rol binnen de club op langere termijn?

Uiteraad is het eerste doel dit jaar om de juiste mensen op de juiste posities in de organisatie te zetten en ze te helpen hun weg te vinden. De bedoeling is om dat proces en het invoeren en naleven van de bedrijfsgedragcode te voltooien tijdens het seizoen 17/18. Zodra dat is voltooid, zal mijn betrokkenheid verminderen tot een punt waar ik—theoretisch—overbodig word. Op dat moment wil ik me concentreren op het helpen bij het aantrekken van nieuwe sponsoren en wil ik betrokken blijven bij de jeugdacademie, dat vind ik namelijk veel interessanter dan elke andere plek in het voetbal.

Overweeg je naar Nederland te verhuizen?

Ja, mijn familie en ik verhuizen naar Nederland. Mijn kinderen gaan naar een Franse school, waarvan er een in Amsterdam is. Vandaar dat we verhuizen naar Amsterdam. Ik hou echter ook een plek aan in de regio Sittard-Geleen. Ik miste vorig seizoen een paar wedstrijden. Dat gebeurt dit jaar niet meer. Wij zijn hier voor de lange termijn!