De verkoop van het stadion lijkt op een haar na gevild, maar achter de schermen speelt zich nog steeds een heftige strijd af. Die strijd draait – zoals zo vaak – om geld. In dit geval om een bedrag van een miljoen euro. Voor de achtergrond moeten we terug naar de zomer van 2005.
Toen tekenden de gemeente Sittard-Geleen, de Afbouw Stadion bv (waarin de projectontwikkelaars Jongen en Meulen participeren) en Fortuna Sittard een overeenkomst over de verdere ontwikkeling rond het gebied van het stadion. Onderdeel van de overeenkomst was dat de Afbouw Stadion bv onmiddellijk een bedrag van 3,5 miljoen euro zou inbrengen. Van dat bedrag was 2,5 miljoen euro bestemd voor de schuldsanering van Fortuna en één miljoen euro voor de koper van het stadion.
En daar begint het verhaal. Aanvankelijk zou Pincker Invest, een Luxemburgse investeringsmaatschappij waarin ook leden van de Raad van Commissarissen van Fortuna deelnamen, het stadion kopen. Deze kwam na maandenlange onderhandelingen echter niet tot overeenstemming met de banken. Toen moest er een alternatief gezocht worden. Die werd vlak voor de kerst gevonden in Jongen, onderdeel van VolkerWessels en deelnemer aan de Afbouw Stadion bv. Tot grote opluchting van Emmo Meijer, die zijn vreugde in de rust van de wedstrijd tegen Cambuur deelde met de supporters. Op het moment dat Meijer zijn inmiddels beruchte uitspraak deed, lag er echter alleen een intentie om het stadion te verkopen. Alle details moesten nog besproken worden. En daar zat een niet onbelangrijk detail bij. Wat zou er gebeuren met de één miljoen euro die de Afbouw Stadion bv aan de koper van het stadion zou uitkeren?
Volgens het contract is er maar één partij die daar aanspraak op kan maken: Jongen. Dat zou in dit geval vestzak-broekzak zijn: de Afbouw Stadion bv (waarin Jongen participeert) maakt een miljoen euro over op de rekening van de koper van het stadion (en dat is Jongen zelf). Er zijn echter nog twee partijen die aanspraak willen maken op het bedrag. De eerste bestaat uit leden van de Raad van Commissarissen, die bij het afsluiten van de overeenkomst veronderstelden dat zij koper van het stadion zouden zijn. De tweede is Fortuna zelf. De club heeft door de uitstel van de verkoop nieuwe schulden opgebouwd. Een nieuw tekort van tonnen dreigt en de club kampt met een voortdurend gebrek aan liquide middelen.
Eigen schuld, zou je kunnen redeneren. Maar je kunt het ook van een andere kant bekijken. Als de noodzaak tot schuldsanering van Fortuna er niet was geweest, had Jongen nooit zo voordelig het stadion kunnen kopen en was er bovendien geen bestemmingsplanwijziging gekomen, die Jongen kans op forse ontwikkelwinst biedt. Wanneer Fortuna nu door de vertraging in de verkoop alsnog failliet gaat, moeten we constateren dat de operatie maar één winnaar kent: de projectontwikkelaar. Die heeft immers én een bestemmingsplan met ruime mogelijkheden én een aantrekkelijk ontwikkelingsgebied overgehouden aan de sores rond Fortuna.
Vanuit deze optiek ligt er een sterke morele verantwoordelijkheid bij de projectontwikkelaar om de één miljoen euro niet in eigen zak te houden, maar in Fortuna te steken. De investering wordt op termijn terugverdiend door de ontwikkeling van Città Plaza. Deze uitkomst zou betekenen dat Fortuna in alle rust het seizoen kan afmaken en verder kan werken aan de sanering van de begroting.
Want dát is de morele verplichting die de club richting projectontwikkelaars en samenleving heeft. Uitgaven en inkomsten zijn nog steeds niet in balans. En aangezien we voorlopig geen spectaculaire toename van sponsorgelden hoeven te verwachten, zal de club zijn inkomsten dus verder moeten terugschroeven.
Dat is voor de korte termijn een vervelende boodschap, maar voor de langere termijn zal het een positieve uitwerking hebben. Kijk maar naar VVV en MVV. Ook die clubs hebben hun uitgaven tot een minimum teruggebracht en zijn daarna weer opnieuw gaan opbouwen. En met positieve resultaten. De clubs zijn schuldenvrij, presteren weer redelijk en hebben een positief imago in de gemeenschap. Laat Fortuna er een voorbeeld aan nemen. En laat de projectontwikkelaar Fortuna daartoe de kans geven.
Peter Meijers