Jaarlijks publiceert VVCS de waardering van de aanvoerders van eredivisieploegen van de speelvelden in de eredivisie. Fortuna boekt ook op dit terrein progressie.


De VVCS laat elke aanvoerder na afloop van een eredivisie(uit)duel de grasmat beoordelen van de thuisploeg (cijfer tussen de 1 en 5). Dat levert zeventien beoordelingen per club op. Neem vervolgens het gemiddelde en klaar is Kees.

Jarenlang was dit niet een lijstje waar Fortuna trots naar keek. Doorgaans bungelde Fortuna onderaan, net boven de clubs met kunstgrasvelden.

Maar zoals je in onderstaande figuur kunt zien, heeft er ook op dit vlak een kentering plaatsgevonden. Afgelopen zomer slaagde Fortuna erin de impasse te doorbreken met het bedrijf dat de grasmat aanlegde.

Vanaf de tribunes kon je afgelopen seizoen al zien dat het veld er (ook na de winterstop) beter bijlag en die mening deelden Fortuna’s tegenstanders ook met een hogere waardering tot gevolg (score: 3.19). Goed voor een elfde plek.

Figuur 1: Kwaliteit speelveld Fortuna Sittard Stadion (sinds rentree in eredivisie)

De beste grasmat ligt volgens de aanvoerders in Stadion de Kuip, die beoordeeld werd met een score van 4.65. Als Iñigo Córdoba Fortuna’s aanvoerder was geweest toen Fortuna er aantrad, had die score wellicht lager uitgepakt.

Bron: VVCS