Heracles liep zich 90 minuten lang stuk op de defensie van Fortuna. De Heraclieden hadden het duel kunnen en wellicht moeten winnen, maar in de slotfase had Fortuna ook nog kunnen toeslaan….


27 Augustus 2004

Fortuna blijft overeind in Almelo

Heracles Almelo 0 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Baart, Op den Kamp, Akerboom, Dassen, Hermans, Simone (55. Zafarin), Meszaros, Daemen (69. Taihuttu), Cagnazzo, Moutawakil, Derksen
Toeschouwers: 4.730
Scheidsrechter: Smit;
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Het is 15.30uur op deze vrijdagmiddag. De motor wordt gestart, de lichten en de ruitenwisser gaan aan. We zijn er klaar voor: op naar Almelo! Dat wil zeggen, erg snel gaat het voorlopig niet. We zitten vast in de ENECO Tour, oftewel de Ronde van Nederland die vandaag traditiegetrouw Sittard-Geleen aan doet. Het is dus druk in Sittard, maar voor echt veel oponthoud zorgt het nu ook weer niet. Een uurtje later vernemen we dat Leon van Bon de etappe heeft gewonnen, maar dan zitten we al op de Napoleonsbaan. Daar is het druk op deze regenachtige vrijdag, maar we komen er toch heelhuids doorheen.

Weer en uurtje later vernemen we dat Jacques Vaessen er de brui aangeeft. Hmm, de personele bezetting van de verdediging wordt nu wel heel erg krap… Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn: en daar staan we dan ineens in een file. Tja, het was ook al een tijdje goed gegaan, maar hier staan we behoorlijk vast… Zoals gebruikelijk is het onduidelijk waarom we in die file staan, want aan het eind van de file is niets te zien (geen ongeluk of iets anders), maar zo gaat dat nu eenmaal in Nederland. Hij blijft druk totdat we bordjes Almelo volgen. Dan is er ineens geen kip meer op de weg. Is het op zo’n vrijdagavond soms niet erg gezellig in Almelo??? Hoe dan ook, rond 19.40uur draaien we de parkeerplaats bij het uitvak van het Polman Stadion op.

Altijd vriendelijke stewards en politie-agenten hier in Almelo. Het Polman Stadion is nog steeds dat gezellige stadion dat ideaal is voor eerste divisie voetbal, iets wat we niet kunnen zeggen van het W&P Stadion…. Toch heeft het W&P Stadion ook een groot voordeel ten opzichte van het Polman Stadion: in Sittard ligt echt gras!

Op dat kunstgras is de warming-up bezig. We zien dat Chris Dekker vandaag vertrouwt op dezelfde elf spelers die het in Dordrecht aardig deden. Kortom, ook de van een blessure terugkerende Thomas Janssen en Dave Zafarin staan niet in de basis. Moeten we bij de Paupers (tja, zo noemen de Heraclieden zich als we allerlei spandoeken mogen geloven) nog iemand kennen? Nee, geen enkele Almeloër heeft een Sittards verleden. En omdat er aan onze kant ook niemand een Heracles verleden heeft, wordt dit een emotieloos duel. In het uitvak tellen we zo’n 50 Fortunezen. Dat zijn er dan toch alweer 2,5 maal zoveel als vorig jaar!

Tijd voor de wedstrijd. We verwachten een stormloop van Heracles richting ons doel. En inderdaad, Heracles neemt het initiatief, maar een stormloop wil ik het zeker niet noemen, want dan zou Rein Baart in het stuk moeten voorkomen en daar is voorlopig geen sprake van: onze verdediging geeft namelijk geen krimp. Alleen Joep op den Kamp heeft het lastig aan de rechterkant. Hij moet in de openingsfase toch de nodige voorzetten toestaan. Maar die voorzetten zijn een prooi voor Marcel Akerboom of Ronald Dassen. We mogen dan wel een tekort aan lengte hebben achterin, aan sprongkracht ontbreekt het ons geenzins!Aanvallend hebben we helaas niet zo gek veel in te brengen. Dat ligt enerzijds aan Heracles dat controle heeft over het middenveld, maar anderzijds aan het veld. Tja, het klinkt meestal als een slap excuus om over het veld te beginnen, maar het verschil tussen spelen op kunstgras en echt gras is levensgroot. Op kunstgras stuit een bal hoger op en schiet een bal sneller door dan op echt gras. Heracles heeft daar meer ervaring mee en weet er dus beter mee om te springen. Onze middenvelders en voorwaartsen liggen continu overhoop met dit veld….

Heracles blijft dan wel de betere ploeg in de eerste helft, Fortuna komt nooit in de verdrukking en met de fantastische (je kunt niet anders zeggen!) Fortuna support in de rug blijven de Fortunezen relatief eenvoudig overeind. We komen er via Aziz Moutawakil zelfs een paar keer uit. Het levert een paar corners op die geen gevaar opleveren. In het restant van die eerste helft gebeurt er eigenlijk niet zo gek veel. Vlak voor rust krijgt Heracles dan plotseling de dikste kans van de eerste helft. De Visser kopt een voorzet op doel, Baart is geslagen, maar de bal gaat rakelings naast. Ruststand: 0-0.

In de rust neemt de Goodyear commissie de toko van Heracles door. Een broodje hamburger wordt in beslag genomen en aan een test onderworpen. Ach, zo slecht is dat nog niet. Voeg daarbij de vriendelijke bediening en de Goodyear commissie is positief over Heracles. Maar ja, voor een Goodyearster komt natuurlijk meer kijken. Een breder assortiment bijvoorbeeld.. De Goodyear commissie neemt naast een broodje hamburger ook maar iets te drinken. En nee, dat is niet het gevolg van een veranderde tactiek, maar om de keel te smeren. Goeie genade, wat een sfeer in het uitvak in die eerste helft!

Tweede helft dan maar. Het begint nog redelijk gelijk opgaand, maar al snel neemt de druk van Heracles toe. Het speelt zich allemaal af aan de – vanuit onze positie – verre goal en dus is het lastig om te zien wat daar allemaal precies gebeurt. Maar één ding is zeker: de druk die Heracles in deze tweede helft ontwikkelt, is groter dan in de eerste helft. We zijn nu dus aangewezen op onze verdediging. Dat was de afgelopen jaren niet echt een betrouwbaar gedeelte uit ons elftal, maar dat ziet er dit seizoen een stuk beter uit. Edwin Hermans zorgt dat de tegenstander over onze linkerkant niet veel klaar speelt. Joep op den Kamp speelt na rust duidelijk beter dan ervoor en centraal laat Marcel Akerboom zien dat hij zich op die positie als een vis in het water thuisvoelt. Maar Ronald Dassen maakt pas echt het verschil met vorig seizoen. Hij is de grote regelaar achterin. Kortom, Heracles drukt wel, maar onze verdediging krimpt niet.

Wil dat niet zeggen dat Heracles niet had kunnen scoren in de eerste 20 minuten van de tweede helft. De druk is groot en dat levert Heracles ook kansen op. Misschien dan geen open kansen, maar bijvoorbeeld Roel Buikema had met een beetje meer overleg weldegelijk de 1-0 op zijn schoen kunnen hebben. Verder noteren we een vije trap van Roelofsen op de rand van het strafschopgebied die rakelings over gaat en het zal duidelijk zijn dat Heracles een voorsprong wel verdient. Maar ja, die staat niet op het bord.

Dekker heeft op dat moment al tweemaal ingegrepen. Mauro Simone, die overhoop ligt met het kunstgras en Tom Daemen staan onder de douche. Dave Zafarin en Gino Taihuttu komen erin. Dekker kiest voor een aanvallender concept terwijl we onder zware druk staan. Vast in een poging om Fortuna te dwingen verder van de goal te spelen.Voor zijn wissel was Tom Daemen bij een sporadische uitbraak nog het dichtst bij een treffer geweest. Hij krijgt een vrije trap. Iedereen verwacht dat hij de bal hoog voor zal zetten, maar hij schiet de bal over de grond richting eerste paal. De keeper is geslagen, maar de paal helpt hem uit de brand…

Die wissels werpen niet meteen vruchten af, maar als Heracles zich halverwege de tweede helft suf heeft gebeukt op onze verdediging, slaat bij de Paupers de vertwijfeling toe. Mooi om te zien hoor. Heracles wil nog wel, maar kan het niet langer meer brengen. Ze hijsen de witte vlag en dat hebben wij toch maar mooi afgedwongen. Het is lang geleden…. En is er hier voor ons dan zelfs meer dan een gestolen (?) punt te halen??? Wellicht, en het is reden genoeg om op de tribune nog maar eens een tandje bij te zetten. Wat een support vandaag, zeg! In de slotfase zien we ineens Sittardse kansen die vele malen groter zijn dan de kansen die Heracles nog weet af te dwingen. De eerste kans is voor Moutawakil. Onze aalgladde linksbuiten slalomt door de verdediging en speelt die Almelose verdediging op een hoopje. Maar misschien moet hij toch eens in de leer bij Paul Janssen die als makelaar feilloos schade kan taxeren. Als Moutawakil namelijk had getaxeerd hoe groot de schade was die hij aan de Heracles verdediging had toegebracht, had hij gezien dat die schade erg groot was. De schade was zo groot dat Mauro Simone bommetje vrij stond op de penaltystip, smekend om de bal…

Helaas die makelaarscursus heeft Moutawakil nog niet achter de rug. Hij schiet zelf, maar kan keeper Van Loo niet verontrusten. Jammer, onze kans op een smerige 0-1 is verkeken. Weer een paar minuten later zien we de tweede kans. Deze maal voor Gino Taihuttu. Typisch een Taihuttu actie. Hoofd naar beneden en de kortste weg naar het doel zoeken en die nog vinden ook. Maar ook aan hem is die taxatie cursus nog niet besteed. Vedorie, er staan mensen vrij in het strafschopgebied!!! Opnieuw weet Van Loo het schot van Taihuttu te pareren.

We zitten nu echt in de laatste seconden van dit duel. Het stadion stroomt al leeg op het moment dat Fortuna nog een vrije trap krijgt, zo’n 25 meter voor het doel. Komt hier het toetje van dit duel? Verdiend zou het natuurlijk niet zijn, maar wie interesseert dat? Nou ja, Hermans krult de bal mooi over de muur, maar niet mooi genoeg om Van Loo te kloppen. En dan vindt de scheidsrechter het welletjes.

De spelers komen naar het uitvak waar gewoon 90 minuten lang een perfecte stemming heerste. En aan de reactie van de spelers te zien, hebben ze het gehoord ook. Fortuna pakt dus een punt in Heracles. Verdiend is dat niet, maar dit elftal laat zien dat het niet met zich laat sollen. Wie Fortuna wil verslaan, moet dit seizoen over betere papieren beschikken dan vorig jaar. Nou ja, blessures kunnen we ons natuurlijk niet veroorloven…Tijd voor de terugreis die een beetje aarzelend begint (Enschede?), maar die vervolgens vlekkeloos verloopt. Rond 00.30uur zijn we terug. Tevreden strijken we neer in de Westelijke Mijnstreek.