De laatste oefenwedstrijd vóór de competitiestart brengt ons naar Helmond. Tegen deze serieuze tegenstander wordt met 1-1 gelijk gespeeld. Geen slecht resultaat voor de mannen van Dusseldorp in de aanloop naar de openingswedstrijd in Apeldoorn.

 

 

 


6 Augustus 2010

Appels en peren

Helmond Sport 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 17. Voskamp 1-0; 50. Halim 1-1.
Opstelling: Wintjens, Geenen (70. Parasibu), Grabovac, Liard, Kotbani, Di Lallo, Voorn (46. Facenna), De Boer, Gulpen (46. Halim), Hempel, Caracciolo.
Toeschouwers: 600
Scheidsrechter: n.b.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

De voorbereiding op het seizoen 2010-2011 bracht wisselende resultaten. Amateurclubs SVM, Tüddern, DVO en Heidebloem werden eenvoudig opzij gezet. Tegen het Cypriotische Larnaca hadden we het moeilijker, maar wonnen we wel. Tegen Koblenz en Trabzonspor werd met het kleinste verschil verloren. Vandaag wacht de krachtmeting met het Brabantse Helmond Sport dat we op 26 november in de Jupiler League zullen tegen komen.

De voorbereidingen van de redactie van deze website zijn alleszins goed te noemen. Op tijd gestopt met werken, gegeten vóór vertrek en de TomTom ligt klaar voor gebruik. Wat kan er mis gaan zou je denken?

Om te beginnen vindt mijn navigatiesysteem pas vanaf Echt een bruikbaar signaal. Gelukkig kennen we de weg naar Helmond redelijk uit ons hoofd, dus dit is nog geen probleem. Het tweede ‘probleem’ doet zich voor als de TomTom ons de parkeerplaats in de buurt van het stadion oploodst. Dit is de beruchte parking waar op 23 oktober 2006 chauffeuse Corrie één of meerdere geparkeerde auto’s net niet wist te ontwijken. Het was destijds het begin van een memorabele avond waarin Koen Garritsen met een droge knal Fortuna drie punten zou bezorgen.

We moeten echter niet op deze parking zijn, maar op de meer veilige parkeerplaats die gesitueerd is achter het uitvak. Na enig gevloek van mijn medepassagier over mijn instellingscapaciteiten van het navigatiesysteem en de accuraatheid van het apparaat, bereiken we toch nog netjes op tijd de gezochte parkeerplaats van het Lavans Stadion, formerly known as De Braak.


De gegroeide coniferen belemmeren het zicht van de buurtbewoners

Nadat we netjes €5 euro hebben neergeteld, betreden we vak H, waar de bezoekende fans sinds jaar en dag huizen. Als de wedstrijd begint, tellen we circa vijftig Fortunezen. Op de tribune naast ons zien we nog minimaal een tiental groen-geel gezinden, waaronder vooraanstaande leden van het buscomité met hun Poolse metgezel.

Voordat de wedstrijd begint, trek ik nog snel mijn witte jas van de Goodyear-commissie aan. Het caterpunt blijkt open, wat een groot pre is. Als ik echter drie keer moet roepen voordat een medewerkster komt opdagen, is de kans op een ster natuurlijk allang verkeken. Het broodje kroket en de cola (uit glazen fles) smaken naar behoren, maar voor een ster zal Helmond nog minimaal drie maanden moeten wachten.

De wedstrijd begint en trainer Dusseldorp heeft enkele wijzingen doorgevoerd. Testspelers Liard en Hempel krijgen net als tegen Heidebloem de kans hun kwaliteiten te vertonen. Dit gaat ten koste van Garlisi en de herstellende Gino Facenna. Daarnaast vervangt Lars Gulpen de geblesseerde Bernard Hofstede. Danny Wintjens keert terug in het doel. De volledige opstelling ziet er nu als volgt uit: Wintjens; Rick Geenen, Grabovac, Liard, Kotbani; Di Lallo, Voorn, De Boer; Gulpen; Caracciolo en Hempel.

Fortuna komt er de eerste helft simpelweg niet aan te pas. Achterin dekken we te ver van de tegenstander af, de bepalende middenvelders Voorn en De Boer betrekken zichzelf te weinig in het spel en de voorhoede krijgt te weinig bruikbare ballen. Fortuna maakt het zichzelf hierdoor onnodig moeilijk en de beste kansen komen dan ook aan Helmond-zijde.

Na een dik kwartier ligt onze rechterkant open als Andrade de opkomende Kazlauskas de bal meegeeft. Niemand dekt de oud-Fortunees, zodat hij volkomen ongehinderd mag voorzetten. Johan Voskamp weet wel raad met deze buitenkans en schiet van een meter of tien betrekkelijk eenvoudig de 1-0 langs Wintjens.

Twee minuten later lijkt Fortuna een penalty te moeten krijgen als Di Lallo wordt gehinderd bij een op het oog open doelkans, maar de leidsman beslist anders. Verder dan een vrije trap van Caracciolo in de muur en een te zachte kopbal van diezelfde Caracciolo, komt Fortuna voor rust niet meer. Helmond Sport houdt de controle over het spel en komt er een aantal keer gevaarlijk uit. Helaas zijn enkele slechte passes en te laks dekken van de Fortuna-spelers reden voor een deel van het uitvak om te beginnen met ‘knoteren’ en klagen. Trainer en spelers verdienen echter meer krediet en zullen onze steun hard nodig hebben in het verloop van de naderende competitie.

In de pauze bekijken we aandachtig welke Fortunezen het Helmond-vak vandaag bevolken. Het zijn allemaal keurige burgers waardoor de avond een vreedzaam karakter zal behouden. De circa zeshonderd aanwezigen kijken in een ontspannen atmosfeer naar een weinig sprankelende pot voetbal.


Het bleef stil aan de overkant
Bij het betreden van het veld voor de tweede helft zien we dat trainer Dusseldorp Lars Gulpen en Ramon Voorn in de kleedkamer heeft achter gelaten voor Yassine Halim en Gino Facenna. Eerstgenoemde beloont zijn trainer met de gemaakte keuze door na vijf minuten de 1-1 op het bord te zetten. Caracciolo houdt de bal goed vast en geeft hem op het juiste moment mee aan Halim. Deze zet goed door en schiet de bal beheerst van een meter of zestien langs doelman Robert van Westerop.


Halim is de gevierde man

Fortuna zet de tweede helft meer druk waardoor het spelbeeld geheel verandert. Helmond komt er nu een stuk moeilijker uit. Vorig seizoen kwamen we er meestal pas in de laatste vijf tot tien minuten achter dat de tegenstander eigenlijk helemaal zo goed niet was. Hopelijk gebeurt dit dit jaar wat eerder.

Helmond blijkt, na het wisselen van twee basisspelers, ook maar een ploeg van gemiddelde kwaliteit te hebben die veel moeite heeft als het onder druk komt te staan. Dit lijkt een tendens voor de gehele Jupiler League als gevolg van de financiële problemen die veel clubs ondervinden: een aardige kern van twaalf, dertien spelers, maar een matige ploeg als er twee of drie wissels moeten plaats vinden. Bij veel clubs bestaat de reservebank momenteel uit spelers uit het tweede elftal of de A-jeugd, iets wat bij Fortuna niet anders is.

Na een dik uur gaat Helmond-middenvelder Lettinga veel te grof een duel in. De dienstdoende scheidsrechter hoeft niet lang na te denken en trekt direct de rode kaart. Fortuna probeert hierna door te drukken, maar tot echt serieuze kansen leidt het niet. Of het moet al de goede steekbal van Di Lallo op Caracciolo zijn, die helaas door de Italo-Belg in het zijnet wordt geschoten. Di Lallo lijkt overigens onder de nieuwe trainer een stuk vrijer en zelfverzekerder te voetballen.

Nadat Geenen is vervangen door Ferd Pasaribu, probeert Helmond nog enkele keren de score in haar voordeel te beslissen. Verder dan enkele geblokte schoten en een vrije trap die door Wintjens katachtig uit de kruising wordt getikt, komen de Brabanders echter niet. Het uitvak wordt nog wat plezier gegund door oud-MVV’er Sjoerd Winkens. Hij wordt enkele keren voorbij gegaan en ergert zich behoorlijk aan de grensrechter als hij een vrije trap tegen krijgt. Dit is koren op de molen voor de Fortuna-aanhang en het inmiddels befaamde ‘sukkeltje, sukkeltje’ laat dan ook niet lang op zich wachten.

Aan Fortuna-zijde is de ingevallen Mo Riyani nog het dichtst bij een treffer door bij een scherpe voorzet goed voor zijn tegenstander te komen, maar net naast het doel te schieten. Zo eindigt de wedstrijd in 1-1. De spelers bedanken de meegereisde fans en wij zoeken onze auto op voor de terugreis, die een routineklus zou moeten zijn.


De spelers tonen hun waardering voor onze aanwezigheid

Helaas blijkt dit laatste niet helemaal te kloppen. Nadat we dik tien minuten de borden met Weert hebben aangehouden en onder de autoweg A67 Eindhoven – Venlo zijn doorgereden, krijgen we het vervelende gevoel dat we de weg een beetje kwijt zijn. Nog vervelender is het dat een auto met drie mede-Fortunezen volledig op onze wegenkennis vertrouwt en achter ons is aangereden.

Bij Asten besluiten we de TomTom toch maar weer aan te zetten. Deze leidt ons in de goede richting totdat we een bruggetje bij de Nieuwe Zuid Willemsvaart moeten oversteken. Deze blijkt gesloten en na een omleiding brengt de TomTom ons wederom bij dit punt.

Schaterlachend stappen we uit onze auto en overleggen met volgwagen 1. We kiezen nu voor de ietwat verderop gelegen brug en komen alsnog uit aan de juiste kant van het kanaal. Nu is het zelfs voor ons een ‘piece of cake’ om de A2 te vinden.

Ondertussen horen we op onze favoriete Belgische radiozender dat de oogst van appels en peren dit jaar fors lager zal uitvallen als gevolg van het slechte weer. Standard, de Belgische favoriet van mijn medepassagier, neemt het zekere voor het onzekere door alvast appelmoes te maken in de Fruithoofdstad van België. Na een gezamenlijke tussenstop met volgwagen 1 bereiken we omstreeks kwart over tien ons thuisdorp.

De wedstrijd vanavond heeft aangetoond dat je met pressievoetbal een heel eind kan komen en je het jezelf een stuk makkelijker kunt maken. Tevens toont deze avond aan dat we nog wel eens problemen in de breedte kunnen gaan krijgen, maar dat dit probleem voor het merendeel van de ploegen in onze divisie zal gelden. We hopen dat we de positieve punten uit de tweede helft kunnen doortrekken naar de wedstrijd van volgende week in Apeldoorn. Na ruim veertien maanden wachten hunkert de Fortuna-aanhang naar een eerste uitoverwinning. Zou het dan op vrijdag de 13de gaan gebeuren?

RvL