Fortuna is in Heerenveen aan de afscheidstoernee begonnen. Met nog negen onbelangrijke wedstrijden voor de boeg kan Fortuna hoogstens nog een rol spelen in deze competitie door middel van competitievervalsing. Hier wenst Fortuna gelukkig voorlopig niet aan mee te werken en speelde niet eens zo slecht in het hoge noorden. Maar voldoende voor een gelijkspel (of overwinning haha) was het weer eens niet.


30 Mei 2001

Afscheidstournee is begonnen

Heerenveen 3 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 7. Edman 1-0; 45. Cramb 1-1; 67. Hakansson 2-1; 69. Hakansson 3-1
Opstelling: Hesp, Emeran, Akerboom, Volmer, Hermans, Landerl (80. Claudio), Meszaros (77. Van Geem), Haeldermans, Gerritsen, Simons, Cramb.
Toeschouwers: 14.300
Scheidsrechter: Bossen
Geel (Fortuna): Volmer
Rood (Fortuna): –

De naweeën van de griepepidemie van afgelopen week hebben ervoor gezorg dat de reguliere verslagschrijver wederom afwezig is. De Fortuna Online redactie was toch vertegenwoordigd door drie supporters, die gezamenlijk met nog twee fanatiekelingen naar Friesland afreisden.

Weer een halve verlofdag minder stappen we rond 15.45 uur in de auto aan het CS te Sittard. Dit zou ons ruim de tijd moeten geven om op tijd aan te komen, tenzij er natuurlijk grote omwegen worden bereden. Al gauw kwamen we erachter dat vijf man in één auto toch wel krap is. De persoon die midden op de achterbank zat, kreeg vaak al snel last van gevoelloosheid in de benen. Gelukkig vonden er gedurende de heenweg nog wat pit-stops plaats, waardoor er van plek c.q. rijder kon worden gewisseld. De rijders-wisselingen leverden wel wat feiten op. Zo rijdt de gemiddelde Fortuna-supporter dus aardig door, is het lezen van borden langs de weg voor sommigen een utopie en is een routebeschrijving ook niet altijd alles. Zo reden we plosteling richting knooppunt Leenderheid (nabij Eindhoven), terwijl we toch beter over de Napoleonsbaan hadden kunnen rijden. OK, het tempo op de weg naar Venlo maakte veel goed, maar de echte bedoeling kan het nooit geweest zijn.

Na 300 (+50 omgereden) kilometers kwamen we aan op de plaats van bestemming, het Abe Lenstra stadion (op sommige wegwijsborden wordt het woord stadion weggelaten, zodat je bijna zou denken dat Abe nog in leven was). De auto kon worden weggezet op een parkeerplaats, die ook het thuispubliek gebruikt wordt. Eerst nog even een programmaboekje kopen (als we alle vijf een boekje hadden gekocht, was één van ons een t-shirt van Heerenveen rijker) en daarna naar het overvolle uitvak. Uiteraard waren het niet meegereisde Fortunezen, die het vak bezetten. Het waren weer eens 482 (= schatting) Heerenveen-“supporters”, die geen SCC voor hun club overhebben. Anders zou je immers op een andere tribune zitten. Al met al bleek dat er in totaal zestien Fortuna-supporters (+ twee stillen) waren meegereisd.

Bij het warmlopen van de spelers bleek dat Laszlo Meszaros zijn basisplek had weten vast te houden. Blijft nog altijd de vraag of dit de zwakte is van Fortuna, of de sterkte van Meszaros, maar het is een feit dat hij één van de weinigen was in de wedstrijd tegen Groningen die nog een beetje niveau toonde. Nieuwe man in de formatie van trainersduo De Koning/Voorn was Colin Cramb. Hij kreeg weer eens een kans, nadat Marco Heering vorige week door het ijs was gezakt. Hierdoor verhuisde Dennis Gerritsen naar de linkerkant en kreeg Rolf Landerl weer eens zijn vertrouwde rechterkant voor de kiezen.


Laszlo werkt zich het schompes!

De tegenstander dan maar: SC Heerenveen. Dit is dus gewoon een ploeg waar we één van de twee overwinningen uit dit seizoen tegen pakten. Natuurlijk was dit in een thuisduel en worden we normaliter afgeschoten in Heerenveen, en dus zegt dat niet al teveel. De scheidsrechter was Ruud Bossen en als Fortunees kan je geen betere scheidsrechter treffen.

Voor de wedstrijd worden in Heerenveen traditioneel de beide volksliederen van de deelnemende provincies gespeeld. Nu is dit natuurlijk een leugen, want het Limburgse volkslied was in geen velden of wegen te bekennen. Nu kon deze totale ‘sharade’ maar tot één ding leiden en dat is dat de Fortuna-supporters door het Friese volkslied gingen heenzingen. Nu kun je natuurlijk zeggen dat dit respectloos is, maar Heerenveen toont net zo weinig respect door alleen het eigen volkslied te spelen. Het ‘We love you Zitterd’ schalde dan ook door het stadion.

De wedstrijd was dan eindelijk begonnen en al snel was duidelijk dat Fortuna het vanavond moeilijk zou gaan krijgen. De meegereisde supporters deerde dit echter niet, zij haalden het volledige repertoire uit de kast. Met negen man werd uit volle borst elk Fortuna-liedje gezongen. Dit soms tot ergernis van de andere 482 Heerenveen-supporters in het vak. Of ze ons in andere delen van het stadion hebben gehoord, betwijfel ik, maar de 482 in ons vak hebben geweten dat Fortuna daar was. Na zeven minuten kreeg Heerenveen een vrije trap op een gevaarlijke plek. Nu heeft Heerenveen geen Cramb, die een vrije trap schitterend kan missen. Heerenveen heeft ene Erik Edman die dit voetbalaspect wel goed kan uitvoeren. Edman gaat achter de bal staan en krult de bal in de korte hoek. 1-0 voor Heerenveen en je mag bijna uitgaan van een monsterscore. Vorig jaar werd het pas na dertien minuten 1-0 en toen werd het maar liefst 6-1….

Wedstrijd dus over en hopen op een kleine nederlaag denk je dus. Echter meteen na de aftrap krijgt Fortuna meteen een grote kans via Rolf Landerl. De Oostenrijker schiet op een haartje na net naast, maar bewees wel dat er nog leven zat in de Sittardse formatie. Aan de andere kant van het veld schiet Anthony Lurling rakelings naast, waardoor de Friese formatie de veiligheidsmarge nog niet op twee kan zetten.


Ach Heerenveen mist alweer een kans….

Even later test Marcel Akerboom het aluminium uit. Hij verlengt een Friese voorzet, waarna de bal via de lat in de handen van doelman Ruud Hesp terechtkomt. De beste kans voor Fortuna in de eerste helft komt echter op naam van Dennis Gerritsen. Nadat de Heerenveen-defensie iets te gemakkelijk over de wedstrijd aan het denken is, krijgt Gerritsen de bal op een presenteerblaadje. Hij kapt zijn tegenstander uit, maar zijn schot mist kracht en precisie, zoals zo vaak de laatste tijd.

Vlak voordat Ruud Bossen een einde wil gaan maken aan de eerste helft, wilde hij toch nog wel eerst een cadeautje geven aan Fortuna. Stijn Haeldermans kon na een mooie aanval alleen op doelman Vonk af, maar werd door een schouderduw uit balans gebracht. Aangezien de overtreding plaatsvond in het strafschopgebied, kon Bossen alleen maar naar de stip wijzen. Hij gaf echter geen kaart (er was toch geen sprake van een kansrijke positie, Haeldermans was immers aan de bal). Terwijl de getrouwen in het uitvak hun lach nauwelijks konden inhouden, besliste Colin Cramb dat het tijd was voor zijn zesde seizoenstreffer. Hij zegt zelf nooit een strafschop gemist te hebben en dit onderstreepte hij door Vonk naar de verkeerde hoek te sturen.


Onze glamourboy dwingt voor het eerste dit seizoen iets af: een penalty!

Bossen floot na de strafschop gelijk weer, want de eerste helft was afgelopen. Foppe de Haan had hierna nog wat opmerkingen over de makkelijk gegeven strafschop, waardoor hij de tweede helft op de tribune mocht bekijken. Niet dat iemand het in de gaten had in de tweede helft, maar toch is dit het vermelden waard.

In de rust kon de Goodyear-commissie aan de slag. Niet gewend aan de lange wachtrij, besloot de commissie het te houden op een karig broodje frikandel. Niets bijzonders, maar ook niet slecht. Heerenveen is echter vorig jaar een ster kwijtgeraakt, en had wat goed te maken. Dat is ze dit jaar niet gelukt, maar ze krijgt nog een kans over ongeveer twee jaar (positief ingezien). Het enige wat je wel zeker weet is dat Heerenveen zorgvuldig met haar koopwaar omgaat. Dit omdat je hetzelfde voedsel koopt als het thuispubliek. Dit is bij andere stadions soms nog maar de vraag.

De tweede helft kon weer beginnen en de negen man zetten hun gezang weer in. Waar zijn die Heerenveen-supporters toch, ik hoor ze echt niet. Fortuna heeft dankzij de late gelijkmaker iets meer vertrouwen gekregen en creëert soms aardige aanvallen (over kansen heb ik het hier nog niet). Nadat drie kwart van de wedstrijd is verstreken beginnen zelfs wij in een mogelijk stuntje te geloven. Als je zoiets begint te bedenken is er echter ook meteen één of andere Zweed, die meent zijn doorbraak te moeten bevestigen. Binnen twee minuten heeft Jesper Hakansson even zoveel doelpunten gescoord. Beide op identieke wijze. Even wegdraaien bij je directe tegenstander en daarna schieten in de korte hoek. En zo is de wedstrijd dus plotseling toch gespeeld.


Handschoenen Fritz vindt het niet leuk meer…

In het laatste kwartier probeert Fortuna nog wel wat, maar echt ver komt het niet. Een schot dat hoog over gaat van Cramb is wel een van de weinige “hoogtepunten”. Of het moeten wel de invalbeurten van Chris van Geem en Claudio zijn. Chris van Geem maakte na lang blessureleed weer zijn rentree en kan zich nu in de komende wedstrijden in de kijker gaan spelen bij andere clubs. Het verhaal Claudio is natuurlijk weer iets geheel aparts. Binnen de minuut had hij zelfs scheidsrechter Bossen al tegen zich, en dat is toch echt moeilijk als Fortunees zijnde. Nadat hij tegen Groningen voor een overduidelijke “dive” geel had gekregen, bleek nu dat hij zijn lesje nog altijd niet had geleerd. Na weer een “dive” gebaarde Bossen dat hij beter kon opstaan, een vrije trap zou hij echt niet krijgen. Even later werd Claudio vlak voor het strafschopgebied geblokt door een verdediger van Heerenveen. Dit was misschien wel een overtreding, maar hij had nu gewoon de schijn tegen. Weer geen vrije trap dus en nu wist Claudio niet meer hoe hij het had. Met gebaren van ongeloof gebaarde hij naar iedere windrichting waarom hij dan wel geen vrije trap had kregen. Ondertussen stond de Braziliaan twintig meter buitenspel, maar dit deerde hem niet.

De wedstrijd bloedde dood en de negen man begonnen aan hun afsluitende repertoire. You’ll never walk alone werd tot ergernis van een Fortuna Online redactielid aangeheven en ook de schuldigen aan deze malaise (Lee en Opgenoord) werden weer eens toegezongen. Eindstand dus 3-1, waar sommigen toch een veel hogere score hadden verwacht.

Terug in de auto, was het eerst in de file staan om op de snelweg te komen. Hier blijkt dus dat de verkeerschaos bij het Fortuna-stadion best wel meevalt, al moet je dit natuurlijk niet te hard zeggen. Dadelijk denken de hoge meneertjes dat ze er niks meer aan hoeven te doen. De terugreis ging sneller dan de heenreis, maar of dit aan de topsnelheden lag of aan de kortere weg, blijft een raadsel. Ik werd in ieder geval weer rond 01:00 thuis afgezet, wachtende op de volgende wedstrijd in de afscheidstournee, namelijk komende zondag in Utrecht.