Even kijken of we aan de voorwaarden voldoen: Is er sprake van een uitzichtloze situatie? Duidelijk. Is er sprake van ondraaglijk lijden? Nou en of! Beste Els, kom maar op met dat pilletje, we zijn er klaar voor!


21 April 2001

Netjes ingeblikt, zes postzegels erop en afzender retour

Heerenveen 6 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 13. Lurling 1-0; 16. Talan 2-0; 20. Lurling 3-0; 42. Allbäck 4-0; 55. Allbäck 5-0; 72. Van der Hoeven 5-1; 89. Hansma 6-1
Opstelling: Zegers, Emeran, Roest, Volmer, Hermans, Heering (40. Van der Hoeven), Van Halst, Haeldermans, Kool, Bjekovic, Hamming (83. Gerritsen).
Toeschouwers: 14.200
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Rond 15.15uur vertrekt er in een zonnig Sittard één bus richting Heerenveen. De bus is op een paar plekken na vol. Een blik door de bus, maakt al snel duidelijk dat de vaste kern Fortunezen vandaag alweer aanwezig is. Hoe slecht het ook mag gaan of hoe ver de reis ook is, deze supporters zijn er altijd!

De buschauffeur vertelt dat hij vijf maanden uitgeschakeld is geweest en om dat te onderstrepen neemt ie hier en daar een stoeprandje mee. Dat soort strubbelingen houdt de Fortunees scherp en dat kan geen kwaad als de busreis nog een uurtje of vier moet duren. De eerste uurtjes van de busreis verlopen rustig. Als ik zeg dat het langskomen van een lege koekjesdoos waarin het geluid van de zee te horen zou zijn het hoogtepunt is, dan weet de oplettende lezer wel genoeg! Maar ja, het is natuurlijk ook een pokken eind naar Friesland.

Aangekomen in Gelderland valt inderdaad op dat er geen koeien in de wei staan. Je voelt je dan toch een beetje een vreemdeling in je eigen land. Het moet maar eens afgelopen zijn met die MKZ, ik wil grazende koeien in de wei!! Verder vergapen we ons aan de hier al vaker gememoreerde zichtlocaties en geluidswallen. Het blijft fascinerend om te zien wat die beleidsrakkers in Den Haag allemaal hebben verzonnen!

Ergens halverwege de rit, blijkt een supporter zich te herinneren dat ie een videoband heeft mee genomen. Deze keer geen videoband met een overzicht van het degradatiejaar 92/93 en nee ook geen rellenband, vandaag kijken we naar “Independence Day”. De film wordt voorafgegaan door “the making of”. Dat is het interessantste gedeelte van de video. Daar zit dan een stel bejaarden quasi wetenschappelijk te filosoferen over de realiteitszin van een buitenaardse invasie. Eentje stelt dat de “aliens” al lang op aarde zijn, maar dat de overheid dat stilzwijgt. Onzin natuurlijk, of zou Urvin…?

Nadat we een tijd lang het idee hebben gehad dat de bus te laat aan zou komen in Heerenveen blijkt dat uiteindelijk toch mee te vallen. We verschijnen rond 18.45uur in Heerenveen. Ruim op tijd dus.

We gaan het stadion binnen en trekken meteen de hagelwitte Goodyear jassen aan. Tijd voor de Goodyear commissie! Vorig seizoen deelden we hier op de valreep nog een Goodyear ster uit. De kwaliteit van de toen genuttigde kroket bleek ruimschoots voldoende voor een eervolle vermelding. Wat schetst onze verbazing? De kroket is uit het assortiment geschrapt! Op het bordje met prijsaanduidingen zie je dat er over het “broodje kroket” een sticker is geplaatst. Wat is hier gebeurd, zijn de kroketten geruimd? Dit wekt enige achterdocht en we besluiten een broodje gehaktbal te nemen. Om in aanmerking te komen voor een ster dient zo’n bal meer vlees dan vet te bevatten (ja ja de standaard is noodzakelijkerwijs laag bij onze commissie). Helaas Friezen, ik zie meer witte vetpuntjes dan vlees, we kunnen hier niet echt positief over oordelen, jullie zakken in het klassement en raken je Goodyear ster dus kwijt!

Aangezien het hier bij Heerenveen mogelijk is om door het hele stadion te lopen maken we maar eens gebruik van deze gastvrijheid. Op mijn rondgang constateer ik een hoog petjes en sjaaltjes gehalte. Is dat een voorbode van de te verwachten sfeer of beter het ontbreken daarvan? De stemming onder de Friezen is in ieder geval opperbest. Ze zien het blijkbaar wel zitten vanavond. Terug aangekomen bij ons vak blijkt dat dat al redelijk vol zit. Riemer heeft het weer klaar gespeeld om de niet verkochte kaartjes in het uitvak te verkopen aan Friezen. Kan dus weer gezellig worden in ons vak. Maar tot onze grote verbazing zitten er niet alleen Friezen in ons vak, er is ook nog een volle bus Fortunezen gearriveerd. Een buslading kinderen is ook helemaal naar deze uithoek van Nederland gekomen! Kijk en dat zien we dus graag! Deze kids, die in opleiding zijn tot gediplomeerd Fortunees komen hier dus hun vuurdoop meemaken. Het bleek dat ze er al een rondleiding door het “Abe Lenstra Stadion” op hebben zitten. In totaal zijn er dus 100 Fortunezen aanwezig in Heerenveen.

Goed de wedstrijd dan maar. Zei ik vorige week dat we wel genoeg zouden hebben aan drie thuisoverwinningen dan ging ik er toen wel vanuit dat de andere degradatiekandidaten geen gekke dingen zouden doen. Nou ja dat liep dus even anders, waardoor we ook nog iets in uitwedstrijden moeten presteren. Dat zal niet makkelijk worden maar het moet wel, bijvoorbeeld hier in Friesland. De laatste twee jaar was het hier redelijk kansloos, dus dat belooft weinig goeds.

Op het veld zien we de warming-up. Roest komt terug van een schorsing en vervangt Akerboom. Verder zien we Zegers die zijn debuut in de eredivisie gaat maken, omdat Hesp geblesseerd is. Voor de rest zijn er geen wijzigingen aangebracht. Dus Haeldermans, Kool en Heering spelen gewoon. Van Barneveld en Van der Hoeven beginnen op de bank, en daar snap ik nog steeds niks van….

Zo’n warming-up geeft altijd een eerste indicatie van hoe het met de concentratie zit. We willen er één puntje uitlichten. Een pass van Kool eindigt op de geluidsinstallatie die daar voor het Friese Volkslied staat. Alles aan diggelen! Het was een mooie voltreffer, alhoewel ik denk dat de bal bedoeld was voor de vijf meter verderop staande Hermans?? Oh ja, Gerritsen heeft zijn zilveren schoenen weer aan!

Tijd voor de wedstrijd, we beginnen uiteraard met het Friese Volkslied en omdat de Friezen vergeten het Limburgse Volkslied te spelen, zingen we dat er maar zelf doorheen. De wedstrijd begint voortvarend voor Fortuna. Al in de eerste minuut creëren we een dikke kans. Kool zet Bjekovic vrij voor de keeper. Een dodelijk intikker alla Roda lijkt de juiste keuze. Maar Bjekovic schampt de bal waardoor de bal een simpele prooi wordt voor Vonk. We hadden dus al na één minuutje op voorsprong kunnen staan, dat zou ook dik verdiend zijn geweest want we waren tot dat moment gewoon baas over de wedstrijd!

Daarna is het snel afgelopen met de Sittardse dadendrang. Heerenveen neemt Fortuna in een wurggreep en daar komen we voorlopig niet meer uit. Vooral onze rechterkant heeft weer veel weg van de vierbaanssnelweg die ik ooit uit tegen NEC constateerde. De heren Lurling en Talan kunnen daar op volle snelheid doorlopen. Natuurlijk, Emeran heeft wel een heel erg slechte dag vandaag, maar als spelers van het kaliber Talan en Lurling op volle snelheid op je afkomen, zal het ook wel niet mee vallen om te verdedigen.


Er is geen houden aan voor Emeran….

Nee, een net zo groot probleem bevindt zich rechts op het middenveld, waar Heering geen meter mee verdedigt (waar is Van der Hoeven??). Een doelpunt van Heerenveen is onvermijdelijk, toch duurt het nog een kwartier voordat er eentje valt. Het vervelende voor ons is wel dat er dan binnen vijf minuten drie goals vallen….


En dat is één….

Lurling, Talan en nog eens Lurling maken drie mooie doelpunten. Het zijn mooie treffers, maar het mag ook allemaal maar zo doorlopen bij ons achterin. Onze verdediging speelt vandaag niet slecht, want van iets dat niet bestaat kun je moeilijk zeggen dat het slecht is.

Ondertussen wordt de sfeer in het Abe Lenstra Stadion almaar beter. De vocale klassiekers schallen door het stadion. Ehh, ik heb het nu over de rechterij in vak 10 (voor de leken onder ons dat is het uitvak)! Het yellow green armee gaat vrolijk door en Ivo Pfennings mag nog steeds niet weg. Uiteraard “we shall not be moved”, want wij kijken niet op van nog meer tegentreffers en de hoofdschuldige van dit debacle is ook snel gevonden: Urvin Lee. Kortom wij vermaken ons wel, maar wat doen die andere 14.100 aanwezigen eigenlijk? Het zonnetje schijnt, Heerenveen draait als een tierelier, maar er komt geen onvertogen woord over de lippen van de jongens en meisjes van Abe.

Het lijkt hier wel een natuurreservaat, waarin een kievit niet gestoord mag worden bij het uitbroeden van het eerste kievitsei. Ssssst!

De wedstrijd is dus al na 20 minuten voorbij en Heerenveen besluit wat gas terug te nemen, wij mogen dus nu wat tegenspartelen. Het levert zowaar enkele kleine kansjes op voor Hamming en Bjekovic en een paar vrije trappen voor Kool. Maar scoren doen we niet. Na veertig minuten verlost Thijssen Heering uit zijn lijden en mag Van der Hoeven zijn opwachting maken. Dat is dus 40 minuten te laat Thijssen! Maar goed je bent nu toch fouten aan het herstellen, breng Van Barneveld dus ook maar. Niet dat ik nu wil gaan zeggen dat we met Van der Hoeven en Van Barneveld in de basis wel een kans hadden gemaakt, maar als we een kans op lijfsbehoud willen maken, lijkt het me verstandig in de sterkst mogelijke opstelling te spelen.

Huh, wat hoor ik? Jazeker, ik hoor de Friezen, ze zingen “Heerenveen scoor die goal”. We zitten nu vlak voor rust en de eerste tekenen van leven bereiken ons vak. Alsof dat nog niet genoeg is worden ze ook nog op hun wenken bediend. Uit een vrije trap kan Allbäck zo vrij als een vogeltje inkoppen. Ons medeleven gaat uit naar Mark Zegers. Dit is zijn debuut en hij wordt gewoon door de rest van het elftal in de steek gelaten. Nou ja, welkom in de voetbaljungle! Ruststand 4-0.


Shit happens, Mark….

De rust wordt opgeluisterd door een optreden van twee heren (naam vergeten…) die liedjes van de Everly Brothers ten gehore brengen. Een echte aanrader!

Door dan maar naar de tweede helft. Er heeft één wissel plaats gevonden: Gerritsen heeft zijn zilveren schoentjes gewisseld voor gewone zwarte exemplaren. Die tweede helft is tien minuten bezig als we het volgende kraaltje van het telraam kunnen verschuiven. Een kansloze dieptepass van Heerenveen, blijkt door vakkundig ingrijpen van Volmer toch minder kansloos dan gedacht. Fantastisch! Allbäck profiteert en tekent de 5-0 aan.

Links naast ons in het uitvak beginnen ze nu “tien, tien, tien’ te roepen. Sympathieke lui die Friezen! Als wij dan roepen “Quiet Please”, keert de rust terug. Luisteren kunnen ze hier blijkbaar goed! Voetballen ook en daarom is het maar goed dat Heerenveen niet doordrukt, zodat de score hier niet echt uit hand gaat lopen. Er gebeurt nu niet veel meer op het veld, tijd dus voor een evaluatie. Onze verdediging bestaat niet zoals al eerder gezegd en onze spitsen staan op een eiland te kijken hoe ons middenveld verzuipt. Tot zover deze analyse.


Als je nu denkt dat Van Halst er met de bal van door gaat heb je het mis, niets lukte bij ons…

We gaan terug naar het veld waar we zowaar een kans voor Fortuna kunnen noteren. Bjekovic (één van de weinige lichtpuntjes vandaag) komt vrij voor de keeper. Een ferme uithaal volgt, die mooi uiteen spat op de lat. Aangezien het hier zo stil is in Friesland is het bijbehorende ketsende geluid van de bal goed hoorbaar. Bjekovic rommelt zich nog een paar kansjes bij elkaar, maar een verdiende treffer krijgt hij niet.


Nenad doet zijn best, maar heeft pech in de afwerking

Toch komt er een Sittardse treffer! Geloof het of niet, maar als Kool middels een ingooi de bal in het strafschopgebied gooit staat iedereen te slapen behalve Van der Hoeven die toch wel mooi binnentikt: 5-1.

Het restant van de wedstrijd vermaken we ons met nieuwe liedjes. Het vandaag zeer toepasselijke “I’m Sittard ’til I die” doet zijn intrede. Hier de tekst zodat dat de komende weken door iedereen kan worden meegezongen:

I’m Sittard ’til I die

I’m Sittard ’til I die

I know I’m, for sure I’m

I’m Sittard ’til (hier klemtoon op ” ’til”) I die

Verder vermaken we ons nog kostelijk met Bolke de Beer die aan onze rechterzijde zit. Vooral zijn kapsel roept vraagtekens op (ik ga het niet allemaal uitleggen, maar insiders weten wat bedoeld wordt).

Zoals dat hoort in zo’n wedstrijd is het slotakkoord voor de thuisploeg. Hansma mag in de laatste minuut nog ongehinderd een corner binnenknikken: 6-1. En zo eindigt deze strafexpeditie. Kijken we hier echt van op? Nee, we hebben dit seizoen al van alles mee gemaakt dus dit kan er ook nog wel bij. Waar we wel van opkijken is de oorverdovende stilte in het Abe Lenstra Stadion. Wat moet hierin hemelsnaam gebeuren wil er enige sfeer zijn???

De spelers doen zich nog de moeite om ons te bedanken voor de ondersteuning en dat is het dan. We kunnen weer naar huis na de zoveelste vernedering van het seizoen. Terug de bus in, waar ons nog een vier uur durende terugreis staat te wachten. En als je daar de uitslag van vanavond aan toevoegt zou je al snel denken dat dit een vervelende busreis gaat worden. Maar nee hoor, een paar Brandjes doen wonderen. De busreis wordt opgesierd met enkele Amsterdamse smartlappen (geen idee waarom, maar ik snap wel meer niet vandaag) en zo zakken we weer gezellig af naar het zuiden.

Als je zoals wij vaak ‘s nachts door Nederland rijdt, valt toch op dat er door de jaren heen wel wat dingetjes veranderen. Waar zijn toch die weet-plantages gebleven die je vroeger (toen alles nog beter was) te pas en te onpas zag liggen? Van deze kleine landschapselementen is ook niks meer overgebleven. Dit land glijdt af naar een bedenkelijk niveau!

In het laatste uur van de reis drukt de chauffeur nog een stempel op de busreis. Hij haalt zijn favoriete cassettebandje van de planken. Ik kan deze muziek moeilijk omschrijven (woorden schieten tekort) maar een greep uit de teksten spreekt voor zich. Lees (en huiver) hier het refrein van één van deze liedjes:

Iene-miene-mai-ni-mo

I don’t wanna let you go!

Briljante tekst, briljant rijmschema, in één woord briljant!

Enigszins afgestompt bereiken we dan rond 01.15uur Sittard. Een dramatische wedstrijd gevolgd door een toch wel amusante busreis eindigt dan weer. Nog vijf wedstrijden te gaan. Ach, maak daar maar elf van!