Zelden zal een ploeg zo eenvoudig aan de punten zijn gekomen in een uitwedstrijd als Heerenveen vanavond. Als je 89 minuten met tien man moet spelen, wordt het natuurlijk niet makkelijk, maar dat mag absoluut geen excuus zijn voor de wanprestatie die Fortuna vanavond leverde.


26 Augustus 2000

Heerenveen laat Fortuna volstrekt kansloos

Fortuna Sittard 0 Heerenveen 2
Doelpuntenmakers: 18. Radomski 0-1; 57. Nurmela 0-2
Opstelling: Hesp, Geerinckx (64. Pfennings), Roest, Volmer, Hermans, Landerl, Van der Hoeven, Haeldermans (71. Hamming), Kool, Gerritsen, Averdijk (15. Akerboom).
Toeschouwers: 8.000
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): Volmer

De eerste competitie wedstrijd in het Wagner & Partners stadion stond in het teken van de terugkeer van Hesp, de presentatie van alle andere nieuwe spelers aan het eigen publiek, maar toch vooral in het teken van de opening van de fun tribune! Deze tribune die volgens voorzitter Jules Coenen speciaal gebouwd is voor de kids werd op feestelijke wijze geopend. Vreemd eigenlijk, het is me nooit opgevallen dat op de plek waar nu de fun tribune verrezen is vorig seizoen een gapend gat was. Hoe het ook zij, Jules trok een net ballonnen open en daarmee was de fun tribune officieel geopend. Vanzelfsprekend waren dat, zoals Jules al zei, groene en gele ballonnen. Net zo vanzelfsprekend als groen/gele tenues en groen/gele netten, of niet Jules? Naast een fantastische “voetbalballon” die voor de fun tribune door de lucht wappert, dient zich ook iedere wedstrijd een (geschorste/geblesseerde) speler op die tribune te begeven. Voor Paciorek was de twijfelachtige eer weggelegd de eerste speler te zijn die zich daar moest melden.

Goed, na deze plichtplegingen kunnen we door naar de wedstrijd. Kool kwam terug van een schorsing en zou de broodnodige rust op het middenveld moeten gaan brengen, iets waar het in Amsterdam afgelopen dinsdag aan ontbrak. Maar ja waar hebben we het over als je na twee minuten al met tien man verder moet? Het duurt exact 1 minuut voordat de eerste blunder in de Sittardse verdediging plaats vindt. Volmer vergeet Talan te dekken, die krijgt de bal aangespeeld en dan heeft Volmer nog maar twee opties:

Optie 1: Hij trekt NIET aan de noodrem, met als gevolg dat Talan waarschijnlijk op weg is naar de 0-1;

Optie 2: Hij trekt WEL aan de noodrem, met als gevolg dat Talan niet gaat scoren, maar dat Fortuna wel 89 minuten met tien man door moet. Bijkomend voordeel voor Volmer is wel dat hij de eerstvolgende wedstrijd geschorst is en dat is een thuiswedstrijd tegen PSV. Met andere woorden hij mag plaats nemen op de fun tribune!

Dit laatste argument zal Volmer wel over de streep hebben getrokken om Talan neer te trekken. De onvermijdelijke rode kaart komt er en we moeten dus 89 minuten met tien man verder·.. Spits Averdijk, die deze keer de voorkeur heeft gekregen boven Van Barneveld, moet het veld ruimen voor verdediger Akerboom, die daarmee zijn debuut op het hoogste niveau maakt. Heerenveen zet Fortuna al vrij snel vast en het is wachten op een goal. Na tien minuten spel brengt de lat nog redding maar tien minuten later wordt Hesp wel gepasseerd. Een schot van Nurmela kan Hesp nog mooi redden maar de rebound valt voor de voeten van Radomski die knap binnen schiet. Maar ja dat Radomski goed kan schieten hadden we vorig jaar al gezien…

Nou ja, de wedstrijd is nu beroofd van zijn enige spanningselement (kan Fortuna een 0-0 uit het vuur slepen?), want laten we eerlijk zijn Fortuna wekt in die eerste 20 minuten geen enkel moment de indruk dat er meer dan “90 minuten verdedigen” in zit. Dat blijkt ook in het restant van de eerste helft. Heerenveen heeft de bal, de tien Fortunezen rennen daar wat verdwaasd achteraan, maar kunnen absoluut geen vuist maken. De broodnodige elfde man komt ook al niet van de tribune. Noord laat in het begin nog wel van zich horen, maar dat zakt ook weg, terwijl Oost helemaal uit elkaar is geslagen. De helft is naar Zuid verkast en de rest is blijven zitten op Oost, met als gevolg dat beide groepen te klein zijn om een vocale vuist te kunnen maken. Van die eerste helft moeten we eigenlijk alleen het eindsignaal nog onthouden. Fortuna heeft zowaar een vrije trap in kansrijke positie afgedwongen. Kool staat aan het kanon, maar constateert (terecht) dat de muur niet op negen meter staat. Kool zegt daar iets van tegen Temming, die de Heerenveners in de muur vriendelijk doch dringend verzoekt iets verder te gaan staan. Blijkbaar niet vriendelijk en/of dringend genoeg, want ze wijken geen centimeter! En als Kool daar dan iets van zegt tegen Temming zegt ie: “jongens het is genoeg geweest we gaan rusten”! Dat kan dus helemaal niet, het spel lag stil, de klok stond dus stil, met andere woorden de tijd kon helemaal niet voorbij zijn. Maar ach het hoort wel bij deze zinloze wedstrijd·.

Aan het begin van de tweede helft blijkt het Sittardse publiek de capriolen van Temming nog niet vergeten. De eerste kwetsende spreekkoren van het seizoen galmen nu door het stadion. Temming wijst naar de stadionspeaker die er iets van moet gaan zeggen. Dan krijgen we toch weer een lachwekkend tafereel. In plaats dat die stadionspeaker roept “jongens kappen met die handel, daar heeft niemand wat aan”, gaat hij op zoek naar een papiertje waar de officiële tekst op staat die op zo’n moment moet worden voorgelezen. Dat duurt even en dan brabbelt hij wat over “het belang van het Nederlandse voetbal” en “de goede naam van Fortuna Sittard” bla bla bla….

Op het veld gebeurt er weinig, maar op Noord is er wel enige actie te bespeuren. De voor- en tegenstanders van de spreekkoren gaan met elkaar op de vuist. Een paar mooie rechtse hoeken later keert de rust weer terug en kunnen we ons weer gaan concentreren op de wedstrijd. Helaas is er geen enkele verbetering te constateren. Heerenveen doet wat het wil en Fortuna staat erbij en kijkt er naar. Als het dan ook nog 2-0 wordt, is het helemaal over en sluiten. Trouwens wel een knappe goal van Nurmela. De hoek was erg lastig maar voor Nurmela blijkbaar niet te lastig. Het enige interessante is dan eigenlijk nog het gedrag van een groep Koreaantjes (of toch Japanners?) die op deze wedstrijd waren afgekomen en bij ons in vak C zitten. Cola, hamburgers en worsten moeten schaarse goederen zijn in Korea, want die vinden gretig aftrek bij deze jochies. Van de wedstrijd hebben ze niet veel mee gekregen, dat loopt maar op en neer naar de snackbar…..

Verder kan het resterende half uur gebruikt worden om deze wanvertoning te analyseren. Hebben we verloren omdat we met tien man speelden? Nee, daar geloof ik dus geen bal van. Het spel is zo slecht dat we ook met elf man wel zouden hebben verloren. Het enige echte lichtpunt van deze wedstrijd luistert naar de naam Marcel Akerboom. Als je moet invallen in zo’n zwalkend team dat ook nog met 10 man staat te spelen en je speelt dan zo goed, dan ben je niet slecht bezig. Verder kan ik nog enig respect opbrengen voor Kool, Landerl en Hamming die nog enige emotie tonen in zo’n wedstrijd. Het is natuurlijk niet professioneel om uit frustratie overtredingen te maken, maar je toont wel aan je eigen publiek dat je niet echt tevreden bent met de manier waarop de wedstrijd verloopt. En dat is na zo’n vertoning ook wat waard. Goed de wedstrijd eindigt dus in 0-2 en als het niet snel beter wordt, overweeg ik te verkassen naar de fun tribune, want daar schijnt het wel lachen, gieren en brullen te zijn….