Fortuna zit in een periode waarin niets lukt, ook niet tegen Haarlem. Het vervelendste is nog dat er ook geen teken van verbetering in zicht is….


28 Maart 2005

Fortuna kan ook tegen Haarlem geen potten breken…

Fortuna Sittard 0 HFC Haarlem 1
Doelpuntenmakers: 8. A. Ten Heuvel 0-1
Opstelling: Baart, T. Janssen, Dassen, P. Janssen (23. Van Barneveld), Op den Kamp, Elberkani (59. M. Simone), Meszaros, Daemen, Zafarin, Moutawakil, Derksen
Toeschouwers: 2.143
Scheidsrechter: Bultynck (Bel);
Geel (Fortuna): Derksen, M. Simone
Rood (Fortuna): –

Het is weer vrij… ehh nee: het is maandag, paasmaandag nog wel! De Paashaas stribbelt nog wat tegen, maar er is geen houden aan: op naar het W&P Stadion. Daar aangekomen blijkt het niet echt druk. Een hoop supporters geven er blijkbaar de voorkeur aan om nog een eitje te pellen in plaats van te komen genieten van hoogstaand voetbal. Of worden er soms uitzendingen van Baantjer herhaald op maandagmiddag???

Op het veld is de warming-up bezig en we zien dat Chris Dekker twee (al dan niet gedwongen) personele wijzigingen heeft doorgevoerd ten opzichte van de wedstrijd van afgelopen vrijdag in Volendam. Joos van Barneveld en Willem-Jan Thijssen eruit; Dave Zafarin en Rein Baart erin. We zijn benieuwd of dat voldoende is om een einde te maken aan een reeks van 13 wedstrijden zonder overwinning. Slechts één ploeg in de eerste divisie doet het wat dat betreft slechter: HFC Haarlem. De Haarlemmers wonnen al 14 maal op rij niet meer. En laat dat nu juist de tegenstander van vandaag zijn! Geen enkele Haarlemmer droeg ooit het geel/groen van Fortuna Sittard, alhoewel Kenneth Cicilia wel ooit met ons in verband werd gebracht. Andersom speelde geen enkele Fortunees in een grijs verleden in het rood-blauw van Haarlem.

In het uitvak tellen we negen supporters, die ook welgeteld één spandoekje hebben meegesleept. Chapeau!


De negen kunnen netjes op één foto!

Als de speaker weer iets over spreekkoren heeft geroepen kunnen we beginnen. Onder leiding van scheidsrechter Jean-Baptist Bultynk (een Belg dus) trapt Fortuna af richting Zuid-tribune. Al snel wordt het strijdplan duidelijk. Fortuna heeft zich behoorlijk aangepast aan Haarlem (de ploeg dus die 14 maal op rij niet won…). Thomas Janssen heeft slechts één opdracht: volg Geoffrey Verweij. Omdat Verweij opereert vanaf de linkerflank, speelt Thomas Janssen dus op de rechtsbackpositie. Joep op den Kamp speelt dan als linksback.


Een foto maken van Verweij zonder Thomas Janssen erop zal vandaag lastig worden!

De openingsfase gaat vrij geruisloos voorbij, totdat Haarlem na een kleine tien minuten een vrije trap mag nemen aan de zijkant van het veld ter hoogte van Fortuna’s strafschopgebied. De bal wordt voorgeslingerd en valt in een melee van spelers. Baart botst op Thomas Janssen, maar het valt te betwijfelen of Baart zonder die botsing wel op tijd was geweest om Arturo ten Heuvel te beletten de bal in het lege doel te deponeren: 0-1….

Lekkere start dus van dit duel. Het toch al niet van het zelfvertrouwen overlopende Fortuna kijkt opnieuw tegen een vroege achterstand aan. En hoe gaan we die wegwerken? Niemand schijnt het te weten…. Geoffrey Verweij lijkt niet te geloven dat hij inderdaad een stalker achter zich aan heeft, maar als hij begint te zwerven over het veld blijkt Thomas Janssen hem inderdaad te volgen. Wijkt Verweij bijvoorbeeld naar rechts uit dan volgt Janssen met als gevolg dat je de vreemde situatie krijgt dat Fortuna’s links- en rechtsback naast mekaar staan, terwijl er op de rechterflank een gat van jewelste gaapt.

Na twintig minuten gebeurt er dan weer eens wat: Paul Janssen verlaat geblesseerd het veld. Ik denk niet dat er iemand is die daar vreemd van opkijkt. Van Barneveld is zijn vervanger en Joos krijgt de opdracht het gat dat de zwervende Verweij creëert op onze rechterflank te dichten. Van Barneveld als rechtsback??? Het zal wel allemaal.

De wedstrijd gaat rustig verder. We krijgen een paar corners, maar zolang we niemand hebben die ze kan nemen is dat slechts tijdverspilling. Kan Tom Daemen niet eens oefenen op een strakke corner, in plaats van een bal die twintig meter de lucht in gaat en dan verticaal naar beneden ploft ergens achter de tweede paal? Nee, Fortuna slaagt er dus niet in om Haarlem pijn te doen. Triest, want dit Haarlem is natuurlijk ook geen schim meer van de ploeg die aan het begin van de competitie vriend en vijand verraste. Desondanks kan Fortuna er vrijwel niets tegenover zetten. Voetballend lukt niets, strijd is er ook nauwelijks, dus creëren we nul kansen in deze eerste helft. Haarlem doet het niet veel beter, kortom deze eerste helft moet wel in 0-1 eindigen. Snel vergeten maar. Ruststand: 0-1.

In de rust voert de Goodyear commissie de jaarlijkse test uit in het W&P Stadion. We bestellen een broodje hamburger en laten de (koude) uien wijselijk aan ons voorbij gaan. De hamburger is niet slecht, maar ook niet echt geweldig. Middenmoot dus.

Door naar de tweede helft. Gaat Fortuna nu dan eindelijk eens wat laten zien? Om te beginnen eens wat strijd? Jazeker, Dekker heeft strijdlust ge-eist en die krijgen we dan ook te zien. Dirk Jan Derksen dwingt een vrije trap af, loopt weg richting strafschopgebied en dan ligt daar ineens Farid Moharram op de grond. Dat is of rood (vanwege een slaande beweging) of het is niets. Hoe de scheids dan met een gele kaart kan komen aanzetten, begrijp ik niet…


Geel voor Derksen, die niets gedaan heeft (aldus Dirk Jan)

Nou ja, geel dus voor Derksen. Hopelijk is het vuurtje hiermee aangestookt.|


Zeg Moharram, sta eens op: zo erg was het ook weer niet…

Maar helaas, Fortuna kan Haarlem op basis van strijdlust wel vastzetten op de eigen helft, maar een kans afdwingen zit er voorlopig niet in. Na een kwartier mag Mauro Simone Mohammed Elberkani komen aflossen. Dat dit de eerste maal is dat de naam Elberkani in dit wedstrijdverslag valt, zegt alles over zijn inbreng vandaag…

Ach ja, het duel gaat verder en Haarlem komt na een minuutje of twintig dichtbij de 0-2. Paul Mulders lijkt de bal in te kunnen tikken, want Baart kan niet meer ingrijpen. Gelukkig is Ronald Dassen wel nog ter plaatse om verder onheil te voorkomen. De wedstrijd rommelt verder richting laatste kwartier. Voor het eerst in deze wedstrijd zien we een geslaagde actie en die komt van de voet van Laszlo Meszaros. Een paar mooie passeerbewegingen langs de zijlijn, een dubbele Rietberger op de achterlijn en een bal panklaar voor de voeten van Zafarin die van acht meter voor de goal niets beters weet te verzinnen dan de bal naast en over te schieten…


Zafarin helpt Fortuna’s grootste kans om zeep….

En dan zou die Meszaros niet in aanmerking komen voor een nieuw contract? Misschien niet (letterlijk en figuurlijk) de grootste voetballer in de selectie, maar wel zowat de enige in de selectie die mentaal overeind blijft en wekelijks zijn niveau haalt. Mag dat misschien ook wat waard zijn? Hoe dan ook, als Michael van der Heijden vrij voor Baart is geweest en de bal aan onze keeper verspeelt, hoop je dat Haarlem daar in de laatste 10 minuten nog een prijs voor gaat betalen. Fortuna gooit er nog maar eens de beuk in. Deze maal is het Mauro Simone. Hij trapt na. Opnieuw haalt die Belg een gele kaart uit zijn zak. Sinds wanneer krijg je geel voor natrappen?


Simone probeert Heijblok in problemen te brengen

Fortuna dwingt een aantal vrije trappen af rond het strafschopgebied maar die verdwijnen traditiegetrouw in de muur (als Dassen schiet) of over (als Daemen schiet). We gaan naar de laatste vijf minuten als de scheids ook een Haarlemmer op de bon slingert. 0,3 Seconden nadat Mart van Geldorp de overtreding maakt, heeft de scheids het geel al in zijn gezicht geplant. Deze man laat er geen gras over groeien!


Is de scheids stiekem toch een Fortunees? Ha ha ha!

In die slotfase zien we nog een dwarrelschot van Aziz Moutawakil, dat keeper Erik Heijblok tot ieders verbazing nog in grote problemen brengt. Wat zegt het over een wedstrijd als je pas na 87 minuten ontdekt dat de keeper van de tegenstander helemaal niet keepen kan??? Ach ja, de scheids tovert nog vier minuten extra tijd tevoorschijn, maar daarin zien we alleen maar dat Haarlem een ideale kans op 0-2 laat liggen. Met twee man op Baart aflopen en dan voor eigen succes gaan en de kans verprutsen, was getekend: Nicky Wildschut. Begrijpelijk dat ie niet aflegde naar Riginald Faria, want had Nicky gescoord, dan was een nominatie voor de Van der Padt trofee 04/05 een feit geweest! Desondanks verliest Fortuna dus opnieuw, nu van een zwak Haarlem, maar ook vandaag valt er niet zo gek veel op de nederlaag af te dingen….


Dassen denkt er ook het zijne van…

Vrijdag gaat het verder, opnieuw hier in het W&P Stadion. TOP Oss mag ons dan proberen een reeks van 15 duels zonder overwinning aan te smeren. Ik kan geen reden verzinnen waarom dat TOP niet zou lukken. Of laten onze spelers het toch niet zover komen???