Fortuna speelde tegen Groningen misschien wel voor de laatste kans op de nacompetitie. Om te winnen moet je doelpunten scoren en om te scoren dien je echter ook kansen te creëren. Dit lukte Fortuna vandaag echter (net zoals tegen Sparta) niet en dus is het definitieve vonnis over Fortuna geveld. Gouden Gids Divisie, Fortuna is er volgend seizoen bij!


9 Maart 2001

Overmatig balbezit levert geen kansen op

Fortuna Sittard 0 FC Groningen 1
Doelpuntenmakers: 29. Hoogstrate 0-1
Opstelling: Hesp, Emeran, Akerboom (63. Hamming), Volmer, Hermans, Heering (46. Claudio), Meszaros, Haeldermans, Landerl, Simons, Gerritsen (76. Cramb).
Toeschouwers: 4.200
Scheidsrechter: Van Hulten
Geel (Fortuna): Landerl, Claudio
Rood (Fortuna): –

Twee redactieleden van Fortuna Online zijn vandaag geveld door een of andere epidemie die door Limburg raast en kunnen dus helaas niet aanwezig zijn bij de wedstrijd. Aangezien één van die twee redactieleden ook de reguliere schrijver is van dit verslag, werd ik gevraagd om het verslag te schrijven. Sinds kort ben ik werkzaam bij Fortuna Online (overgestapt van wijlen Fortuna Fansite) en terwijl mijn normale taak het ontwikkelen van interactieve gedeeltes is kan ik nu al de beslommeringen op het veld gaan beschrijven.

Normaal gesproken ben ik al een uur voor de wedstrijd te vinden op de tribunes, maar vandaag moest ik zelf doelman spelen (is er nog een vacature vrij bij Fortuna?) bij het lokale zaalvoetbalteam. Hierdoor kon ik maar een half uur zaalvoetballen en heb me hierna moeten haasten naar de tribune, waar ik een kwartier voor aanvang nog gewoon een plaats kon uitzoeken midden achter de goal. Dit is blijkbaar dus ook een graadmeter voor hoe goed het met Fortuna gaat.

Voordat de wedstrijd begon, vielen er gelijk drie dingen op die bepaald geen goed teken waren voor het verloop van de wedstrijd. Nadat de stadionspeaker zijn gebruikelijk opgelezen en monotone verhaaltje had gedaan, werd het ook gebruikelijke “We Will Rock You” van Queen (nr. 16 van cd) opgezet. Tenminste dat was de bedoeling, want de “DJ” vergiste zich en zette per ongeluk “We are the Champions” van Queen (nr. 17 van cd) op. Aangezien dit liedje ook niet echt van toepassing is op dit Fortuna, werd het dan ook maar terecht afgezet. Nadat ook nog een vrouw medische verzorging had gehad op de tribune (die heb je waarschijnlijk meer nodig na de wedstrijd), liet ook nog Ruud Hesp een schijnbaar houdbare bal onder zich door glippen. Reactie Ruud naar Rein Baart: “deze bal was niet houdbaar, anders had ik hem wel gehad”.

Bij het warmlopen van de spelers viel meteen op dat Laszlo Meszaros weer eens mocht meespelen in het eerste. Normaal speelt hij elke week in het tweede, maar hij heeft zich schijnbaar bewezen (oké, hij speelt daar behoorlijk, maar of het een versterking voor het eerste is, vraag ik mij af) en vervangt dus Jochem van der Hoeven (was dat niet de enige man met een voldoende in Rotterdam?) centraal op het middenveld. Naast Jochem was ook Ronald Hamming zijn basisplek kwijtgeraakt. Coach Hans de Koning verkiest dus blijkbaar een altijd terugspelende Dennis Gerritsen boven de clubtopscorer, een voor mij onbegrijpelijke keuze. Doordat Gerritsen in de spits kwam te staan, verhuisde Rolf Landerl naar links en kreeg Marco Heering ook nog maar eens een basisplek toegewezen.

De tegenstander dan maar: FC Groningen. Volgens de Fever Pitch Statistics is dit een ploeg waar we thuis toch vaker van winnen. Echter we haalden vorig jaar ook slechts een gelijkspel, waar ook een winst vereist was.

De scheidsrechter luistert naar de naam Van Hulten en hij staat in de grijze middenmoot van het TRaF-klassement. Hij floot eerder dit seizoen de met 4-0 verloren uitwedstrijd tegen Ajax.

 Aan de aftrap zien we dat Fortuna voor de gein eerst naar de Zuid-tribune toespeelt. Ik kan me dus echt niet meer herinneren wanneer dit voor het laatst was. Wel denk ik dat we nu de toss hebben verloren, maar welke logica hier achter schuilgaat kan ik me nu nog niet bedenken. Nou ja, de wedstrijd begint en al snel zien we dat de valwind weer zijn tol gaat eisen in deze wedstrijd. De bal vliegt alle kanten op en dit komt het spel niet ten goede. Als twee verdedigers uit het hoge noorden dan ook nog uitglijden krijgt Fortuna zowaar bijna een kans. Er wordt echter niet zorgvuldig omgesprongen met de onkunde aan Groningse kant, waardoor de kansenteller op nul kan blijven staan. Misschien dat het dan ook interessanter is om het aantal terugspeelpasses van Dennis Gerritsen te tellen. Hier ben ik echter vroegtijdig mee gestopt omdat ik de tel kwijtraakte.


Als je een kopduel wilt winnen, moet je springen Dennis!

Opmerkelijk was te zien hoe bijna alle Sittardse aanvallen via de rechterkant gingen. Niet dat dit zo goed ging, maar misschien voelde Ruud Hesp hiermee wel het clubbelang aan. Edwin Hermans mag zich immers niet in de kijker spelen, Emeran wel. Voor Emeran kan immers nog geld worden gevangen aangezien hij een doorlopend contract heeft. Aan dezelfde rechterkant viel Marco Heering op, of juist niet, door zijn vele mislukte acties. Rolf Landerl was het een beetje zat en wilde zich wel nog even in de kijker spelen. Aangezien ook zijn contract afloopt en hij dus vrijwel geen bal kreeg aan de linkerkant zat hij op een dood spoor. Waarschijnlijk tegen alle afspraken in ging Landerl dan ook maar aan de rechterkant lopen. Een vrij komische situatie, maar kansen leverde het wederom niet op.


Landerl probeert er nog het beste van te maken

Na achtentwintig lange minuten – wat een saaie wedstrijd – bedacht Groningen zich maar eens dat het met één mooie aanval wel eens de drie punten mee naar huis kon nemen. Arjan Robben vond de tijd rijp om zijn talenten te tonen en stuurde een perfecte steekpass af op Jordi Hoogstrate. Hoewel je dit van de Noord-tribune al lang en breed zag aankomen, greep er niemand in. Aangezien ook Joost Volmer te langzaam was om de bal weg te “sliden”, schoot Hoogstrate de bal simpel achter Ruud Hesp.

Zo leverde de eerste kans van de wedstrijd meteen een doelpunt op. Groningen kon dus nu de deur definitief op slot gaan doen, waardoor het nog lastiger zou worden voor Fortuna om tot een kans te komen. De enige noemenswaardige poging van Sittardse kant, kwam nota bene van Dennis Gerritsen. Een slap schot was dan ook onvermijdelijk en leverde nogal wat hoongelach op vanaf de tribune. De eerste helft was ten einde en Fortuna was nog verder van huis dan voordat de wedstrijd begonnen was. Zelfs toen was het al een wereldreis.


We zullen er aan moeten wennen. Tegenstanders die ons niet serieus nemen en geen keeper opstellen…

In de rust waren in de gracht weer eens wat camera’s present (aasgieren) om de supporters weer eens hun ongenoegen te laten uiten. Aangezien dit aan mij echter niet besteed is (ik weigerde eerder deze week een interview met Dennis Gerritsen aangeboden door TV Zitterd) ging ik maar weer de tribune op. Hier aangekomen, kwamen ook net weer de spelers het veld opgelopen. Marco Heering was in de kleedkamer achtergebleven en werd vervangen door de nieuwe huurling Claudio (hij schijnt meerdere achternamen te hebben). Misschien dat de Braziliaan voor nieuwe impulsen kan zorgen, moet Hans de Koning gedacht hebben.

Verkeerd gedacht dus. Claudio had slechts één noemenswaardige actie; een overduidelijke “dive”. Daar waar Rolf Landerl een duikeling nog redelijk weet te verdekken (remember Gentile), ging Claudio gewoon naar de grond zonder een tegenstander in de buurt. Ze stonden op minstens één meter en dit werd natuurlijk ook gezien door de scheidsrechter. Een gele kaart was meer dan terecht en dus was de eerste actie van Claudio meteen een negatieve. Gebeurde er dan nog iets in de tweede helft? Ach ja, Fortuna kreeg ook nog twee vrije trappen vlakbij de zestien van doelman Beukenkamp. De eerste werd genomen door Edwin Hermans en werd in de muur geschoten. OK, als de bal over de muur was geweest, was die toch op de lat gegaan, maar toch. De tweede werd gewoon opgeëist door Colin Cramb, maar hij schoot hem zo mogelijk nog lager in de muur.

Oh ja, Fortuna probeerde in die periode al met vijf aanvallers een kans te creëren. In de 63e minuut kwam Ronald Hamming in het veld voor Marcel Akerboom en even later kwam Colin Cramb in het veld voor Dennis Gerritsen. Tussendoor was er ook nog het enige hoogtepunt voor de Sittardse defensie. Dejan Curovic werd gewisseld en hij had niet gescoord tegen Fortuna, terwijl hij dit normaal bijna altijd doet. Met die vijf aanvallers (Landerl, Claudio, Simons, Cramb en Hamming) probeerde Fortuna nog een slotoffensief aan te zetten. Natuurlijk kwam dit er niet van en dus ging Fortuna wederom roemloos ten onder.


Een dure (want zeldzame) foto: doelgevaar!

Na vier extra minuten (er waren er toch echt maar twee aangegeven) floot de scheidsrechter eindelijk af en kan Fortuna beginnen aan haar afscheidstournee. Fortuna mag nog naar Heerenveen, Utrecht, Nijmegen, Tilburg en Breda om ook daar afscheid te nemen van de Eredivisie. Op het scorebord stond na de wedstrijd de veelbetekende woorden: “TOT OOIT”. Of ze hiermee de Eredivisie of de supporters die mogelijk niet meer terugkomen bedoelden is mij onduidelijk. Waarschijnlijk werd beide bedoeld, en is de scorebordtechniekman cynischer dan ooit. Aangezien er ook nog een melodramatisch liedje van de Dire Streats werd gedraaid, gingen de supporters nog depressiever de tribune af.


Simons en Cramb zwaaien naar de supporters die het stadion vroegtijdig verlaten: tot ooit!

Fortuna kan de komende negen wedstrijden vrijuit gaan spelen en dan kunnen zich misschien nog wat spelers in de kijker spelen. Het is dan moeilijk om een keuze te maken tussen speler van wie het contract doorloopt of spelers met een aflopend contract. De laatste groep (denk aan Dennis G en Rolf) zal wel graag willen spelen en werken, maar hier vangt Fortuna geen geld meer voor. De eerste groep zal er echter niet meer vol voor gaan in de wedstrijd, maar het is wel in Fortuna’s belang dat een paar van deze spelers verkocht worden. Zij zijn namelijk te duur voor Fortuna in de Gouden Gids Divisie, denk aan Fritz, Stijntje, Jochem, Dennis K., en Jo (waar is die eigenlijk?).

Op naar Heerenveen dan maar. Er was te weinig belangstelling voor een busreis dus zullen er wel niet veel supporters meereizen, zeker op een woensdagmiddag. Ik ga in ieder geval mee met de afscheidstoernooi van Fortuna, al is het alleen maar om nog zoveel mogelijk Eredivisie-wedstrijden mee te maken van het Sittardse clubje.

TOT OOIT!