Dat we de kwaliteiten missen om dit soort tegenstanders te verslaan, dringt na 30 wedstrijd langzaam tot me door, maar dat de Fortunezen weigeren tot de bodem te gaan om ten koste van alles een overwinning af te dwingen zal ik nooit begrijpen.


28 April 2001

Futloos Fortuna verdient de winst ook niet

Fortuna Sittard 1 FC Groningen 1
Doelpuntenmakers: 58. Janssen 0-1; 86. Volmer 1-1
Opstelling: Zegers, Emeran, Roest, Volmer, Hermans, Van der Hoeven (73. Gerritsen), Van Halst, Haeldermans (60. Van Barneveld), Kool, Bjekovic, Hamming.
Toeschouwers: 8.000
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Roest
Rood (Fortuna): –

Rond 19.15uur betreden we het Wagner & Partnersstadion, op de Noord tribune horen we de afvaardiging uit Geel, op het veld zien we de huldiging van de A en B-jeugd die de afgelopen weken kampioen zijn geworden en daarmee terugkeren op het hoogste niveau. Zei ik huldiging? Dan kan Jules “voor al uw feesten en partijen” Coenen niet ver weg zijn! En inderdaad, Jules spreekt de jochies toe. Helaas kan ik er geen woord van verstaan door de abominabel slechte kwaliteit van de luidsprekers….

De jochies krijgen bloemen en er volgt applaus. Nu wordt van ze verwacht dat ze een ereronde gaan maken. Dan blijkt toch dat de huidige “gameboy generatie” nog luier, vadsiger, lomer enz. is dan hun voorganger: de “patat generatie”. De jochies slepen zich naar de N-side in een tempo alsof ze zojuist een marathon hebben afgelegd. Slechts op hevig aandringen van Ome Jules zijn ze nog bereid om naar de Fun tribune te slenteren, maar de rest van het stadion zoekt het maar lekker uit!

Nou ja, het voetbal dan maar. In de warming-up zien we dat Frans Thijssen het adagium “never change a loosing team” aanhangt. Geen Van Barneveld dus, maar dezelfde elf mannen die Heerenveen vorige week zo leuk partij boden. Van Groningen weet ik niet veel, behalve dan dat er een oud Fortunees meedoet in de persoon van Paul Janssen. Een echte jongen van de streek en dat verklaart waarschijnlijk ook waarom hij niet meer bij ons speelt!

Verder zien we dat er een leuke afvaardiging uit Groningen is overgekomen. Waren er eerder dit seizoen bij de bekerwedstrijd slechts 36 Groningers op bezoek nu zijn er dat naar schatting 10 maal zoveel. Wat zo’n kortingsactie al niet kan doen!

De wedstrijd dan maar. Groningen is zo goed als veilig en speelt daar ook naar: een beetje plichtmatig. Het enige wat Fortuna dus hoeft te doen is het nu al vermaarde TIPS (Tomeloze Inzet, Passie en Strijd) systeem in te zetten om deze tegenstander terug te dringen. Maar helaas, de Fortunezen hebben weinig zin in uitsloverij. Als makke schapen lopen ze over het veld, zich schijnbaar niet bewust van de noodzaak dat deze wedstrijd gewonnen dient te worden.

Echt, wat we in dit eerste half uur te zien krijgen lijkt helemaal nergens op. Ter illustratie nemen we de corner strategie van Fortuna er even bij. We krijgen er vier in kort tijdsbestek. Drie van links en de vierde van rechts. Corners van links worden niet door Kool genomen, maar door Van der Hoeven. Daar valt natuurlijk wel iets voor te zeggen, want met een rechtspoot krijg je een indraaier. Maar wat heb ik aan een indraaier als die bal niet fatsoenlijk voor komt? Toegegeven, Van der Hoeven vindt met een akelige precisie driemaal het hoofd van dezelfde Groninger die bij de eerste paal staat, maar ik had de bal toch liever iets hoger gehad….

Dat zal mij niet gebeuren moet Kool gedacht hebben toen hij even later de vierde corner nam. Proficiat Ruud, het is jou niet overkomen, maar toen ik je bal zag vertrekken, moest ik toch ineens terugdenken aan die penalty van Stam op het EK. Ook deze bal is nu gelanceerd in een baan om de aarde. Net nu het daar een beetje opgeruimd begon te worden na het opruimen van de MIR, maken wij Hollanders er weer een zooitje van….

Nee het is bar en boos op het veld, het enige wat we moeten onthouden is een mislukte voorzet van Van Halst die in het doel dreigt te belanden. Helaas haalt Darwinkel die bal knap onder de lat vandaan. En verder zien we nog dat Darwinkel bij elke uittrap wegglijdt. Man, ga eens andere noppen halen!

Op het half uur gebeurt er dan tenminste wat: een kopduel tussen Drent en Emeran, waarbij beide heren met de koppen tegen elkaar gaan. Als je dan bedenkt dat Drent 23 centimeter langer is dan Emeran, wordt duidelijk dat dit een puike prestatie is van onze Fransoos. Beide heren liggen voor pampus achter de goal van Zegers en aangezien er op het veld niks gebeurt richten we ons maar op dit akkefietje. Drent komt als eerste weer overeind en besluit het veld gewoon bij de goal van Zegers te betreden. Even later staat ook Emeran weer op, maar die loopt naar de zijlijn en wacht keurig op een signaaltje van de scheids om weer mee te mogen doen. Uitstekend, mocht deze wedstrijd in een voor ons nadelig resultaat eindigen, dan tekenen we gewoon protest aan. Niets staat een reglementaire 3-0 overwinning in de weg!

Helaas voor Drent blijkt hij even later toch niet verder te kunnen spelen, helaas voor ons blijkt zijn vervanger opa Curovic te zijn. Is dat niet die man die altijd en overal tegen ons scoort, ongeacht het shirt hij draagt? Jip, dat is hem.

Maar van Curovic hebben we voor de rust niks te vrezen, sterker nog we worden getrakteerd op het enige staaltje vernuft van deze eerste helft. Ruud Kool verschalkt zijn tegenstander met een mooi technisch trucje. Zijn voorzet op Bjekovic is ook uitstekend, maar Nenad kan de bal niet drukken, waardoor deze kans verloren gaat. Verder noteren we op slag van rust nog een kans voor Bjekovic, maar de hoek is te scherp om Darwinkel echt in problemen te brengen. En zo eindigt deze eerste helft in een logische 0-0, want 45 minuten geschutter hebben beide ploegen geen stap verder gebracht.


En nu?

In de rust is het dan maar eens tijd voor de Goodyear commissie in Sittard. Het aantal thuiswedstrijden slinkt snel en de commissie heeft zich nog niet aan de Sittardse heerlijkheden gelaafd, dat werd dus tijd. Na ongeveer 10 minuten in de rij te hebben gestaan tussen de Fortunioren, krijg ik mijn broodje hamburger. Vorig seizoen heb ik de hamburger moeten weggooien, omdat ie niet te vreten was. Dat valt vandaag mee, Fortuna stijgt dus in het Goodyear klassement, maar meer dan een plek in de grijze middenmoot zit er niet in (de tiende plek!!)!

Hoe dan ook, snel door naar de tweede helft. Willen we nog een serieuze kans maken om de nacompetitie te ontlopen dan moeten we hier vandaag winnen. Enige strijdlust zou dus geen kwaad kunnen. Maar nee hoor, de wedstrijd kabbelt rustig verder in het gezapige tempo zoals we dat voor rust al zagen. In het spel van Fortuna zit geen enkele lijn, want op het middenveld gebeurt helemaal niks. De hoofdschuldige is snel aangewezen: Stijn Haeldermans. De man doet weer precies wat hij al het hele seizoen doet, alle ballen die hij krijgt toegespeeld, speelt ie door aan de tegenstander. Ik heb het niet geteld, maar ik ben er vrij zeker van dat minstens 90% van zijn balcontacten leidt tot balbezit voor de tegenpartij.


Een zeer zeldzame opname van Stijn in balbezit, het zal niet lang duren!

En dat hebben de Groningers goed in de gaten, want wat doen ze? Ze laten Haeldermans gewoon vrij staan. En wat doen de andere Fortunezen als ze Haeldermans vrij zien staan? Hem aanspelen, met als gevolg dat Groningen weer in balbezit komt. Triest maar waar. Van Halst doet niets anders dan het geklungel van Stijntje corrigeren, waardoor ons middenveld zichzelf uitschakelt. Natuurlijk iedereen kan een slechte wedstrijd spelen, maar dit is toch niet voor het eerst. Haeldermans heeft met een beetje goede wil twee of drie acceptabele wedstrijden gespeeld dit seizoen. Zo iemand kun je toch niet handhaven, zeker als je weet dat er op de bank iemand zit die al getoond heeft op de positie 10 keer beter te zijn? Thijssen, word wakker!!

Onverwachts gebeurt er dan iets wat je eigenlijk voor onmogelijk had gehouden. Er wordt gescoord! Tot zover het goeie nieuws, want geen Fortunees maar een oud Fortunees vindt het net: Paul Janssen. De goal is exemplarisch voor deze wedstrijd. Een schot van Hugo gaat door een woud van benen richting doel. Een simpele prooi voor Zegers ware het niet dat iemand in dat woud van benen de bal raakt, waardoor de bal buiten bereik van Zegers op de binnenkant van de paal belandt. De bal loopt nu tergend langzaam vlak voor de doellijn. Zegers probeert de bal te pakken, maar Janssen is hem voor: 0-1.


Voordat de bal komt, gebeurt er van alles: Janssen krijgt een zet en Emeran schoffelt iemand omver. Maar als de bal langsgaat, doet niemand meer wat….

Voordat de bal komt, gebeurt er van alles: Janssen krijgt een zet en Emeran schoffelt iemand omver. Maar als de bal langsgaat, doet niemand meer wat….

Een lullige goal, die precies past bij deze wedstrijd, maar wat veel erger is, is de reactie van die andere 10 Fortunezen. Zij liggen op de rand van het strafschopgebied in een sofa languit te kijken hoe Zegers dit varkentje gaat wassen. Niemand voelt zich geroepen om met Janssen mee te lopen. Kan iemand mij dit uitleggen?

Hoe dan ook, Thijssen is wakker geschrokken van zoveel onkunde en wisselt prompt Van Barneveld voor Haeldermans. Er is nog een half uur te gaan en we staan achter, nu moet er dus iets gebeuren. En warempel, Fortuna toont ineens strijdlust. Het fabeltje dat de wil om strijdlust te tonen er weldegelijk is, maar de druk de spelers verlamt kan dus de prullenbak in, want nu kan het ineens wel. Alleen die strijdlust is al voldoende om Groningen terug te dringen, want het voetbal wordt er niet echt beter op. Toch zien we al vrij snel de eerste bruikbare bal voor Hamming. Niet toevallig komt die van de schoen van Van Barneveld.

Een heel leep balletje dat Hamming zo maar vrij zet voor de keeper. Een dikke kans, maar vandaag niet besteed aan Hamming. Groningen houdt zich nog maar met twee dingen bezig: tijdrekken en counteren. Dat tijdrekken kan echt geloofwaardiger. Visser doet alsof hij kramp heeft. Dat is natuurlijk volstrekt ongeloofwaardig, hoe kun je nu kramp krijgen in zo’n wedstrijd!! De counters zijn redelijk gevaarlijk en als Curovic alleen op onze goal afgaat noteer ik de 2-0 alvast, want hij scoort altijd tegen ons. Vreemd, de bal gaat centimeters naast! Ik stel voor dat Curovic nu maar stopt met voetbal, want als hij zelfs al niet meer scoort tegen zijn favoriete tegenstander…..

Het blijft dus 1-0 en dus hebben we altijd nog een kansje op de gelijkmaker. Door de spanning die hierdoor ontstaat, slaan bij circusact Van Dijk de stoppen door. De man staat zich weer aan te stellen langs de lijn, als zijn zoontje terecht geel krijgt voor een professionele overtreding. Een hoop theatraal gedoe later stuurt Bossen hem naar de tribune. Iets zegt me dat Roda een uitstekende keus heeft gemaakt!

De vrije trap wordt snel genomen en belandt in het Groningse strafschopgebied. Daar staat Volmer, die de bal mooi meeneemt en over Darwinkel binnenschiet: 1-1!!


Als de spitsen het niet doen, hebben we altijd Volmer nog!

Is het verrassend dat Volmer scoort? Van de ene kant wel want hij is een verdediger. Van de andere kant niet want hij is de enige Fortunees die zich momenteel aan de teloorgang onttrekt. Ook hij begon dit seizoen dramatisch (Ajax uit en Heerenveen thuis bijvoorbeeld), maar hij heeft zich duidelijk hersteld na de winterstop en speelt vandaag een goeie wedstrijd. Dus dat hij scoort is eigenlijk helemaal niet zo verwonderlijk.


Snel terug, want één punt schiet niet op, op de ranglijst

Goed het staat dus 1-1 en daar hebben we niet veel aan, nog vier minuten te gaan en de scheids zal nog wel het nodige gaan bijtrekken voor al dat getreuzel van Groningen. Eindelijk gaat het publiek er massaal achter staan (want tot dusverre hebben we vooral naar de Groningen supporters geluisterd) en dan zou het moeten gaan gebeuren. Maar als je wilt scoren moet je wel de bal hebben, en die hebben we niet….

Groningen speelt die laatste minuten gewoon rustig uit en krijgt zelfs nog een mooie kans via Curovic op de winst, maar Van Halst voorkomt erger. En zo eindigt deze wedstrijd in een zeer teleurstellend gelijkspel.


Jip, we signaleren donkere wolken boven het W&P stadion

De nacompetitie komt met rasse schreden naderbij. Het trieste is dat op het veld een uur lang hiervan niemand op de hoogte scheen te zijn…..