Het is winterstop, de transfermarkt is nog gesloten en sommige organisaties dreigen in de vergetelheid te geraken. Dan worden randzaken gepromoveerd tot headlines. Zoals het grasmattenklassement.

Wekelijks geven de aanvoerders van de uitspelende club punten aan de grasmat waarop ze hebben gespeeld. Die telt de Vereniging van Contractspelers (VVCS) wekelijks op en komt tijdens de winterpauze met de tussenstand.

Bovenaan de ranglijst staat (bijna traditiegetrouw) de grasmat van de Rotterdamse Kuip. Maar ook het veld van AZ wordt erg gewaardeerd. Het is eveneens een traditie dat kunstgrasvelden onderaan de ranglijst bungelen. Dat zijn er dit seizoen vier, en wel de velden van FC Emmen, Excelsior, FC Volendam en SC Cambuur.

Maar waar staat Fortuna dan? In het verleden is er altijd veel gedoe geweest over Fortuna’s speelveld. Reeds in 2002 werd € 7.000 gespendeerd aan nieuwe stukken grasmat (herstel was noodzakelijk na stormschade), maar dat bleek niet de oplossing.


37 m³ zand op het veld strooien blijkt ook de oplossing niet

In de jongste jaren werd veel méér geïnvesteerd in de grasmat, maar slechts vanwege een groter aantal kunstgrasvelden in de Eredivisie dan dit seizoen wist Fortuna op te klimmen tot de onderkant van de middenmoot.


Klimaatverandering is geen hoax

Er is ook in de rechtbank werk verzet om het veld weer in orde te krijgen, maar het linkerrijtje bleef onhaalbaar. Ook dit seizoen lijkt een topklassering er niet in te zitten. Kunstgrasvelden laten we moeiteloos achter ons en ook het veld van Vitesse scoort minder, maar voor de rest scoort iedereen beter.

Aan de andere kant: drie clubs staan met een gelijk puntenaantal boven ons (NEC Nijmegen, RKC Waakwijk en SC Heerenveen) en de achterstand is niet onoverbrugbaar. Op de sportieve ranglijst nemen we voorlopig de 12e plek in, in het he tgrasmattenklassement doen we één plekje minder. Op naar de middenmoot!

Bron: VVCS