De eerste officiële wedstrijd van het jaar zit erop en we hebben hem ook nog gewonnen! Fortuna had de wedstrijd met een ruimere marge kunnen winnen, maar dat zou niet echt verdiend geweest zijn, want echt briljant was het allemaal niet.


11 Augustus 2000

Fortuna wint, maar daar is dan ook alles mee gezegd

Geldrop/VDD 0 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 12. Landerl 0-1; 33. Kool 0-2
Opstelling: Juffing, Dassen (53. Schulpen), Volmer, Roest, Hermans, Van der Hoeven, Heering (46. Krijgsman), Kool, Gerritsen, Averdijk, Landerl (76. Evers).
Toeschouwers: 400
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Roest
Rood (Fortuna): –

Geldrop is een goed uurtje rijden van Sittard en eigenlijk is het zo simpel dat er weinig mis kan gaan. Als je de file bij Leenderheide hebt doorstaan, heb je het ergste wel gehad. Nou ja, tenzij je naam Jacques Opgenoord is…. Stel je nadert een t-splitsing waar twee borden staan: één bord met een pijl naar links waar Mierlo op staat en één met een pijl naar rechts waar Geldrop op staat. Wat doe je dan?? Een simpele Fortunees gaat dan rechts maar een door de wolgeverfde manager die overal spoken ziet en die dus de ANWB bewegwijzering niet vertrouwd of die in zijn favoriete gin sen boekje gelezen heeft dat je in bedreigingen (naar links) kansen moet zien, gaat links. Consequentie: terwijl wij al een kwartiertje aan de tap hangen in het uitermate gezellige café van Geldrop, komt Jacques vijf minuten voor aanvang buiten adem aangerend. Trouwens wat een mooi supporterscafé hebben ze daar. Dat is groter dan ons supportershome!

Goed door naar de wedstrijd. Zo’n 50 Fortunezen hadden de moeite genomen om naar Geldrop te komen, dat gevoegd bij de 350 Geldroppers toonde maar weer eens aan dat het bekerpoule systeem een doorslaand succes is…. Op het veld zien we toch wel een verrassing. Niet Zegers maar Juffing speelt. Natuurlijk, wie beide keepers tijdens de wedstrijden tegen Antwerp, Derby en Sunderland aan het werk heeft gezien, had al kunnen zien dat Juffing de iets betere indruk achterliet, maar ondanks dat had ik toch nieuwe aanwinst Zegers in de goal verwacht. Verder ziet het elftal er vertrouwd uit, met de aantekening dat Averdijk zich ten koste van Van Barneveld in de basis heeft gespeeld. Verder is er door de blessures en schorsingen van onze drie Belgen een plek in het elftal voor Dassen en Heering. Onze tegenstander komt uit in de hoofdklasse en blijkt bij het doornemen van de opstelling over een paar ex profs te beschikken. Zo heeft Geldrop blijkbaar Nederkoorn weggekocht bij VVV.

De wedstrijd begint rustig, met een sterker Fortuna. Omdat Gerritsen zich ver terug laat zakken (om de drukte in de verdediging bij Geldrop niet nog groter te maken) staat Averdijk vrij geïsoleerd voorin. Het is dus wachten op de momenten dat Gerritsen, Landerl of Heering bijsluiten.

De eerste keer dat dat gebeurt, is het meteen raak. Landerl duikt op in het strafschopgebied en wordt daar op maat bediend door Hermans, 1-0 na tien minuten.

Fortuna probeert dan wel door te drukken, maar echt gevaarlijk kunnen ze niet worden. Het is veel te druk rond het strafschopgebied van Geldrop. Het is eigenlijk wachten op een stilstaande fase. Die komt er op het half uur. We bevinden ons aan de (voor Geldrop) linkerkant van het strafschopgebied. Een ideale positie voor Ruud Kool. Een Geldrop speler die in het muurtje staat, ziet het gevaar en roept nog naar de keeper: Let op linkspoot!! Maar de keeper weet het beter, die heeft gescout tijdens Fortuna-Sunderland. En daar zag ie een identieke situatie, waarin Kool de bal er aan de eerste paal laag intrapte. Gniffel, gniffel, dat gaat mij niet gebeuren moet hij gedacht hebben.

Nee, inderdaad dat is je niet overkomen. De bal verdwijnt met een fantastische curve hoog in de lange hoek. Maat laten we wel wezen, de keeper hoeft zich geen verwijten te maken, dat was gewoon een erg mooie vrije trap van Kool. In het laatste kwartier van de eerste helft gebeurt er verder niet veel meer, behalve dan de gele kaart die Roest krijgt. Dat was de eerste overtreding van een Fortunees in de wedstrijd en om nou geel te geven voor een uit de hand gelopen schouderduw gaat toch wat ver, meneer Van Loen. Juist ja, de broer van John!! Tenminste dat is wat ze mij wijs gemaakt hebben. Ruststand 0-2.

Die pauze is gebruikt om de snackbar van Geldrop onder de loep te nemen. Nou het begint in ieder geval al goed, want met het vrouwelijk schoon dat achter de balie staat, is helemaal niks mis!! Kijk op zo’n manier is het bestellen van een snack een feest. De keuze is royaal: broodje kroket, frikandel, bami en zelfs frieten zijn te krijgen. En nu komt het, de kwaliteit is uitstekend, en dat ook nog allemaal voor zeer schappelijke prijzen!!! Mocht Geldrop in de eredivisie spelen dat had ik vandaag al de eerste Goodyear ster kunnen uitdelen. Zouden de Alkmaarse, Waalwijkse en Doetinchemse Braakhekkes eens langs willen gaan in Geldrop aub?

De tweede helft stelt eigenlijk geen klap voor totdat na zo’n twintig minuten de vlam in pan slaat. Een speler van Geldrop vindt het nodig om de serene rust te doorbreken door van grote afstand op het doel te schieten. Buiten bereik van Juffing spat de bal onderkant lat op de grond. Vraag is nu, achter de lijn of voor de lijn? Elf man in een groen wit shirtje zijn ervan overtuigd dat ie erachter stoot (zelfs de keeper had dat van 100 meter afstand duidelijk gezien), de elf anderen geloven daar geen bal van. De grens stond niet op de juiste plaats om dat te constateren dus we zullen het nooit weten. De man met het beste overzicht was Juffing en die vertelde na afloop dat de bal niet over de lijn was geweest. Maar ja of die helemaal objectief was weet ik ook niet…..

Hoe het ook zij, de wedstrijd is uit zijn winterslaap en Fortuna gaat opzoek naar een derde treffer. In chronologische volgorde zijn er reuze kansen voor Landerl, Gerritsen, Gerritsen, Van der Hoeven, Kool en de ingevallen Evers. Nu kan men natuurlijk gaan roepen dat de keeper van Geldrop een wereldpartij speelde (hij werd uitgeroepen tot “man of the match”), maar deze zes kansen waren zo groot dat een beetje eredivisiespeler zich moet schamen als hij ze niet benut. Ondertussen werd er ook nog een Geldrop speler van het veld gejaagd, wegens een aanslag op Krijgsman. Maar verder is er niks meer te melden over deze wedstrijd die dus in 0-2 eindigde waar dat ook 0-6 had kunnen zijn. Maar wat maakt het allemaal uit!

In het café komen we nog een gelukkige Juffing tegen, die nog niet hard op wilde zeggen dat hij de nieuwe eerste man is, maar het moet vreemd lopen wil hij tegen Ajax niet keepen. Verder kon Hamming nog melden dat hij maandag de training hervat. Ajax komt te vroeg voor hem, maar daarna zou hij er wel weer eens bij kunnen zijn.