Het leek alweer een aantal weken erg rustig aan het zo “gevreesde” FC Limburg front. Vanuit de mastondontische Voetbal Academie Limburg (VAL) weinig schokkend nieuws en Roda en MVV draaien lekker in de competitie en hebben dus belangrijker zaken aan hun hoofd.

Gisterochtend mochten we echter in de geschreven media van Media Groep Limburg (MGL) vernemen dat onze commissaris der Koningin Leon Frissen tijdens zijn jaarlijkse eliteborreluurtje het vuur maar weer eens stevig heeft opgepookt. Frissen (CDA) sprak zich fervent uit voor een snelle realisatie van het FC Limburg Plan, hetgeen blijkbaar nog niet is opgeborgen in het archief van het provinciehuis.

Volgens Frissen gooien in de huidige situatie de 3 Zuidlimburgse clubs jaarlijks een hoop geld over de balk. Op zich natuurlijk een gekend stokpaardje dat het vast uitstekend zal doen in de publieke opinie, dus bij mensen die op aktief vlak niks tot weinig met voetbal van doen (willen) hebben. Eenzelfde groep mensen die zich in enquêtes voor een groter geheel wensten uit te spreken, maar daarentegen ook weinig ervoor voelen om structureel tweewekelijks in een stadion plaats te nemen.

Frissen voorzag bovendien ook een kofschip geladen met goud richting onze provincie koersen en dit is volgens hem makkelijker binnen te halen als er één groot uithangbord is. Ook dit is een gekend stokpaardje: Het schermen met de interesse en bereidheid bij multinationals om te investeren in de regio Zuid-Limburg, want daarvoor spreekt Frissen dus ook expliciet in deze. Want met geen woord wordt over de regio’s Midden- en Noord-Limburg gerept. Bovendien waarschuwt Frissen voor dreigend terreinverlies op economisch vlak.

Ook logisch, want de CDA-er Frissen zal natuurlijk pal achter de VOC-gedachte van minister-president en partijgenoot Jan-Peter Balkenende staan. In een hoogconjunctuur moet geoogst worden en met het kofschip in zicht, lijkt de situatie dan ook ideaal. In een eerdere en soortgelijke situatie in 2002 zette collega-CDA-er Martin Eurlings ook al eens de poort voor een fusie wagenwijd open. Destijds haakte MVV ter elfder ure af.

MGL was wel zo volledig om ook eens te informeren bij de 3 BVO’s. Zowel MVV (Goumans) alsook Fortuna (Erkens) zagen weinig in de plannen van Frissen. MVV draait uitstekend in de Jupiler League en promotie behoort zeker tot de mogelijkheden. Fortuna daarentegen vecht met zichzelf, maar Ad Interim Directeur Erkens ziet volop mogelijkheden om aan te haken bij de overige regionale BVO’s.

Bovendien liet MVV-voorzitter mr. Joseph Goumans fijntjes weten dat hij het min of meer ongepast vond dat Frissen niet eerst met de betrokken BVO’s had gesproken alvorens zij ideeën wereldkundig te maken. Van Rodazijde was niemand voor commentaar bereikbaar. Ook weinig verrassend, aangezien vrijwel alle eerdere initiatieven om tot een FC Limburg te komen plaats vonden op voorspraak van de Kerkraadse BVO. Eenzelfde aktie gebeurde bij de totstandkoming van de VAL (door Servé Kuijer). Voeg daarbij de opvallende sympathie vanuit prominente CDA-kringen voor de Zuidoostlimburgse BVO en het eitje is gebakken.

Wat vinden wij hiervan? Allereerst had Frissen indachtig de opmerking van Goumans natuurlijk nooit eerst op (veronderstelde) persoonlijke titel deze uitspraken moeten doen, aangezien hij bij de nieuwjaarsrede optrad in een officiële funktie bij een offciële gelegenheid en dus waan van partijdigheid met zich draagt. Frissen hoort juist boven de partijen te staan en dient niet als een soort aanjager te fungeren.

Daarnaast is Frissen ook nog eens volksvertegenwoordiger en had zich in deze functie ook op de vlakte moeten houden. Verder vinden wij Frissen een notoire fantast die wellicht beter aardt als kinderboekenschrijver. Iemand die spreekt over één groot Limburg en FC Limburg oprakelt, is vooringenomen en dient daarmee niet het algemeen belang. Bovendien kan ik me voorstellen dat gedéputeerde van o.a. Sport mevrouw Odile Wolfs aan Frissen nog wel belangrijker zaken uit haar portefeuille kan voorleggen dan een fusie van de 3 BVO’s in Zuid-Limburg tot een FC Limburg. Conclusie: Frissen overspeelt openlijk zijn hand.

Namens Fortuna Online,

TMD