De competitie ligt weer even stil; we kunnen naar adem happen. Vandaag staan we stil bij de groei in het Fortuna-uitvak. Die groei is namelijk duizelingwekkend.


Vorig seizoen gingen er gemiddeld 331 supporters mee naar uitduels van Fortuna Sittard. Dat was al een enorme trendbreuk sinds we de statistieken bijhielden (vanaf het seizoen 1999-2000), zoals de blauwe lijn duidelijk maakt in onderstaande figuur.

In al die jaren schommelden de uitsupportersaantallen ergens tussen de 90 en 210. In het seizoen 17/18 deden we het dus 57% beter dan het beste jaar sinds de eeuwwisseling. De spannende promotiestrijd zat daar natuurlijk voor een deel tussen.

We zijn nu vier uitduels verder in de eredivisie en met Excelsior, ADO Den Haag, NAC Breda en FC Emmen troffen we nog geen aansprekende tegenstanders die extra uitsupporters aantrekken. En toch is het gemiddelde aantal Fortunezen on Tour voorlopig verder gestegen met 17% naar 388 gemiddeld.

Tuurlijk, we spelen eredivisie. Echter, de eerste drie seizoenen in de figuur speelden we ook eredivisie en kwamen we niet in de buurt van deze aantallen. Het zijn ongekende aantallen voor Sittardse begrippen!

Riccardo Welters