Verplichte buscombi‘s, verplichte autocombi’s met één of zelfs twee omwisselmomenten, puntenaftrek, slechte prestaties: er ging zeker geen hond mee naar de uitduels van Fortuna? Vergeet het maar, met 167 uitsupporters gemiddeld was het het op twee na best bezochte uitseizoen sinds de degradatie.

 

 


In onderstaande figuur zie je het aantal Fortuna-supporters bij uitduels en de eindrangschikking van Fortuna Sittard sinds de eeuwwisseling (klik tweemaal door voor een grotere versie van de figuur).* De prestaties op de veld in uitduels waren aanmerkelijk slechter dan in het vorige seizoen (0,58 punt per duel dit seizoen tegen 1,33 punt per duel vorig seizoen), maar toch deerde dat de uitsupporter niet.

Daar waar de afgehaakte thuissupporters (voorlopig) immuun lijken voor betere prestaties, daar zijn de uitsupporters blijkbaar ook immuun voor resultaten.

We kennen de cijfers niet, maar we maken ons er sterk voor dat er weinig clubs in de eerste divisie gemiddeld meer supporters meenemen naar uitduels en er zullen wellicht eredivisieclubs zijn die dit gemiddelde niet halen. Zeker als je in ogenschouw neemt dat we in een uithoek van het land zitten, is dat een fraaie statistiek (zeker voor een club zonder bestaansrecht).

We willen iedereen bedanken die hieraan heeft bijgedragen. In het bijzonder Fortuna SC. De mannen en vrouwen van Fortuna SC hebben zich ook dit seizoen weer een weg moeten banen door de obstakels die politie/burgemeesters hebben opgeworpen. Daar gaat veel tijd/energie/frustratie in zitten—iets wat je als buitenstaander meestentijds niet ziet.

Met de promotie van VVV Venlo zal het niet makkelijk worden het volgend seizoen beter te doen, tenzij Roda JC degradeert natuurlijk. Enfin, dat wachten we maar af.

Fortuna Online

* We gaan er maar even vanuit dat Fortuna 17de eindigt op de ranglijst.