Na de knappe en terechte overwinning op Sparta wacht vandaag de moeilijke uitwedstrijd tegen FC Emmen. Trainer Dusseldorp moet, door schorsingen en blessures, weer eens een puzzel oplossen. Hij slaagt met een ruime voldoende.

 

 


Fortuna wint dik verdiend in Emmen

FC Emmen 0 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 16. Ribeiro 0-1, 93. Ojamaa 0-2.
Opstelling: Wintjens, Turan, Ricksen, Thesker, Kotbani, Di Lallo (88. Ojamaa), De Boer, Mossaoui, Ribeiro, Caracciolo (50. Grabovac), John.
Toeschouwers: 2.025
Scheidsrechter: Bekebrede
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Als we om half vier de bus instappen, krijgen we het gevoel dat we iets missen. Dit blijkt een juist gevoel te zijn: Wil en Annette ontbreken vandaag. Dochterlief is op het idee gekomen om een stulpje te kopen met een ****-supporter, waardoor er flink geklust moet worden. Als compensatie heeft het sympathieke echtpaar beloofd over enkele weken reeds om 14 uur richting Volendam te vertrekken. Een mooie geste, die met wisselend succes wordt ontvangen door de vaste busreizigers. Wie verder vandaag zullen ontbreken, zijn Bart, Yelle, Nicky en Joris. Zij geven vanavond acte de présence bij een verjaardag, die ons inziens beter op een andere dag gepland had kunnen worden.

Buiten het feit dat er vandaag een belangrijke wedstrijd op het spel staat, zijn er nog twee heuglijke feiten te vermelden. Ten eerste verjaart onze vriend Christian voor de 28ste maal. Daarnaast ontvangen we het bericht dat webmaster Edgar en supporter Claudia de trotse ouders zijn geworden van Quinn. Namens de redactie van Fortuna Online: van harte gefeliciteerd met jullie aanwinst, moge hij nog vele jaren van betaald voetbal in Sittard genieten! De verjaardag van Christian wordt groots gevierd. Enkele medereizigers hebben de bus opgesierd met slingers en een flinke taart meegenomen.


Een dikke proficiat aan Christian

Christian zelf doet ook een duit in het zakje en komt aanzetten met drie grote chocoladecakes. Nadat we twee cakes en 80% van de (erg machtige) taart hebben verorberd, houden we het voor gezien. Zelfs Guido moet zijn woorden ‘Er wordt vandaag niks weggegooid, ik eet dalijk nog wel een stuk’ even later schoorvoetend terugnemen.


XXL taart gekocht bij XXL super in Trendwork Arena
De feestelijkheden doen ons de voortgang van de reis een beetje vergeten en voor we het weten staan we al bij een tankstation in de buurt van Apeldoorn voor de gebruikelijke tussenstop. Nadat Romeo en Julia op de parkeerplaats hartstochtelijk zijn begroet door Jeroen, wordt het tankstation in ras tempo ontdaan van de warme snacks in de automatiek. Zoals gebruikelijk neemt Fanta Frank het voortouw. Voor minder dan twee snacks komt hij de bus nooit uit en zo ook nu niet. Om 18 uur stipt rijden we verder richting het hoge Noorden.

De verwachtingen voor vandaag zijn nogal uiteenlopend. Zo roepen Juul en Guido vol vertrouwen dat we gaan winnen, maar voorspelt Michel een klinkende 4-1 nederlaag. Emmen heeft met Ruud ter Heide, Jeffrey de Visscher, Tjaronn Chery, Hans Denissen en Eldridge Rojer een vijftal gevaarlijke aanvallers in de ploeg die dit seizoen samen al goed zijn voor 37 doelpunten.

Gelukkig voor ons is Rojer geblesseerd. Aan Fortuna-zijde zijn de personele problemen weer eens groot. Rick Geenen, Sebastiano Garlisi, Bernhard Hofstede en Randel Shakison zijn allen geblesseerd. Ramon Voorn en Philippe Liard zijn geschorst. Trainer Wim Dusseldorp ziet zich hierdoor genoodzaakt de pas 17-jarige Fatih Turan bij de selectie te halen.

Als we Emmen beginnen te naderen, wordt er in Almere al afgetrapt voor de wedstrijd tussen Fortuna’s naaste concurrent Almere City en FC Volendam. Via Betfair en teletekst op onze gsm’s wordt deze wedstrijd nauwgezet gevolgd. Al snel wordt er gejuicht als Melvin Platje Volendam op een 0-1 voorsprong zet. Niet veel later, vlak voor aankomst bij De Meerdijk, vernemen we dat Almere gelijk heeft gemaakt en dat Volendam tot overmaat van ramp een rode kaart heeft gekregen. Jeroen pept ons echter direct op en geeft aan dat we het zelf moeten doen vanavond. Meer en meer ontpopt de goedgebekte Jeroen zich tot een aanjager van de Fortuna-supporters, ga zo door!

Nadat de bus de kleine col achter het stadion heeft overwonnen, worden we rond de klok van 19.15 uur bij de ingang van het bezoekersvak afgezet. Een snelle inspectie leert me dat er geen programmaboekjes aanwezig zijn, waarna ik een wandeling om het stadion besluit te maken, op zoek naar de noodzakelijke literatuur. Via de balie bij de hoofdingang, waar Ben Dols nog even een opstelling naar de studio van L1 laat faxen, kom ik bij de ingang van de Emmen-supporters terecht. Hier koop ik voor €4 vier boekjes inclusief opstelling en begin aan de terugweg. Aangekomen in het uitvak komt Niels me vol enthousiasme direct een programmaboekje brengen. Hij had er zojuist een twintigtal gratis gekregen van een steward…

Bij het betreden van het uitvak is een aantal fans verboden de gebruikelijke pvc-buizen mee naar binnen te nemen. Deze worden doorgaans gebruikt om zwaaivlaggen en dubbelhouders te maken, maar in Emmen vreest men dat ze voor andere doeleinden gebruikt gaan worden. Dit tot grote ergernis van Jeroen en, televisiester in wording, Marcel. Temeer omdat even later andere Fortunezen wél grote confettishooters mee naar binnen mogen nemen. Vlak voor het beginsignaal worden de buizen dan alsnog toegestaan, helaas te laat voor de opkomst van de spelers.

Fortuna treedt vanavond in de volgende opstelling aan: Danny Wintjens op doel; de debuterende Fatih Turan, Fernando Ricksen, Stefan Thesker en Badre Kotbani in de verdediging; Anthony di Lallo, Karim Mossaoui, Yoann de Boer en Jerson Ribeiro op het middenveld en Paddy John en Fabio Caracciolo in de aanval.

Twintig seconden nadat scheidsrechter Bekebrede heeft gefloten voor het begin, maakt Fernando Ricksen aan Ruud ter Heide duidelijk dat er vanavond niet hem te sollen valt. Ter Heide moet door de medische staf van Emmen verzorgd worden, maar kan even later de wedstrijd toch hervatten.

Een tiental jonge Sittardse supporters krijgt van dit voorval weinig mee. Zij staan te wachten tot er nieuwe kaarten zijn gehaald en de toegangspoort wordt geopend. Blijkbaar verwachtte men in Emmen niet meer dan twintig ‘losse’ Fortuna-supporters. In totaal bevolken uiteindelijk 64 fans het bezoekersvak.

Fortuna neemt vanaf de beginfase brutaal het initiatief, iets dat we vorige week tegen Sparta ook al een groot deel van de wedstrijd zagen. In de zestiende minuut leidt dit al tot de verdiende openingstreffer. Anthony di Lallo gaat aan de linkerkant goed door en zet voor. Twee Emmen-verdedigers missen de bal, waarna Mossaoui kan uithalen. Zijn schot wordt nog geblokt, maar de bal valt voor de voeten van Jerson Ribeiro. Die kapt beheerst naar zijn linkerbeen en krult de bal vervolgens in de lange hoek achter doelman Harm Zeinstra. Het uitvak ontploft, te meer omdat bekend is geworden dat Almere met 2-1 leidt tegen Volendam.


Ribeiro scoort zijn eerste treffer voor Fortuna

Binnen een kwartier na de openingstreffer krijgt Fortuna nog drie goede kansen. Eerst schiet Paddy John op de binnenkant van de paal, vervolgens schiet Di Lallo van dichtbij tegen keeper Zeinstra aan en ten slotte gaat een afstandsschot van Yoann de Boer enkele meters over het vijandige doel. Fabio Caracciolo bereidt overigens laatstgenoemde kans voor en blesseert zich hierbij. Na een korte behandeling kan hij vooralsnog verder. Één ding is na een half uur duidelijk: Fortuna is duidelijk gekomen voor de winst en mag met minder geen genoegen nemen!

Emmen kruipt in het kwartier voor rust langzaam uit zijn schulp. Tot echt grote kansen leidt dit niet, al moet Danny Wintjens één keer gestrekt naar de hoek. Dit doet hij prima, waardoor we met een 0-1 voorsprong de rust bereiken. De stemming in het uitvak is echter redelijk gelaten, dit komt doordat Almere in blessuretijd de winnende 3-2 heeft gescoord tegen Volendam. De druk op ons eigen resultaat wordt hierdoor nog groter.

De Goodyear-commissie rukt vandaag bij hoge uitzondering niet uit. De eerder gegeten taart, cake en snacks hebben onze volledige honger gestild, waardoor het onverantwoord is nu nog iets te gaan eten. Als we ook nog een broodje bal in de pinnen boven de afrastering zien hangen, is de beslissing definitief: vandaag geen juryrapport.


Pure intimidatie van de Goodyear commissie

Beide teams hervatten na een kwartier pauze ongewijzigd de wedstrijd. Daar waar we enigszins vrezen dat Fortuna zich gaat laten terugzakken, is de eerste de beste grote kans weer voor de groen-gelen. Di Lallo en Caracciolo staan vogelvrij in de zestien, waarna Di Lallo de bal ontvangt maar helaas net naast mikt. Dit soort kansen móeten we echt gaan benutten, anders kan het ons nog vies gaan opbreken. Fabio ondervindt blijkbaar teveel hinder van de eerder opgelopen kwetsuur dat hij alsnog vervangen moet worden door Zarko Grabovac.

In de volgende vijfentwintig minuten komt Fortuna dan toch onder de gevreesde druk te liggen. Eerst gaat een schot voorlangs, daarna schiet Denissen een metertje of twee naast. Tussen deze twee kansen krijgt Fortuna ook nog een enorme kans als Thesker Kotbani vrij voor de keeper zet. Ook deze kans wordt niet benut, ook niet in tweede instantie.

Trainer René Hake van Emmen kan het niet meer aanzien en grijpt rigoureus in. Shayesteh, De Visscher en Denissen moeten in de 64ste minuut het veld ruimen voor drie verse krachten. Binnen tien minuten na deze ingreep komt Fortuna twee keer heel goed weg. Eerst belandt een kopbal van De Vries buiten bereik van Wintjens op de buitenkant van de paal. Daarna verwerkt Danny ternauwernood een afstandsschot van twintig meter, waarna Sander Fischer vrij in kan koppen. Jerson Ribeiro bewijst echter wederom zijn waarde door de bal van de lijn te halen.

De klok staat inmiddels op 74 minuten als een voorzet van Kotbani bij Di Lallo terecht komt. Voor de derde keer deze wedstrijd staat hij oog in oog met keeper Zeinstra en voor de derde keer mislukt zijn poging de score te verdubbelen. Via de keeper komt de bal bij Ribeiro, wiens schot van de lijn wordt gehaald.

Emmen komt er in het laatste kwartier niet meer aan te pas. De verdediging van Fortuna staat als een huis. Ricksen schakelt op routine Ter Heide uit, Thesker verliest vrijwel geen enkel duel en is enorm rustig aan de bal en aan de zijkanten bijten Turan (die prima debuteert) en Kotbani zich helemaal vast in hun tegenstanders. Het enige dat dit elftal verweten kan worden, is dat er niet eerder en meer gescoord wordt waardoor het tot diep in de blessuretijd spannend blijft.

Eerst mag Paddy John nog alleen op de keeper af, maar ook hij weet het net niet te vinden. In de 92ste minuut is het dan uiteindelijk Henrik Ojamaa (die vier minuten eerder inviel voor Anthony di Lallo) die aan alle onzekerheid een einde maakt. Paddy John zet de Est alleen voor Zeinstra en hij tikt de bal gelukkig wel beheerst in het doel: 0-2! Het uitvak ontploft en viert deze hele belangrijke overwinning even later uitbundig met de spelers.


Houdoe en bedankt

Met een heerlijk gevoel zoeken we de bus op voor de 289 kilometer durende terugreis. Na zo’n resultaat verloopt zo’n reis uiteraard in een prima sfeer. Het feit dat de dvd-speler en televisie in de bus het niet doen, mag de pret niet drukken. Even na half twee bereiken we de Trendwork Arena, waarna eenieder huiswaarts keert.

Ik kan me niet herinneren dat ik Fortuna ooit zoveel grote kansen heb zien krijgen. Als we over twee weken tegen MVV met net zoveel inzet en overtuiging spelen en iets zorgvuldiger met de kansen om weten te gaan, kan het een hele leuke derby gaan worden. Tot dan!

Ralf