Een matig spelend Fortuna Sittard heeft vanavond met 0-2 verloren van het Israelische Hapoel Kfar Saba. De ruststand in het weinig enerverende duel was 0-1.

Fortuna speelde in dezelfde basisopstelling waarmee het ook tegen Ajax speelde. Dus zonder Laszlo Meszaros en Tom Daemen. Voor hen lijkt nu al duidelijk dat zij niet meteen voorkomen in de plannen van trainer Chris Dekker.

Het is echter de vraag hoe lang Dekker dit concept nog blijft hanteren. Ronald Dassen is namelijk een prima centrale verdediger, maar op de positie van verdedigende middenvelder gaat het hem iets minder goed af. Zijn kompaan centraal op het middenveld, Joos van Barneveld, is inderdaad een speler die het verschil kan maken, maar dat helaas zelden meer doet…

De wedstrijd, gespeeld op Sportpark de Wolfsberg te Herten voor ruim 200 toeschouwers, kwam niet echt op gang. Pas na 10 minuten viel er enige opwinding te bespeuren. Wasiu Taiwo glipte voorbij zijn tegenstander en leverde een goede voorzet af. De Israelische keeper stond echter paraat, hiermee de angel uit de Sittardse aanval halend. Vlak erna was het de beurt aan Hapoel Kfar Saba. Een goed opgezette aanval leverde bijna een gevaarlijke situatie voor het doel van Guido Budziak op, maar Edwin Hermans kneep goed naar binnen en onderschepte de steekbal. In het verdere verloop van de wedstrijd viel maar weinig consternatie te noteren. Er werd vooral een slag op het middenveld geleverd. Beide elftallen wisten zich nauwelijks kansen te creëren en beide keepers kregen maar een enkele maal een bal tussen de palen te verwerken.

Teneinde het middenveld in handen te krijgen goochelde Dekker wat met zijn opstelling. Joep Op den Kamp schoof door naar het centrale middenveld, terwijl het leek dat Dassen een linie zakte. Mels van Driel schoof eveneens door en werd geacht de gehele linkerflank te gaan bestrijken. De opzet van Dekker mislukte. Blijkbaar hebben spelers toch behoefte aan duidelijkheid, want de Israeli’s trokken het spel ietwat naar zich toe. In de 38e minuut werd een eerste waarschuwing afgegeven, maar deze bal kon nog door Budziak gepakt worden. Enkele minuten later lag de bal dan toch in het net. Middels een individuele actie manouvreerde één der Israelische spitsen zichzelf voor doel en kon vrij intikken. Ruststand 0-1.

Tijdens de rust sommeerden de KNVB-waarnemers (pardon?) ons via de speaker plaats te nemen achter de omheining.

Na amper vier minuten in de tweede helft leek Aziz Moutawakil zichzelf vrij baan te verschaffen richting doel van de tegenstander. Hij verslikte zich echter jammerlijk in de bal, waardoor deze net op tijd kon worden weggewerkt door een verdediger van Hapoel Kfar Saba. Even later zette Taiwo zich goed door, passeerde enkele tegenstrevers, maar zag zijn schot net over de lat in de ballenvanger verdwijnen. Tot op dat moment de beste actie van Fortuna-zijde en dat gaf te denken.

Tijdens een tegenaanval van de Israeli’s besloot de rechtsbuiten plots op doel te schieten. Vanaf 20 meter verdween de bal in de kruising achter een verbauwereerde Budziak. 0-2 dus en gezien het wedstrijdbeeld een schier onoverbrugbare achterstand. Dit was het sein voor Dekker om toch maar te gaan wisselen. Hij bracht de lang verwachte Daemen en Meszaros in. Beiden waren niet fris (ze hadden immers de avond voordien al met Jong Fortuna gespeeld) waardoor het niet makkelijk was te tonen wat ze in zich hebben. Toen Meszaros ook nog rechts in de zone kwam te spelen keken de vaste volgers zich toch vragend aan…

Aan Israelische zijde betrad Sven Vandenbroeck nog het veld.

Testspeler Lionel Lord kwam die andere testspeler, Thijs Hendriks, vervangen. Zonder rugnummer en met het broekje weer hoog opgetrokken speelde hij beter dan tijdens zijn vorige twee optredens. Hij toonde aan te beschikken over snelheid en een voorzet. Zo speelde hij éénmaal de bal langs de Israelische linksback, klopte hem op snelheid en trok de bal goed voor. Helaas was er niemand meegelopen.

De allerbeste kans van de wedstrijd was echter vlak voor tijd voor Zarko Grabovac. Hij liep alleen op doel af, speelde de bal langs de uitkomende keeper, maar schoot vervolgens véél te slap in. Hij bood de meegelopen verdediger zo de kans de bal voor de doellijn weg te halen en een doelpunt te voorkomen.

Verder gebeurde er niets meer, waardoor de tweede wedstrijd tegen een profclub een nederlaag opleverde.

Aanstaande dinsdag wacht Fortuna een nòg zwaardere tegenstander, als wordt gespeeld tegen KFC Verbroedering Geel.