Met afgrijzen zag het bestuur dat Fortuna dreigde af te glijden naar de eerste divisie. Tijd voor maatregelen dus. Van Halst kwam, Duut weg, Thijssen kwam, Paciorek weg gevolgd door de komst van Bjekovic en Emeran. En dat met maar één doel: handhaving. Zinvolle investeringen?

Ergens in de periode november/december moet voor het bestuur de maat vol zijn geweest. Degradatie van Fortuna Sittard naar de eerste divisie was een serieuze optie geworden en is de eerste divisie niet het synoniem voor “geen supporters, geen TV-exposure en geen sponsoren: kortom geen geld”? Precies, en dat is niet direct in lijn met het recentelijk gelanceerde meerjarenplan.

Tijd dus voor investeringen in de selectie of om het jargon van voorzitter Coenen te gebruiken: investeringen naar voren halen. Hoe je het ook noemt, Fortuna ging investeren in de selectie om de kans op eredivisiebehoud te vergroten. Van Halst, Thijssen, Bjekovic en Emeran kwamen, terwijl Paciorek van de loonlijst verdween. In hoeverre waren dit investeringen?

Om die vraag te kunnen beantwoorden gaan we terug naar de dag van de presentatie van Hesp. Op die avond meldde Opgenoord dat er op de begroting nog ruimte was voor één speler: een spits. Die spits werd Bjekovic, de andere spelers en de nieuwe trainer kunnen dus gezien worden als investeringen in de selectie ter afwending van het accute degradatiegevaar. Als we Van Halst, Thijssen en Emeran alle drie op een halfjaar salaris schatten van 450.000 gulden en Paciorek op 350.000 gulden dan komen we op een investering van 1.000.000. En dat komt mooi overeen met het in de pers circulerende tekort van 1 miljoen. En wat staat tegenover deze investering?

Nou als het goed is, verhoogt deze investering in spelers en trainer de kans dat we voor de eredivisie behouden blijven. Om nu te kunnen bepalen of het een zinnige investering was, moeten we nog weten wat de kosten zijn van degradatie. Meer precies zijn we geïnteresseerd in de eredivisecomponent van de begroting. Laten we eens veronderstellen dat een derde van de begroting eredivisieafhankelijk is. Op een begroting van 14 miljoen zou degradatie ons dus een verlies van ruim 4,5 miljoen opleveren. Lijkt ook realistisch als je de TV-gelden en het wurgcontract met Wagner&Partners in ogenschouw neemt.

Op basis van deze gegevens kun je dus berekenen met hoeveel procentpunten de kans op lijfsbehoud moet toenemen (door het aantrekken van Thijssen, Van Halst en Emeran en het verwijderen van Paciorek) om de investering lonend te maken. Ik zal de berekening hier weglaten, maar het komt er op neer dat die kans op lijfsbehoud met 22 procentpunten moet zijn gestegen*. Is de kans op lijfsbehoud met 22 procentpunten gestegen door het aantrekken van Van Halst, Thijssen en Emeran? Moeilijk te beantwoorden natuurlijk en iedereen heeft daar uiteraard zo zijn eigen gedachten over. Maar ik geloof dat die kans inderdaad met meer dan 22 procentpunten is gestegen. Een goeie investering dus van het bestuur, maar of het voldoende is om er in te blijven is vers twee.

RW

* In de berekening zien we af van verdisconteringen, we beperken ons tot dit en volgend seizoen en ook de immateriële kosten die Opgenoord schijnt te maken bij degradatie blijven buiten beschouwing.