Een dag na het nieuws van zijn transfer naar Ajax doet Perr Schuurs ook op het veld weer van zich spreken. Twee snoeiharde en perfect geplaatste afstandsschoten zetten Fortuna op het spoor naar een royale overwinning op RKC, dat voor rust de rijen aardig gesloten weet te houden, maar na rust met een man minder alle hoeken van het veld krijgt te zien. Het wordt uiteindelijk 6-0. Dankzij die overwinning, de elfde in totaal, de zevende in eigen huis, vestigen we ons nog steviger op de tweede plaats op de ranglijst.

8 december 2017

Schuurs leidt de weg naar ruime zege op RKC

Fortuna Sittard 6 RKC Waalwijk 0

Doelpuntenmakers: 31. Schuurs 1-0, 50. Schuurs 2-0, 52. Askovski 3-0, 62. Stokkers 4-0, 65. Dianessy 5-0, 90. Hutten 6-0.
Opstelling: Santos; Braun, Essers, Dammers, Ospitalieri; Schuurs, Dianessy (74. Engin), Smeets (63. Heerings); Semedo, Stokkers (69. Hutten), Askovski.
Toeschouwers: 2.887.
Scheidsrechter: Kooij.
Geel (Fortuna): –

Ondanks alle speculaties kwam het nieuws van de transfer van Perr Schuurs voor de meeste supporters toch als een verrassing. Hoewel we niet alle details kennen, lijkt het erop dat Fortuna van die transfer niet slechter geworden is. In de eerste plaats is het goed dat een speler van Fortuna de overstap naar een topclub maakt. Dat is sinds het het jaar 2000 (Kevin Hofland naar PSV) niet meer gebeurd en voor de reputatie van de club alleen maar positief. Daarnaast lijkt de club een behoorlijke transfersom bedongen te hebben. En tenslotte blijft Schuurs tot het einde van het seizoen voor ons spelen. Voor Schuurs zelf is de transfer naar Ajax natuurlijk fantastisch. Hij krijgt daarmee de kans zich te bewijzen in de top van het Nederlandse voetbal en kan daar eigenlijk alleen maar beter van worden.

Nog een half jaar onze aanvoerder

Voorlopig is Perr nog gewoon een Fortunees. Schuurs speelt vandaag overigens op het middenveld, waar hij de plaats van de tegen Jong PSV geblesseerd geraakte Dries Saddiki inneemt. Clint Essers neemt de positie van Schuurs over, waardoor Christopher Braun na enige weken op de bank weer eens als rechtsback mag starten. Over onze verdediging zullen we het in de rest van het verslag overigens niet veer meer hebben. RKC heeft zijn aanvallende aspiraties thuisgelaten en komt de hele wedstrijd tot geen enkele serieuze kans. Miguel Santos staat op doel dus vooral te koukleumen.

Aan de andere kant heeft Fortuna het moeilijk om tegen de goed gepositioneerde tegenstander kansen te creëren. We hebben veel balbezit, maar komen moeilijk door de verdedigende linies. Dit tot ongenoegen van een deel van het publiek, dat er geen been in ziet om de eigen spelers al na vijftien minuten op gejoel te trakteren. Iets meer geduld en krediet zou wel gerechtvaardigd zijn. Al valt er het eerste half uur weinig te beleven. We noteren een rollertje van Djibril Dianessy, nadat hij zich goed heeft vrijgespeeld. En daarna een mooie solo van Lisandro Semedo, die de achterlijn haalt, maar daarna de bal net niet goed kan voorzetten op Finn Stokkers.

Afgetroefd, dat overkomt hem niet vaak

Maar verder blijven kansen uit. Op het half uur zoekt Jorrit Smeets de combinatie met Stefan Askovski. Smeets loopt zich uiteindelijk vast. De scheidsrechter fluit echter voor een duw tegen Askovski. De bal ligt op een kleine dertig meter van de goal, iets ter linkerzijde. Semedo en Schuurs melden zich. Semedo geeft een klein tikje naar de rechts, waarmee de muur van RKC buiten werking is gesteld. Schuurs haalt vervolgens verwoestend hard uit. Doelman Vaessen duikt nog wel naar rechts, maar ziet de bal onhoudbaar in de bovenhoek verdwijnen: 31ste minuut, 1-0.

Lekker geraakt, Perr

De treffer van Schuurs is even mooi als belangrijk, want tot nu toe wees niets erop dat RKC zich gemakkelijk gewonnen zou geven. Een paar minuten later breekt Braun door op rechts. Hij geeft een goede voorzet af, maar de bal wordt door Stokkers niet vol geraakt en daardoor eenvoudig opgevangen door de keeper. Even later meldt RKC zich een keer voor ons doel, maar meer dan een ten onrechte gegeven corner weten de Brabanders niet uit de wacht te slepen. Weer een paar minuten later maakt Hans Mulder, één van de vele routiniers in de ploeg van RKC, een stevige overtreding op Smeets. Wanneer die verhaal gaat halen, zijn de rapen gaar. We zijn getuige van een fraai staaltje Rudelbildung, waaraan van beide zijden een half elftal deelneemt. De gemoederen lijken tot bedaren gebracht, wanneer een andere routinier, Serginho Greene, Smeets nogmaals opzoekt. Daarbij gaat Greene kennelijk over de schreef, want hij ziet rood van scheidsrechter Kooij. Smeets krijgt voor zijn aandeel in het opstootje een gele kaart. We gaan dus met 1-0 en met elf tegen tien rusten.

Greene ruimt het veld

Voor de tweede helft lijkt Sunday Oliseh zijn spelers een duidelijke opdracht te hebben meegegeven: jaag de tegenstander op en geef ze geen seconde rust. Dat is in ieder geval wat we te zien krijgen op het veld. RKC wordt door Fortuna met de rug tegen de muur gezet en bij de strot gegrepen. De Brabanders kunnen de bal geen moment in de ploeg houden. Voor Fortuna is het vooral zaak de ruimte op het veld te vinden en kansen uit te spelen.

Vijf minuten na rust ontvangt Askovski de bal van Marco Ospitalieri. De Macedoniër begint aan een solo, waarvan de eindbestemming niet direct duidelijk is. Hij trekt naar binnen, speelt een paar tegenstanders uit en legt de bal daarna terug op Schuurs. Dat blijkt geen slecht idee. Schuurs ontvangt de bal op zo’n 25 meter van het doel en staat helemaal vrij. Hij besluit zijn actie uit de eerste helft nog eens dunnetjes over te doen en haalt opnieuw verwoestend uit. Deze keer vliegt de bal via de onderkant van de lat in de rechterhoek: 50ste minuut, 2-0.

Eén zo’n treffer in een wedstrijd is van grote klasse, twee is hors categorie. Zelden vertoond en van zeldzame klasse. Voor Schuurs de bekroning van een fantastische week. Voor het elftal het moment waarop alle remmen losgaan. Een paar minuten na de beslissende 2-0 breekt Braun door op rechts. De rush begint zo’n beetje op eigen helft en eindigt met een voorzet van de achterlijn. De keeper onderschept de bal en tikt hem tegen de lat. De bal spring terug in het veld voor de voeten van Askovski. Die blijft ijzingwekkend koel, maakt een korte draai en schiet langs Stokkers en de keeper in het doel. Stokkers staat volgens de arbitrage kennelijk niet hinderlijk buitenspel: 52ste minuut, 3-0.

Onze topscorer heeft weer toegeslagen

Fortuna is niet van plan het hierbij te laten en gaat op zoek naar meer. We noteren schoten van Smeets en Dianessy, die de keeper echter niet voor serieuze problemen stellen. Door het spel van de ene naar de andere vleugel te verleggen, wordt RKC helemaal kapot gespeeld. Na dik een uur ziet Ospitalieri op links het veld helemaal vrij voor zich liggen. Hij begint aan een sprint en wordt met een perfecte steekpass dwars door een mêlée aan spelers bereikt door Smeets. Onze linksback kan de bal voor de achterlijn in het strafschopgebied oppikken en legt terug op Stokkers. Die controleert de bal op de vijfmeterlijn en schiet binnen: 62ste minuut, 4-0.

Zijn schitterende pass is de laatste actie geweest van Dreh- und Angelpunkt Smeets, die door Oliseh naar de kant gehaald wordt voor Kai Heerings. Heerings gaat achterin spelen, Essers schuift door naar het middenveld. Voor de verhoudingen in het veld maakt dat verder weinig uit: Fortuna blijft beuken, RKC moet de storm ondergaan. Een paar minuten later trekt Semedo met de bal aan de voet naar binnen. Hij ziet Stokkers rechts in het penaltygebied vrij staan en speelt hem aan. Wanneer Stokkers de bal wilt aannemen, krijgt hij een licht duwtje. De scheidsrechter fluit terecht voor strafschop, maar lijkt Quasten wel erg zwaar te straffen met een rode kaart. Dianessy meldt zich voor de penalty en schiet ondanks een lichte uitglijder binnen: 65ste minuut, 5-0.

Perfect binnengegleden

Met elf tegen negen en nog 25 minuten te spelen lijkt er een monsterscore op handen. Maar Fortuna (waar Stokkers en Dianessy gewisseld worden voor Lars Hutten en Ufukcan Engin) raast wat minder over het veld dan in de eerste 20 minuten na rust en RKC trekt zich met de resterende spelers nog wat dieper op eigen helft terug. We zien een paar doelpogingen van Hutten en een kopbal van Dammers, maar het lijkt bij 5-0 te blijven. Totdat we in de laatste minuut nog een keer toeslaan. RKC probeert uit te verdedigen, maar Schuurs wint voor de zoveelste keer een duel op het middenveld. Hij speelt Semedo aan, die heeft een goede actie in huis en haalt de achterlijn. Vervolgens legt hij terug op Hutten, die ineens en zuiver in de verre hoek schiet: 90ste minuut, 6-0.

Hutten en Semedo zorgen voor het slotakkoord

Daarmee is het voor de scheidsrechter genoeg: hij laat niet meer aftrappen, maar fluit direct na goal af. Fortuna kwam vandaag zoals vaker langzaam op gang, maar ging uiteindelijk als een stoomwals over RKC heen. Dankzij de 6-0 en de afgelasting van FC Oss-NEC staan we op één punt van de koploper comfortabel tweede. Volgende week moeten we uit tegen FC Den Bosch, dat onder Willy Boessen aan een goed seizoen bezig is. Een interessante confrontatie, dus.