Een mix van eerste elftalspelers en spelers van Fortuna’s O21 hebben met 5-2 gewonnen van Team VVCS. Het was wat onwennig, maar de iedereen heeft weer de nodige minuten gemaakt en dat is tijdens een voorbereiding waarbij diverse spelers in- en uitstromen alleen maar winst. Zeker is dat dit niet het Fortuna is dat over een paar weken tegen Ajax het seizoen zal openen…


13 juli 2022

Fortuna zoekt verder naar type-elftal

Fortuna Sittard 5 Team VVCS 2

Doelpuntenmakers: 32. Gladon 1-0, 38. Musaba 2-0, 49. Bouali 2-1, 55. Cox 3-1,  71. Krawczyk 4-1, 73. Van Velzen 4-2, 90. Ferati 5-2.
Opstelling: Van Osch; Bisschops (31. Hogervorst (68. Flemming)), Nieling (46. Pinto), Siovas (46. Janssen), Vita (46. Cox); Duarte (68. Peters), Musaba (46. Ferati), Sourlis (46. Krawczyk); Noslin (46. Van Beijnen), Gladon (68. Schenkhuizen), Taşçi (46. Seuntjens).
Toeschouwers: 450.
Scheidsrechter: Hensgens.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Vanavond stond een oefenduel tegen Royal Excelsior Virton op het programma, maar ‘Les Gaumais’ zagen van het duel af, waardoor Fortuna op zoek moest naar een andere tegenstander. Net als twee seizoenen geleden werd het Team VVCS, een verzameling van profvoetballers die hunkeren naar een contract. Ergens.

Maar loont het wel de moeite om naar Nederweert-Eind af te reizen? Natuurlijk! ‘De bonnen opmaken’, een prima reden om de verplaatsing te maken. Dat hebben vast meer mensen gedacht, want het is toch best weer druk. In de tribune zit bijvoorbeeld ook Burak Yilmaz. De beoogde aanvalsleider is vandaag in de Westelijke Mijnstreek aangekomen en is nieuwsgierig naar zijn nieuwe teamgenoten.


Burak Yilmaz tikte vijf piek af om erbij te kunnen zijn

Hij ziet dat Fortuna start met een mix van beoogde basisspelers en jongelingen die mogen aantonen op termijn eerste elftal-waardig te zijn. Maar zij zullen het hoogstwaarschijnlijk dit seizoen moeten gaan doen met wedstrijden in de O21.


De koukleum uit 045 is er ook weer bij

Team VVCS begint ook met een mix aan het duel, maar voornamelijk een mix van nobele onbekenden waarvoor het winnen van de Van der Padt trofee het hoogst haalbare zal zijn. Ooit gehoord van Rashid Browne, Clint Ghijsen, Quinzairo Boasman, Abdulrahman Alsbaei of Nino Roffelsen?

Ondanks dat Team VVCS al een drietal weken samen traint, blijft het een allegaartje waarbij Barry Maguire de grote man is, achterin centraal. Eenmaal aan de bal, dan peert hij de bal naar voren in de hoop dat spits Jordie van der Laan de bal kan vasthouden en de ploeg tot voetbal komt.


Daan Bisschops heeft Randy Wolters in zijn vottetesj

Maar Van der Laan is kansloos tegen Dimitris Siovas, die net als afgelopen seizoen, zonder zich bovenmatig in te spannen, niet onder de indruk is van wie dan ook. Naast hem speelt Bryant Nieling, die goed moet kijken hoe het moet, want een betere leermeester dan Siovas is er waarschijnlijk niet.


Bryant Nieling is in de leer bij Dimitris Siovas

Aan Fortuna’s linkerkant debuteert Rémy Vita die in de openingsfase een paar flinke voorzetten geeft die niet altijd hun bestemming bereiken. Dat vergt nog één en ander in de afstemming.


Rémy Vita is vaardig aan de bal

De meeste ruimte ontstaat als Fortuna snel omschakelt en via Tijjani Noslin probeert openingen te vinden. Noslin heeft veel potentie, maar treuzelt soms nog wat. Als Vita een strakke voorzet geeft kan Noslin schieten, maar zijn schot kan makkelijk worden gekeerd door doelman Delano van Crooij.

De wedstrijd kabbelt verder. Op het middenveld heeft Vasilios Sourlis de rol van Zian Flemming toebedeeld gekregen, maar Sourlis is nog niet zo ver dat hij dat al kan. Hij is wellicht meer op zijn plek op een positie aan de zijkant waar hij rustig kan wennen aan het (te) hoge tempo.


Vasilios Sourlis is nog niet de nieuwe Zian Flemming

Na ruim een half uur belandt de bal tegen een hand van een verdediger van Team VVCS en kan scheidsrechter Robin Hensgens niets anders dan naar de stip wijzen. Paul Gladon stapt naar voren en scoort zijn gebruikelijke doelpunt.


Paul Gladon slaat elke wedstrijd toe

Even later is het weer prijs, maar blijkbaar stond een Fortuna-speler in buitenspelpositie, waardoor Gladon op één blijft staan. Maar we gaan niet met 1-0 de rust in. Na een corner blijft de bal hangen en schudt Tijjani Noslin een omhaal uit zijn mouw. Op de lijn wordt de bal weliswaar gekeerd, maar Richie Musaba werkt ‘m toch nog over de lijn: 2-0. Niet veel later is het rust.


De stille kracht op het middenveld: Richie Musaba scoort 2-0

De afgelopen twee wedstrijden bleven we op dezelfde plek staan, maar deze tegenstander oogt zwakker dan de vorige tegenstanders en het ligt in de lijn der verwachting dat het spel zich voornamelijk zal afspelen op de helft van Team VVCS. Zaak dus om naar de overzijde van het veld te lopen, fotograaf Niels achterna.


Hier hadden wij óók moeten staan filmen!

Na een wandeling van pakweg 150 meter zoek ik een plekje op ter hoogte van de cornervlag. Ik sta nog niet goed en wel of wordt aangeklampt door een heerschap met een zwaar Amsterdams accent dat informeert of ik de transfer van Zian Flemming naar Millwall FC al heb verteerd. Nou ja, money talks, dus dat heb ik wel. ‘Weet je trouwens dat ik degene ben die Zian naar Ajax heeft gebrach als 9-jarig jochie?’ ‘Nou nee, dat was me niet bekend.’

Terwijl de tweede helft nog weinig sprankelends heeft gebracht krijgt een middenvelder van Team VVCS de bal even buiten het strafschopgebied aangespeeld. De middenvelder denkt niet lang na en verrast Yanick van Osch. De bal zoeft fraai in de hoek.

https://twitter.com/spelersvakbond/status/1547501790370926592?s=20&t=DJum-a2XeFsnlppaR9RrJA

Unsung hero van Team VVCS

De spraakwaterval naast mij schiet mij aan: ‘Heppie da gesien? Wat een wereldkoal!’ Meteen vist hij zijn smartphone uit zijn broekzak en belt iemand op die mogelijk geïnteresseerd is in de diensten van de doelpuntenmaker. ‘Ik sech je, wat een wereldkoal. 40 meter strak in de bovenhoek.’ Ik draai me om en kan een lach niet onderdrukken. 20 meter lijkt me een betere inschatting. Ik hoor hem tegen degene die hij aan de lijn heeft zeggen ‘dat een goser naast hem’ de afstand schat op 20 meter. Maar het was ontegenzeggelijk een mooi doelpunt.

‘Hij hep bij Dortmund gespeeld.’ ‘In het eerste?’, vraag ik hem. ‘Bij de selectie gesete’. De speler in kwestie heeft blijkbaar bij Borussia Dortmund gespeeld. Ik graaf nog wat dieper in mijn geheugen. Speler van Dortmund? Ik ken alleen Felix Passlack en Sunday Oliseh. Op mijn telefoon zie ik dat het om Abdelmajid Bouali gaat. Stom van me dat ik geen Van der Padt trofee in mijn plastic zak heb gestopt.


Mats Seuntjens wordt flink aangepakt

Tijdens de eerste helft is het mij gelukt de twee doelpunten te filmen en ik beweeg mijn rechter wijsvinger richting telefoon als ik word gestoord.

‘Heppie Xavi Simons gesien? Ik hep zijn pa nog naar Telstar gebracht. Xavi is van Barcelona via Parie Saint Sjermèn naar PSV gegaan. Gek hè? Meestal gaan spelers juist de andere kant op.’ Tsja, wat kan ik ervan zeggen? Ik vraag me af of Xavi inderdaad zo’n toptalent is en of hij niet enigszins gehypet is.

‘Drie miljoen volgers. Da’s ook wat hè?’ Inderdaad, dat is meer dan Fortuna Online er heeft, maar als je er niks van kunt ben je gauw uitgevolgd. We gaan het zien.


Er wordt flink gestreden om elke bal

‘De soon van een gap van me hep ook bij PSG gespeeld. As je 45 wedstrijden met Neymar hep gespeeld, dan ke je wat hè?’ Omdat ik ben afgeleid vergeet in met mijn rechter wijsvinger op mijn telefoon te drukken. Vanaf de overzijde van het veld zie ik dat George Cox de bal over doelman Jan Hoekstra in doel trapt. Ook dit doelpunt mag er zijn!


Thumb up, George!

De doelman van Team VVCS maakt geen zekere indruk, maar aanvoerder Doriano Kortstam kan er ook wat van. Kortstam is een grote sterke verdediger met veel uitstraling waar je als aanvaller niet graag tegenover staat. Hij is sterk in de duels, moeilijk te verslaan door de lucht, heeft een goede en stevige tackle en geeft leiding aan zijn achterhoede. Daarnaast is hij ook snel en kan hij over korte en ook langere afstand een ploeggenoot bereiken. Hij is tweebenig, achterin op meerdere posities inzetbaar en speelde inmiddels al meer dan 100 duels als prof.

Maar volgens mijn buurman is het bovenal een bron van onrust. Hij praat voortdurend en zou zich beter concentreren op zijn voetbal. En dat zou voor mij ook niet verkeerd zijn. Want Mats Seuntjens gaat een corner nemen en sinds het uitduel tegen Vitesse is het dan altijd opletten.


Korte corner door Mats Seuntjens

En warempel. Bij de eerste paal geeft Sam Krawczyk een teken en Seuntjens heeft het gezien. Hij speelt de bal hard in en Krawczyk tikt binnen: 4-1. ‘Vin je leuk hè? Doelpuntje erbij.’ Ja inderdaad. Als Fortuna scoort, dan stoort me dat niet.


Sam Krawczyk geeft Doriano Kortstam het nakijken: 4-1

4-1 is een prima score, maar dat blijft het niet lang. Want vanuit de achterhoede belandt een diepe bal bij Gyliano van Velzen. De aanvaller neemt de bal goed aan, omspeelt een uitstappende verdediger en tikt de bal langs Van Osch in doel. Een onachtzaamheid in de Sittardse defensie.


Ivo Pinto in een stijlvolle bui

Voor degene die het gemist hebben: onze buren uit Maastricht hebben een investeerder gestrikt. ‘Een Amerikaan hep één punt twee miljoen in de club gestop. Vroeger deed ik wel saken in Maastricht. Ik bracht Malcolm Esajas van MVV naar Den Haag. MVV schakelde Den Haag nog uit in de beker. Mooi hè?’

Zou het? En ja hoor, MVV schakelde ADO inderdaad uit in de beker. In 2013. Met Marco Ospitalieri, Rick Geenen (die beide doelpunten scoorde) en Adnan Šećerović in de basis!


Ook hier wordt weer flink gestreden

Oké, nog eentje dan. ‘Ik hep een spits voor jullie. Topscorer in de Tweede Difisie. 26 jaar, twee meter twee. Krijg alles wit betaald. Hoef niet veel salaris. Één, anderhalfe ton. Ik hep ‘m al aangebode in Sittard, maar niks hè. Snappie dat?’ Dat snap ik heel goed, want Burak Yilmaz zit aan de overkant in de tribune.

In de slotminuut neemt Ari Ferati het slotakkoord voor zijn rekening. Hij kapt zich mooi vrij en trapt de bal in de verre hoek. Doelman Hoekstra duikt wel, maar de bal is te goed geplaatst: 5-2.


Ook Arianit Ferati bewijst weer zijn waarde

Vrijwel meteen na Ferati’s doelpunt zit het oefenduel erop. De spelers hijgen uit, maar ik ook. Na een moment rust verzamel ik alle moed bijeen en loop richting auto. Onderweg zie ik dat de spelers ook nog lang niet thuis zijn want dit is de laatste kans voor Midden-Limburgse handtekeningenjagers om een krabbel te scoren van Fortuna-spelers.


Roel Janssen maakt een jeugdige fan gelukkig

Als ik bij mijn auto arriveert stappen Huub, Frank en René juist in. Ze halen hun schouders op. Weer een oefenduel achter de kiezen, maar nog altijd niet gespeeld met het elftal dat het Ajax lastig moet gaan maken. Dat zal wel gebeuren als Fortuna het opneemt tegen FC Shakhtar Donetsk.