Het tweede ‘zespuntenweekend’ is een feit. Nadat de heren vrijdagavond FC Oss geen schijn van kans lieten, droogde Fortuna’s dameselftal Eindhoven AV vakkundig af. In een eenzijdig bekerduel bleek gedurende 90 minuten dat er een levensgroot gat gaapt tussen de Topklasse en de Hoofdklasse. Met zes punten uit twee wedstrijden lijken de dames zich definitief te hebben gekwalificeerd voor de volgende bekerronde…


20 oktober 2012

De wondersloffen van Liv

Fortuna Sittard 5 Eindhoven AV 0
Doelpuntenmakers: 12. Liv Aerts 1-0, 44. Liv Aerts 2-0, 47. Liv Aerts 3-0, 59. Shirley Kocacinar 4-0, 69. Annika Pluymen 5-0.
Opstelling: Katja Demacker; Charlotte Schings, Glynis VromenMaartje Keulen (70. Nancy Kisters), Loes Plantaz; Annika Pluymen (79. Simone Heijnen), Vera WanrooijGwen Kuijer; Liv AertsShirley Kocacinar, Colette van Aalst (70. Soraya Gulpen).
Toeschouwers: 170
Scheidsrechter: Hans de Haas
Geel: –
Rood: –

Zaterdagnamiddag. Later dan ik gewoon ben gebruik ik mijn lunch en staar wat voor me uit. Veel zin om nog wat te ondernemen heb ik niet. Ondanks dat ik karnemelk drink uit mijn Kidderminster-mok smaakt het me niet. Een beginnende keelpijn is hier mede debet aan. De match in Oss heeft haar tol geëist.

Als ik mijn gsm bij de hand neem, zie ik dat ik zowaar een MMS-bericht heb gekregen. Als ik het bericht open keert de goede luim terug. Ik zie een piepklein poesje, amper enkele weken oud, dat ligt te slapen op een kussen. En meteen ben ik weer bij de les: Jeroen, Maasmechelen, Fortuna… Plots vallen alle puzzelstukjes op hun plaats: vanmiddag spelen de Fortuna Dames voor de beker! Dus daarom staan al een paar dagen twee replica KNVB-bekers in mijn gang!?

Na een rappe douchebeurt, droog ik me snel af, schiet in een broek en een shirt en bel Ralf maar eens. Hij had vandaag een rendez-vous waarvan hij slechts enkele vertrouwelingen op de hoogte heeft gesteld. Na een korte uiteenzetting is het moment gekomen om het rode telefoontje op mijn gsm in te drukken. Tijd om een rondje te gaan rijden en Waldorfchen op te gaan halen. Het heeft maar liefst acht weken geduurd, maar dan is het eindelijk zover: hij gaat debuteren bij de Fortuna Dames.

Na de voltooiing van het rondje sla ik in Oud-Geleen rechtsaf richting Abshoven en drie haakse bochten verder parkeer ik mijn auto. Het lijkt drukker dan een reguliere zaterdagmiddag en dat is goed nieuws. Hoe meer mensen zich de moeite nemen om Fortuna’s dameselftal aan te moedigen, des te beter.

Ook de régional de l’etape, Frank, lijkt er klaar voor. Als we hem onze bekers tonen, gaan beide duimen omhoog. Door de struiken heen zien we dat ook Jeroen weer helemaal boven water is. Over zijn arm heeft hij een doek geslagen en lijkt dat te gaan ophangen achter één der doelen. Benieuwd wie er achter dit stukje huisvlijt zit.

Aan de overzijde, op de Hein Brands tribune, lapt iemand het verbod op pyrotechniek aan zijn of haar laars. Maar goed dat af en toe een oogje wordt dichtgeknepen. Zolang het niet ontaardt in wantoestanden maalt daar niemand om.

De dames zijn ondertussen al aan hun opwarming bezig. Aan de andere zijde van het speelveld warmt de tegenstander van vandaag zich op. Zonder een kenner te zijn van damesvoetbal bedenk ik me dat er vandaag gewonnen spel is. Immers, niet alle dames van Eindhoven AV staan even scherp en dat gaat hen vroeg of laat parten spelen. Verder valt op dat liefst vijf speelsters op het Eindhovense wedstrijdblad staan die doorgaans bij PSV / FC Eindhoven spelen, uitkomend in de BeNeLeague Orange! En dat mag allemaal…


Eindhoven AV heeft enkele Bourgondiërs in de ploeg

Aan de andere zijde valt op dat Katja Demacker door Marloes van der Vlugt wordt ingeschoten. Marloes, die verleden week Katja goed verving, doet een stapje terug en staat haar basisstek weer af. Voor de rest heeft het trainersduo Jannie Sangers en Paul Beckers voor dezelfde namen gekozen als verleden week. Niet nodig om iets te veranderen; er werd tweemaal op rij gewonnen.

Vóór Katja Demacker staat Glynis Vromen, geflankeerd door Charlotte Schings en Loes Plantaz. Voor de verdediging speelt Maartje Keulen. Het middenveld wordt gevormd door Vera Wanrooij, Annika Pluymen en Gwen Kuijer. Doelpunten zullen moeten komen van Liv Aerts, Colette van Aalst en Shirley Kocacinar.

Ondertussen is me ook duidelijk met welk een doek Jeroen over het sportcomplex struinde. Shirley Kocacinar heeft (met enkele voetbalvriendinnen) voor de tweede week op rij haar handjes uit haar mouwen gestoken en een stukje vakwerk afgeleverd.


De dames kunnen niet meer zonder N-Side en andersom

Maar niet alleen Shirley heeft uiting gegeven aan haar creativiteit. Ook de Tifosi Giallo Verde hebben zich goed geamuseerd en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er een eerste romance opbloeit tussen een speelster en een supporter.

Omdat de wedstrijd van vandaag een bekerwedstrijd betreft zijn alle bekers weer uit de kast gehaald en wordt de overige deelnemers aan het bekertoernooi verduidelijkt dat hun deelname vergeefse moeite is. De winnaar van de KNVB-beker seizoen 12/13 komt uit Sittard!


Ajax kan wel inpakken

Omdat we tijdelijk geen hand voor ogen zien, merken we nauwelijks dat de wedstrijd inmiddels is begonnen. Aan de linkerkant zie ik vaagjes iemand achter de bal aan lopen en een voorzet produceren, maar dat Colette van Aalst de bal tegen de deklat werkt staat helder op mijn netvlies. De dames van Eindhoven AV zijn al in de eerste minuut gewaarschuwd.

De daaropvolgende minuten gebeurt hoegenaamd niets. Fortuna heeft het spel in handen, lijkt zeker van haar zaak en doet rustig aan. Pas na een tiental minuten is het eindelijk Shirley Kocacinar die via de flank doorzet en passt op Liv Aerts. Doordat de bal niet op maat is, komt Colette van Aalst in balbezit, maar zorgt er ook voor dat Wendy Baeten nog een voetje tegen de bal kan zetten, waardoor de kans verdwijnt.

Derde keer goede keer. Doordat Eindhoven AV achteraan allerminst zeker oogt, volstaat lichte druk om paniek te laten toeslaan. Een verkeerde terugspeelbal wordt na een klein kwartier door een attente Liv Aerts opgepikt en eenvoudig achter Sharon Habraken getikt: 1-0.

De Brabantse dames hebben in de openingsfase amper iets in te brengen. Sporadisch lijken ze gevaarlijk te worden, maar als de snelle Sylke Calleeuw (speelster van PSV / FC Eindhoven) met Cassandra Turelinckx een counter opzet grijpen Charlotte Schings en Glynis Vromen kordaat in.

Aan Fortuna-zijde hebben Shirley Kocacinar maar vooral Liv Aerts er flink zin in. Na een twintigtal minuten lost Liv een schot, maar middels haar hagelwitte schoenen verdwijnt de bal juist over het doel. Even later ziet ze aan de rechterzijde Colette van Aalst vanaf eigen helft starten. Haar cross-bal wordt ongelukkig verlengd door Vera Egelmeers en belandt in de voeten van Colette, maar haar schot kan goed worden gepakt door de doelvrouw van Eindhoven AV.

Even later lijkt Liv Aerts haar tweede treffer te scoren als ze de doelvrouw uitkapt. Wendy Baeten, die louter en alleen toekomt aan het wegwerken van ballen, komt ook deze keer tussenbeide en voorkomt een grotere Eindhovense achterstand.


Onduidelijk wat hier gebeurt

Doordat de tegenstand van Eindhoven AV maar beperkt is, kan Maartje Keulen zich ook met de aanval bemoeien. Samen met Annika Pluymen en Vera Wanrooij probeert ze de snelle voorhoede aan het werk te zetten. Keer op keer komen Colette van Aalst, Shirley Kocacinar of Liv Aerts in scoringspositie, maar weten geen tweede maal te scoren.

Na ruim een half uur staat Shirley Kocacinar oog in oog met de Eindhovense sluitpost, maar is niet zelfzuchtig en speelt de bal richting Liv Aerts. Liv neemt aan, behoudt het overzicht en poogt de bal halfhoog in doel te trappen. Aanvoerder Elke de Groot heeft ontzettend veel geluk dat ze juist in de baan van het schot staat en de bal over haar eigen doel kan koppen, waardoor de stand van 1-0 op het bord blijft staan.


Eindhoven AV richt zich op countervoetbal

Vlak voor rust start Sylke Calleeuw aan een ren die eindigt in Fortuna’s zestienmetergebied. De snelle aanvalster van Eindhoven AV trapt gevaarlijk op doel, maar Charlotte Schings en Katja Demacker voorkomen een gelijkmaker. Voor ons een eerste maal om te laten horen hoe zeer we gesteld zijn op het keeperswerk van Fortuna’s doelvrouw.

Katja, Katja,
Katja, Katja…

De dames zijn blijkbaar gewaarschuwd, want een handvol minuten later is het raak aan de andere zijde. Shirley Kocacinar laat zien dat ze baas is over haar tegenstanders en de bal en staat inmiddels oog in oog met Sharon Habraken. Ze schiet de bal weliswaar tegen de uitkomende doelvrouw aan, maar Liv Aerts is prima gevolgd en trapt de bal in doel: 2-0. Niet veel later zit de eerste helft erop.

Tijdens de rust zoekt het merendeel van de aanwezigen de kantine op. Na een zware avond in Oss en een dito eerste helft in Munstergeleen mag de riem er wel even af. Als de speelsters na een kwartier weer terug het veld oplopen worden in de tribune de koplampen ontstoken. Het begint al wat te schemeren en wat extra licht schaadt niemand.


Groot licht in Munstergeleen

Daar waar de Fortuna Dames messcherp aan de tweede helft beginnen, moet Eindhoven AV duidelijk nog even wakker worden geschud. Liv Aerts profiteert optimaal van de onachtzaamheid in de verdediging van de Brabanders door haar derde doelpunt te scoren. Haar spierwitte muiltjes brengen haar vandaag duidelijk geluk.

Met de 3-0 is meteen ook al het Eindhovense verzet gebroken. De lichtstedelingen die, om uitzicht te behouden op kwalificatie voor de volgende bekerronde, vandaag moeten winnen treden aan met een versterkte selectie, maar daar is nauwelijks iets van te merken. Op het middenveld komen ze een behoorlijk stuk handelingssnelheid te kort en achteraan zijn ze totaal niet opgewassen tegen de aalvlugge Sittardse aanvallers. En als je in twee linies de onderliggende partij bent, dan kun je aanvallend ook niet veel potten breken.

Omdat Fortuna een tandje lager schakelt, gebeurt er op het veld niet zo veel meer. Het is wachten op een bevlieging van iemand vooraleer doelvrouw Sharon Habraken weer aan de bak moet. Even lijkt het erop dat ze zich een vierde maal moet omdraaien als Liv Aerts langs een viertal verdedigers wandelt. De linksbuiten dolt met haar tegenstrevers en is inmiddels de doelvrouw tot op enkele meters genaderd. Doordat ze aan de linkerzijde van het strafschopgebied is uitgekomen gaat zelf scoren niet meer lukken. Ze speelt de bal richting de inlopende Gwen Kuijer, maar zij heeft het vizier niet op scherp staan en schiet de bal over het doel.

Degene die wél scherp is, is de grensrechter van de Eindhovense dames. Hij vlagt regelmatig voor buitenspel en voorkomt hiermee tal van één-tegen-één situaties voor het Brabantse doel.

Inmiddels zijn de Fortuna Dames hieraan gewend en stellen zich iets gereserveerder op. Desondanks rinkelen bij Eindhoven AV voor de zoveelste maal de alarmbellen als Gwen Kuijer de bal achter de verdediging legt. Shirley Kocacinar snijdt naar binnen, kapt een verdediger uit en laat de doelvrouw in de korte hoek kansloos: 4-0. Omdat ze verleden week een geel karton ontving van de (pietluttige) scheidsrechter na het deels uittrekken van haar shirt, houdt ze haar shirt vandaag aan, maar we gaan er vanuit dat ze nog immer smoorverliefd is op haar N-Side.

Met nog een halfuur te gaan schakelt Eindhoven AV over op het beperken van de schade. Ze trekken zich nog verder terug en komen amper nog van eigen helft af. Door het felle verdedigen krijgen ze nogal wat vrije trappen tegen en dat is een kolfje naar Vera Wanrooijs hand.

Annika Pluymen staat achter de bal, rolt deze een meter opzij, waarna Vera de bal hard tussen de palen schiet. Een uitstekende redding van de Brabantse doelvrouw is nodig om een grotere achterstand te voorkomen.

Even later slaat de paniek nog maar eens toe in de verdediging en maakt Annika Pluymen dankbaar gebruik van de geboden mogelijkheid om met haar hoofd de forfaitscore vast te leggen. Voor Jannie Sangers het teken om enkele wissels door te voeren. Zo lost Nancy Kisters slot op de deur Maartje Keulen af en wisselt hij Colette van Aalst voor Soraya Gulpen. Even later verlaat Annika Pluymen het veld en mag Simone Heijnen nog enkele minuten meedoen.

In de tribune amuseert iedereen zich buitengewoon goed en ook de debutanten van vandaag passen zich moeiteloos aan. Moeilijk is dat alleszins niet; de toeschouwersaantallen zijn lager, maar voor de rest wijkt vandaag niet veel af van een reguliere Fortuna-wedstrijd. Heel even doen ook drie à vier mensen aan de overzijde van het speelveld mee. Mensen, dat kan beter!

Het vele zingen heeft het merendeel van de opgedaagde fans dorstig gemaakt en er wordt luidkeels gevraagd om twee pintjes.

Dos cervezas por favor,
Dos cervezas por favor,
Dos cervezas por favor,
Onze trainer heeft een snor,
Dos cervezas por favor…

Laat de tegenstander dan helemaal niets meer zien? Nu ja, er ontstaat nog een kans als er vanaf de linkerzijde een vrije trap wordt genomen. De bal landt bij de tweede paal, maar Katja Demacker heeft gezien dat Vera Egelmeers wat lengte te kort komt om de bal op doel te koppen.

Ook in de slotfase wordt Eindhoven nog even gevaarlijk als Fortuna’s sluitpost bij het wegtrappen van de bal naast de bal trapt. Nu ja, ‘naast de bal’… Ze raakt de bal waarschijnlijk nog enigszins, waardoor de ingevallen Ayla Vermeulen schrikt en ook naast de bal trapt. Als Loes Plantaz vervolgens assistentie verleent en de bal tegen de arm van een speelster van Eindhoven AV trapt fluit scheidsrechter Hans de Haas voor een handbal. Fortuna komt hierbij goed weg.

Met nog enkele minuten te gaan ontstaat voor Fortuna nog een laatste mogelijkheid. Aan de linkerkant komt de opgekomen Loes Plantaz in balbezit, maar schiet de bal oog in oog met Sharon Habraken pardoes tegen haar aan. De kans die daaruit ontstaat wordt door Shirley Kocacinar wild over het doel getrapt. Enkele minuten later fluit de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd. De speelsters schudden elkaars hand en wij nemen met een brok in onze keel afscheid van de speelsters en begeleidingsstaf van Eindhoven AV.

Houdoe en bedankt, olé, olé,
Houdoe en bedankt, olé, olé,
Houdoe en bedankt,
Houdoe en bedankt,
Houdoe en bedankt, olé, olé…

Na een collectief bedankje van de speelsters zit het erop. Daar waar de één nog enkele foto’s schiet voor zijn of haar poezie-album, ruimt de ander alle spandoeken op. Ook worden nog wat nieuwtjes uitgewisseld met enkele aanwezige ouders en TOF-preses Wil Paauwe waarna we huiswaarts keren.


De speelsters zijn véél te snel voor de fotograaf van dienst

Het is dankzij een oplettende Joey dat we niet vergeten ons Italiaans dundoek mee te nemen, anders waren we dat geheid vergeten! Terwijl het merendeel van de speelsters onder de douche het zweet van zich afspoelt rent de onvermoeibare Shirley Kocacinar met een levensgrote geel-groene Schwenkfahne over het veld. Wordt zij dan nooit moe?

Volgende week spelen de dames wederom thuis. Dan komt SC Buitenveldert op bezoek. De Amsterdamse dames hebben deze competitie pas éénmaal verloren en bivakkeren op een vierde stek. Een pittige tegenstander derhalve.

Come on you girls in green!

Michel Hennen