Na de pandoering tegen ADO Den Haag en de afgelasting wegens het pak sneeuw van afgelopen weekend, rolde de bal vandaag weer over het Munstergeleense kunstgras. Op bezoek kwamen de dames van het Gelderse RKHVV. In de rangschikking staan beide ploegen ongeveer gelijk geklasseerd, dus als je nog honger hebt om hoger te geraken, dan moest vandaag liefst gewonnen worden. En ook al bleef het tot op het einde spannend, de punten bleven wel achter in de Sittardse agglomeratie…


2 maart 2013

Dames stapje dichter bij behalen doelstelling

Fortuna Sittard 3 RKHVV 1
Doelpuntenmakers: 52. Suus Daniëls 0-1, 54. Annika Pluijmen 1-1, 74. Renee de Vries (e.d.) 2-1, 88. Colette van Aalst 3-1.
Opstelling: Katja Demacker; Charlotte Schings, Glynis VromenMaartje Keulen (56. Vera Wanrooij), Loes PlantazMayke Ploemen (56. Nancy Kisters), Gwen Kuijer, Annika Pluijmen; Liv AertsColette van AalstShirley Kocacinar.
Toeschouwers: 150
Scheidsrechter: Theo Lemmens
Geel: –
Rood: –

Dit weekend is anders dan vele andere. Vanwege het feit dat Eredivisie Live zo nodig de wedstrijd Fortuna Sittard Heren 1 tegen Almere City moet uitzenden, is er vrijdagavond geen voetbal. Vandaar ook dat ik zaterdagochtend betrekkelijk vroeg door de weekendeditie van de krant blader. Tijd zat dus om leuke dingen te doen. En tevens tijd zat om tijdig acte de présence te geven bij Fortuna’s dameselftal.

Het is alweer twee weken geleden dat ik de dames in actie heb gezien en heb hen stiekem wel wat gemist. Na de afstraffing tegen ADO Den Haag hebben ze echter wel iets recht te zetten. In die match ging er heel veel mis en als je daaruit maar leert, dan is er niks aan de hand. De ideale mogelijkheid om het blazoen weer enigszins op te poetsen deed zich verleden zaterdag voor, maar vanwege hevige sneeuwval werd de wedstrijd tegen Oranje Nassau afgelast.

Maar ook de tegenstander van vandaag, RKHVV, speelde afgelopen weekend niet of nauwelijks. Hun wedstrijd werd na slechts een handvol minuten definitief gestaakt, omdat Marieke van Ottele heel ongelukkig haar been brak. De speelsters van RKHVV, maar zeker ook van The Knickerbockers waren hiervan dusdanig onder de indruk, dat verderspelen geen optie meer was.

Vanaf deze plek wil ik Marieke dan ook heel veel beterschap en een vlot herstel toewensen en hoop dat ze weer spoedig op het veld te zien zal zijn. En dat ze weer gauw het niveau van weleer mag halen. Courage Marieke!

Het gemis van Marieke van Ottele weegt best zwaar voor RKHVV, want samen met Jodie Heijink en Carolien Filippo vormt ze het Huisense triumviraat dat Jannie Sangers’ dames eind september van het vorige jaar voor veel problemen stelde en de overwinning binnensleepte. Vooral bij de beslissende 3-2 liet Carolien Filippo zien over heel wat balbeheersing te beschikken. Ondanks dat ze hiermee Fortuna’s lot bezegelde, kan ik daar wel van genieten.

Voor de Sittardse trainersstaf worden de personele problemen alsmaar kleiner. Soraya Gulpen en Lianne Esseling zijn weliswaar in de vergetelheid geraakt, maar Vera Wanrooij is bijna terug van haar blessure en neemt plaats op de bank. Naast haar zitten, haast traditioneel, Marloes van der Vlugt en Nancy Kisters. Eigenlijk zou er nóg een dame op de bank moeten plaatsnemen, maar dat probleem wordt opgelost door de afwezigheid van Simone Heijnen. Nieuwbakken verzorgster annex fysiotherapeute Rebecca Bouchez is ook present, maar zij vertoeft liever aan de zijde van Jannie Sangers en Theo Bouwhuis, welke naast de dug-out staan.

Daarentegen stapelen zich de personele problemen aan de zijde van de supporters op. Het griepvirus waadt nog immer rond binnen de geelgroene familie, maar ook de wedstrijd Real Madrid – FC Barcelona zorgt ervoor dat mensen liever voor die wedstrijd kiezen dan voor een match van de Fortuna Dames. Tevens hebben links en rechts wat lieven beslag gelegd op supporters. Grootste gelukzak onder de supporters is misschien wel Snoefel, die bij aankomst van Sacha een liefdevolle arm om haar schouder slaat. Wat is het leven vaak toch simpel.

Desondanks bevolken rond de klok van 17.00 uur heel wat bekende gezichten de Hein Brands tribune als de 22 speelsters, de twee grensrechters en scheidsrechter Theo Lemmens het Munstergeleense kunstgras betreden.

Als iedereen elkaar een handje geeft vraag ik me af of de scheidsrechter dezelfde Theo Lemmens is die mij in de brugklas tijdens een proefwerk biologie betrapte op spieken maar een dusdanig zwak voor me had dat hij het door zijn vingers zag. Of is het een toevallige naamgenoot? Bonter dan tijdens dat bewuste proefwerk biologie heb ik het trouwens nooit meer gemaakt, met uitzondering van dat ene proefwerk geschiedenis en die andere keren dat ik echt flink in de penarie zat.

Ondertussen zie ik door een dichte geel en groene rook Shirley Kocacinar een verkeerde pass op Loes Plantaz geven. De gevreesde Carolien Filippo gaat er met de bal vandoor, maar haar schot mist elke richting.

RKHVV is Fortuna in de openingsfase even de baas, want ook het tweede gevaarlijke moment komt van de Gelderlanders. Gila Kruijsen zet een mooie combinatie op met Jodie Heijink en laatsgenoemde draait zich vrij in het zestienmetergebied. Haar schot wordt echter gekraakt door Glynis Vromen.

fortuna-dames1Mayke Ploemen gaat de bal aannemen

Maar even later is het toch Fortuna dat haar neus aan het venster steekt. Gwen Kuijer speelt zich aan de rechterzijde mooi vrij en verstuurt een pass op Colette van Aalst. Zij dartelt voorbij de Huisense linksachter en zet voor richting topscorer Liv Aerts. Zij komt echter een teenlengte tekort om de bal in doel te deviëren.

Na een klein kwartier is het weer Fortuna dat tot een kleine kans komt. Shirley Kocacinar tikt een corner in de richting van Colette van Aalst die de bal tot bij de tweede paal krult. Daar staat Gwen Kuijer klaar om de bal op doel te koppen, maar ze mislukt in haar opzet. Haar kopbal is te krachteloos om gevaar te stichten en mist doel.

fortuna-dames2Je gaat de verkeerde kant op, Annika!

Van een studieronde heeft in het damesvoetbal nog nooit iemand gehoord, want in de openingsfase golft het spel op en neer. En juist als Fortuna aan een aanval wilt gaan bouwen begint Maartje Keulen wat te knoeien op het middenveld. Haar pass belandt pardoes in de voeten van Jodie Heijink en zij speelt de bal richting Carolien Filippo. Dankzij Loes Plantaz, die vanaf links naar de rechterzijde is overgestoken, wordt deze gevaarlijke aanval in de kiem gesmoord.

Pas na ruim 20 minuten lukt het Fortuna om gebruik te maken van Liv Aerts’ fameuze snelheid. Ze is veel sneller dan Michelle van der Laan en zet voor richting Colette van Aalst. Haar schot wordt gesmoord, maar belandt uiteindelijk in de voeten van Shirley Kocacinar. Zij krijgt haar voet wél goed tegen de bal, maar haar schot verdwijnt naast het doel van Anne Garretsen.

fortuna-dames3Shirley Kocacinar zet de turbo aan

De mooiste kans tot dusver komt eveneens op naam van Shirley Kocacinar. De wispelturige speelster op wiens wedstrijdmentaliteit niets valt af te dingen, ontfrutselt Michelle van der Laan slim de bal en sprint met de bal aan de voet richting doel van Anne Garretsen. Normaal gesproken zijn dit soort buitenkansjes wel aan Shirley besteed, maar vandaag schiet ze de bal tegen de keepster van RKHVV, waardoor deze naast het doel verdwijnt.

In het slotkwartier van de eerste helft golft het spel wel weer enigszins op en neer, maar blijkt eens te meer hoe gewaagd beide teams aan elkaar zijn. Zaak dus om de kansjes die er komen te benutten, maar tot dusver hebben Liv Aerts, Shirley Kocacinar, Gwen Kuijer en Colette van Aalst nog niet kunnen scoren.

Zodoende wordt de rust gehaald met 0-0. Tevens het teken voor het meerderheid van de aanwezigen om de warme kantine op te zoeken. Ikzelf breng de 15 minuten rust door met Sasha en Maurice en probeer erachter te komen wat nu zo aantrekkelijk is aan het volgen van Fortuna. Er moet toch wel iets speciaal zijn, want even later loopt Guido richting tribune om nog even de tweede helft mee te pikken…

fortuna-dames4De aanvallers wachten op de bal

Maar zo saai als de eerste helft was, zo vol met vuur start de tweede. De bal rolt amper één minuut of Fortuna krijgt een levensgrote mogelijkheid om de score te openen. Een afstandsschot ketst af op de paal en belandt in de voetjes van Gwen Kuijer. In plaats van de rust te bewaren kegelt ze de bal in één tijd over het vrijwel lege doel.

Maar daarmee is het nog lang niet gedaan, want een minuutje later jaagt Liv Aerts goed door op de bal en onderschept deze wanneer bij een verdedigster van RKHVV paniek uitbreekt. Oog in oog met doelvrouw Anne Garretsen faalt ze andermaal, zodat het nog altijd 0-0 blijft.

Ook op de tribunes wordt het iets levendiger en dat lijkt de dames kleine vleugeltjes te geven. Toch moet goed worden opgelet op Carolien Filippo,want zij duikt plots voor Katja Demacker op. Ondertussen kapt ze ook nog een speelster uit, maar haar schot is te zwak om voor écht gevaar te zorgen, laat staan RKHVV op voorsprong te trappen.

Ondertussen bouwt Fortuna weer aan een aanval en via Colette van Aalst belandt de bal bij Liv Aerts. Liv haalt in één keer uit, maar via de benen van de doelvrouw van RKHVV belandt de bal uiteindelijk naast het doel.

En juist als je denkt dat de 1-0 in de lucht hangt, krijgen de dames het deksel op hun neus. Van grote afstand besluit Carolien Filippo op doel te schieten en haar lopbal zeilt over Katja Demacker tegen de onderkant van de lat. Aan de tweede paal staat Suus Daniëls die de bal simpel in het doel tikt: 0-1.

Moeten de Fortuna Dames even bekomen van deze tegenslag? Nee hoor! Twee minuten later is het namelijk alweer gelijk. Een schot op doel ketst op een been af, waardoor de bal omhoog schiet. Als de bal weer richting speelveld valt, zet Annika Pluijmen haar hoofd ertegen en kopt de bal richting doel. Omdat de keepster iets te ver voor haar doel staat en ook niet over bijster veel lengte beschikt, valt de bal pardoes vóór de deklat in doel.

Vlak na de gelijkmaker grijpt Jannie Sangers in en haalt Mayke Ploemen en de haar dag niet hebbende Maartje Keulen naar de kant. Kapitein van weleer Vera Wanrooij en Nancy Kisters zijn hun vervangers.

Dat het Fortuna menens is, is iedereen duidelijk, de grensrechter van RKHVV incluis. Bij vermeende buitenspelsituaties steekt hij zonder problemen zijn vlag in de lucht in een poging om de Sittardse aanvalsgolven te breken. Dat lukt hem ook nog eens vrij aardig, want ref Theo Lemmens neemt steeds zijn vlagsignaal over. Dat het publiek hier meer dan eens op reageert, neemt hij stoïcijns voor lief.

Toch breekt het Huisense verzet een kwartier voor tijd. Vanaf de linkerkant wordt Liv Aerts in stelling gebracht en na een ferme sprint trekt ze de bal richting doel. De doelvrouw van RKHVV, Anne Garretsen, verwacht de bal op de strafschopstip, maar Renee de Vries probeert de bal corner te tikken. Beide dames mislukken in hun opzet, waardoor de bal in het doel verdwijnt.

fortuna-dames5

Fortuna heeft een voorsprong genomen

Met de 2-1 achterstand zakt de moed RKHVV enigszins in de schoenen, want tot veel komen ‘De Blauwen’ niet meer. Sterker nog, Fortuna probeert de Huisense dames de genadeklap toe te brengen, maar dat lukt niet als Vera Wanrooij vanaf de rand van het strafschopgebied op doel schiet. Haar inzet verdwijnt naast het doel.

Met nog een paar minuten op de klok gaat Colette van Aalst op het doel van RKHVV af. Haar schot is prima, maar kaatst via de paal weer terug het speelveld in. Een uitgelezen mogelijkheid om RKHVV definitief uit te tellen, maar de inzet van Shirley Kocacinar belandt in de handen van Anne Garretsen.

Toch wordt het alsnog 3-1. Annika Pluijmen zet Shirley Kocacinar aan het werk, maar haar schot wordt wederom gekeerd door de doelvrouw. Ook nu is de rebound voor Fortuna en via Colette van Aalst wordt het alsnog 3-1. De bal zeilt over alles en iedereen heen en landt tergend langzaam achter de doellijn.

Nadat Renee de Vries, in een poging haar eigen doelpunt uit te wissen, nog op het doel van Katja Demacker heeft geschoten, is het definitief gedaan. RKHVV gaat zonder punten weer naar huis en bevindt zich inmiddels in een ‘fierce relegation battle’. Ik hoop voor deze sympathieke club dat ze het uiteindelijk gaan redden. Ik ben er dan wel pas één keer geweest, maar heb me er vermaakt.

fortuna-dames6

Match fini

Ondertussen troepen de speelsters samen voor de Hein Brands tribune en wordt op commando van Mental Theo Bouwhuis nog wat gezongen en gesprongen. Nadat de spandoeken zijn losgeknoopt is het tijd om de aftocht te blazen.

Als ik naar huis rijd, stem ik mijn radio af op het Belgische Radio 1 en droom weg op Axelle Reds ‘Rouge Ardent’. Ondertussen vraag ik me stilletjes af of een zespuntenweekend tot de mogelijkheden behoort. Maandag weten we meer.

Na een passage door Oud-Geleen en Geleen-Zuid parkeer ik mijn auto bij mijn ouderlijk huis. Als ik de meegenomen vlaai even op de wasmachine in de achterkeuken zet zwiert de deur open en springt een uitgelaten Fleur in mijn armen. Wat is het leven vaak toch simpel.

Michel Hennen