Net als vorige week in Almere weet Fortuna ook vanavond gemakkelijk het net te vinden. De ploeg van Ruijs speelt niet grandioos, maar heeft aan een paar briljante momenten van Hoesen en Van Zaanen en enig Volendams gestuntel genoeg om binnen zes minuten op 3-0 te komen. Fortuna verzuimt vervolgens de wedstrijd met die comfortabele voorsprong op zak professioneel uit te spelen, zodat het in blessueretijd toch nog even spannend wordt. Maar uiteindelijk is de eerste thuisoverwinning onder leiding van Ruijs een feit.

24 Februari 2012

Fortuna rolt Volendam binnen zes minuten op

Fortuna Sittard 3 FC Volendam 2
Doelpuntenmakers: 44. Hoesen 1-0, 45. Hoesen 2-0, 48. Van Zaanen 3-0, 77. Mühren 3-1, 90. Ahahaoui 3-2.
Opstelling: Wintjens; Geenen (22. Wagemakers), Usta, Dreesen, Schroyen; Voorn, Scheelen (66. Gulpen), De Boer; Schreurs (75. Gommans), Hoesen, Van Zaanen.
Toeschouwers: 3.200
Scheidsrechter: Sanders
Geel (Fortuna): De Boer

Na de knappe overwinning tegen Almere City FC staat voor Fortuna de komende elf dagen een intensief programma te wachten. Vanavond staat de thuiswedstrijd tegen Volendam op het programma, volgende week volgen twee uitwedstrijden tegen Dordrecht en Den Bosch en op maandag 5 maart wordt de derby der derbies gespeeld. De uitkomst van die vier wedstrijden zal bepalen of Fortuna dit seizoen nog ergens aanspraak op mag maken.

Trainer Tiny Ruijs heeft na vorige week weinig reden om wijzigingen in zijn opstellingen aan te brengen. Alle helden van Almere zijn fit genoeg om te spelen. Ricksen, Stolte en Shakison zijn nog steeds geblesseerd, terwijl er voor Gommans en Diaz na de komst van de huurlingen Schreurs en Van Zaanen voorlopig alleen nog maar plaats op de bank is. Het elftal van Ruijs komt vanavond echter minder voortvarend uit de startblokken dan een week geleden. Fortuna probeert wel verzorgd te voetballen, maar heeft veel moeite de vrije man te vinden. Aanvallende openingen zijn in het eerste half uur daardoor een zeldzaamheid. Omdat het voetballend niet lukt, gaat de ploeg steeds vaker de lange bal van achteruit hanteren. En dat blijkt helemaal een hopeloos recept om onze aanval in stelling te brengen.

Aan de andere kant is Volendam niet veel gevaarlijker, al krijgen de wijdbroeken na een minuut od twintig de eerste grote kans van de wedstrijd. De behendige Ahahaoui schiet na een goede combinatie vlak naast het doel van Wintjens. De eerste kansjes voor Fortuna noteren we na ongeveer een half uur. Eerst kopt Wagemakers, die de geblesseerde Geenen heeft vervangen, na een corner naast. Een paar minuten later heeft Schroyen een goede voorzet vanaf links. Van Zaanen kan de bal echter niet binnenschieten. Maar goed, Fortuna is afgestapt van de lange ballen naar voren en probeert iets meer de combinatie te zoeken. Dat is alvast goed nieuws.

Vlak voor rust ontfutselt Wagemakers twee Volendammers aan de zijlijn de bal. Hij laat ze meteen de hielen zien en speelt Scheelen aan, die midden op het veld helemaal vrij staat. Scheelen heeft het overzicht en stuurt op links Van Zaanen weg. Die komt met een messcherpe voorzet op Hoesen. Hoesen krijgt de bal nog voor de eerste paal aangespeeld en moet de bal met de rug naar het doel staande zien binnen te schieten. Onmogelijk. Maar Hoesen verlengt de bal met de buitenkant of de hak van zijn voet kansloos voor de doelman richting verre hoek: 1-0. De omschakeling van verdediging naar aanval, de snelheid waarmee het spel verlegd werd naar de andere kant van het veld, de voorzet en tenslotte de afronding: een perfecte goal.

Een paar minuten later, we zitten al in blessuretijd, slaat Fortuna opnieuw toe. Deze keer met de nodige hulp van de tegenstander, want een opgejaagde verdediger verspeelt de bal kinderlijk eenvoudig aan Van Zaanen. Die speelt het vervolgens wel knap uit. Hij sprint het strafschopgebied in, kapt de keeper en een verdediger simpel uit en legt de bal voor op Hoesen, die vanaf een meter of vijf met een lege goal voor zich niet kan missen: 2-0. Zo gaan we met een onverwacht comfortabele voorsprong de rust in.

Volendam geeft zich echter nog niet gewonnen. De ploeg begint meteen na de aftrap aan een offensief, dat al snel succes lijk te hebben, wanneer Ahahaoui in vrije positie bij de tweede paal een voorzet vanaf links binnenkopt. Tot onze opluchting heeft de grensrechter goed opgelet: hij vlagt voor buitenspel. De Volendammers zijn nog niet van de teleurstelling bekomen, of het duo Hoesen & Van Zaanen slaat aan de andere kant weer genadeloos toe. Deze keer zijn de rollen omgedraaid: Hoesen stuurt vanaf het middenveld Van Zaanen de diepte in. Die schudt tegenstander Pique van zich af, speelt de keeper uit en schiet vanuit een kleine hoek knap binnen: 48 minuten gespeeld, 3-0.

Na die 3-0 lijkt Volendam rijp voor de sloop en gaat Fortuna ook op jacht naar meer. Zelfs de backs Wagemakers en Schroyen melden zich in het strafschopgebied om de trekker over te halen. De nauwkeurigheid ontbreekt echter. Bovendien haalt Ruijs na twintig minuten Scheelen naar de kant. Lars Gulpen krijgt de kans zich te bewijzen op zijn geliefde positie als spelmaker, maar laat vooral zien fysiek toch nog wel heel veel tekort te komen. Mede daardoor wordt het spel van Fortuna steeds rommeliger. De komst van Gommans voor de overigens onopvallende Schreurs maakt het er niet veel beter op.

In de 77ste minuut krijgen we voor die slordigheid de rekening gepresenteerd. De Boer maakt ver op eigen helft een overtreding en krijgt daarvoor geel. Uit de daarop volgende vrije trap mag Mühren de bal helemaal vrij binnenkoppen: 3-1. In het laatste kwartier gaat het eigenlijk van kwaad tot erger met Fortuna. Kennelijk beginnen de zenuwen sommige spelers parten te spelen, want bepaalde verdedigende acties zijn wel erg wild en onbezonnen. Gelukkig slaagt Volendam er pas in blessuretijd in een tweede keer hiervan te profiteren. Dreesen ziet zich op de rand van het strafschopgebied opeens geconfronteerd met twee tegenstanders. Hij laat zich simpel uitspelen door Ahahoui, die de 3-2 binnenschiet.

Wanneer de wedstrijd vijf minuten langer had geduurd, was een goede afloop niet zeker geweest. Nu weet Fortuna het resterende minuutje echter te overleven. Met de tweede overwinning op rij hebben we daarmee weer zicht gekregen op de middenmoot. Wanneer onze aanvallers de rest van het seizoen zo dodelijk efficiënt blijven als vanavond, kunnen we daar misschien ook nog wel terechtkomen. Tegelijkertijd moeten we ook vaststellen dat Fortuna vanavond slechts bij vlagen goed speelde en in de slotfase wel heel erg ver terugviel. Teveel optimisme is dus ook niet vanzelfsprekend.