Ook tijdens Fortuna’s vijfde oefenduel van het seizoen 2017-2018 leverden de Sittardenaren een prima prestatie door met de tweede garnituur het Arabische Al Jazira op de knieën te krijgen. Fortuna speelde slimmer, was dodelijk efficiënt en diepte de kloof na een rode kaart bij de tegenstander zelfs nog uit. Tijdens het derde deel van de wedstrijd gebeurde vrij weinig al toonde testspeler Lisandro Semedo aan dat hij iets toevoegt en lijkt een contract te hebben verdiend…


28 juli 2017

Jeugdig Fortuna klopt Arabieren

Doelpuntenmakers: 4. Tinnemans 1-0, 41. Semedo 2-0, 49. Al Hosani 2-1, 56. Stokkers 3-1, 88. Rashidov 3-2.
Opstelling: Van de Walle (58. Santos); Essers (58. Braun), Schuurs, Heerings (58. Dammers), Askovski (58. Ospitalieri); Semedo, Tinnemans (58. Smeets), Rau (58. Saddiki); Kourouma (58. Vlijter), Malsa (58. Vidigal), Stokkers (58. Dianessy).
Toeschouwers: n.b.
Scheidsrechter: n.b.

De wedstrijd van vanavond tegen het Al Jazira van Henk ten Cate wordt gespeeld op sportpark Suëstra in Susteren. En het is niet voor het eerst dat Fortuna op deze locatie in actie komt. Om de één of andere manier zijn herinneringen aan die wedstrijden niet heel positief. Een snelle blik in ons archief leert ons waarom. De oudste herinnering dateert van 17 augustus 2001. Vanwege het Oogstdankfeest in Berg aan de Maas werd de bekerwedstrijd tegen IVS door de burgemeester van Stein verboden. Susteren bood uitkomst als alternatieve speellocatie. Fortuna was dan wel al geplaatst voor de volgende ronde, maar de 1-0 nederlaag was natuurlijk beschamend.

Drie jaar later kwam het Schotse Aberdeen op bezoek. Niet zo zeer de 0-3 nederlaag, maar meer de proefspeler Dave Zafarin doet ons groen-gele hart nu nog huilen. Een week na die wedstrijd stond er weer een wedstrijd in Susteren op het programma. Als we onze site mogen geloven (en we hebben uiteraard geen reden om dat niet te doen) verloor Fortuna toen onverdiend van de Palestijnse schoppers van Hapoel Bnei Sakhnin. En toen Fortuna in 2014 in Susteren tegen Feyenoord zou oefenen, werd de wedstrijd daags van tevoren door burgemeester Hessels verboden. Fortuna en wedstrijden in Susteren zijn dus niet per definitie een gelukkige combinatie. Laten we hopen dat het vanavond beter gaat.

Al Jazira dus. De club waar Henk ten Cate sinds anderhalf jaar trainer is, werd afgelopen seizoen kampioen van de hoogste divisie in de Verenigde Arabische Emiraten. Een van de voorgangers van Ten Cate was zowaar een oud-Fortunees. In 1995, niet lang na zijn ontslag in Sittard, was Chris Dekker een jaar lang trainer bij Al Jazira. Bekendste spelers in de huidige selectie zijn de Fransman Lassana Diarra (onder andere ex-Real Madrid, Chelsea en Arsenal) en de Nederlandse Marokkaan Mbark Boussoufa (onder andere ex-RSC Anderlecht en Anzhi). Tijdens het trainingskamp in Nederland komt Al Jazira de komende dagen ook nog in actie tegen NEC en Go Ahead Eagles.

En dat zijn mooie tegenstanders voor de ploeg van HtC. Want eerlijk is eerlijk: het niveau van het voetbal in het Midden-Oosten is niet best. Zo zal een doelman van het postuur van Ali Khaseif het lastig hebben de selectie van een Nederlandse profclub te halen.

Maar er lopen wel meer vreemde vogels tussen die nauwelijks iets nodig hebben om de wedstrijd te laten ontbranden. En die ontbrandt al snel als aan de rand van het strafschopgebied Luc Tinnemans de bal krijgt aangespeeld. Hij legt de bal goed, haalt uit en ziet de bal in het zijnet rollen: 1-0. En dat is een mooie opsteker voor ‘de zoon van’ die vanaf dit seizoen grote sier hoopt te maken in de Sittardse hoofdmacht.

Maar Al Jazira heeft niet lang nodig om zich van deze tik te herstellen. Via een snelle combinatie belandt de bal bij de ietwat corpulente nummer 11, maar zijn vlammend schot mist doel. Ondertussen gaat het spel flink op en neer. Al Jazira heeft controle, maar moet steeds in de achtervolging als Fortuna Finn Stokkers en de balvaste Lisandro Semedo weet te bereiken. Vooral Semedo speelt een prima partij en weet telkens twee verdedigers aan zich te binden.

En ondanks dat Fortuna met de tweede garnituur speelt is dat aan het spelbeeld niet te zien. Wie zich wel laat opmerken is nieuwkomer Mickaël Malsa, al is het louter en alleen bij het neerhalen van zijn tegenstander. Een gele prent is zijn deel. Hij heeft een contract voor drie seizoenen onderschreven en heeft nog ruim de tijd om zich in het basiselftal te spelen.

De beste kans krijgt Al Jazira als Ali Mabkhout een pass vanuit het middenveld ontvangt en alleen voor doelman Job van de Walle verschijnt. Maar de doelman wacht rustig af, werpt zich voor de bal en haalt opgelucht adem als Kai Heerings de bal de bosschages intrapt.

Maar Fortuna is niet echt onder de indruk en komt bijna op 2-0 als Stokkers een voorzet van Mohamed Kourouma net naast het doel van Khaseif kopt. En het zijn dit soort snelle aanvallen waaruit Fortuna moet zien te scoren.

Jongeling Sander Rau doet halverwege de eerste helft een duit in het zakje als hij zich via een mooie pirouette vrijspeelt en de bal diep geeft richting Semedo. Die denkt te gaan trappen, maar de bal wordt nog juist corner getikt. Met het rustsignaal in zicht doet zich hetzelfde tafereel voor als Stokkers Semedo de diepte in stuurt. Nu is de verdediging te laat en trapt de aanvaller 2-0 binnen.

Ali Mabkhout is het in ieder geval niet eens met de beslissing van de scheidsrechter om het doelpunt goed te keuren en geeft de leidsman een flinke duw. En dat komt hem op een rode kaart te staan. En zo eindigt de eerste helft in de 41e minuut. HtC zal in gedachten meewarig zijn hoofd schudden, maar werken in een dergelijke cultuur zal de scherpte kantjes er bij Henk wel af hebben gehaald.

In de rust brengt Al Jazira Moubarak ‘M’Bark’ Boussoufa tussen de lijnen en de stilist laat meteen zien waarvoor hij is gehaald. Hij neemt in de middencirkel de bal aan, draait weg en legt deze in de loop van Yaqoub al Hosani. Hij realiseert zich dat hij deze kans niet mag laten liggen en tekent prompt voor de 2-1.

Toch weet Fortuna de voorsprong weer uit te bouwen. In eerste instantie landt een lob van Finn Stokkers nog op doel, maar even later is zijn kopbal wél doeltreffend: 3-1. En dan is het mooi geweest, besluit Sunday Oliseh. Hij geeft richting scheidsrechter aan dat hij wilt wisselen en wisselt meteen negen spelers. Alleen kapitein Perr Schuurs en Lisandro Semedo mogen de 90′ volmaken.

En zij laten Al Jazira niet meer terugkeren in de wedstrijd. Fortuna domineert nu meer en meer en komt bijna op 4-1 als een afstandsschot van Djibril Dianessy de lat schampt. Maar verder dan domineren komt Fortuna niet meer. Want het slappe rollertje dan Gavin Vlijter produceert is nauwelijks gevaarlijk.

In de slotfase laat Schuurs zich nog foppen als Sardor Rashidov hem eruitloopt, een voorzet produceert die uiteindelijk weer bij hem uitkomt. Hij bedenkt zich niet en zorgt voor 3-2. Maar meer laat Fortuna niet toe en zo wint Fortuna haar vierde partij tijdens de voorbereiding. En zo krijgt het elftal van Sunday Oliseh steeds meer vorm. Komende week neemt Fortuna het op tegen Achilles ’29. Benieuwd hoe de Sittardenaren het in er Groesbeek vanaf brengen en ook met welke spelers. Lisandro Semedo lijkt een contract in de wacht te slepen, maar doelman Erik Cummins was vanavond niet aanwezig. En heeft de club de selectie rond? De tijd zal het leren.