Fortuna presteert het onmogelijke: de aandacht op zich vestigen in een wedstrijd om niks. Je moet het maar kunnen/durven!


17 Augustus 2001

Fortuna veteranen verliezen van IVS

IVS 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 43. Lisai 1-0
Opstelling: Baart, Emeran, Akerboom, Van Geem (49. Gommans), Rook, Heering (65. Cagnazzo), Van Dieren, Haeldermans, Gerritsen, Van Barneveld, Averdijk (78. Peusch).
Toeschouwers: 1.500
Scheidsrechter: Van Aken
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Vanavond sluiten we de bekervoorronde af met een voor ons overbodige wedstrijd tegen IVS uit Berg aan de Maas. Fortuna is al lang en breed geplaatst voor de volgende ronde door overwinningen op MVV en EHC eerder deze week. Voor IVS staat er nog een hele hoop op het spel. Winst of een gelijkspel vanavond zou IVS een goede uitgangspositie opleveren voor de tweede plek die recht geeft op kwalificatie voor het hoofdtoernooi van de Amstel Cup. Dat zou dan ten koste gaan van MVV….

Wie denkt dat de wedstrijd in Berg aan de Maas wordt gespeeld komt bedrogen uit, de burgemeester van Stein heeft deze wedstrijd zowaar verboden in zijn eigen dorp. Het oogstdankfeest zou teveel politie-inzet vergen om daarnaast ook nog deze wedstrijd te kunnen begeleiden. En omdat beide clubs niet in staat (echt niet??) waren een alternatieve datum te vinden, werd de wedstrijd verplaatst naar Susteren.

Nou ja, geen probleem want gezien de opkomst vandaag heeft iedereen Sportpark Suëstra weten te vinden. Er zijn zelfs Fortuna supporters met een tractor aanwezig. Het blijkt hier te gaan om een protestactie tegen de vele verplichte buscombi‘s die de fans te verwerken krijgen per seizoen. Of het zoden aan de dijk zet is natuurlijk twijfelachtig, maar leuk is het in ieder geval wel!

Maar toch, zeker 1.500 mensen zijn bij dit duel aanwezig, waaronder een vrij grote groep IVS-supporters (het hele dorp moet zowat zijn uitgelopen).

Kijken we naar de opstelling van Fortuna dan zien we dat Verel zo’n beetje maximaal gebruik maakt van zijn wissels vandaag! Kortom drie man krijgen rust…

Zoveel blessures hebben wij dus, dat er slechts drie man op de bank zitten die kunnen bogen op enige ervaring in het betaald voetbal: Baart vervangt Hesp, Rook speelt in plaats van Hermans en Van Barneveld mag in de spits Hamming doen vergeten.

Met andere woorden hier staat, ondanks het ontbreken van enig belang, een representatief elftal van Fortuna Sittard.

De tegenstander? Tja, wie zien daar toch wel enige bekende gezichten. Rob Schulpen natuurlijk, maar zien we daar niet ook Pernot en Quaedvlieg? Twee jongens die ook nog een Fortuna verleden hebben? We zullen maar niet vragen hoe het komt dat zo’n dorpje als Berg aan de Maas zoveel goede spelers kan hebben die van heinde en verre gekomen zijn. Ik bedoel, er wordt niet betaald in het amateurvoetbal, dus dat zal het niet zijn, maar wat is dan de aantrekkingskracht??

Goed de wedstrijd dan. Het strijdplan van IVS wordt al snel duidelijk. De vonken vliegen ervan af en geef ze eens ongelijk. De Fortunezen zullen wel hun pootjes terugtrekken met de wedstrijd van aanstaande zondag in het achterhoofd. En inderdaad de Fortunezen gaan geen duels aan.

En zo ontstaat er een geheel andere wedstrijd dan tegen EHC, namelijk een evenwichtige wedstrijd. Toch is de eerste dikke kans voor Fortuna. In een scrimmage voor de goal kan Van Barneveld de bal helaas niet het laatste tikje geven. Dat was de eerste kans voor Fortuna, maar dan houdt het ook op. Want hoe langer deze eerste helft duurt, hoe meer last ik krijg van mijn nek. Ik sta dicht in de buurt van het IVS doel, in de verwachting dat zich daar het spel voor het grootste gedeelte zal afspelen.

Maar nee, ik sta toch grote delen van deze eerste helft naar rechts te kijken. Niet dat IVS een hoop kans creëert maar ze houden Fortuna in ieder geval weg van de eigen goal.

Oorzaken: Fortunezen mijden duels, passes over meer dan tien meter komen niet aan (maar dan ook geen enkele….) en in IVS hebben we een meer dan behoorlijke tegenstander. Met name achterin in bij ons loopt de passing voor geen meter. Akerboom eist de bal dan wel steeds op, maar als je dan ziet wat ie er mee doet….. Alles gaat mis bij hem. Is ie soms zenuwachtig vanwege de nieuwe aankoop?

Hoe langer die eerste helft duurt, hoe erger het wordt. Onder leiding van de praatgrage Math van Dijk trekt IVS ten aanval. Routinier Van Dijk is constant in discussie met de scheids. Als de scheids in zijn ogen weer te makkelijk fluit voor een lichte overtreding op een Fortunees roept ie: “He scheids, het zijn geen wijven”.

Nou, Van Dijk dat roep jij nu wel, maar de manier waarop Fortuna speelt geeft mij toch sterk de indruk dat we hier weldegelijk te maken hebben met een stel ouwe wijven…..

Hoe dan ook het overwicht van IVS wordt steeds groter en vlak voor rust komen er dan ook de eerste kansen. Twee om precies te zijn, en eentje daarvan benut de handige Lisai voor IVS. Ruststand: 1-0. Een terechte ruststand.

De tweede helft begint Fortuna in ongewijzigde opstelling. Verel vindt het niet nodig om in te grijpen. Of toch? Wat zien we na vier minuten? Van Geem wordt gewisseld. Wordt onze Belg hier publiekelijk op zijn nummer gezet of is ie geblesseerd? Hoe dan ook, Gommans komt hem vervangen. Van Dieren schuift een plek naar achter zodat er positioneel niet zoveel verandert door deze wissel.

Aan het spelbeeld verandert er ook al niet zo veel. Het is dan wel afgelopen met de dadendrang van IVS, maar Fortuna bakt er zelf ook weinig van. Het gaat allemaal een tempo te traag, het is te onnauwkeurig en de beuk erin gooien is ook al niet besteed aan de Fortunezen. Gevolg is dat de tijd langzaam maar zeker weg tikt zonder dat de keeper van IVS een noemenswaardige redding hoeft te maken.

Slechts in het laatste kwartier komt er iets wat je met veel goede wil een Sittards offensiefje zou kunnen noemen. En dan is dat ook nog voornamelijk te danken aan de zenuwen die enkele IVS-spelers parten beginnen te spelen. In plaats van de voetballende oplossing die ze de gehele wedstrijd hebben gezocht wordt ineens paniekerig uitverdedigd.

Maar Fortuna wenst er geen gebruik van te maken, ondanks dat de geel/groenen toch enkele malen dichtbij de gelijkmaker komen. Eindstand: 1-0.

Zou die treffer verdiend zijn geweest? Nou ja, gezien het spelbeeld natuurlijk wel. Over 90 minuten was Fortuna niet de mindere van IVS. Maar als je naar de potentie van beide elftallen kijkt, heeft Fortuna natuurlijk veel te weinig laten zien en is het het verdiende loon dat die gelijkmaker niet viel.

Toch even stilstaan bij IVS. Die ploeg mogen we zeker niet te kort doen, want het was niet alleen maar gepruts van Fortuna dat er voor zorgde dat we verloren vandaag. Normaalgesproken zijn er twee opties als je tegen amateurs speelt. Of de profclub speelt erg goed en haalt de dubbele cijfers, of de profclub speelt slecht en wint met een nulletje of drie. Doorgaans is dus een amateurclub niet in staat om gepruts bij een profclub af te straffen. IVS was daartoe wel in staat: petje af.

Wat moeten we hier nu van vinden? Een wanprestatie dus, want dat was het. Nu zijn we sinds vorig jaar wel wat gewend, dus gaan we daar maar eens niet te zwaar aan tillen. Het heeft geen schade opgeleverd (in Sittard tenminste…), dus als het aanstaande zondag allemaal beter gaat, dan hoor mij je niet meer over deze wedstrijd.

Eén Fortunees kon er na afloop in de kantine nog wel mee lachen. Hij toverde een brede grijns op zijn gezicht. Nou ja het was een oud Fortunees: Rob Schulpen, het zij hem gegund!