Fortuna heeft de derde nederlaag geleden van de oefencampagne. Ditmaal bleek Hapoel Bnei Sakhnin te sterk met 0-1. En daarmee kreeg de schopploeg uit Palestina duidelijk te veel.


30 Juli 2004

Fortuna verliest onverdiend van Palestijnse schoppers

Fortuna Sittard 0 Hapoel Bnei Sakhnin 1
Doelpuntenmakers: 27. Alomiede 0-1
Opstelling: Baart, T. Janssen, Akerboom, Dassen, Hermans, Van Gestel (63. Aitjdag), Meszaros, Cagnazzo, De Haan (46. Zafarin), Daemen, Derksen
Toeschouwers: 350
Scheidsrechter: Sterk;
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Vrijdagavond, typisch een avondje voor Fortuna, maar dan wel vanuit de koelkast…. Verdorie wat is het warm vandaag…. We zitten twee weken voor de competitiestart en de op-één-na-laatste oefenwedstrijd staat op het programma. De naam van het sportcomplex klinkt vertrouwd: Suestra. De naam van de tegenstander niet: Hapoel Bnei Skahnin. En dat blijkt dan de Israelische bekerwinnaar te zijn.

Hoewel ze trots zijn op die beker zijn ze niet erg trots op Israel: het is namelijk een Palestijnse club! Een prestatie van formaat voor een club die geen geld, zelfs geen eigen stadion heeft. Ze maken een tour door Nederland en doen vanavond Susteren aan. Eerder deze week speelden ze tegen NEC en dat duel eindigden ze met 8 spelers op het veld. Kortom, dit zou nog wel eens leuk kunnen worden!

Bij Fortuna is het nog steeds een komen en gaan van spelers op proef. Sascha Lehnhart is afgetest als linkshalf. Vanavond speelt op die positie Ralf de Haan. Deze linkspoot staat onder contract bij NEC, maar komt blijkbaar niet voor in de plannen van Johan Neeskens. Aan de andere zijde zien we ook een nieuw gezicht: Davy van Gestel. En dat is een rechterflank speler. We zijn benieuwd! Verder weinig nieuws onder de zon of het moet zijn dat Thomas Janssen vandaag een basisplek krijgt als rechtsback in plaats van Dave Joosten. Voor de rest geen veranderingen: Tom Daemen speelt nog steeds als een verkapte spits tussen Dirk Jan Derksen en het middenveld.

Tijd voor de wedstrijd. Al snel wordt duidelijk dat we hier te maken hebben met twee ploegen die aan elkaar gewaagd zijn. Fortuna probeert de heren Van Gestel en De Haan aan het werk te zetten. De laatste plukt dat al vrij snel de zure vruchten van. De Palestijnen laten namelijk zien waarom ze drie rode kaarten ontvingen tegen NEC: ze schoffelen naar als wat beweegt…. En De Haan bewoog: KLATS!! De gemoederen lopen dan al onmiddellijk hoog op. Scheids Sterk geeft geel en hoopt de zaak daarmee te sussen.


De Haan vraagt zich af waar ie nu terecht is gekomen?

Aan de andere kant heeft Van Gestel wat meer geluk. Hij krijgt wat meer ruimte en blijkt een passeerbeweging in huis te hebben waar de Palestijnse rechtsback gretig intrapt. Zijn eerste voorzet mag er wezen, de volgende drie verdwijnen in het maisveld achter de goal (wat niet in het voordeel spreekt van Van Gestel is dat er een zes meter hoge ballenvanger tussen de goal en het maisveld staat….). Maar goed, de jongen doet zijn best en zorgt in ieder geval voor dreiging. Als we een kwartiertje verder zijn, ligt daar ineens Edwin Hermans te kermen van de pijn. Ai, die Palestijnen zijn niet vies van de botte bijl, zeg. Misschien toch maar eens een wedstrijd in de Israelische competitie bezoeken, want als dit een vriendschappelijk duel is, hoe gaat het er dan in een beladen competitieduel aan toe???

Nadat De Haan uit heeft gelegd aan Sterk dat als hij een speler met bal en al over de achterlijn heeft geduwd, het een corner of een vrije trap is, maar géén achterbal (ehh, dat is correct!) last de scheids een drinkpauze in. Voor sommigen is dat een welkome pauze, voor anderen is het een hinderlijke onderbreking. Tot die laatste categorie behoort Marcel Akerboom. Want het eerste wat Akerboom doet nadat de drinkpauze voorbij is, is een bal terugspelen op Rein Baart. Jammer alleen, dat daar Alomiede tussen staat…. Hij kan alleen op Baart af en tikt de bal via de binnenkant van de paal in het doel: 0-1.

Weer vijf minuten later ligt Hermans opnieuw op de grond. Alweer getorpedeerd. Ja zeg, het begint nu toch wel een beetje vervelend te worden met die Palestijnen. Kan het niet wat vriendschappelijker? Sterk trekt voor de derde maal geel. Als de eerste helft op zijn einde loopt, kunnen we concluderen dat er eigenlijk slechts één speler bij Fortuna echt bovenuit steekt: Laszlo Meszaros. Laszlo speelt een ijzersterke eerste helft!!


Als Laszlo ook al kopduels gaat winnen!

Ruststand: 0-1. In de rust gebeurt er niets in Susteren, maar ja dat zal geen nieuws zijn. Nou ja, toch wel. De temperatuur zakt een paar graadjes omdat de zon verdwijnt achter een bosschage. Na rust zien we aan Sittardse zijde één nieuw gezicht: Dave Zafarin. Zafarin houdt in Sittard nog steeds zijn conditie op peil en boekt daar vooruitgang in, want vandaag durft hij voor het eerst met zijn shirt in de broek te spelen. Maar geheel afgetraind lijkt ie me nog steeds niet.

Ralf de Haan blijft voor hem in de kleedkamers achter. Die jongen moet het dus doen met 45 minuten. Jammer genoeg voor hem heeft hij niet zo gek veel ballen gehad en dus weinig kansen gehad om te tonen wat hij echt waard is. Nou ja, dat moet ie dan maar op de training laten zien, de komende week.


Dichterbij kwam De Haan niet bij het doel.

Fotuna begint niet al te best aan die tweede helft, want de Palestijnen komen een paar keer gevaarlijk voor het doel van Baart. Eenmaal moet de paal redding brengen, een andere maal de grensrechter (buitenspel). Beide functioneren naar behoren.


Baart moet handelend optreden

Maar hoe langer die tweede helft duurt, hoe sterker Fortuna wordt. Aan de hand van Meszaros – die het spel staat te verdelen alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is – drukt Fortuna de Palestijnen terug op eigen helft. Ondertussen heeft Chris Dekker voor de tweede maal gewisseld. Van Gestel verlaat onder luid applaus het veld en Saladhin Aitjdag vervangt hem. Van Gestel kwam vaker aan de bal dan De Haan en liet op die momenten zien wel enige potentie te hebben. Maar ja, wat is nou 63 minuten? Ook hij moet het de komende week maar op de training laten zien. Aitjdag gaat als linksbuiten spelen; Zafarin wisselt van flank. Levert de uitgeoefende druk kansen op? Ook niet geheel onbelangrijk natuurlijk. Niet erg veel, maar toch: er komen een paar kansen. We noteren twee afstandschoten van Dario Cagnazzo en Tom Daemen, maar het dichtst bij een treffer komt Derksen. Tweemaal kan hij met zijn hoofd bij een voorzet, maar beide kansen mist hij jammerlijk. De echte scherpte is er nog niet.


Ook Zafarin beproeft zijn geluk van afstand

In de slotfase ligt Hermans verdorie alweer gras te vreten. Een of andere Palestijn heeft weer eens iets gedaan wat niet mag. Foei!


‘Ik deed niks’, zegt de Palestijn…

En dan zitten we er natuurlijk al 85 minuten op te wachten. Dat geschop van die Palestijnen moet toch iemand in onze selectie de keel uithangen? Is het niet tijd voor een charge, Cagnazzo? Zeker, maar helaas mist ook Cagnazzo nog scherpte. Hij haalt vlak voor tijd de botte bijl boven tafel, maait ermee, maar maait slechts gras. Jammer, het had het verdiende loon voor een van die idioten kunnen zijn. Eindstand: 0-1…

Fortuna verliest dus met 1-0, maar verdient was die nederlaag niet. Fortuna was niet minder dan Bnei Sakhnin en had een gelijkspel dan ook zeker verdiend. Door naar de kantine van SC Susteren, waar zich nog een koddig tafereel voordoet. Tom Daemen loopt binnen en wordt aangesproken door de trainer van die Palestijnen. Een gesprek van een minuut of tien volgt. Tja, en dan moeten we natuurlijk weten wat die Palestijn van Tommie moest? ‘Nou, hij wilde het telefoonnummer van mijn zaakwaarnemer hebben, want hij was wel geïnteresseerd in me’, aldus Daemen. Hmm, alles kan tegenwoordig… Volgende week is de laatste oefenwedstrijd tegen VVS.