Fortuna’s thuisbalans blijft ook na zes wedstrijden indrukwekkend. Tegen VVV wordt de vijfde overwinning geboekt. Na een eerste helft waarin we ons vooral tot verdedigen beperken moeten, wordt de nummer twee van de ranglijst na rust direct overmeesterd. We komen dankzij een penalty al na een paar minuten op 1-0; VVV komt er vervolgens mede door een rode kaart voor oud-Fortunees Roel Janssen niet echt meer aan te pas. Fortuna is gevaarlijk op de counter en weet uit één van de tegenstoten halverwege de tweede helft de wedstrijd definitief naar zich toe te trekken. Al met al een prima prestatie van de ploeg van Van Dael, die inmiddels wel bewezen heeft in eigen huis ook tegen sterker geachte tegenstanders goed uit de voeten te kunnen.


14 oktober 2016

Fortuna overmeestert VVV in tweede helft

Fortuna Sittard 2 VVV Venlo 0

Doelpuntenmakers: 46. Khalouta 1-0, 64. Van Hout 2-0.
Opstelling: Ter Wielen; Braun, De Regt, Mares, Ospitalieri; Kurt (90. Schuurs), Briels, Hadzhiev, Askovski (13. Torunarigha); Van Hout (81. Dianessy), Khalouta.
Toeschouwers: 2.450.
Scheidsrechter: Mulder.
Geel (Fortuna): Ospitalieri, Khalouta, Kurt, Van Hout.
Rood (Fortuna): –

4 december 2015, laat in de middag ergens op een rustplaats langs de A2. We zien twee voetballers van Fortuna Sittard, dat enkele uren later in eigen huis moet aantreden tegen VVV, wat naast hun auto drentelen. Een van hen, die avond basisspeler, neemt uiteindelijk maar zijn smartphone uit zijn zak en probeert de trainer te bereiken. “Trainer, ik kan vanavond niet meedoen. We staan met autopech ergens in Utrecht.” “Goed, jongen, geen probleem. Ik vraag aan de andere jongens wel of er iemand zin heeft om mee te doen. En we kunnen ook nog altijd René opstellen. Kom je maandag wel op de training? Nee? Ook geen probleem. We zien je wel een keer verschijnen.”

4 december 2015, iets voor tienen. Een slaapwandelend Fortuna heeft met 0-5 verloren van VVV. Die uitslag doet geen recht aan de verhoudingen in het veld: het had eigenlijk 0-10 moeten zijn. Op de tribune heeft de eerder die week als nieuwe trainer aangestelde Ben van Dael de wedstrijd gezien. Hij zal er niet vrolijk van zijn geworden. Hij heeft een vaste baan bij VVV opgezegd en mag zich nu met een contract voor een half jaar bewijzen bij Fortuna. Een onmogelijk karwei, want het technische duo Peter van Vossen en Jeffrey Kooistra heeft het elftal van Fortuna na anderhalf seizoen in deplorabele toestand achtergelaten. Het voetbal is een drama, van tactiek en samenspel is geen sprake, het merendeel van de spelers loopt er de kantjes van af.

Toch neemt Van Dael de opdracht aan. En met succes. Hoewel de valbijl akelig dicht boven de club hangt, slaagt hij erin weer enige discipline in de groep te brengen. Het spel is niet om over naar huis te schrijven, de resultaten zijn gezien de omstandigheden en de erfenis van zijn voorgangers acceptabel. Aan het einde van het seizoen wordt Van Dael beloond voor zijn durf: Fortuna biedt hem een driejarig contract aan. En Van Dael mag, weliswaar met bescheiden middelen, zijn eigen selectie samenstellen. Het kaf wordt van het koren gescheiden, van de oude selectie blijven maar enkele spelers over, bij de werving van nieuwe spelers blijkt mentaliteit en fysieke kracht een belangrijk criterium.

14 oktober 2016. VVV, ook dit seizoen hoog op de ranglijst, komt opnieuw op bezoek. Maar het komt deze keer een andere tegenstander tegen dan tien maanden geleden. Van het elftal van toen staan alleen Ferry de Regt en Luc Mares nog voor Fortuna in het veld. Ook Roel Janssen is van de partij, maar nu in Venlose dienst. Aan Fortunazijde verder uitgezonderd Jordie Briels en Marco Ospitalieri alleen maar nieuwe gezichten. Maar niet alleen de spelers zijn anders, we mogen er afgaande op de vorige thuiswedstrijden ook vanuit gaan dat Fortuna vanavond ook met een andere instelling dan toen het veld in zal gaan en VVV deze keer wel serieus partij zal geven. Onder Van Dael is lanterfanten er immers niet meer bij en wordt van iedereen tactische discipline en motivatie verwacht,

We mogen dus hopen op een stevige confrontatie met de ploeg die zich twee weken geleden als eerste voor de play-offs plaatste. Voordat de wedstrijd begint, wordt er echter vriendschappelijk afscheid genomen van Roel Janssen, die in 2011 vanuit het tweede van VVV naar Fortuna kwam, daar uitgroeide tot een vaste steunpilaar, aanvoerder werd en in 131 wedstrijden zestien doelpunten maakte, waarvan drie op een legendarische middag in Kerkrade. Alleen al met die laatste heldendaad heeft Janssen zich in de officieuze Hall of Fame van de club geschoten. Bloemen en applaus voor bewezen diensten zijn dan ook meer dan verdiend.

De eerlijkheid gebiedt echter ook te zeggen dat Janssen dit seizoen tot nu toe nog geen moment gemist is. Luc Mares heeft zijn plaats geruisloos ingenomen en lijkt beter samen te spelen met Ferry de Regt dan Janssen afgelopen seizoen. Vanavond begint Mares echter uitermate ongelukkig aan de wedstrijd, Hij lijdt de eerste vijf minuten drie keer balverlies, hetgeen zorgt voor onrust in onze achterste geledingen. VVV profiteert bijna wanneer de bal na een slechte pass van Mares en een mislukte herstelactie van Kamen Hadzhiev vanaf links voorgezet kan worden bij de eerste paal. Mares herstelt zijn fout echter zelf: hij voorkomt dat Seuntjens vrij kan inschieten. Leon ter Wielen brengt vervolgens definitief redding. Na de onzekere opening herpakt Mares zich; uiteindelijk levert hij weer een gedegen partij af.


Mares blokkeert de volley

Het duurt echter wat langer voordat Fortuna meer controle over de wedstrijd krijgt. Het eerste kwartier laten we ons wel erg ver terugdringen. Maar gelukkig weet VVV weinig echte kansen te creëren. Seuntjes en Opoku worden eigenlijk nauwelijks in stelling gebracht. Na de openingsfase slaagt Fortuna er bovendien in de tegenstander wat verder van het doel te houden. Wellicht heeft de noodgedwongen wissel van Junior Torunarigha voor Stefan Askovski (geblesseerd aan zijn hamstring) daarmee te maken: Fortuna kan nu terugvallen op de vaste speelwijze met een diepe spits, wat het leven voor onze middenvelders wat gemakkelijker maakt.


Controle bij Torunarigha

Feit is echter dat het overwicht voor VVV blijft en dat wij zelf geen moment gevaarlijk weten te worden. Maar VVV doet niks met dat overwicht. Een mooi geplaatste vrije trap, die door Ter Wielen zekerheidshalve over de lat getikt wordt, is nog het gevaarlijkste moment. Bij andere dode spelmomenten blijft Fortuna zonder al te veel moeite overeind, in het vrije spel ontbeert het VVV aan creativiteit, beide buitenspelers komen de hele wedstrijd nauwelijks in beeld. Kortom, er liggen kansen vanavond, mits we zelf erin slagen wat meer voor het Venlose doel te verschijnen.

Dat lukt pas in de 37ste minuut. Christopher Braun ontvangt de bal op de rechterflank en speelt Roald van Hout aan. Die legt terug op Briels, die vervolgens met een knappe pass de van links naar binnen getrokken Aziz Khalouta bereikt. Diens schot raakt de bovenkant van de lat. Eindelijk, we doen ook voorin mee. De rest van de eerste helft gebeurt er verder weinig meer. We hebben het eerste kwartier behoorlijk onder druk gestaan, maar daarna is VVV ver teruggevallen en is de grootste kans uiteindelijk nog voor Fortuna geweest. Dat biedt perspectief voor de tweede helft.

Die tweede helft is nog geen halve minuut aan de gang, wanneer Marco Ospitalieri Torunarigha diep stuurt. Torunarigha profiteert van de ruimte die VVV achterin op zijn rechterflank weggeeft, trekt ongehinderd naar binnen en levert vervolgens een diagonale schuiver af, die door keeper De Fockert nog net tot hoekschop wordt verwerkt. Die corner levert niets op, maar niet veel later stuurt Ospitalieri opnieuw iemand de diepte in, deze keer met een lange bal vanaf eigen helft. Deze keer mag Khalouta opstomen over de linkerflank. Zijn voorzet wordt gemist door twee verdedigers en ook de keeper kan niet bij de bal. Bij de tweede paal komt Briels inlopen. Ook hij lijkt nets iets te laat te komen, maar voor de zekerheid geeft Roel Janssen nog even een flinke duw tegen Briels.


Janssen doet alsof zijn neus bloedt

Het duurt lang voordat de scheidsrechter een beslissing neemt, maar uiteindelijk wijst hij toch naar de penaltystip. Niet veel later trekt hij ook nog rood voor Janssen, die onder dankzegging van het publiek ontgoocheld het veld verlaat. Khalouta, ongetwijfeld gebrand om te scoren tegen VVV, meldt zich voor de penalty. Hij schiet laag, niet heel erg ver naar de hoek, maar wel hard genoeg binnen: 46ste minuut, 1-0.


Khalouta schiet de penalty binnen 

VVV weet zich geen raad met de ontstane situatie en wordt na die tegentreffer regelmatig overlopen op het middenveld. Het leidt tot een aantal gevaarlijke situaties, maar niet tot uitgespeelde kansen voor Fortuna. Al levert Okan Kurt na een kwartier wel een venijnig afstandsschot af, dat niet heel ver naast gaat. VVV zorgt even later voor gevaar, wanneer een aanvaller bij de tweede paal ongehinderd, maar wel vanuit een moeilijke hoek kan inschieten. De bal rolt voorlangs. We moeten dus wel serieus op zoek blijven gaan naar een tweede goal, anders kan het in de slotfase toch nog misgaan.

Ook Kamen Hadzhiev beseft dat. Waar anderen af en toe genoegen nemen met balbezit, probeert hij als verdedigende middenvelder telkens openingen voor een aanval te vinden. Zo ook halverwege de tweede helft. Hadzhiev drijft de bal op en speelt vervolgens Torunarigha in de voeten aan. Die controleert de bal, draait naar rechts en geeft vervolgens een perfecte pass in de loop van Roald van Hout. Roel Janssen is in geen velden of wegen te bekennen, Van Hout mag ongehinderd richting doel rennen en passeert de keeper met een simpel schot in de korte hoek: 64ste minuut, 2-0.


Van Hout op weg naar de 2-0…


… die uitgebreid gevierd wordt

Daarmee is de wedstrijd beslist. Wat rest is frustratie aan Venlose zijde, mede gevoed door enkele waarschijnlijk niet heel erg noodzakelijke blessurebehandelingen, waarvoor Peter Brune het al lang en breed op zijn naam staande traagterecord tot tweemaal toe weet te verbeteren. Even zien Rudelbildung, wanneer Torunarigha na een duw in de rug van Promes op de grond blijft liggen en VVV met toestemming van de scheidsrechter besluit door te spelen. Kurt besluit nog met een stevige tackle een einde te maken aan de toch al uitzichtloze aanval, waarna bijna iedereen zich meldt voor een partijtje duwen en trekken. Terwijl de scheidsrechter de gemoederen weer tot bedaren probeert te brengen, gaat Brune op pad om Torunarigha overeind te helpen. Dat lukt wonderwel: onze Nigeriaans Urgestein houdt het tot het einde van de wedstrijd vol.


Deze bal had Junior beter aan Braun kunnen laten

Tien minuten voor tijd brengt Van Dael Djibril Dianessy voor Van Hout. De Fransman maakt een paar keer handig gebruik van de ruimte op de linkerflank, maar is helaas niet al te beheerst in de afwerking. Zo schiet hij een keer gehaast voorlangs, waar een wat rustiger schot of een bal terug op Khalouta betere keuzes waren geweest. In de blessuretijd mag Perr Schuurs nog zijn debuut maken in het eerste als vervanger van Kurt. Fortuna speelt de wedstrijd verder kalm uit en mag dus een mooie 2-0 overwinning bijschrijven.


Dianessy schiet op doel

Een mooie beloning voor de ploeg, die naar zijn mogelijkheden en met veel inzet speelt, maar vooral voor Ben van Dael, die ervoor gezorgd heeft dat Fortuna in ieder geval in eigen huis een geduchte, moeilijk te overwinnen tegenstander is. Want wie had 4 december vorig jaar kunnen vermoeden dat Fortuna thuis een reeks van vijf overwinningen en een gelijkspel zou kunnen neerzetten? Hopelijk wordt die opmerkelijke prestatie de komende tijd ook beloond met een toename van de publieke belangstelling. Want dat is het enige wat er nu nog aan schort.