Fortuna levert prestaties af die vooraf niemand voor mogelijk gehouden had. In de tiende wedstrijd van het seizoen slaagt de ploeg erin zich Telstar van het lijf te houden. Fortuna boekt daarmee de vierde overwinning op rij, blijft thuis ongeslagen en heeft bovendien de minste tegendoelpunten van de hele Jupiler League. Op het einde van de avond vinden we onszelf terug op plaats twee van de ranglijst. Een knappe prestatie van Willy Boessen, die met bescheiden middelen een sterke ploeg heeft weten te bouwen.


27 oktober 2012

Fortuna bereikt ongekende hoogten

Fortuna Sittard 2 Telstar 0
Doelpuntenmakers: 2. Diaz 1-0, 80. Çevik 2-0.
Opstelling: Kaya; Hendrickx, Dreesen (21. Ricksen), Janssen, Schroyen; Voorn, De Boer, Kruijsen; Khalouta (85. Nepomuceno), Rajcomar (65. Çevik), Diaz.
Toeschouwers: 4.270.
Scheidsrechter: Otto.
Geel: Kruijsen, Janssen, Hendrickx, Diaz.
Rood: Schroyen (2x geel).

Na bijna een maand staat er eindelijk weer eens een wedstrijd op het programma in de Trendwork Arena. Niet dat er in de tussenliggende periode niets te beleven viel. Fortuna raapte buitenshuis in Almere en Oss twee verdiende zeges op en kreeg een nieuw directieteam, dat zijn taken vooralsnog pro deo uitvoert. Aan dat team de ondankbare taak de club in rustiger vaarwater te krijgen. Het gegeven dat alle oude bestuurders en toezichthouders ook nog steeds op hun plaats zitten, maakt de taak er niet gemakkelijker op. Bij Fortuna is zo langzamerhand een onontwarbare kluwen van bevoegdheden ontstaan, die slagvaardig handelen bij voorbaat in de weg staat. Het feit dat het nieuwe team zichzelf én als directie én als bestuur afficheert, is daar een voorbeeld van. Die erfenis uit het verleden zal het nieuwe team als een blok aan het been met zich mee moeten sjouwen, alsof de erfenis van achtergestelde en acute schulden nog niet zwaar genoeg. Iedereen die de club met goede bedoelingen vooruit wil helpen, verdient alle steun en respect. Maar enige scepsis over de kans van slagen van het nieuwste initiatief kan ik toch niet onderdrukken.

Gelukkig gaat het ons sportief gezien wel voor de wind. Fortuna heeft de laatste weken de smaak van het winnen te pakken gekregen en is opgeklommen naar een vijfde plaats op de ranglijst. Trainer Wil Boessen heeft een collectief gesmeed, dat conditioneel en mentaal sterk oogt en tactisch gedisciplineerd speelt. En dat bovendien genoeg voetbal in zich heeft om iedere wedstrijd een paar behoorlijke kansen uit te spelen. Daarbij valt ook op dat spelers bereid zijn voor elkaar door het vuur te gaan en dat alle spelers, ook de bankzitters, zich in hun rol schikken.

Bij een overwinning op Telstar kan Fortuna zich vanavond definitief in de subtop nestelen. Daarbij kan Boessen voor het eerst dit seizoen kiezen uit een complete selectie. Niemand ontbreekt op het appèl door een blessure of schorsing. Boessen heeft dezelfde elf het vertrouwen die vorige week in Oss gewonnen hebben. Dat betekent dat de weer voldoende herstelde N’Koyi op de bank begint en dat Hendrickx vooralsnog de voorkeur krijgt boven Turan.

De afgelopen wedstrijden is Fortuna wel vaker snel uit de startblokken gegaan, maar nog nooit zo snel als vanavond. Telstar mag aftrappen en zet al meteen een aardige aanval op. Een schot op doel wordt echter gekraakt in onze verdediging. Daarna gaat het ineens heel snel. Binnen de kortste keren zet Fortuna een tegenaanval op, waarbij Aziz Khaloutade bal op rechts krijgt aangespeeld. Khalouta geeft een perfecte voorzet, die buiten bereik van de Telstar-verdediging gevaarlijk het penaltygebied binnenvliegt. Daar komt Kévin Diaz inlopen om de bal onhoudbaar voor Varkevisser binnen te koppen: ruim 70 seconden gespeeld, 1-0.

Na de vroege voorsprong blijft Fortuna een tijdlang prima voetballen. De bal gaat gemakkelijk rond, de voorhoedespelers zijn vaak aanspeelbaar. Dat leidt na een minuut of tien tot een grote kans, wanneer Rajcomar schuin voor de goal de bal kan inschieten. Zijn schot eindigt in het zijnet. Tot verdere grote kansen komt het daarna niet meer. Telstar krijgt meer grip op de gang van zaken. Met Lettinga als spelbepaler en Hoefdraad als zwervende aanvaller beschikken de Witte Leeuwen over voldoende inzicht en creativiteit om Fortuna onder druk te zetten. Fortuna laat zich te ver terugdringen, maar geeft daarbij weinig ruimte weg. Dat gaat wel ten koste van geel voor Kruijsen en Schroyen, die beide na balverlies aan de handrem trekken om een tegenaanval in de kiem te smoren. Na een minuut of twintig valt bovendien Timothy Dreesen uit. Dat gemis wordt echter probleemloos opgevangen: Yoann de Boer zakt een linie terug, Fernando Ricksen neemt als invaller diens plaats op het middenveld in.

In het restant van de eerste helft verandert er weinig in het spelbeeld. Telstar heeft het meeste balbezit, maar weet weinig echte kansen te creëren, Fortuna is op de counter een aantal malen dreigend, maar kan ook niet echt gevaarlijk worden. Vlak voor rust slaat de vlam alsnog in de pan. Op het middenveld gaan Schroyen en Hoefdraad beide het duel in voor een vrije bal. Schroyen glijdt daarbij door, waardoor hij hard in aanraking met zijn tegenstander komt. Op het eerste gezicht per ongeluk, maar scheidsrechter Otto heeft Schroyen na een blessurehandeling toch een gele kaart. Dat is zijn tweede, dus mag Schroyen met rood inrukken. Met tien man weten we de blessuretijd van de eerste helft te overleven, maar wat betekent dit voor de tweede helft?

Het antwoord: niet veel. Telstar opent weliswaar met aanvallende intenties, maar Fortuna staat (met Diaz op de plaats van Schroyen) nog steeds goed gegroepeerd. Bovendien gaat Telstar wel erg achteloos om met de ruimte die af en toe toch weggegeven wordt. Hun buitenspelers laten veelbelovende individuele acties meestal volgen door onzuivere of slappe voorzetten. Fortuna laat zich niet tot op het eigen strafschopgebied terugdringen, maar probeert bij balbezit de bal zoveel mogelijk in de ploeg te houden. Dat leidt zelfs tot een aantal aanvallen en corners. We zien een tamelijk gelijkopgaande tweede helft. Met name dankzij het vele loopwerk van Voorn en Kruijsen kan Telstar eigenlijk amper profiteren van de man meer.

Juist in een fase dat vermoeidheid Fortuna parten begint te spelen, geeft Telstar dat voordeel bovendien weg. Sjaak Lettinga controleert de bal niet goed en probeert met een tackle te corrigeren. Daarbij raakt hij Voorn. Lettinga mag achttien minuten voor tijd gaan de kleedkamer opzoeken. Een echt slotoffensief zit er daardoor niet meer in voor Telstar. De Velsenaren spelen wel veel op onze helft, maar zonder gevaarlijk te worden. En als er al gevaar dreigt, toont Ferhat Kaya zich wederom betrouwbaar.

Kaya staat tien minuten voor tijd ook aan de basis van de beslissing in de wedstrijd. Hij haalt een voorzet vanaf de flank uit de lucht en ziet meteen dat Khalouta en de voor Rajcomar ingevallen Çevik op rechts de nodige ruimte hebben. Zijn uittrap komt perfect aan. Khalouta vangt de bal op en weet tegenstander Rijnink uit te spelen. Vervolgens kapt hij op de achterlijn ook een tweede man uit. Hij zet voor op Çevik. Die krijgt de bal niet helemaal panklaar, maar schiet de bal schijnbaar moeiteloos van een meter of acht langs Varkevisser in de verre hoek: 2-0.

Daarmee is de tegenstand van Telstar gebroken. In het restant van de wedstrijd kan Fortuna nog een paar keer uitbreken op de counter. Bij Gevaro Nepomuceno, die als invaller voor Khalouta zijn debuut maakt, ontbreekt het echter aan de kalmte om de situatie goed in te schatten. Zo kiest hij een keer voor een schot op doel, terwijl hij met een simpele breedtepass de van links opstormende Diaz vrij voor goal had kunnen zetten. Met Diaz hebben we meteen één van de uitblinkers aan Fortunazijde genoemd. De Parijzenaar lijkt momenteel over een onuitputtelijke bron aan energie te beschikken en wist daarmee samen met de even onvermoeibare Kruijsen te voorkomen dat Telstar kom profiteren van het wegvallen van Schroyen op onze linkerflank.

In de blessuretijd van de wedstrijd neemt bij Telstar-verdediger Promes de frustratie nog even de overhand. Hij gaat met gestrekt been het duel in en ziet daarvoor direct rood. Voor het rituele protesteren krijgt Correia bovendien geel. Daarmee eindigt de teller van scheidsrechter Otto op 5 gele kaarten, twee keer indirect rood en één directe rode kaart. Tien kaarten in totaal, geen slechte oogst.

Fortuna mag even later zijn vierde overwinning op rij vieren. Spelers en supporters doen dat uitbundig, want dankzij de andere resultaten springen we van de vijfde naar de tweede plaats. Het enige smetje is eigenlijk dat MVV nog steeds boven ons staat. Maar verder baadt Fortuna in ongekende weelde.