Ook in het nieuwe jaar gaat Fortuna Sittard door met datgene waarmee ze in 2017 zijn gestopt: winnen. Het taaie Patro Eisden speelde goed mee, was zeker niet de mindere en verdedigde heel lang een 0-1 voorsprong. Uiteindelijk wisten de Sittardenaren alsnog met een overwinning van het veld te stappen al ging het niet makkelijk. Maar het was maar een oefenduel en die zeggen meestal niet veel. En dingen die niet goed gingen? De technische staf heeft nog een week de tijd om de puntjes op de i te zetten. Want daarop is alles gericht: het winnen van de tweede periode…


6 januari 2018

Fortuna in slotfase voorbij Patro

Fortuna Sittard 2 Patro Eisden Maasmechelen 1

Doelpuntenmakers: 6. Ella Ella 0-1, 57. Stokkers 1-1, 88. Semedo 2-1.
Opstelling: Santos; Braun (62. Heerings), Schuurs, Essers, Ospitalieri; Smeets, Saddiki, Askovski (62. Vidigal), Semedo; Stokkers (75. Hutten), Dianessy (75. Breukers).
Toeschouwers: 350.
Scheidsrechter: T. Ploegstra.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

2018 is een week oud en voor Fortuna het teken om de draad weer op te pakken. Dat doet de selectie van trainer Sunday Oliseh met twee oefenwedstrijden in de aanloop op het thuisduel met Jong Ajax, vrijdag aanstaande. Het eerste duel staat vanmiddag op het programma. Tegenstander zijn de Belgisch-Limburgse buren van Patro Eisden.

In tegenstelling tot Fortuna gaat het de Eisdenaren minder voor de wind. In de hoogste amateurliga nemen ze de laatste plek in de rangschikking in. Dus ook voor hen staat er in de tweede seizoenshelft heel wat op het spel. Zij zijn dan ook met een resem aan testspelers naar Susteren getrokken om het Fortuna lastig te maken.

Maar vooralsnog neemt Fortuna de wedstrijd in handen als Marco Ospitalieri aan de linkerkant wordt vrijgespeeld. Zijn voorzet is prima en wordt goed afgemaakt door Finn Stokkers, maar Fortuna’s aanvalsleider scoort het doelpunt blijkbaar vanuit buitenspelpositie: treffer geannuleerd.


Marco is gelukkig hersteld van zijn blessure

Patro heeft een potig elftal op de been gebracht en deelt prompt een speldenprik uit. Shahram Yosuf trapt van afstand de bal in de ballenvanger achter het doel van Miguel Santos.

Enkele minuten later krijgt diezelfde Yosuf wederom de bal aangespeeld en verplaatst deze naar de rechterzijde van het veld. De rechtsbuiten van Patro neemt de bal goed aan, stoomt op richting strafschopgebied en speelt en passant nog even Perr Schuurs uit. Ondertussen vindt de rappe Johan Ella Ella doelman Santos op zijn pad en weet ook hem middels een fraaie boogbal in de luren te leggen: 0-1.

Pas na een kwartier produceert Fortuna iets dat op een aanval lijkt. Djibril Dianessy komt aan de rechterzijde van het veld in balbezit, maar trapt de bal naast het doel. Ook Stefan Askovski mag het Eisdense doel onder vuur nemen, maar zijn schot gaat eveneens naast.

In het verdere verloop van de eerste helft doet Fortuna het nodige om de gelijkmaker te forceren, maar dat lukt niet. Vrije trappen van Jorrit Smeets zijn vaak een prooi voor doelman Bunyamin Emanet en kopballen van Stokkers en Clint Essers gaan naast het Belgische doel.


Essers verwikkeld in een fel duel

Patro is zeker niet de mindere tijdens het eerste bedrijf en krijgt enkele kleine kansjes. Niet in de minste plaats vanwege het harde werk van spits Mohamed ‘Mémé’Tchité, die in het verleden furore maakte bij onder andere Standard Liège, Sint Truiden, White Star Woluwe FC en RSC Anderlecht. De Burundees test deze week in Eisden en moet de club aan doelpunten gaan helpen.

Na rust probeert Fortuna Patro meer vast te zetten en het tempo ietwat op te schroeven. Maar toch komt Patro bijna aan een 0-2 voorsprong. Callum Harris rent achter een diepe bal aan en laat de Sittardse verdedigers zijn hielen zien. Oog in oog met Santos toont hij zich uiterst koelbloedig, maar dat is buiten Ospitalieri gerekend. De linksback heeft een goed oog voor positie en trapt de bal van de doellijn terug het veld in.

Na een klein uur komt Fortuna aan een verdiende gelijkmaker. Op de linkerkant zet Ospitalieri zich goed door en brengt de bal in de doelmond. Daar is ook doelman Emanet van Patro om de bal weg te boksen, maar als hij dat wilt doen is deze al door Stokkers op doel gekopt. Ook met Stokkers meespringende verdedigers kunnen de gelijkmaker niet voorkomen.


Finn pikte weer een doelpuntje mee

Vervolgens ontspint zich een leuke wedstrijd waarin Fortuna probeert aan een voorsprong te geraken en Patro de gelijke stand verdedigt. Bijna komt Fortuna na de gelijkmaker snel op voorsprong. Dries Saddiki hoort Smeets ‘Djibi, go!’ roepen en passt de bal blind tussen de laatste verdedigingslinie van Patro. Dianessy ontvangt de bal en stormt op Emanet af. Maar die let goed op en weet het schot van de aanvaller te keren.

Aan de zijde van Patro Eisden is de bonkige Maxime Cosse het meest gevaarlijk, al komt hij niet tot hele grote kansen. En Fortuna? Dat wisselt Christopher Braun voor Kai Heerings en André Vidigal voor Stefan Askovski om ook hen speeltijd te gunnen. Heerings toont zich met enkele kopballen en Vidigal probeert vanaf de linkerzijde voor onrust te zorgen. Maar beiden vinden steeds een uitstekende doelman op hun pad.

Een kwartier voor tijd neemt Lars Hutten de plek van Finn Stokkers in en ruilt Djibril Dianessy met Bo Breukers. Breukers levert bij zijn eerste baltoets meteen een puike voorzet af, maar die kan niet tot doelpunt worden gepromoveerd.

In de absolute slotfase gaat de bal vanaf de rechterflank richting Lisandro Semedo die wat meer centraal is gaan spelen. Aan de rand van het strafschopgebied neemt hij de bal aan, passeert een verdediger en trapt de bal juist langs de keeper in de verste hoek: 2-1. Enkele minuten later fluit scheidsrechter Ploegstra af.


Lisandro tekende voor de winnende treffer

Patro Eisden bleek een tegenstander die fel speelde met veel testspelers die knokken voor een contract. En daarmee had Fortuna het toch moeilijk. Desalniettemin valt op de overwinning niet veel af te dingen. Fortuna speelde best behoorlijk en kreeg gedurende de wedstrijd steeds meer grip op de tegenstander en gaf steeds minder kansen weg. Wessel Dammers bleef met een blessure aan de kant. Aanwinst Lazar Kojic deed evenmin mee.

Dinsdag speelt Fortuna een laatste oefenwedstrijd vooraleer de competitie weer wordt hervat. Tegenstander is dan SC Susteren. Aftrap op Sportpark Suëstra is om 19.30 uur.