Na twee nietszeggende oefenpotjes trok Fortuna Sittard de grens over om een serieuze oefenpartner te treffen. Tegen de voormalige club van nieuwbakken-rechtsback Chris Braun, SG Wattenscheid ’09, speelde Fortuna een eerder kansloze wedstrijd. Trainer Ben van Dael moet volledig opnieuw beginnen en beschikt momenteel over een matig elftal dat niet op elkaar is ingespeeld en onmogelijk klaar lijkt voor een seizoen Jupiler League. Is er nog geld voor serieuze versterkingen???


8 juli 2016

Terechte nederlaag

Doelpuntenmakers: 28. Tanidis 1-0, 81 Tietz (e.d.) 1-1, 82. Keita-Ruel 2-1.
Opstelling: Ter Wielen; Braun, De Regt, Hadzhiev (75. Roumen), Onuoha (75. Schuurs); Mares, Ospitalieri (83. Essers), Briels (67. Saddiki); Belkassem (46. Khalouta), Wiafe (46. N’Koyi), Vlijter (46. Matuta)
Toeschouwers: 191.
Scheidsrechter: J. Seeland
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna):

Vrijdagmiddag, het weekend wenkt. Voor iedereen tijd om de werkweek af te sluiten en huiswaarts te keren. Maar voor de vaste Fortuna-volgers is het weekend iets eerder begonnen. Na twee makkelijke overwinningen op amateurploegen doemt de eerste graadmeter op voor de Sittardenaren: het Duitse SG Wattenscheid ’09 dat uitkomt in de Regionalliga West. Ooit speelde de club uit het Ruhrgebiet in de 1. Bundesliga, maar dat is al sinds het seizoen 93/94 geleden. Sindsdien werd de weg naar beneden ingezet waarbij men momenteel is aanbeland op het vierde niveau in Duitsland. Afgelopen seizoen eindigde Wattenscheid op een achtste plek, één plek achter Allemannia Aachen. Derhalve een mooie graadmeter voor de volledig gerenoveerde ploeg van trainer Ben van Dael.

En met het noemen van de naam van de trainer is waarschijnlijk ook de enige persoon in de organisatie benoemd die zich louter met het sportieve deel van de club bezighoudt. Achter de schermen is het nog immer chaos troef. Sinds het bekendraken dat Fortuna over afgelopen seizoen zou uitkomen op een exploitatietekort van € 900.000 (later fors naar boven bijgesteld derhalve) is het nog onrustiger geworden dan het de afgelopen jaren al was en is de (financiële) toestand van de club onverminderd zorgwekkend. En als je denkt dat de problemen door de clubbonzen doortastend worden aangepakt, dan zit je mis.

Terwijl afgelopen seizoen regelmatig nauwelijks meer dan 1.000 toeschouwers de tribunes van het Fortuna Stadion bevolkten en Fortuna verstrikt is geraakt in de wirwar van het rechterrijtje van de Jupiler League dringt de vraag zich op hoe levensvatbaar de club eigenlijk nog is. In de Westelijke Mijnstreek lijkt iedereen de hoop te hebben opgegeven dat het ooit nog goedkomt met ‘Ut clubke oet Zitterd’. Het geld moet van steeds verder komen en dat levert alleen maar problemen op.

Zo werd Dagblad de Limburger afgelopen week ingefluisterd dat de door extern adviseur Paul van der Kraan gestrikte investeerder uit Turkije inmiddels is afgehaakt en dus gaapt er een gat van € 256.000 in de begroting van het huidige seizoen. En wie gaat dat gat dichten? Stellingen worden door geldschieters (geflankeerd door supporters) ingenomen, waarbij eigen (financiële) belang op de eerste plek staat.

En ondertussen is de club een fascinerende archipel geworden die hoog op de bucket list staat van mensen zoals Floortje Dessing, Michael Palin en wijlen Boudewijn Büch.


Fortuna is als Griekenland; veel eilanden en door Standard & Poor’s als ‘D’ geclassificeerd

Maar desondanks nemen voldoende mensen de moeite om oostwaarts te reizen om minimaal met eigen ogen te zien dat Abdelaziz Khalouta weer in het geel en groen speelt! Maar vooraleer we in Wattenscheid arriveren dienen we de avondspits in het Ruhrgebiet te trotseren. En die spits start reeds in Nederland. Knooppunt Het Vonderen is traditioneel druk, maar tot files leidt dat vooralsnog niet. En dus rijden we in rustig tempo richting Roermond om daar rechtsaf te slaan richting Mönchengladbach.

Vanuit Mönchengladbach gaat het voorbij Düsseldorf, haar Rhein-Ruhr Flughafen en Essen richting Bochum. En verder dan wat ergernis aan mensen die tijdens het autorijden zich met vanalles en nogwat bezighouden behalve het besturen van hun auto, zoals GE UL 1111, komen we niet. Nadat we de Autobahn hebben verlaten rijden we een dozijn minuten later al de Lohrheidestraße in. We merken meteen dat we niet de enige supporters zijn die richting Wattenscheid zijn gereden. Ondanks een tijdstip in de vroege avond, zijn er ongeveer 35 fans in het uitvak present.


Het uitvak wacht ontspannen af

En terwijl we met een schuin oog kijken naar de warming up die de Fortunezen afwerken, kijken we vooral rond om te zien wat het Lohrheidestadion ons biedt. En dat is eigenlijk niet zo veel. Het is eerder een kleurloos stadion zonder karakter zoals er zoveel zijn in de lagere Duitse Liga’s. De tribune waarop wij ons bevinden zal wel doorgaan als hoofdtribune, maar erg spectaculair is het niet.


De Osttribüne is eerder saai

En nog knabbelend aan een prima Bratwurst merken we dat Schiri Jonas Seeland de wedstrijd op gang heeft gefloten. Aan Sittardse zijde weinig bekende gezichten. Ferry de Regt speelt nog mee, Marco Ospitalieri ook en Jordie Briels bevolkt het middenveld, samen met Luc Mares.

In doel staat nieuwkomer Leon ter Wielen. En die mag meteen aan de bak als Manuel Glowacz een schot vanuit de tweede lijn afvuurt. Maar meer dan dat gebeurt er niet tijdens de beginfase. Fortuna moet heel erg wennen aan elkaar en het is eerder toevallig dat Gavin Vlijter op links diep wordt gestuurd. Hij is Haymen Bah-Traore te snel af, maar vanuit een schuine hoek kan hij alleen maar tegen de doelman trappen. En meer gebeurt er in de voorhoede niet.


Gavin Vlijter komt er maar één keer langs

Het is voorlopig ‘SGW’ dat de wedstrijd dicteert. Op het middenveld kunnen Briels en Mares het fysiek niet bolwerken en komt veel verdedigend werk op de schouders van Ospitalieri. De voorhoede komt helemaal niet in de wedstrijd voor. Vlijter komt slechts één keer zijn man voorbij en om Jupiler League aan te kunnen zal Souhail Belkassem nog heel wat boterhammen moeten eten. Ook Frank Wiafe heeft het zwaar.


Randy Onuoha trekt zijn plan als linksback

Het meeste gevaar van ‘SGW’ komt van Fortuna’s rechterkant. Daar staat oud-SGW’er Chris Braun en hij laat zien dat hij verdedigend zijn mannetje staat. Toch komt Jonas Erwig-Drüppel tot een goed schot. De rebound wordt door Nico Buckmaier gelukkig gemist. Maar een waarschuwing is het wel, want ‘Die 09’er’ worden sterker en sterker.

Het overwicht resulteert ook in een terechte voorsprong. Na een overtreding krijgt Wattenscheid een vrije trap en die landt achter de Sittardse verdediging. Daar staat Alexandros Tanidis die ongehinderd voor 1-0 zorgt. De verdediging staat lichtelijk te slapen maar ook daar zijn alle automatismen verdwenen. Kamen Hadzhiev en Ferry de Regt moeten erg aan elkaar wennen en de communicatie verloopt nog niet optimaal.


Frank Wiafe wordt goed verdedigd door Haymenn Ben-Traore

En ondertussen komt het rustsignaal steeds dichterbij. Probeert Fortuna nog iets aan de opgelopen schade te doen? Weinig. En dat is eerder een kwestie van niet kunnen dan niet willen. Ospitalieri probeert nog wel het doel te bestoken, maar zijn schot zeilt meters naast. Toch komt Fortuna nog één keer gevaarlijk opzetten als Braun vanaf rechts goed doorgaat en Wiafe aanspeelt. De aanvaller krijgt de bal echter iets achter zich aangespeeld en kan de bal alleen nog maar tegen de uitkomende doelman aanspelen. En zo gaan beide ploegen met een 1-0 tussenstand richting kleedkamers.


Chris Braun start zijn rush

Tijdens de rust wisselt Ben van Dael driemaal en dat komt het spel ten goede. Abdelaziz Khalouta en Patrick N’Koyi hebben hun waarde in het verleden bewezen, maar moeten weer naar hun beste niveau toegroeien. Maar ze wegen wel op de verdediging van ‘SGW’ en met Alex Matuta als fourier komt Fortuna wat meer aan voetballen toe.


Patrick N’Koyi blijft een handenbindertje

Het gevaar in de tweede helft komt vooralsnog vooral van Khalouta. Eerst lost hij uit de draai een knap schot dat de doelman ternauwernood kan pareren en niet veel later pikt de aanvaller een te korte terugspeelbal op. Hij controleert goed, omspeelt de doelman, maar tikt de bal daarna iets te ver voor zich uit, waardoor de bal over de achterlijn rolt. Maar ‘Die 09’er’ komen er steeds minder aan te pas en Fortuna dringt aan.

Ondertussen wisselt Van Dael Briels in voor Saddiki en zo komt er iets meer beweging aan de rechterkant. Halverwege de tweede helft speelt N’Koyi Saddiki aan en hij gaat over zijn tegenstander heen. Hij zet de bal goed voor, maar de verdediging van Wattenscheid kan de bal ontzetten. De rebound is voor Luc Mares, maar zijn schot wordt geblokt.


Mooie controle door Abdelaziz Khalouta

Met Per Schuurs voor Hadzhiev en Demen Roumen voor Onuoha probeert Van Dael nog iets aan de achterstand te doen. Maar het lijkt er eerder op dat ‘SGW’ een 2-0 voorsprong neemt als Daniel Keita-Ruel via een schitterende omhaal Leon Ter Wielen bijna verschalkt. Maar in dezelfde minuut komt Fortuna toch aan de gelijkmaker. Op rechts probeert N’Koyi zijn tegenstander te passeren, maar hij komt niet verder dan een strakke voorzet. De doelman staat klaar de bal te vangen, maar een verdediger zet zijn hoofd nog tegen de bal die pardoes in doel valt: 1-1.

Toch gaan de gastheren met de overwinning lopen als Keita-Ruel door de verdediging loopt en de bal via een geplaatste schuiver in doel dropt. In de absolute eindfase trapt N’Koyi nog een laatste maal op doel, maar het blijft 2-1.

En zo gaat iedereen weer naar huis, met de wetenschap dat er nog een hoop werk rest. Momenteel is Fortuna niet klaar voor het seizoen, maar het is nog geen augustus natuurlijk.

Michel Hennen

De  beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday klassement vervalt.