In de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen pakt Fortuna de draad van het afgelopen seizoen gewoon weer op. Tegenstander De Graafschap wordt vanuit een sterke organisatie tegemoet getreden en heeft daardoor ondanks een veldoverwicht in de eerste helft moeite zijn aanvallende kwaliteiten volledig te benutten. In de tweede helft gooit Fortuna er een schepje bovenop en zet het de tegenstander meer onder druk. Dat resulteert uiteindelijk in een 2-0 overwinning. Een prima seizoensopening, dus, die optimistisch stemt voor de rest van het seizoen.


2 augustus 2013

Sterke tweede helft levert zege bij seizoensopening op

Fortuna Sittard 2 De Graafschap 0

Doelpuntenmakers: 68. Khalouta 1-0, 82. eigen doelpunt Lazic 2-0.
Opstelling: Kaya; Hendrickx, Dreesen, Janssen, Kis; Vlug (65. Briels),Voorn, Zennaro, Nepomuceno (81. Zejnilovic); Amoah (66. Khalouta), N’Koyi.
Toeschouwers: 2.240
Scheidsrechter: Bax.
Geel: Vlug, Voorn.
Rood: –

Het is hartje zomer, de thermometer bereikt de onverkwikkelijke hoogte van 36 graden Celsius, de zon maakt zijn reputatie van koperen ploert meer dan waar. Mochten sommige mensen vergeten zijn dat vanavond de eerste divisie aan een nieuw seizoen begint, dan kunnen we ze dat moeilijk kwalijk nemen. Mijn eigen gedachten staan ook nog niet echt naar een nieuw voetbalseizoen. Maar wat moet, dat moet. Ik meld mij dus om tien voor acht in de Trendwork Arena om te zien hoe Fortuna het er vanaf gaat brengen.

Daarbij word ik dit seizoen niet geholpen door enige voorkennis uit de oefenperiode. Meestal zie ik wel een paar wedstrijden, maar dit jaar is het er niet van gekomen. De resultaten zijn weinig hoopgevend, maar die resultaten zeggen meestal niet alles. Zeker omdat ook andere Nederlandse clubs in oefenwedstrijden tegen Duitse Regionalligisten en Belgische Tweedeklassers niet direct goed van zich deden spreken. Belangrijker zou het gegeven moeten zijn dat Fortuna een relatief rustige transferperiode achter de rug heeft. Een aantal waardevolle spelers is weliswaar vertrokken, maar de as van het elftal is behouden gebleven. Wanneer de nieuwkomers in staat zijn de opengevallen plaatsen goed op te vullen, zouden we in aanmerking moeten komen voor een vergelijkbare klassering als afgelopen seizoen.

Trainer Willy Boessen geeft die nieuwkomers direct zijn vertrouwen. Jeffrey Vlug start als hangende rechtsbuiten. Dat gaat ten koste van Aziz Khalouta, die vorig seizoen meestentijds op die plaats speelde. Standard-huurling Franco Zennaro neemt als verdedigende middenvelder de plaats van de naar Venlo teruggekeerde Quin Kruijsen in. Kevin Kis moet op linksback Joeri Schroyen doen vergeten. En Patrick Amoah tenslotte neemt in de aanval de plaats in van Prince Rajcomar, wiens tweede verblijf in Sittard geen onverdeeld succes is geworden. Verder zien we alleen maar vertrouwde namen. Opvallend is hoogstens dat Gevaro Nepomuceno aanspraak mag maken op een basisplaats: hij start vanavond als linksbuiten, op de plaats die vorig jaar nog vaak aan Kevin Diaz werd toebedeeld. Verder speelt Jonathan Hendrickx op rechtsback in plaats van Fatih Turan, die net als Yoann de Boer en Niels Vets geblesseerd moet toekijken. De volledige opstelling: Ferhat Kaya op doel; Jonathan Hendrickx, Timothy Dreesen, Roel Janssen en Kevin Kis in de verdediging; aanvoerder Ramon Voorn en Franco Zennaro centraal op het middenveld; Jeffrey Vlug en Gevaro Nepomuceno op de flanken; Patrick Amoah en Patrick NKoyi in de aanval.

Zoals ook het afgelopen seizoen vaak gebeurde, begint Fortuna voorzichtig aan de wedstrijd. De ploeg zakt redelijk ver terug en laat het initiatief over aan De Graafschap. Daardoor hebben we alle gelegenheid om volop te genieten van Anco Jansen. Deze absolute topvedette is het niveau van de Jupiler League zover ontstegen dat we ons eigenlijk geen enkele competitie op de wereld kunnen voorstellen die een beetje bij zijn statuut past. Voor Jansen moet het bijzonder frustrerend zijn dat hij – die moeilijk een gewone sterveling genoemd kan worden – zich omringd weet door mensen die de middelmaat weten te bereiken. Dat hij zijn misprijzen over arbitrale beslissingen en mislukte passes desondanks slechts minimaal laat merken, verdient ons diepste respect.

Ondanks het veldoverwicht weet De Graafschap uit het open spel overigens niet heel veel grote kansen te creëren. Het meeste gevaar sticht het uit vrije trappen. Vooral een vrije trap die Jansen direct over de grond richting doel schiet, zorgt voor de nodige problemen. Kaya brengt redding met de voet, de bal springt de lucht in en wordt vervolgens net naast ons doel gekopt. Zelf stellen we daar in de eerste helft niet heel veel tegenover. Amoah denkt na een voorzet van Voorn zijn eerste doelpunt voor Fortuna te hebben gescoord, maar de grensrechter heeft terecht voor buitenspel gevlagd. Tien minuten voor rust geeft Vlug de bal goed mee aan Voorn. Diens schot levert echter geen problemen op voor doelman Zwarthoed. En op slag van rust krijgt Nepomuceno na een voorzet van rechts een behoorlijke schotkans. Hij produceert een afzwaaier, die voor de voeten van Amoah komt. Die schiet vervolgens te gehaast over. We gaan dus rusten met 0-0.

Na rust pakt Fortuna de zaken wat energieker aan. Er wordt vroeger gestoord, met name Voorn durft wat verder voor zijn verdediging te spelen. De wedstrijd wordt daardoor opener en aantrekkelijker. De Graafschap profiteert bijna van een misverstand tussen Kaya en Janssen, maar Breinburg kan de bal vanuit een moeilijke hoek niet binnen schieten. Aan de andere kant krijgt N’Koyi een kans na een goede actie van Amoah. Maar de wedstrijd komt pas echt op gang na twee wissels aan Fortuna-zijde. Boessen brengt eerst Jordie Briels voor Vlug en even later Aziz Khalouta voor Amoah. De laatste staat nog maar een paar minuten in het veld of hij slaat toe. Na een mooi steekpassje krijgt Nepomuceno de ruimte om een actie te maken. Hij haalt de achterlijn en geeft goed voor. Khalouta komt inlopen en kopt de bal van een paar meter tegen het doel: 1-0.

Na die treffer gaat Fortuna op zoek naar meer. Een paar minuten later geeft Voorn een perfecte voorzet van rechts. N’Koyi kopt de bal op de lat. En weer even later stuurt Briels Khalouta de diepte in. Khalouta schiet de bal echter tegen Zwarthoed aan. Intussen begint De Graafschap ook wat meer te pressen en worden we weer verder teruggedrongen. Arco Jansen doet een poging een strafschop te versieren, maar helaas voor hem heeft de scheidsrechter geen overtreding van Hendrickx gezien. De gele kaart wegens een fopduik blijft echter op zak.

De Graafschap maakt zich op voor een slotoffensief, maar vergeet daarbij de zaak achterin gesloten te houden. Jordie Briels profiteert optimaal. Hij slalomt langs een paar verdedigers het strafschopgebied in, haalt de achterlijn en geeft een voorzet. De bal is net niet op maat voor N’Koyi, maar verdediger Lazic is zo aardig hem over de doellijn te tikken: 2-0. We mogen de goal voor het grootste deel op het conto van Briels schrijven, die vanavond een zeer sterke invalbeurt heeft. Daarvan getuigt ook een andere soloactie een paar minuten later, die eindigt met een schot op de vuisten van Zwarthoed.

Het is de laatste spectaculaire actie van de avond. De Graafschap gelooft er niet meer in, Fortuna (met de debuterende Zlatko Zejnilovic voor Nepomuceno) speelt de wedstrijd verder rustig uit, al lopen enkele spelers, met name Hendrickx en N’Koyi, intussen op hun tandvlees. Na een paar minuten blessuretijd vindt scheidsrechter Bax het voldoende. De eerste krachtproef van het seizoen is met succes doorstaan. Zowel spel als resultaat stemmen optimistisch voor de rest van het seizoen.