Fortuna heeft het het eerste kwart van de wedstrijd heel moeilijk tegen eredivisionist AZ, maar herstelt zich daarna knap. De vroege achterstand wordt omgebogen in een voorsprong en we staan op de rand van de kwartfinale van de KNVB Beker. Maar in de laatste minuten incasseren we toch nog drie tegentreffers. De teleurstelling is begrijpelijkerwijze groot, de beker zullen we ook dit jaar niet halen, maar toch mag de ploeg van Sunday Oliseh met trots terugkijken op de eigen prestatie. De spelers hebben laten zien wat ze in hun mars hebben en het een sterke eredivisieploeg in de eredivisie bijzonder moeilijk gemaakt.

20 december 2017

Spectaculaire bekerwedstrijd gaat in extremis verloren

Fortuna Sittard 2 AZ 4

Doelpuntenmakers: 2. Weghorst 0-1, 27. Dianessy 1-1, 48. Stokkers 2-1, 89. Wegborst 2-2, 90. Jahanbaksh 2-3, 90. Garcia 2-4,
Opstelling: Santos; Braun, Schuurs, Dammers, Essers (84. Hutten); Saddiki, Dianessy, Smeets; Semedo, Stokkers, Askovski (46. Vidigal).
Toeschouwers: 5.089.
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel (Fortuna): Essers, Dianessy

Ongeveer een jaar geleden, na de ontluisterende thuisnederlaag tegen FC Den Bosch en het ontslag van Ben van Dael, schreef ik een van mijn negatiever getoonzette verslagen uit mijn loopbaan bij deze site. De kritiek gold toen niet alleen de spelers, maar ook eigenaar Isitan Gün, die ik verweet onvoldoende zichtbare stappen vooruit gezet te hebben. Inmiddels kan iedereen concluderen dat de club een immense stap vooruit heeft gezet. Het verschil met een jaar geleden is hemelsbreed en dat is te danken aan goed beleid enerzijds en het aanstellen van de juiste trainer anderzijds. De wederopstanding van Fortuna vond een voorlopige bekroning met een eerste plaats op de ranglijst van de Jupiler League (de wedstrijd minder van nummer twee NEC vergeten we even). Die positie gaan we komend weekend thuis tegen Jong FC Utrecht verdedigen. Maar eerst wacht vanavond de achtste finale van de beker.

De tegenstander heet vanavond AZ. Dat roept bij mij herinneringen op aan het legendarische bekerseizoen 1983-84, dat eindigde met een verloren bekerfinale tegen Feyenoord in de Kuip. Op weg naar die finale schakelden we ook AZ’67 uit. Veel herinner ik mij verder niet van die wedstrijd, behalve dat ik niet zoals in de competitie aan de lange zijde in Vak K stond, maar op ergens op de voor het laatste seizoen onoverdekte staantribunes achter de goal. En dat Jo ‘Ayatollah’ Bux, onze onverzettelijke breker op het middenveld, de 4- of 5-0 binnenschoot met een subtiel stiftballetje. AZ’67 was toen overigens een ploeg in verval. Dat geldt voor het huidige AZ allerminst. De ploeg van John van den Brom staat vol jeugdig talent en staat garant voor aantrekkelijk en verzorgd voetbal.

Er wacht ons dus een interessante confrontatie. Gelukkig is de publieke belangstelling navenant: er zitten ruim 5.000 toeschouwers op de tribune. Die zien zowel Fortuna als AZ in hun sterkst mogelijke formatie optreden. Fortuna moet het daarbij overigens stellen zonder Marco Ospitalieri en dat is een geduchte aderlating. Plaatsvervanger Clint Essers is niet alleen geen geboren back, maar ook nog eens geen geboren linkspoot. Maar tot dusver heeft Clint het op alle posities in het team goed weten te rooien, dus mogelijk maken we ons voor niks zorgen. Doordat hij van rechts- naar linksback verhuist, mag Christopher Braun overigens weer eens in de basis starten.

Het begin van de wedstrijd is volledig voor AZ. De ploeg speelt ons in een hoog tempo helemaal zoek. Dat leidt al na anderhalve minuut tot een eerste corner. De bal belandt bij de tweede paal, waar Weghorst helemaal vrij staat en resoluut binnenschiet: 2e minuut, 0-1.

Het begin van de wedstrijd valt ons zwaar

Dat gaat wel erg snel. En de eerste twintig minuten wordt het er niet beter op. We komen eigenlijk voortdurend te laat en hebben nauwelijks balbezit. De ene na de andere aanvalsgolf komt over ons heen, waarbij het aantal kansen wonderbaarlijk genoeg beperkt blijft. We noteren eigenlijk alleen twee schoten van Weghorst, die twee keer gestopt worden door Miguel Santos. De tweede kans is levensgroot. Weghorst krijgt de bal na een snelle counter op een presenteerblaadje van Jahanbaksh en kan vrij inschieten. Des te knapper dat Santos het schot weet te keren.

Maar Fortuna komt langzaam over de schrik van de snelle tegentreffer heen en komt stapje voor stapje terug in de wedstrijd. Essers geeft in de vijfde minuut het goede voorbeeld met een schitterende tackle op de bal bij Jahanbaksh, in het kwartier daarna beginnen steeds meer spelers goed van zich af te bijten. En naarmate de wedstrijd vordert, slagen we er ook steeds beter in de bal in bezit te houden. Na 22 minuten noteren we een eerste kansje. Na een voorzet van Jorrit Smeets kan Lisandro Semedo op doel schieten. Hij produceert een afzwaaier, maar we hebben ons in de wedstrijd gemeld.

Vijf minuten later veroveren we de bal op eigen helft bij de linkerzijlijn. Smeets wordt aangespeeld en geeft meteen een diepe bal. Finn Stokkers zet Van Rhijn opzij en rukt op naar het strafschopgebied. Bij de tweede paal vraagt Semedo om de bal. Maar Stokkers legt terug op Djibril Dianessy, die van zo’n vijftien meter zuiver in de verre hoek schiet: 27ste minuut, 1-1.

Maar we knokken ons terug, en met succes

Daarmee weet ook AZ hoe snel het kan gaan wanneer onze aanvallers iets teveel ruimte krijgen. De Alkmaarders willen meteen orde op zaken stellen, maar merken ook dat Fortuna de schroom van zich afgeworpen heeft. Toch krijgen ze voor rust nog twee grote kansen. De eerste keer haalt Jahanbaksh na een slalom door onze verdediging de achterlijn. Hij legt terug op Til. Diens schot wordt door Braun van de lijn gehaald. De tweede keer laten we ons bij een ingooi verrassen. Santos kan een schot van vijftien meter nog net tegen de lat en over het doel tikken. De laatste vijf minuten zijn echter voor Fortuna. Stokkers neemt de bal op de middenlijn aan, sprint naar voren en passt op Dianessy. Diens schot wordt geblokkeerd door een verdediger. En helemaal op het einde laten we AZ zien dat ook wij de kunst van het jagen bij bakverlies en combineren bij balbezit beheersen. Met Dries Saddiki in een glansrol.

Na rust verschijnt André Vidigal binnen de lijnen. Hij vervangt de niet erg opvallende Stefan Askovski. En na rust gaat Fortuna met de steun van het publiek voortvarend van start. AZ wordt nauwelijks tijd aan de bal gegund, terwijl we zelf bij balbezit snel naar voren spelen. Na een paar minuten gaan Semedo en Dianessy een combinatie aan. De actie eindigt met een voorzet van Semedo. De bal gaat voorlangs, maar is kennelijk nog getoucheerd door een verdediger. Semedo meldt zich op links om de corner te nemen. De bal wordt weggekopt, maar belandt weer bij Semedo. Die kapt zijn tegenstander uit en geeft dan vanaf de zijkant van het strafschopgebied een strakke voorzet. Bij de eerste paal komt Stokkers inlopen om hard binnen te koppen: 48ste minuut, 2-1.

Lekker geraakt, Finn!

Een zachte landing…

…en juichen maar!

AZ probeert wat terug te doen, maar heeft het in eerste instantie zwaar om kansen te creëren. De eerste twintig minuten na rust is de nummer drie van de eredivisie eigenlijk alleen uit een vrije trap gevaarlijk. Sterker nog, er zijn korte periodes waarin Fortuna AZ onder druk weet te zetten en tot slordigheden weet te dwingen. Naarmate de wedstrijd vordert, beginnen onze krachten echter af te nemen. De ruimtes worden groter, we lijden af en toe slordig en gevaarlijk balverlies en moeten wat vaker aan de noodrem trekken. Het kost Essers een gele kaart. AZ maakt met een schot van Seuntjens bijna gelijk. Een paar minuten later weet Essers met zijn zoveelste goede sliding een nieuwe kans te voorkomen. Hij raakt daarbij echter geblesseerd en moet een paar minuten later gewisseld worden.

Dianessy neemt de positie van Essers over, Stokkers zakt een linie terug en Lars Hutten gaat in de spits spelen. Even lijkt de omzetting van Oliseh ons een ronde verder te brengen. Stokkers verovert de bal op het middenveld en speelt meteen diep op Hutten. Die heeft vrije doortocht naar goal, maar controleert de bal niet goed. De verdediging van AZ kan hem daardoor de bal ontfutselen voordat hij geschoten heeft. De aanval krijgt echter een vervolg via Vidigal en Smeets. De voorzet van Smeets valt op het hoofd van Hutten. Diens kopbal is hard, maar net niet zuiver genoeg. Doelman Bizot kan nog net redding brengen.

Lars heeft net iets te veel tijd nodig

En daarna gaat het alsnog mis. Een voorzet van onze linkerflank komt via Perr Schuurs (die eerder nog een bal van de lijn heeft gehaald) toevallig bij Weghorst terecht. Diens schot wordt van richting veranderd door een medespeler en rolt daardoor tergend langzaam net langs de graaiende handen van Santos in het doel: 89ste minuut, 2-2.
Vervolgens laat de concentratie achterin na. Dianessy wil een bal opruimen, maar vergeet dat zijn directe tegenstander Jahanbaksh daardoor helemaal vrij komt te staan. Die ontvangt de bal en legt hem vervolgens met een fraaie lob over de net iets te ver voor zijn goal staande Santos heen in de verre hoek: 90ste minuut, 2-3.
En een minuut dieper in blessuretijd kan Garcia na een foute kopbal van Dammers ongehinderd op Santos aflopen en de bal binnenschieten: 90ste minuut, 2-4.

Teleurstelling…

We waren heel dichtbij, maar uiteindelijk ging het toch nog mis. De spelers liggen na afloop uitgeteld en teleurgesteld op het veld. Begrijpelijk, wanneer de winst nog zo laat uit handen gegeven wordt. Tegelijkertijd luidt de belangrijkste conclusie dat de wedstrijd in heel veel opzichten winst heeft gebracht. We hebben ons in een prima ambiance gemeten met een hoogvlieger uit de eredivisie en zijn met opgeheven hoofd ten onder gegaan. Nu is het zaak de teleurstelling te verbijten en zaterdag ervoor te zorgen dat we als de nummer één van de eerste divisie de winterstop in gaan.