In een duel dat leuk was voor de toeschouwers en vast leerzaam voor spelers en staf, speelde Fortuna gelijk tegen VfL Bochum. Met die uitslag mochten de Duitsers het meest tevreden zijn.  


7 juli 2022

Ein offener Schlagabtausch

Fortuna Sittard 1 VfL Bochum 1

Doelpuntenmakers: 24. Noslin 1-0, 78. Ganvoula 1-1.
Opstelling: Van Osch, Pinto (62. Van Beijnen), Tirpan (62. Flemming), Janssen (62. Nieling), Cox (62. Hogervorst); Duarte (22. Musaba (80. Bisschops)), Ferati (62. Schenkhuizen (84. Klisera)), Baghdadi (62. Peters); Noslin (62. Tasci), Gladon (62. Benschop), Seuntjens (62. Krawczyk).
Toeschouwers: 600.
Scheidsrechter: Manschot.
Geel (Fortuna): –

Net als het eerste oefenduel tegen FC Viktoria Köln 1904, speelt Fortuna ook het tweede oefenduel in de campagne op het veld van Eindse Boys in Nederweert-Eind. De tegenstander van vanavond heet VfL Bochum 1848, dat twee klasses hoger acteert dan 3. Bundesligist Viktoria Köln.

VfL Bochum heeft een begroting van ruim twintig miljoen euro en dat is dus ruim tweemaal zoveel als Fortuna Sittard. Bovendien startten die Unabsteigbaren hun voorbereiding een week eerder dan Fortuna en dat maakt zo vroeg in de voorbereiding vast ook een verschil. Kortom, dit wordt een pittige klus voor Fortuna.

Bij het betreden van het complex zien we de opwarming in volle gang op een bijveld. Zoals bekend is de voertaal bij Fortuna Engels. Bij VfL Bochum is het gewoon Duits, alhoewel ook daar de nodige niet-Duitsers rondlopen. Is dit bewijs van de stelling dat taal in Nederland louter een communicatiemiddel is, terwijl het in Duitsland ook onderdeel is van de identiteit?

Sjors Ultee start het duel met elf spelers die ook vorig seizoen onder contract stonden. Yanick van Osch verdedigt het doel. Centraal achterin spelen Mickaël Tirpan en Roel Janssen. Aan de zijkanten spelen Ivo Pinto en George Cox.

Op het middenveld zien we Deroy Duarte, Samy Baghdadi en Arianit Ferati. In de voorhoede zien we Tijjani Noslin aan de rechterkant; Paul Gladon in de spits en Mats Seuntjens aan de linkerzijde.

Nieuweling Rémy Vita is er nog niet bij. Naast het veld herkennen we wel Vasilios Sourlis en Ivor Pandur. Twee spelers die nadrukkelijk in verband gebracht worden met Fortuna en naar verwachting weldra zullen tekenen. Ook Burak Yilmaz en Dimitrios Siovas zijn nog niet van de partij.

Na het vertrek van Ben Rienstra, moet Sjors Ultee een nieuwe aanvoerder aanwijzen. Hij kiest niet voor de reserve-aanvoerders Mats Seuntjens of George Cox, maar voor Mickaël Tirpan. Wellicht speelt het feit dat het niet zeker is dat Seuntjens en Cox bij Fortuna blijven een rol bij deze keuze.

Fortuna Sittard start de wedstrijd dus in de (momenteel) sterkst denkbare opstelling en VfL Bochum doet min of meer hetzelfde, alhoewel aanwinst Philipp Hofmann (die oud-Fortunees Sebastian Polter aan de Castroper Strasse moet doen vergeten) op de bank start.


VfL Bochum is niet naar Nederweert gekomen om de bus te parkeren

De wedstrijd staat onder leiding van Jeroen Manschot, die we ergens in de middenmoot terugvinden in de lijst ‘Fortuna’s favoriete scheidsrechter‘. Hij legt een Bundesligabal op de middenstip.

We hebben ze niet geteld, maar we schatten dat er zo’n zeshonderd supporters zijn afgekomen op dit duel, onder wie een dikke honderd uit het Ruhrgebiet.


Groene rookpotten voor de aftrap uiteraard present

Er ontstaat een leuke wedstrijd waarin beide ploegen met aanvallende intenties het veld op zijn gekomen. In het eerste half uur is het echter Fortuna dat het beste erin slaagt die intenties om te zetten in de praktijk. Fortuna speelt met de borst vooruit en alhoewel niet alles lukt, lukt er voldoende om VfL Bochum in verlegenheid te brengen.

Dit tot groot ongenoegen van doelman Manuel Riemann. Hij zal niet de grootste keeper in de Bundesliga zijn, maar als hij zijn schuur opentrekt, komen er toch wel enige decibels vrij.

“HAAAAAAAAAAAAAAAALLOOOOOOOOOOOOOOOOOOO”,

galmt er meermaals over Sportpark ‘Op de Hooven’, als er weer een Bochum-verdediger staat te slapen. Riemann is ook niet te beroerd om dat een speler in het oor te gaan fluisteren. Hij staat geregeld ver voor zijn doel.


Manuel neemt een slokje water om zijn stembanden te smeren

Dat ‘ver voor zijn doel staan’ breekt hem na een half uur spelen bijna lelijk op. Fortuna herovert de bal op het middenveld en schakelt snel om. Paul Gladon wordt de diepte in gestuurd en ziet van een meter of veertig van het doel, dat Riemann ver voor zijn doel staat. Hij waagt het erop, maar zijn schot gaat over de lat. Riemann was kansloos, maar de 2-0 valt dus niet.

Inderdaad, Fortuna staat dan al op voorsprong. Dat gebeurde vijf minuten eerder. George Cox gooit richting Paul Gladon, die de bal doorkopt richting Arianit Ferati. Ferati stuit op Riemann, maar de doelman moet een rebound weggeven en die valt voor de voeten van de bedrijvige Tijjani Noslin: 1-0.

Die voorsprong was op dat moment verdiend, want Fortuna had al enkele kansen gehad. Paul Gladon en Richie Musaba (die vroeg inviel voor Deroy Duarte) hadden al serieuze kansen gehad. Slecht afwerken en, ere wie ere toekomt, ook goed keeperswerk van Riemann, die niet alleen een grote mond heeft, maar ook grote handen.

Stelt VfL Bochum daar dan niets tegenover? Jawel, ook Bochum laat zich geregeld zien op de helft van Fortuna, maar is minder dreigend. Op een moment na dan. Patrick Osterhage schildert een voorzet op het hoofd van Anthony Losilla, die de bal achter Yanick van Osch in het doel knikt. Echter, hij doet dat vanuit buitenspelpositie, waardoor deze treffer niet doorgaat.

Ruststand: 1-0.

Na rust geen verandering bij Fortuna Sittard. Bij VfL Bochum keert alleen Patrick Osterhage terug. Voor de rest tien andere spelers, merendeels onervaren spelers, behalve de Japanner Takuma Asano en aanwinst Philipp Hofmann, die is overgekomen van Karlsruher SC.

In het eerste kwartier van die tweede helft, krijgt Sjors Ultee zijn gelijk: sportief gezien heeft het weinig toegevoegde waarde om tegen amateurverenigingen te spelen. De wedstrijd golft namelijk lekker op en neer op een behoorlijk niveau, waar iedereen op het veld iets aan heeft.

Dat wil niet zeggen dat je niet moet oefenen tegen amateurverenigingen. Dat soort duels kan natuurlijk ook extra-sportieve waarde hebben voor Fortuna Sittard.

Fortuna kreeg in dat eerste kwartier opnieuw een uitgelezen kans om de voorsprong te verdubbelen. Richie Musaba stoort de opbouw van Bochum goed. Hij herovert de bal en speelt meteen Tijjani Noslin aan, die zich goed vrijloopt richting het Duitse strafschopgebied. Doelman Michael Esser is kansloos op Noslins schot, maar wordt gered door de binnenkant van de paal.

Als Tijjani Noslin koelbloediger wordt voor het doel, gaan we plezier aan hem beleven. Het blijft dus 1-0.

Na een uur wisselt Sjors Ultee negen spelers. Alleen Yanick van Osch en Richie Musaba blijven staan.

Zet je de negen invallers samen op een weegschaal en vervolgens de negen uitvallers samen op een weegschaal, dan zie je waarschijnlijk dat we 50 kilogram (spier)massa kwijt zijn. Eigenlijk alleen Charlison Benschop heeft eredivisie-ervaring.

Het duel kantelt nu dus in het voordeel van de Duitsers. Niet dat VfL Bochum nu ineens de kansen aan elkaar rijgt, maar Fortuna komt er aanvallend niet meer uit. Fortuna zoekt en vindt Benschop in de voorhoede, maar er is geen ondersteuning meer.

Geknokt voor elke bal wordt er wel en dat is al voldoende de Duitsers lange tijd weg te houden van het doel van Yanick van Osch.

Dit tot groot ongenoegen van Silvère Ganvoula. Na een vermeende overtreding op een medespeler, waarvoor Manschot weigert te fluiten, vliegt de schuttingtaal over het veld.

“Schiri, putain!”

Gelukkig voor Ganvoula, liet Manschot bij de eerste de beste mogelijkheid Frans als keuzevak vallen op de middelbare school, waardoor hij er mee wegkwam.

Het bleef niet zonder gevolgen, want uitgerekend Ganvoula tilde ruim tien minuten voor tijd de gelijkmaker op het scorebord. Dat lukte niet uit een vloeiende aanval, want daar stak Fortuna’s jeugdbrigade meestentijds een stokje voor.

De treffer kwam uit een corner. Niet verrassend, want VfL Bochum had een groot lengte overschot, dat Granvoula eenmaal uitbuitte: 1-1.


Fortuna’s hoofdmacht had deze kleerkast onder controle; de jongeren niet

In de slotfase komt VfL Bochum nog eenmaal dichtbij een treffer. Moritz Römling stoomt op over de linkervleugel, trekt de bal voor richting Philipp Hofmann die van dichtbij de lat raakt. Daar komt Fortuna goed weg, maar een Duitse zege zou zeker niet verdiend zijn geweest.

Niet veel later fluit Manschot af. Eindstand 1-1.

Fortuna zal tevreden terugkijken op dit oefenduel. Fortuna is pas twee weken onderweg in de voorbereiding en zal het bereikte niveau in dit duel gebruiken als een springplank naar een hoger niveau zodra er meer trainingsarbeid is verricht en er meer spelers aansluiten.

De volgende tegenstander in de oefencampagne is OH Leuven op zaterdag 9 juli. Het duel wordt gespeeld achter gesloten deuren. Waarom de clubs tot die beslissing zijn gekomen, hebben de clubs niet bekend gemaakt. Vreemd en jammer. Het zij zo.

Woensdag 13 juli is de eerstvolgende gelegenheid voor de supporters om de Fortunezen in wedstrijdverband aan het werk te zien. Opnieuw hier in Nederweert-Eind. Tegenstander is dan Excelsior Virton. Tot dan!