Na een week trainen stond de eerste oefenwedstrijd van het seizoen 22/23 op het programma en het mondde uit in een nederlaag. Een mix van jeugdspelers en de overgebleven basisspelers van afgelopen seizoen bleek niet opgewassen tegen 3. Bundesliga-club FC Viktoria Köln 1904. Fortuna miste domweg te veel spelers om de Domstedelingen te overtreffen en maakt duidelijk dat te veel van dit soort wedstrijden niet echt motiverend werkt…


2 juli 2022

Zonder basiselftal kun je niet winnen

Fortuna Sittard 2 FC Viktoria Köln 1904 3

Doelpuntenmakers: 16. Seuntjens 1-0, 17. Amyn 1-1, 48. Gladon 2-1, 75. Koronkiewicz 2-2, 82. Becker 2-3.
Opstelling: Van Osch (46. Hendriks); Van Beijnen (30. Bisschops (60.t Çakır)), Hogervorst (30. Flemming (60. Nieling)), Janssen (46. Tirpan), Cox (46. Pinto); Musaba (46. Ferati), Krawczyk (46. Baghdadi), Schenkhuizen (30. Kliserisa, 60. Peeters), Taşçı (60. Van der Pol), Benschop (46. Gladon), Seuntjens (46. Noslin).
Toeschouwers: 600.
Scheidsrechter: Onbekend.
Geel (Fortuna): Schenkhuizen, Bisschops.

Het is net voorbij de middag als de auto een eerste keer gestart mag worden tijdens het seizoen 22/23: de oefencampagne begint! In tegenstelling tot het gros van de profclubs dat op tournee gaat langs amateurvelden in de regio, verlaat Fortuna de Westelijke Mijnstreek om naar Nederweert-Eind te trekken om te oefenen tegen FC Viktoria Köln 1904. Daar wonen nauwelijks Fortuna-fans, maar de velden zijn er perfect. Terwijl in de omtrek van het Fortuna Sittard Stadion geen veld te vinden is waarop gevoetbald kan worden. Maar wat niet is, kan wel worden. Dat geldt voor supporters uit de gemeente Nederweert en de velden in de Westelijke Mijnstreek.

Maar, genoeg gezeurd, ‘D’Indj’ ligt niet aan de overzijde van de wereld en na een kwartier of drie parkeren we onze auto op een parkeerplaats nabij Openluchtmuseum ‘Eynderhoof’. Via de Tjongerstraat loop je zó naar Sportpark ‘Op de Hooven’ waar beide ploegen al bezig zijn zichzelf op te warmen.


George Cox en Stijn Hogervorst warmen zich flink op

Ondanks dat iedereen klaar is voor het oefenduel laat het eerste fluitsignaal even op zich wachten. Toen we bij de rotonde rechtsaf sloegen stonden een motor en een zwarte auto langs de kant van de weg die overduidelijk gebotst waren.

In de berm liep iemand in een KNVB-outfit en je vraagt je dan af wie voor zijn lol in zo’n pak rondloopt. De scheidsrechter dus! Blijkbaar heeft het arbitrale trio een ongeval gehad net buiten Nederweert-Eind, waardoor de wedstrijd iets later start.


Net nog in de kreukels, maar breedlachend een wedstrijd leiden

Fortuna start het duel met slechts een paar vaste waarden die ook afgelopen seizoen aan de aftrap kwamen. Nieuw is in ieder geval Sam Krawczyk. De boomlange spits uit Echt is afkomstig van OHL, maar speelde ook al voor UC Sampdoria, KRC Genk en in de jeugd van MVV. Talloze illusies armer, maar een pak ervaringen rijker gaat hij proberen bij Fortuna alsnog te slagen als profvoetballer.

In de openingsfase zijn beide ploegen redelijk gelijkwaardig aan elkaar. Fortuna’s jongelingen spelen fris van de lever en gaan het duel aan met haar fysiek sterkere tegenstanders. Viktoria Köln is niet alleen fysiek sterker, maar ook veel verder in haar voorbereiding.


Charlison Benschop houdt zich niet in

Maar met de snelle aanvaller hebben de Kölner verdedigers toch de nodige moeite. Na een kwartier wordt aan de noodrem getrokken waarna Fortuna een vrije trap mag nemen. George Cox rolt de bal onder zijn voet naar rechts, waarna Mats Seuntjens de bal onhoudbaar langs de muur in doel krult.


Doelman Kevin Rauhut kan nog uren zweven, maar deze bal gaat hij nooit meer pakken

Maar terwijl iedereen het thuisfront op de hoogte stelt van Mats Seuntjens‘ openingsdoelpunt, trekken de gasten de stand alweer gelijk. Na een mooie één-twee kopt Youssef Amyn de bal achter Yanick van Osch.

Na de gelijkmaker komt de wedstrijd weer in balans en zijn de kansen schaars. In de punt van de aanval speelt Charlison Benschop, maar ook vandaag heeft hij het niet makkelijk. De potige Duitse verdedigers zitten hem kort op de huid en moet het gevaar van de vleugels komen. Aan Fortuna’s rechterkant speelt Tunahan Taşçı, maar ook voor hem is het niet makkelijk een opening te forceren.


Tunahan Taşçı is nog niet op Eredivisie-niveau

Met het einde van de eerste helft in zicht komt Benschop eens los van zijn tegenstander en zet de bal goed voor. Zijn voorzet is verder prima, maar Krawczyk kan de bal nét niet in het doel werken. En daarmee blijft het 1-1.


Sam Krawczyk zet alle zeilen bij

Als het rustsignaal klinkt zet iedereen enkele stappen terug en zoekt de schaduw op, al is dat niet makkelijk. De zon schijnt fel en schaduw is schaars. Het is ook niet voor niks dat er een drinkpauze is ingelast, halverwege de eerste helft.

Tijdens de eerste helft is al wat gewisseld en dat zet zich in de rust gewoon voort. Na één volledige trainingsweek kun je nog niet iedereen zomaar vol belasten, waardoor een heel nieuw basisteam in het veld komt. Mickaël Tirpan neemt de aanvoerdersband over van Mats Seuntjens en Paul Gladon mag het in de spits proberen.


Mickaël Tirpan is Fortuna’s kapitein tijdens de tweede helft

De tweede helft is nauwelijks gestart of Paul Gladon heeft toegeslagen. Hij luidt zelf zijn treffer in, want als hij passt op Tijjani Noslin krijgt hij de bal gelukkig mee. Hij bedenkt zich niet en tikt de bal in de verre hoek: 2-1.


Samy Baghdadi feliciteert Paul Gladon met zijn treffer

Fortuna is tijdens deze fase sterker, maar weet geen derde doelpunt te scoren. Rechtsback Ivo Pinto probeert een paar keer een aanval op te zetten, maar hij komt sporadisch toe aan het geven van een voorzet.

Pas als hij goed wordt bediend door Noslin weet Pinto een goede voorzet te geven, maar Gladon krijgt geen richting aan de bal gegeven.


Ivo Pinto dribbelt door de verdediging van Viktoria Köln

Met nog een kwartier te gaan verliest Fortuna steeds meer grip op de wedstrijd. Tijdens een Duitse counter maakt Mickaël Tirpan een sliding op de bal, maar neemt ook een beetje man mee. Nou ja, de man struikelt over Tirpans benen als hij de bal wegtikt. De scheidsrechter ziet er een strafschop in, waarna Patrick Koronkiewicz het cadeautje uitpakt.


Ari Ferati haalt uit, maar scoort niet

Na de gelijkmaker probeert Fortuna nog wel aan een voorsprong te komen, maar incasseert juist een tegentreffer. Het loopt tegen een counter aan en kan niet voorkomen dat André Becker in scoringspositie wordt gebracht. Doelman Tom Hendriks is enigszins verrast en kan een derde tegentreffer niet voorkomen.


Ook Tijjani Noslin neemt het Duitse doel onder vuur

De 2-3 achterstand breekt het verzet. En eigenlijk heeft Fortuna in deze fase van de voorbereiding nog te weinig kracht om de scheve situatie recht te zetten. Het 2-3 verlies is niet fijn, maar de selectie herbergt momenteel te weinig kwaliteitsspelers die je nodig hebt om een club uit de 3. Bundesliga te verslaan.

Positief is de aanwezigheid van beoogd linksachter Rémy Vita. Het lijkt een kwestie vooraleer Fortuna deze speler presenteert als nieuwe aanwinst. Maar daarmee is Sjoerd Ars nog niet klaar, al zullen Dimitris Siovas en Burak Yilmaz het niveau ongetwijfeld omhoog trekken.

Woensdag staat een nieuwe tegenstander klaar als VfL Bochum naar ‘D’Indj’ afreist.