De Fortuna Dames hebben na hun eerste en tweede ook hun derde competitiewedstrijd verloren. De Groningse Studenten Voetbal Vereniging The Knickerbockers bleek na 90 minuten juist wat te sterk. Daar waar vooraf bij de dames het idee leefde dat ze wederom bovenin de rangschikking zouden kunnen meespelen, blijkt de praktijk heel wat anders. Met nul op negen staan ze inmiddels vast op de laatste plek…


15 september 2012

Scoren grote probleem Fortuna Dames

Fortuna Sittard 1 The Knickerbockers 2
Doelpuntenmakers: 11. Pauli Traa 0-1, 16. Aniek Schepens 1-1, 53.  Floor Egberts 1-2..
Opstelling: Katja Demacker; Charlotte Schings, Glynis VromenLoes ButinkAniek Schepens, Vera Wanrooij, Mayke Ploemen (Simone Heijnen), Gwen Kuijer (65. Soraya Gulpen); Liv Aerts, Annika Pluymen, Colette van Aalst.
Toeschouwers: 100
Scheidsrechter: Henk Lebens
Geel: – 
Rood: –

Het weekend begint prima. Vrijdagavond spelen de heren van Fortuna tegen Volendam en halen met 0-0 de rust. Tegen een ploeg die derde op de ranglijst staat is dat geen slecht resultaat. Tijdens de rust neemt spreekstalmeester Maurice Gorissen de microfoon en stelt het damesteam van Fortuna, haar trainers en begeleiders voor aan het grote publiek. Tijdens de ereronde die de dames in de Trendwork Arena afleggen nemen de dames een staande ovatie in ontvangst.

De waardering voor de offers die de dames week in week uit brengen om voor Fortuna te kunnen voetballen is alom aanwezig. Per week trainen de dames tweemaal en spelen ook nog eens een oefenwedstrijd. En nee, de dames zijn geen profspeelsters. Ze doen dat in hun vrije tijd; het is hun hobby, hun grote passie!

De meeste dames hebben een leeftijd van begin twintig en studeren nog, maar desondanks kan er van een privéleven nauwelijks sprake zijn. Je zou denken dat er links en rechts wel eens een training wordt overgeslagen om wat tijd te creëren in het strakke tijdsschema, maar daarvan is geen sprake. De trainingsopkomst is nagenoeg 100%! Hoe groot kan het contrast zijn met de heren die soms de kantjes er vanaf lopen of verongelijkt hun shirt aan de kant gooien op het moment dat ze worden gewisseld? Iedereen kan zó enkele namen opnoemen van spelers die in het verleden Fortuna-onwaardig gedrag hebben vertoond.

Des te vervelender dat hetgeen in de selectie zit er momenteel nog niet uitkomt. Tegen sterke tegenstanders werd in de voorbereiding prima gevoetbald, maar scoren is, net zoals bij de heren, het grote probleem.

Na een verdiende nederlaag tegen ATC ’65 en de off-day verleden week in Zeist staan vanmiddag The Knickerbockers op de stoep van het sportcomplex van SVM. Revanche moet het toverwoord zijn.

Om de dames een extra hart onder de riem te steken is de welbekende JC de hele week in touw geweest om mensen warm te maken de wedstrijd bij te wonen. En als ik rond 17.15 uur arriveer in Munstergeleen ben ik zowat de eerste. Ook in de kantine weinig volk. De teleurstelling is groot als zuurpruim Paul Remmers vanmiddag afwezig blijkt. Een snipperdag kan hij niet hebben, want zijn vaste vrije dag is woensdagavond. Maar over de teleurstelling ben ik gauw heen als teammanager Pierre Hensgens me de opstelling in mijn handen drukt. Daar kan de teammanager van het herenteam zich nog eens een voorbeeld aan nemen!

Als ik richting hoofdtribune loop zijn de dames zich op het trainingsveld al aan het opwarmen. Helaas gebeurt dat zonder Shirley Kocacinar zich persoonlijk bij ons komt afmelden en ons terstond oproept om vooral wat kabaal te maken. Zij heeft een blessure opgelopen en kan hoogstens op de bank plaatsnemen. Door de blessure van Shirley en de afwezigheid van Loes Plantaz is trainer Jannie Sangers genoodzaakt zijn elftal ietwat door elkaar te husselen.

Uiteindelijk komt Charlotte Schings in de ploeg als rechtsachter, waardoor Loes Butink naar de linkerkant verhuist. In vergelijking met de wedstrijd tegen Saestum komt ook Liv Aerts weer in de ploeg. Doordat Shirley Kocacinar geblesseerd moet toekijken, behoudt Gwen Kuijer haar plek op het middenveld.

Inmiddels staan de dames van beide elftallen te popelen om het spelveld te betreden en de 25 supporters die uiteindelijk zijn komen opdagen, begeleiden de opkomst met enkele rookbommetjes. Onder deze 25 aanwezigen bevinden zich vijf bestuursleden van de SV Nao Veure plus de voorzitter van TOF, maar van de zijde van Fortuna hebben we niemand herkend.


Oude DSM-tijden herleven op de staantribune

Nadat de keepster van The Knickerbockers, Teuny Bosma, op advies van Pierre Hensgens een wit t-shirt over haar groene keeperstrui heeft aangetrokken wordt de wedstrijd op gang gefloten. De opgedaagde supporters proberen de speelsters wat aan te vuren, want steun kunnen ze in deze fase van de competitie wel gebruiken. Het eerste wapenfeit komt dan ook op naam van een Fortuna-dame. Aanvoerster Vera Wanrooij probeert Teuny Bosma van afstand te verrassen, maar de routinier houdt voorlopig haar netten schoon.


The Knickerbockers zoeken diepe spits Talitha Bolhuis

Nadat de storm een beetje is gaan liggen, komen ook The Knickerbockers beter in hun spel en tonen aan over een aardige ploeg te beschikken. Via verzorgd combinatievoetbal proberen de dames de voorwaartsen te bereiken, waarbij Talitha Bolhuis veelal als aanspeelpunt fungeert. Ze is groot en sterk en vormt een kwaaie tegenstander voor Glynis Vromen.

Al vroeg in de wedstrijd weet de Groningse spits Annemarijn Smit te bereiken, maar adequaat ingrijpen van linksback Loes Butink voorkomt erger. Even later grijpt Loes wederom goed in als Marjanne van Wijk dreigt door te breken.

Vervolgens krijgt Fortuna een mooie kans, als Mayke Ploemen aan de rechterkant van het veld een vrije trap mag nemen. Mayke, die gezegend is met een goede trap, draait de bal richting doel, maar de doelvrouw van The Knickerbockers kan de bal nog juist wegstompen. Dit zijn wel gevaarlijke momenten waarvan de dames eigenlijk meer zouden moeten profiteren. Onder druk maakt namelijk iedereen fouten, dus ook de Groningse studenten.


Vera Wanrooij probeert de Groningse opbouw al vroeg te storen 

Tijdens de daaropvolgende fase krijgen de Groningers een corner. Deze wordt getrapt door Annemarijn Smit, maar Glynis Vromen kan de bal wegkoppen waarbij ze een corner aan de andere zijde weggeeft. Deze corner wordt heel wat minder goed weggewerkt, want belandt aan de rand van het zestienmetergebied in de voeten van Pauli Traa. Zij neemt aan en lost een schot op doel. Doordat er heel wat speelsters voor Katja Demacker staan opgesteld, ziet ze de bal misschien iets te laat komen, waardoor The Knickerbockers na 11 minuten de leiding nemen.


Na 11 minuten mag Fortuna alweer aftrappen 

De Fortuna Dames treuren nauwelijks om de vroeg opgelopen achterstand en gaan energiek op zoek naar eerherstel. Dat komt er betrekkelijk snel als Mayke Ploemen Aniek Schepens zoekt in de combinatie. Aniek behoudt het overzicht en plaatst de bal in de hoek van het doel: 1-1. De vreugde aan de zijde van de dames is enorm, want je merkt aan alles dat ze dit even nodig hebben.

Na de gelijkmaker probeert Fortuna via snelle buitenkanten de diepte te zoeken en een paar keer gaat Colette van Aalst goed door aan de rechterkant. Aan de linkerkant staat Liv Aerts opgesteld en ook zij laat zien over rappe benen te beschikken. Het enige dat eraan ontbreekt is een correcte eindpass. Annika Pluymen loert vooraan op haar kansjes, maar de bal is steeds niet helemaal op maat.

Op de tribune bemerk ik dat er wordt genoten van de technische hoogstandjes die Liv Aerts de aanwezigen voorschotelt. De Groningse verdediging ligt bij tijd en wijlen in de touwen, maar blijft desalniettemin op de been. Eén keer is ze echter iedereen te snel af als ze met een sleepbeweging haar tegenstander ter plekke laat staan, maar helaas is er niemand meegelopen om in het zestienmetergebied iets met haar voorzet te doen.

In de slotfase dreigen The Knickerbockers nog éénmaal als een afstandsschot via de lat en de handen van Katja Demacker uit doel caramboleert. De attente Glynis Vromen kan de bal tijdig ontzetten en zo halen beide ploegen met een 1-1 stand de rust.

Als de dames de kleedkamers opzoeken om een kwartier rust te nemen, kletsen we bij de dug-out even bij met keeperstrainer Paul Beckers. Paul ontbrak de afgelopen twee wedstrijden, maar is terug present. Terloops geeft hij zijn mening over de wedstrijd Fortuna – Volendam en geeft aan dat de dames de ereronde door de Trendwork Arena hebben gewaardeerd. En dat pleziert ons dan weer! Hoeveel moeite kost het nu om even te gaan staan en te applaudisseren?

Na een kleine twintig minuten verschijnen alle dames weer op het appèl en wordt er afgetrapt voor de tweede helft. In de beginfase van het tweede bedrijf gebeurt er amper iets, totdat een Fortuna-speelster de bal met een hand toucheert in het eigen strafschopgebied. De coulant leidende scheidsrechter kan nu niets anders doen dan de bal op de stip te leggen.


De bal ligt helaas op de stip… 

Protesteren heeft weinig zin en acht minuten na rust schiet Floor Egberts de Groningse studenten weer op voorsprong. De dames mogen wéér achtervolgen en dat blijkt niet eenvoudig. The Knickerbockers hebben een voorsprong en doen er alles aan om deze voorsprong over de streep te trekken, ondanks dat er nog heel veel minuten resteren.

Men zal moeten trachten vooral de ruimtes aan de zijkanten te benutten. Om nog wat extra druk naar voren te kunnen geven laat Jannie Sangers rechtsbuiten Soraya Gulpen opwarmen. Omdat Fortuna zich steeds wat laat terugzakken, wordt de ruimte achter de verdediging van The Knickerbockers steeds wat groter. Aan de rechterkant wordt Colette van Aalst een paar keer diep gestuurd en weet een paar corners te versieren.

Dat lukt ook Liv Aerts aan de linkerzijde en het wordt prompt gevaarlijk als Vera Wanrooij de bal richting doel draait. Als Gwen Kuijer op het juiste moment druk zet, kraakt het achteraan en ze forceert zo een corner aan de andere kant van het veld. Vanaf die zijde worden de hoekschoppen door Mayke Ploemen genomen, maar de bal kan uiteindelijk worden weggekopt.

Doordat de Fortuna Dames bij tijd en wijle zo ver naar voren spelen bieden ze The Knickerbockers de mogelijkheid om naar hartelust te counteren. Zo ontstaat een enorme kopkans voor de ingevallen Lisanne Broer, maar zij kopt (haast onbegrijpelijk) naast.

Ondertussen heeft Gwen Kuijer plaatsgemaakt voor Soraya Gulpen en met haar in de ploeg ontstaat er prompt meer gevaar. Ze is fel, er gaat dreiging van haar uit en is in staat haar tegenstander op snelheid te kloppen.

De beste mogelijkheid ontstaat als ze over de rechterzijde van het speelveld doorbreekt, het overzicht behoudt en de bal richting Annika Pluymen voorzet. De kans die ontstaat is enorm, maar een Groningse kan de bal van de lijn halen. Dit had eigenlijk de gelijkmaker moeten zijn…

Het spel golft inmiddels op en neer en veel hoop dat Fortuna nog de gelijkmaker scoort is er niet meer. Gelukkig worden de dames nog een handje geholpen door de scheidsrechter die vaststelt dat de doelvrouw van The Knickerbockers de bal buiten het strafschopgebied heeft aangeraakt bij een uittrap. Vreemd genoeg houdt hij zijn kaarten op zak, al levert het Fortuna wel een mooie schietkans op.


Vera Wanrooij en Annika Pluymen ontfermen zich over de vrije trap 

Alle aanwezigen houden hun adem in als Vera Wanrooij de bal naar Annika Pluymen rolt en laatstgenoemde de bal op het doel afvuurt. Teuny Bosma is echter nog altijd bij de pinken en redt bekwaam.

Aangezien de klok al een hele tijd op 45’ staat, rest Fortuna nog amper tijd om nog een aanval op te zetten. En zo eindigt ook de derde competitiewedstrijd in een verlies. Ondertussen maken The Knickerbockers van hun hart geen moordkuil in de middencirkel.

Wij zijn de meiden van The Knickerbockers,
En we degraderen niet,
We zijn van de week weer lazerus geweest,
De meiden van The Knickerbockers vieren feest,
Olé, olé,
Knickerbockers, olé, olé…

Iedereen had graag gezien dat het anders was gelopen, maar daar hebben de dames niets aan. Nadat iedereen klapt voor elkaars inzet is het tijd om huiswaarts te keren. Daar waar The Knickerbockers deze week helemaal naar de Westelijke Mijnstreek zijn afgezakt, mogen de Fortuna Dames zaterdag aanstaande helemaal naar Groningen reizen. Ze zullen het dan opnemen tegen Oranje Nassau.


De cijfers spreken voor zich 

Ondanks dat de resultaten tot dusver uitblijven hoop ik dat iedereen de dames blijft steunen. Ook op de heren wordt wel eens gesakkerd, maar ze in de steek laten hebben we nooit gedaan, nietwaar?

Michel Hennen