Ook in de tweede wedstrijd onder het bewind van Sunday Oliseh blijft Fortuna ongeslagen. En dat is na de moeizame 1-1 thuis tegen Telstar meteen zo’n beetje het enige positieve nieuws dat te melden valt. Fortuna voetbalt met veel inzet, maar verder zonder overleg en slordig en kan amper profiteren van een onterechte rode kaart voor de tegenstander. Uiteindelijk moet Ferry de Regt er weer aan te pas komen om de schepen te redden: zijn zesde doelpunt van het seizoen levert ons in de slotminuten toch nog een punt op.

21 januari 2017

Fortuna worstelt zich naar gelijkspel

Fortuna Sittard 1 Telstar 1

Doelpuntenmakers: 32. Van Huizen 0-1, 90. De Regt 1-1.
Opstelling: Santos; Braun, Schuurs, De Regt, Ospitalieri; Hadzhiev, Briels (56. Dianessy), Smeets; Van Hout (74. Askovski), Ars, Vlijter.
Toeschouwers: 1.444.
Scheidsrechter: Pérez.
Geel (Fortuna): –

Na de wedstrijd tegen FC Den Bosch meende ik de groundsman die ons veld met een dikke laag zand had overdekt nog een idioot te moeten noemen. Nu blijken excuses op zijn plaats, want alleen aan de vooruitziende blik van die groundsman (of aan zijn Enkhuizer Almanak) hebben we het te danken dat de wedstrijd vanavond door kan gaan. Het veld ligt er niet slechter bij dan anders en dat is in een periode van aanhoudende vorst geen vanzelfsprekendheid. Complimenten! Verder is de stemming op de Frans Körver Tribune even mistroostig als altijd. Het is er koud, leeg en stoffig. En vanavond is het nog eenzamer dan normaal, want door een defect aan de geluidsinstallatie moeten we het ook nog stellen zonder de opbeurende stem van Maurice Gorissen. Barre omstandigheden dus, die slechts misantropisch aangelegde groundhoppers op het lijf geschreven zijn. In de loop van de avond wordt er dan ook een handvol personen van dat slag waargenomen.

Het veld ligt er perfect bij

Door naar de opstelling. Ondanks de overtuigende overwinning in Groesboek op het weliswaar laag geklasseerde, maar allerminst te onderschatten Achilles ’29 heeft trainer Sunday Oliseh toch gemeend zijn winnende elftal op twee plaatsen te moeten wijzigen. Aziz Khalouta is op kort verlof gestuurd, omdat hij volgens Oliseh behoefte had aan rust. Zijn plaats wordt ingenomen door de vorige week nog geschorste Jordie Briels. En Djibril Dianessy moet het veld ruimen voor Sjoerd Ars, de spits met Torgarantie. Emrah Başsan heeft nog steeds geen werkvergunning. Hopelijk wordt hij in de periode dat hij nog niet speelgerechtigd is met de week beter, zoals eerder dit seizoen al met Stefan Askovski gebeurd is. Voor de volledigheid vermelden we ook nog maar dat Royston Drenthe vanavond evenmin van de partij is. Hetzelfde geldt trouwens voor David Healy.

Onze nieuwe  spits met Torgarantie

Het bezoekende Telstar staat op de ranglijst maar één plaats boven ons en mag met een beetje goede wil tot de categorie verslaanbare tegenstanders worden gerekend. Om je tegenstander te verslaan, moet je echter wel een doelpunt maken. En om een doelpunt te maken, moet je in de buurt van de goal komen. Dat kost Fortuna in de eerste helft echter bijzonder veel moeite. Op het moeilijk bespeelbare veld laat de balcontrole nog vaker dan normaal te wensen over en is ook het tempo te laag om de verdediging van Telstar in de problemen te brengen. Aan de andere kant brengt Telstar het er niet beter van af. Kansen zijn dus schaars in de eerste helft. Voor Fortuna krijgt De Regt na een voorzet van rechts een goede kans, maar hij kopt over. En in ons doel ziet Miguel Santos de bal na een rare carambolage tussen twee Witte Leeuwen tot zijn opluchting net over de goal vliegen.

Halverwege de eerste helft krijgt Telstar een veldoverwicht. Fortuna speelt te afwachtend, het spel begint zich grotendeels op onze helft af te spelen. Na ruim een half uur krijgen we daarvoor het deksel op de neus. Een voorzet vanaf onze linkerflank wordt eerst door Christopher Braun, daarna door Kamen Hadzhiev zonder heel veel overtuiging weggekopt. De bal belandt voor de voeten van Van Huizen, die tussen een paar Fortunezen in vanaf een meter of 25 op doel besluit te schieten. Santos staat aan de grond genageld en ziet de bal in de verre hoek belanden: 32ste minuut, 0-1. Een zondagsschot, perfect geplaatst, maar een treffer die met wat meer alertheid in onze verdediging te voorkomen was geweest.

Na de tegentreffer probeert Fortuna wat meer grip op de wedstrijd te krijgen. Daar slaagt het maar ten dele in. Telstar wordt weliswaar weggehouden van de eigen goal, maar het lukt niet om zelf gevaarlijk te worden. Het enige wapenfeit is een kopbal van Ars over het doel na een voorzet van Roald van Hout. Het is zo’n beetje de enige keer dat Ars de bal voor het doel aangespeeld krijgt, de rest van de eerste helft ziet hij zich genoodzaakt om de bal zo’n beetje op de middenlijn te komen vragen. Dat doet hij ook vlak voor de rust. Hij is eerste bij een hoge bal dan zijn tegenstander en tikt de bal langs hem heen. De tegenstander kan Ars niet meer ontwijken en raakt hem vol op zijn been. Volgens mij zonder opzet, maar de scheidsrechter vindt het ernstig genoeg om direct rood te geven. Exit Van Berkel.

Van Berkel krijgt de rode kaart

Telstar beperkt zich daarna begrijpelijkerwijze tot het verdedigen van de kleine voorsprong. En ook met een man meer kost het Fortuna bijzonder veel moeite het Velsense bolwerk te slechten. Toch creëren we in de tweede helft nog een handvol kansen. De eerste is voor Ars, die zeven minuten na rust de bal van Briels op een presenteerblaadje aangereikt krijgt. Nog geen tien meter voor doel lijkt hij de bal in eerste instantie te missen, waarna hij hem in tweede instantie niet meer goed onder controle krijgt. De misser doet een paar kleine alarmbelletjes rinkelen, maar dat is niet helemaal terecht. In tegenstelling tot eerdere spitsen met Torgarantie maakt Ars verder namelijk wel een fitte en gretige indruk.

Braun onderneemt weer eens een alles-of-niets-actie

Na die gemiste kans duurt het lang voordat we een volgende kans kunnen noteren. Deze keer staat de voor Briels ingevallen Dianessy met een actie op de linkerflank aan de basis. Hij speelt zijn man uit en wil een voorzet geven op Ars. De bal belandt via de hak van een Telstar-speler voor de voeten van Van Hout. Die aarzelt niet en levert een goed geplaatst diagonaal schot af. De keeper is kansloos, maar de bal eindigt op de lat. Het is een van de laatste acties van Van Hout, die daarna gewisseld wordt voor Askosvki. Die ontvangt tien minuten voor tijd de bal na een van Gavin Vlijter. Askovski speelt zich knap vrij in een druk penaltygebied en schiet op goal. Opnieuw is de keeper kansloos, maar deze keer eindigt de bal boven op de lat. Weer pech, dus.

De tijd begint te dringen. Nu komt het goed van pas dat de familie Oliseh de verveling tussen Kerst en Nieuwjaar niet met Home Alone delen 1 t/m 19, maar met de delen 1 t/m 19 van seizoen 49 van Fortuna Sittard heeft proberen te verdrijven. Onze nieuwe trainer heeft daardoor namelijk met eigen ogen gezien hoe succesvol de door zijn voorganger bedachte tactiek kan zijn om centrale verdediger De Regt voorin te posteren en alleen nog maar ballen hoog in zijn richting te trappen. Fortuna begint nu aan een belegering van het Telstar-doel. Jorrit Smeets levert een schuiver in de rechterhoek af, die door de keeper naast het doel wordt getikt. De daarop volgende corner wordt in eerste instantie uitverdedigd, maar de bal belandt via een omweg weer bij Smeets, Die geeft vanaf rechts een diepe bal die in een druk strafschopgebied voor de voeten van De Regt belandt. Die aarzelt tussen twee verdedigers in geen moment en schiet hard binnen: 90ste minuut, 1-1.

De Regt komt, ziet, schiet…

… en overwint

We hebben nog een aantal minuten blessuretijd te gaan, maar meer zit er niet in. De Regt heeft in de slotminuten opnieuw een punt gered voor ons en dat is gezien de spelverhoudingen en de kansen meer dan terecht. Maar tegelijkertijd is duidelijk geworden dat er ook na de trainerswissel en versterking van de selectie nog heel erg veel werk aan de winkel is. Iets dat ook Sunday Oliseh wel zal beseffen.