Na een paar wedstrijden met de nodige tegendoelpunten lijkt Fortuna achterin de zaken weer op orde te hebben. Voor de vierde keer op rij blijkt onze defensie een onneembaar bolwerk voor de tegenstander. Omdat de weinige aanvallen van eigen kant deze keer wel tot een doelpunt leiden, gaan we ook nog winnend het veld af. Gezien de inzet en de kansenverhouding een terechte overwinning, waarmee we weer volop meedoen in de strijd om de play-offs.

18 maart 2013

Fortuna krijgt loon naar werken

Fortuna Sittard 1 SC Cambuur 0

Doelpuntenmakers: 63. Voorn 1-0
Opstelling: Kaya; Turan, Dreesen, Janssen, Schroyen; Voorn, Khalouta, Kruijsen (77. Vets); Çevik, Rajcomar (60. Nkoyi), Briels (81. Nepomuceno)
Toeschouwers: 2.213
Scheidsrechter: Sanders
Geel: Voorn
Rood: –

Na de weinig opwindende nul-nul tegen Den Bosch staat drie dagen later weer een thuiswedstrijd op het programma. Deze keer komt SC Cambuur op bezoek, dat net als Den Bosch iets hoger op de ranglijst staat dan ons en ook met wat hogere verwachtingen aan het seizoen begonnen zal zijn. De maandagavond blijkt niet bepaald de beste avond om toeschouwers naar het stadion te krijgen, want net als een paar weken geleden tegen Almere is het ook vanavond akelig leeg in het stadion. De Zuid-tribune is zelfs helemaal onbevolkt, waaruit we meteen de conclusie kunnen trekken dat de belangstelling in Leeuwarden voor dit affiche nul is.

Waarschijnlijk tot zijn grote opluchting kan Wil Boessen vanavond weer beschikken over Ramon Voorn. Onze aanvoerder van dienst werd tegen Den Bosch node gemist op het middenveld. Hij start vanzelfsprekend in de basis. Hetzelfde geldt voor Ramazan Çevik. Dat gaat ten koste van Kevin Diaz (geblesseerd) en Gevaro Nepomuceno. Daarbij kiest Boessen er voor het eerst voor om Aziz Khalouta niet vanaf de flank, maar kort achter de spits te laten spelen. Çevik staat rechtsbuiten, Jordie Briels verhuist van het middenveld naar linksbuiten.

Erg offensieve opdrachten heeft Boessen zijn spelers daarbij waarschijnlijk niet meegegeven, want we gaan in de eerste helft wel heel voorzichtig te werk. Cambuur krijgt alle ruimte om de bal op het middenveld rond te spelen en wordt pas ver op onze helft gestoord. Die tactiek blijkt perfect te werken: ondanks heel veel balbezit creëren de Friezen de hele eerste helft geen enkele kans. Het eerste schot op doel noteren we na een minuut of twintig en komt ver uit de tweede lijn. Een compliment voor onze verdediging, die de laatste weken weer als een huis staat.

Zelf krijgen we na tien minuten een levensgrote kans om op voorsprong te komen. Daar komt overigens de nodige hulp van de tegenstander bij te pas. Een Friese verdediger kopt de bal naar achteren en legt hem daarmee op een presenteerblaadje voor Prince Rajcomar. Die heeft vrije doorgang naar het Friese doel. Rajcomar loopt en loopt en wacht veel te lang met schieten. Als hij uiteindelijk schiet, kan de keeper de bal eenvoudig stoppen. Het is helaas symbolisch voor het optreden van Rajcomar vanavond: het is het allemaal net niet, het vertrouwen en de overtuiging ontbreken.

Verder maakt ook Fortuna aanvallend niet heel veel paraat. Het tempo ligt te laag, de passing is niet snel genoeg. Illustratrief is de actie van Joeri Schroyen, die na een half uur spelen weer eens aan een rush begint. Deze keer trekt hij naar binnen. Op rechts loopt Fatih Turan de diepte in. Een diepe bal en Turan heeft een vrij veld voor zich. Maar Schroyen ziet het niet en rent uiteindelijk net zo lang door tot hij de bal aan de rechterzijlijn persoonlijk aan Turan kan overhandigen. Nou ja, het hoort een beetje bij het spel van Schroyen, die gelukkig ook genoeg acties heeft die wel voor het nodige gevaar zorgen.

Een paar minuten daarvoor werd er al een doelpunt van Ramazan Çevik afgekeurd. De kleine Walloon schiet de bal na een terugkopbal van Khalouta feilloos in de korte hoek. Maar die hoek is mede vrij doordat Khalouta na zijn kopbal de tegenstander even vasthoudt. Een juiste beslissing van de scheidsrechter, dus. Khalouta staat ook aan de basis van de enige uitgespeelde kans in de eerste helft. Hij verplaatst het spel vanaf het middenveld met een crosspass richting de rechtervleugel. Turan neemt de bal en speelt vervolgens af op Çevik. Die geeft een fraai indraaiende voorzet naar het strafschopgebied. Khalouta komt vanaf links inrennen, maar zijn kopbal komt recht in de handen van de keeper.

Verder valt er over de eerste helft niets noemenswaardigs te vermelden, of het moet het optreden van Yuri Rose zijn. De aanvoerder van Cambuur haalt eerst een gele kaart, nadat hij Schroyen tamelijk onnodig op de hielen trapt. En op slag van rust gaat hij wel erg hard het duel in met Khalouta. Die gaat met veel misbaar tegen de grond, er ontstaat een opstootje rond Rose, maar de scheidsrechter ziet er geen aanleiding in om Rose nogmaals geel te geven.

Na rust toont Fortuna gelukkig wat meer aanvalslust dan in de eerste helft. Ramon Voorn en Quin Kruijsen jagen de tegenstander wat vroeger op, de aanvallers zetten wat meer druk op de verdedigers van Cambuur. Het brengt wat meer venijn in de wedstrijd, al blijven de grote kansen ook nu aan beide zijden uit. Fortuna is nog het dichts bij een treffer, wanneer Schroyen na een rush vanaf het middenveld bij Rajcomar bezorgt. Die schiet vanuit een moeilijke hoek tegen de keeper op. Rajcomar maakt niet veel later plaats voor Patrick N’Koyi, die zijn tegenstanders wat meer werk bezorgt.

Al na een paar minuten pikt N’Koyi op rechts een verdwaalde bal op. In de buurt van de achterlijn legt hij de bal terug op Çevik. Die heeft ruimte om te schieten, maar aarzelt daarmee. Hij trekt iets verder naar binnen en legt dan alsnog aan voor een schot. Dat schot wordt gekraakt en belandt voor de voeten van Voorn. Onze aanvoerder krijgt de bal onder controle en schiet hem van een meter of acht langs Telgenkamp in het doel: 1-0.

Door de voorsprong verandert het spelbeeld weer. Fortuna laat zich weer wat verder terugzakken en loert op de counter. Cambuur gaat weer wat meer drukken en probeert de lange Hemmen in stelling te brengen. Maar voor Cambuur is er ook nu geen doorkomen aan. Timothy Dreesen en vooral Roel Janssen hebben alles onder controle en ruimen alle ballen rücksichtslos op. Wij krijgen op de counter wel nog een paar aardige kansen. De beste is voor Çevik, die door N’Koyi de diepte in wordt gestuurd. Hij sprint het strafschopgebied in, maar schiet vervolgens in het zijnet. En ook Gevaro Nepomuceno, ingevallen voor Briels, krijgt nog een goede kans. Hij schiet goed in, de keeper redt, de bal lijkt toch nog richting goal te vliegen, maar belandt uiteindelijk op de arm van Aziz Khalouta, die net bezig was met de afronding van zijn snoekduik. Khalouta mag een paar minuten eerder nog een merkwaardige actie op zijn conto schrijven. Wanneer Nepomuceno Briels vervangt, begroet hij deze wissel met een langdurig applaus in de richting van de bank. Waarschijnlijk heeft hij er zijn dankbaarheid mee willen uitdrukken voor het feit dat Boessen hem niet gewisseld heeft.

In de slotfase, met Niels Vets in de gelederen voor de geblesseerde Kruijsen, gooit Cambuur ma en macht naar voren. We worden met lange ballen bestookt, maar Ferhat Kaya toont zich vanavond zeker in de lucht. In blessuretijd kan Yuri Rose de bal toch één keer aannemen. Hij probeert Kaya met een soort lobbal te verschalken, maar die poging strandt naast ons doel. Verder komt Cambuur niet. Fortuna wint verdiend en gaat daarmee over FC Den Bosch in de ranglijst. We staan nu op plaats acht. Als we daar over zeven wedstrijden nog staan, kunnen we dik tevreden zijn.