Pasen zit er inmiddels op. En het is een mooi Paasfeest geworden, zonder het Urbi en Orbi van Jorge Mario Bergoglio a.k.a. Franciscus te hebben gehoord. In het laatste deel van het vierluik Paasvoetbal won Fortuna’s herenafdeling met 4-2 van Excelsior en speelden de dames op de valreep met 1-1 gelijk tegen Saestum. ‘Ladies Day’ werd daarom met een vrolijke noot afgesloten, al was Saestum bijna voor de Sittardse bijl gegaan…


1 april 2013

Smoorverliefd op Fortuna Dames

Fortuna Sittard 1 Saestum 1
Doelpuntenmakers: 45. Pia Haitsma 0-1, 90 + 2 Shirley Kocacinar 1-1.
Opstelling: Katja Demacker; Charlotte Schings, Glynis VromenMayke Ploemen, Loes PlantazVera WanrooijGwen Kuijer (34. Nancy Kisters), Annika Pluijmen; Liv AertsColette van AalstShirley Kocacinar.
Toeschouwers: 137
Scheidsrechter: Geert Cox
Geel: –
Rood: –

De laatste tijd is er enorm veel te doen op en rond de Nederlandse amateurvelden. Het geweld neemt hand over hand toe, al is dat niet iets van de laatste maanden. Ook ik heb in mijn meer dan 25-jarige ‘carrière’ al heel wat zaken meegemaakt. Woordenwisselingen, elkaar de meest vreselijke ziektes toewensen, wensen dat je familieleden uit de eerste lijn een slopende ziekte krijgen, maar ook het betere duw- en trekwerk, vuistslagen en schoppen. Ik heb het allemaal al eens gehoord of meegemaakt en het is vreselijk, maar dat is nu eenmaal Nederland anno 2013. Triest, maar waar. Al valt dit alles in het niet bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen van het Almeerse SC Buitenboys.

Juist dat was de reden waarom de wedstrijd tussen de dames van Fortuna Sittard en Saestum enkele maanden geleden geen doorgang vond. De KNVB besloot een weekend van bezinning in te stellen en laste alle amateurwedstrijden af.

Maar ook de tegenstander van vanmiddag, Saestum, is niet vrij van zonden. Twee weken geleden werd een jeugdspelertje van Hercules door een leeftijdsgenootje van Saestum zó hard geschopt (terwijl er geen bal in de buurt was) dat zijn been op twee plaatsen brak. De club greep in en schorste haar speler van het C-elftal.

Bovenstaande moet de grensrechter van Saestum aan het denken hebben gezet. Tijdens de heenwedstrijd in Zeist maakte dit heerschap er een dusdanig potje van dat ik even dreigde mijn gemoed te verliezen. Het was sowieso een dag die mij voor altijd zal bijblijven. Mijn debuut in de (toen nog) luxe spelersbus, de smadelijke 6 – 1 nederlaag, Loes Butink die met haar emoties even geen blijf weet; het zal me voor altijd bijblijven!

Dit alles flitst in sneltreinvaart door mijn hoofd als ik met Guido als bijrijder de sluiproute via Leyenbroek neem om het sportcomplex van SVM te bereiken. De goede luim is terug; net is Excelsior met 4 – 2 afgedroogd en lijken de play-offs binnen handbereik.

Eenmaal aangekomen in Munstergeleen parkeer ik mijn auto en loop met gezwinde spoed richting Hein Brands tribune. Ter hoogte van de trapjes welke toegang verschaffen tot het kunstgrasveld zijn de reeds aanwezige TGV bezig van hun hart geen moordkuil te maken. Vandaag is het ‘Ladies Day’ en dat willen ze weten ook!

fortuna-dames1Love is in the air

Omdat we juist voor 17.00 uur arriveren hebben we geen tijd om te zien wie allemaal aan de opwarming hebben deelgenomen. Zeker is dat Simone Heijnen ontbreekt. Zij heeft kniebandletsel opgelopen tegen Oranje Nassau en ondergaat deze week een MRI-scan. Via dit medium wil ik Simone namens de voltallige redactie van Fortuna Online en alle LB-medewerkers heel veel beterschap wensen!

Als ik op mijn vaste plekje op de gradins van de SVM-tribune postvat, duwt John me de opstelling in mijn handen. John heeft even een aanloopperiode nodig gehad, maar is inmiddels een vaste volger geworden van de Fortuna Dames. De dames laten niemand koud, dat is zeker!

Saestum heeft inmiddels het heft in handen genomen, want de wedstrijd is al lang en breed aan de gang. Op het wedstrijdblad zie ik dat de scheidsrechter van dienst Geert Cox heet; de grensrechters zijn twee bekende gezichten. Aan de zijde van Fortuna vlagt Harry Kisters, aan de zijde van Saestum vlagt dezelfde galbak die er ook in Zeist niks van bakte.

In de eerste minuut krijgt Saestum al een prima mogelijkheid om de score te openen. Tula de Wit mag aanleggen vanaf de rand van het strafschopgebied, maar schiet net naast. Maar daarmee is het gevaar nog niet geweken. Enkele minuten later krijgt Saestum een corner en deze wordt net naast gekopt door Eva de Jong.

Het duurt tot de 13e minuut vooraleer Fortuna een eerste maal kan dreigen. Colette van Aalst mag vanaf de rechterzijde een vrije trap nemen, maar deze kan vakkundig worden opgeruimd door de Zeister verdediging.

Toch draait Fortuna de rollen enigszins om. Liv Aerts wordt het straatje ingestuurd, maar krijgt juist de bal niet mee. Jammer, want Livs snelheid is een enorm wapen dat elke tegenstrever pijn kan doen.

fortuna-dames2Shirley Kocacinar lanceert Colette van Aalst

Na een kleine twintig minuten schiet de spionkop een eerste maal in actie. De sfeer is aanmerkelijk beter dan de twee thuiswedstrijden voordien, maar het is vooral de grensrechter aan de kant van Saestum die voor opwinding zorgt. Shirley Kocacinar vertrekt op randje buitenspel, maar dat gaat natuurlijk nooit wat opleveren. De arm van de grensrechter klapt vrijwel meteen omhoog en de scheidsrechter neemt het vlagsignaal over. Ook teamleider Pierre Hensgens heeft gezien dat dit een erg discutabele beslissing was.

Toch is het Fortuna dat onverstoorbaar blijft aanvallen. Gwen Kuijer passt op maatje Liv Aerts, maar haar schot is te wild en van een te grote afstand om doelvrouw Nathalie Teunissen echt te verontrusten.

Saestum laat zich evenmin onbetuigd. Lichtgewicht Charlotte Schings staat tegenover Danique van Zadelhof en tussen beide dames zit fysiek gezien een wereld van verschil. Charlotte verliest aan de rechterzijde dan ook het sprintduel waarna de bal richting Franca van de Kuilen wordt gespeeld. De spits draait en geeft mee richting Lisanne Hogeveen, maar haar schot wordt gekraakt door Colette van Aalst.

fortuna-dames4Wie stopt deze man?

Het is duidelijk dat Saestum een heel goede ploeg heeft. Ze beschikken met Pia Haitsma en Tula de Wit over heel wat kracht achteraan, maar ook het middenveld is stevig. Dat ondervinden Annika Pluijmen, Vera Wanrooij en Mayke Ploemen die heel wat pittige duels op het middenveld uitvechten.

Na een half uur spelen arriveren Marcel Mosselman en zijn vaste begeleider Thijs. Thijs is als trainer/coach van het dameselftal van Maasgouw al vertrouwd met damesvoetbal, maar voor Marcel is alles nieuw.

Daar waar hij in Volendam nog stoer verkondigde niet naar ‘Roda-2’ te gaan kijken is hij toch gezwicht voor Joey’s gejammer en maakt vandaag zijn debuut. En als Marcel binnenkomt, dan gaat dat nooit geruisloos. Met veel gevoel voor show neemt hij vrijwel meteen plaats bij de afrastering en gebiedt iedereen om ‘handjes’. Op momenten als deze komt bij mij dat gelukzalige Fortuna-gevoel bovendrijven. #genieten!

fortuna-dames3Showpik

Niet veel later verstapt Gwen Kuijer zich en moet geblesseerd het veld verlaten. Nancy Kisters is haar logische vervanger. Pech lijkt de dames te achtervolgen. Nu maar hopen dat het meevalt!

Na een dik half uur lijkt Fortuna een voorsprong te gaan nemen. Liv Aerts sprint in de ruimte die voor haar ligt, trekt twee tegenstanders naar zich toe en speelt precies op tijd Colette van Aalst in. Zij ontvangt de bal op de rand van het strafschopgebied, maar treuzelt net wat te lang bij het lossen van een schot. Ze wordt uiteindelijk dusdanig gehinderd dat haar schot naast het doel verdwijnt.

En als je zelf niet scoort… Juist. Vlak voor rust krijgt Saestum een corner die halfslachtig wordt weggewerkt. De bal wordt op doel geschoten en onderweg van richting veranderd, waardoor deze achter Katja Demacker in doel verdwijnt. En met deze 0 – 1 achterstand mogen de dames gaan rusten.

Daar waar ik in het supportershome van de Trendwork Arena met Sacha had afgesproken om in de rust een ongedwongen gesprek te gaan voeren, draait dat in werkelijkheid heel anders uit. Het feit dat aan de overzijde van het speelveld de zon schijnt plus het feit dat aan die kant de grensrechter van Saestum zijn kunsten zal gaan vertonen doet het merendeel van de fans besluiten om naar de overzijde te verkassen.

Na een mini-Kennedymars nestelen we ons langs het aanvalsvak van de Fortuna Dames en besluit Christian om de man in kwestie eens flink de levieten te lezen. Veel haalt dit niet uit, want hij blijft even inconsequent vlaggen als voordien.

Vooral Shirley Kocacinar stoort zich eraan en het heeft er alle schijn van dat ze niet tegen Saestum voetbalt, maar tegen de grensrechter. Bij de fans levert haar dat wel pluspunten op en begrijpelijk is het ook wel, maar het is zinvoller om je op de wedstrijd te concentreren.

fortuna-dames5Suzanne Tullemans gaat de bal terug in het spel brengen

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Shirleys boogballetje, vlak na rust, in de handen van Nathalie Teunissen belandt. Ondanks dat Fortuna in de eerste helft amper kansen bij elkaar heeft gevoetbald, geven de dames niet op en blijven ze drang naar voren behouden.

Na een klein uur mag Colette van Aalst een corner nemen vanaf de rechterkant. Goed dat ze ervoor kiest om deze niet hoog voor doel te spelen, want Saestum heeft heel wat lengte in de ploeg. Ze geeft de bal strak richting Liv Aerts en zij schiet ééntijds op doel. De bal heeft voldoende vaart, maar kan toch gestopt worden door de doelvrouw van Saestum.

De Zeister voetbalvereniging vindt dat het goed is geweest en neemt het heft steviger in handen. Niet dat ze tot veel kansen komen, maar ze slagen er wel in Fortuna terug te dringen tot op de eigen helft. Het enige dat resteert is het spelen van countervoetbal, maar dat hoeft allerminst een probleem te zijn. Tijdens één van de spaarzame uitvallen probeert Shirley Kocacinar Liv Aerts weg te sturen, maar haar pass kan juist nog worden onderschept.

Saestum neemt het commando weer over en krijgt even later een mooie gelegenheid om een tweede doelpunt te scoren. De ref kent de Zeister dames namelijk een vrije trap toe na een handsbal van kapitein Vera Wanrooij. Pia Haitsma liet eerder al zien dat ze een prima schot in haar benen heeft en ook met deze vrije trap is niet veel mis, al eindigt de bal niet in doel.

Voor ons het teken om onze gezondheidswandeling te hervatten. We vertrekken weer zoals we ook zijn gekomen en marcheren in één keer richting Hein Brands tribune. Ter hoogte van de cornervlag worden we slechts licht gehinderd door het zoontje van Annika Pluijmen die met zijn Fortuna-bal aan het voetballen is. Heeft hij zich dan eindelijk tot het juiste geloof bekeerd?

Terwijl we ons nog installeren in de tribune zien we Colette van Aalst een lob richting het doel van Saestum produceren. Een enkeling gaat er vanuit dat de bal daadwerkelijk in doel zit, maar schijn bedriegt. En zo blijft het vooralsnog 0 – 1.

fortuna-dames8Onze terugkomst wordt wat extra in de verf gezet

Aan de zijlijn vuurt met name Paul Beckers zijn dames meer en meer aan om naar het front te trekken en daar wordt volop gehoor aan gegeven. Het slotoffensief kan niet vroeg genoeg worden ingezet, al brengt dit wel risico’s met zich mee.

Een kwartier voor tijd lijkt Saestum daarvan te gaan profiteren als Franca van de Kuilen op het middenveld Abwehrchef Glynis Vromen in de wind zet. Ze speelt de bal richting Danique van Zadelhoff aan de linkerzijde en zij is Charlotte Schings te vlug af. Haar pass op Karima Chraa is prima, maar als laatstgenoemde gaat draaien kan de bal worden ontzet.

De linkerzijde blijft Saestums gevaarlijkste, maar dankzij een attente Katja Demacker blijft het vooralsnog 0 – 1. Een mislukte voorzet dreigt even in de verste kruising te vallen, maar Katja is dermate bij de pinken dat ze de bal naast de paal kan tikken.

Maar ook in de daaropvolgende fases houdt Katja Demacker Fortuna recht. Eerst klemt ze in twee keer een schot van Eefje Mensink, waarna ze even later Franca van de Kuilen van een doelpunt afhoudt.

In de tribune beginnen de zenuwen bij iedereen toch op te spelen. Als iedereen nog één keer achter de dames gaat staan, dan moet het toch zeker lukken?

fortuna-dames7

Loes Plantaz heeft grote haast

De gelijkmaker lijkt te gaan vallen als Shirley Kocacinar een één-twee aangaat met Annika Pluijmen. Annika zet Shirley vrij voor de keeper, maar oog in oog met Nathalie Teunissen trapt Shirley de bal naast het doel, tot ontsteltenis van iedereen.

Saestum kan niets anders doen dan een muur op te trekken, want aan voetballen komen ze niet meer toe. Daarvoor speelt Fortuna te fel en te scherp. Het wordt helemaal lastig voor Saestum als Pia Haitsma aan het shirt van een Fortuna-dame gaat hangen. Omdat er niemand meer tussen haar en de doelvrouw stond, rest de scheidsrechter niets anders dan het uitdelen van een rode kaart.

De vrije trap die volgt is een kolfje naar Liv Aerts’ hand, maar ze trapt de bal te weinig richting hoek, zodat de bal kan worden weggebokst. Een verdediger van Saestum kan de bal vervolgens wegtrappen.

Zenuwachtig kijkt iedereen op de stadionklok en deze geeft al enige tijd ‘90’ aan. Toch geeft aan Fortuna-zijde niemand de moed op.

fortuna-dames6

Laatste aanval!?

Vera Wanrooij speelt de bal nog één keer diep, precies in de voetjes van Shirley Kocacinar. Langs de kant steekt de onvermijdelijke grensrechter zijn vlag weer in de lucht, maar juist deze keer negeert de scheidsrechter het vlagsignaal en gebiedt door te spelen. Shirley heeft de bal inmiddels goed meegenomen en dendert door richting strafschopgebied. De doelvrouw komt uit haar doel, maar Shirley weet de bal toch in doel te schuiven: 1 – 1!

Twee tellen later trekt ze haar shirt over haar hoofd en rent in de richting van de voor schut staande grensrechter. De overige Fortuna-speelsters hollen achter Shirley aan en krijgen haar pas bij de zijlijn te pakken. Wat een vreugde! Daar waar Shirley bij Ste.Do.Co. nog geel kreeg voor het over haar hoofd trekken van haar shirt, past deze scheidsrechter de coulanceregel toe.

Niet alleen aan de overzijde, maar ook in de tribune gaat iedereen uit zijn dak. Zelfs de altijd zo kalme Jaap en Rutger weten van gekkigheid even niet wat ze moeten doen.

Nadat iedereen weer bij positieven is gekomen fluit de scheidsrechter af. Met wat meer raffinement had Fortuna alle punten thuis gehouden, maar na een eerste helft, die amper kansen opleverde, is 1 – 1 een terechte uitslag.

Voor de dames de hoogste tijd om afscheid te nemen van hun fans. Dat doen ze niet alleen aan de zijde van de tribune, maar ook aan de andere kant, waar ook nog ettelijke fans hebben verzameld.

fortuna-dames9Jullie waren geweldig

Voor Saestum zijn de druiven zuur. Staand in een kring spelt de trainer zijn speelsters nog even de les. Ronduit belachelijk.

fortuna-dames10Dames in het openbaar afbranden doe je niet!

En zo komt een einde aan een prima Paasmaandag. Eerst werd Excelsior in de Trendwork Arena verslagen, waarna de dames volkomen terecht met 1 – 1 gelijkspeelden tegen Saestum. Domper is het uitvallen van Gwen Kuijer. Zeker nu er wedstrijden tegen Buitenveldert (2e) en Ter Leede (1e) aankomen, kun je speelsters als Gwen Kuijer en Simone Heijnen prima gebruiken. Aan hun vervangers de taak te laten zien dat ze zeker gelijkwaardig zijn.

Dames, dank jullie wel voor de mooie middag! Niet alleen namens ondergetekende, maar namens iedereen die Paasmaandag ‘de dubbel’ heeft gedaan!

COYS,

Michel Hennen