In een niet erg aantrekkelijke wedstrijd komt Fortuna tegen Eindhoven niet verder dan een gelijkspel. En daarmee laat de ploeg twee punten liggen, want we krijgen genoeg kansen om met een overwinning van het veld te gaan. Niet omdat we zelf zo goed spelen, maar vooral doordat de tegenstander heel erg zwak is. Na het gelijkspel zakken we een plaatsje op de ranglijst en zullen de laatste wedstrijden voor de winterstop vol aan de bak moeten om ons in de subtop te handhaven.

30 november 2012

Fortuna laat punten liggen

Fortuna Sittard 1 FC Eindhoven 1
Doelpuntenmakers: 19. N’Koyi 1-0, 53. Koc 1-1.
Opstelling: Kaya; Turan, Dreesen, Janssen, Schroyen; Voorn, Mannes (55. Briels), Kruijsen; Khalouta (71. Rajcomar), N’Koyi, Diaz (63. Çevik).
Toeschouwers: 3.812
Scheidsrechter: Janssen.
Geel: Kruijsen, Briels.
Rood: –

Het nieuws rond Fortuna is deze week zoals zo vaak nogal voorspelbaar. We vernemen van een brief die de gemeente Sittard-Geleen eind september naar de club heeft gestuurd, maar onbeantwoord is gebleven. In de reshuffle van verantwoordelijkheden tussen raad van toezicht, bestuur, directie op pro-deobasis en betaalde medewerkers is de brief ergens verloren gegaan. Dat maakt voor het lot van Fortuna trouwens niet veel uit. In zijn brief heeft het gemeentebestuur alleen maar vriendelijk geïnformeerd hoe het er eigenlijk voor staat met de club. Van enige vorm van financiële ondersteuning kan binnen de door de gemeenteraad gestelde kaders geen sprake zijn. Oftewel: de kans dat Nacer Abdellah alsnog over de brug komt met zijn miljoenen is niet minder groot dan de kans dat de gemeente Fortuna helpt bij de aankoop van het stadion.

Martin Masset is echter niet voor een gat te vangen. Hij heeft Fortuna in een presentatie aan de gemeente gebrand als onderneming in duurzaamheid. Er ontbreekt eigenlijk nog maar één puzzelstukje om de mooie plannen van die onderneming te verwezenlijken en dat is het bezit van een eigen stadion. Wanneer de gemeente deze veelbelovende enterprise ondersteunt bij de aankoop van zo’n stadion, zet ze zichzelf qua sustainability permanent op de kaart en kan Fortuna weer een paar seizoenen doorhobbelen. Een win-win-situatie, dus. We wachten het antwoord van de gemeente af, maar kunnen ons er al een voorstelling van maken.

Sportief gezien gaat het Fortuna gelukkig nog steeds stukken beter dan financieel. We rijgen de zeges weliswaar niet meer aan elkaar, maar de prestaties blijven nog steeds naar behoren. Willen we echter in de subtop mee blijven draaien, dan is een punt of zes, zeven voor de winterstop nog wel gewenst. De wedstrijd van vanavond biedt op papier de beste kansen voor een overwinning. Tegenstander FC Eindhoven draaide de afgelopen seizoenen goed mee in de subtop, maar bivakkeert dit jaar in de degradatiezone. De onvrede over de prestaties is dusdanig, dat trainer John Lammers op de keien werd gezet. Zijn waarnemer is Jürgen Dirkx, in Sittard bekend van een puike eerste periode als centrumverdediger naast Robert Roest en een beduidend minder puike tweede periode naast Marcel Akerboom.

Fortuna moet het vanavond stellen zonder de genblesseerde Yoann de Boer. Twee andere oud-EVV’ers zijn wel van de partij. Joeri Schroyen is zoals gebruikelijk linksback, Kévin Diaz heeft weer eens stuivertje gewisseld met Ramazan Çevik. De vervanger van De Boer op het middenveld is Twente-huurling Jurjan Mannes, verder zien we geen wijzigingen in het basiselftal.

Vanaf de matig gevulde tribunes – het officiële toeschouwersaantal van 3.812 is lachwekkend veel te hoog – zien we een tamelijk gezapige eerste helft. Het tempo ligt laag, net als de nauwkeurigheid in de passing. Fortuna is in de eerste helft de gevaarlijkste ploeg, maar vooral dankzij de royale medewerking van Eindhoven. De Eindhovenaren doen na een dik kwartier werkelijk alle moeite om Fortuna aan een voorsprong te helpen. Tot drie keer toe verspelen keeper en verdedigers de bal in de eigen achterhoede aan een Fortunees. De eerste keer geeft Diaz de bal door de lucht aan N’Koyi. Die neemt hem in de zestien mooi onder controle, maar zijn schot kan redelijk eenvoudig gekeerd worden. Diaz had het N’Koyi allicht gemakkelijker gemaakt, wanneer hij de bal in de voeten had gespeeld.

De tweede kans volgt nog geen minuut later, wanneer een Eindhovense breedtepass recht in de voeten van Kruijsen terechtkomt. Die ziet opnieuw N’Koyi vrijstaan. Die krijgt de bal nu wel in de voeten, kapt zijn tegenstander uit en schiet net langs de keeper binnen: 1-0. Een paar minuten na die treffer wordt Kruijsen na nieuw Eindhovens gestuntel vrij voor de doelman gezet. De Venlonaar faalt echter oog in oog met Zaari.

In het vervolg van de eerste helft krijgen we nog een paar behoorlijke kansen, onder andere voor Schroyen, Khalouta en N’Koyi. Maar we moeten ons door die grote hoeveelheid kansen geen zand in ogen laten strooien. Het spel van Fortuna is niet best. De kansen ontstaan min of meer toevallig en meestal door balverlies of slecht verdedigen van de tegenstander. Aan de andere kant staan we zelf achterin ook niet geweldig te spelen. Onze backs geven veel ruimte weg en op het middenveld laat Mannes regelmatig gaten vallen. Gelukkig speelt Eindhoven zonder al te veel overtuiging en blijven grote tegenkansen daardoor uit.

We gaan dus rusten met een 1-0 voorsprong en dat is gezien de kansenverhouding niet onterecht te noemen. Geen rust is er voor het kwartet dat al de hele eerste helft pogingen doet de LED-reclame langs het veld aan de praat te krijgen. Hun verwoede inspanning leidt er in de pauze toe dat er in ieder geval één rood lampje branden gaat. Daar blijft het bij en dat baart zorgen. Als de rest van de lampjes in hetzelfde tempo aan de beurt komt, zal de klus deze eeuw waarschijnlijk niet meer geklaard worden. Maar de mannen geven niet op. Aan het begin van de tweede helft wordt de elektriciteitskabel nog eens omgelegd, vervolgens gaat het viertal naar binnen en enige minuten later brandt een aanzienlijk deel van de led-reclame. Waarschijnlijk tot grote opluchting van René Maessen, die eerder al twee sneuzels in pak naar buiten had moeten sturen om de reclameborden van de Trendwork Uitzendgroep netjes recht te zetten achter beide doelen. Na Peter Brouwers kan hij nu ook de leverancier van strooizout en het mensontwikkelbedrijf geruststellen.

Op het veld is Fortuna tegen die tijd al tegen de gelijkmaker aangelopen. Daar gaat de nodige desorganisatie op ons middenveld aan vooraf. Het begint met balverlies op Eindhovense helft, waar Diaz een duel verliest. Vervolgens schakelt Eindhoven snel over op de aanval. Hun vooruitgeschoven post op het middenveld zet Mannes kinderlijk eenvoudig opzij en geeft een pass aan Koc. Die kan vanaf onze linkerflank ongehinderd het strafschopgebied binnenlopen en schiet in de verre hoek langs Kaya: 1-1.

Na de gelijkmaker probeert Fortuna met opportunisme een overwinning te forceren. Met Briels voor Mannes gaat Boessen met een wat offensiever middenveld spelen. Het beste recept om kansen te krijgen, is de tegenstander snel onder druk zetten. Wanneer dat gebeurt, slaat de paniek in de achterhoede van Eindhoven al snel toe. Het leidt ook tot een paar behoorlijke kansen. Zo kopt N’Koyi na één van de weinige geslaagde acties van Khalouta de bal op de lat. Een andere keer legt N’Koyi de bal goed af op Khalouta, die echter veel te gehaast hoog over schiet. Boessen haalt Khalouta daarna naar de kant voor Rajcomar. Diens optreden is echter dermate lusteloos, dat we maar niet te hard moeten rekenen op een hattrick tegen MVV.

Intussen is Diaz nog afgelost door Çevik, die met zijn voorzetten gevaar moet stichten in het strafschopgebied van de tegenstander. En af en toe wordt het daar ook gevaarlijk. Zo ontstaat er een scrimmage, waarbij N’Koyi de bal tegen een tegenstander speelt en Kruijsen de rebound vervolgens hoog over knalt. Maar een doelpunt blijft uit. Daar brengen ook de vier minuten blessuretijd geen verandering in, al krijgt Fortuna hierin nog één keer een grote kans. Opnieuw zorgt een voorzet voor paniek in het strafschopgebied. Deze keer valt de bal voor de voeten van Briels. Die schiet van een meter of twaalf hard en laag in, maar raakt slechts de keeper.

Het blijft dus 1-1. Gezien de kansen had er meer ingezeten. Gezien het niveau van de tegenstander had er gewonnen moeten worden. Maar gezien het eigen niveau verdiende Fortuna deze wedstrijd misschien niet meer dan een punt.