Na een hele reeks oefenwedstrijden en afgelopen weekend de eerste bekerwedstrijd te hebben afgewerkt, stond vandaag de eerste competitiewedstrijd voor de dames van Fortuna op het programma. Tegenstander heette ATC ’65 uit Hengelo, de club waar FC Twente haar beloftes heeft ondergebracht. 


1 september 2012

Jeugdig ATC ’65 maatje te groot voor Fortuna dames

Fortuna Sittard 1 ATC ’65 2
Doelpuntenmakers: 37. Bosveld 0-1, 83. Klein Braskamp 0-2, 90. Schepens 1-2. 
Opstelling: Katja Demacker; Loes Plantaz, Glynis Vromen, Aniek Schepens, Loes Butink; Shirley Kocacinar, Vera Wanrooy (84. Charlotte Schings), Mayke Ploemen (56. Gwen Kuijer); Annika Pluymen, Liv Aerts (56. Soraya Gulpen), Colette van Aalst.
Toeschouwers: 100
Scheidsrechter: Dhr. Hans de Haas
Geel Fortuna: Kocacinar 
Rood: –

Dat de beloftes van FC Twente onder de vlag van ATC’65 spelen, is geen verrassing. Beide clubs hebben in de persoon van Joop Munsterman namelijk dezelfde voorzitter. In Enschede wordt het vrouwenvoetbal zeer serieus genomen. Afgelopen seizoen werd er een bedrag van maar liefst € 800.000 vrijgemaakt voor de vrouwentak. Deze investeringen leidden de afgelopen jaren al tot succes: in 2008 werd de beker gewonnen en in 2011 werd men zelfs landskampioen. Sinds afgelopen seizoen spelen de beloftes onder de vlag van ATC ’65. Ook dat leidde met een promotie van de Eerste Klasse naar de Topklasse meteen tot succes.

Het voordeel van de beloftes is dat er enkele speelsters uit de hoofdmacht mee mogen doen. Zo zien we vandaag op het wedstrijdformulier de namen van Kirsten Bakker, Maud Roetgering en Tessa Klein Braskamp staan, zij kwamen allemaal al uit voor het eerste team van Twente. De naam ‘beloftes’ is wel heel toepasselijk, aangezien de gemiddelde leeftijd van de Tukkers nog geen 17 jaar haalt. De oudste speelster is 20, de vier jongsten zijn pas 15. De Sittardse dames zijn ook nog jong, maar met bijna 23 jaar gemiddeld, ligt die leeftijd toch zo’n zes jaar hoger.


De speelsters betreden het kunstgras van Munstergeleen

Al vroeg in de wedstrijd blijkt dat Fortuna het vandaag heel moeilijk gaat krijgen met het jeugdig talent uit het oosten van het land. ATC is telkens net een stukje sneller en attenter en combineert dit met technisch verzorgd voetbal. Desondanks is het eerste kansje voor de dames in groen. ATC-keepster Kim van der Werff moet ver uit haar doel komen, om Colette van Aalst het scoren te verhinderen nadat deze door een goede pass van Liv Aerts diep werd gestuurd. Uit de hierop volgende inworp komt de bal terecht bij aanvoerster Vera Wanrooy. Haar schot gaat echter ruim over het Twentse doel.

Fortuna wordt steeds meer naar achteren gedirigeerd en ATC zet enkele gevaarlijke aanvallen op. Na een kwartier spelen wordt spits Anne Bosveld door centrale verdedigster Kirsten Bakker prima diep gestuurd. Loes Butink grijpt gelukkig net op tijd keurig in om zo een vroege tegentreffer te voorkomen.

Vijf minuten later komt Maud Roetgering goed opzetten. Haar pass komt wederom bij spits Anne Bosveld terecht, die onreglementair wordt gevloerd door de Sittardse defensie. De toegekende vrije trap op de rand van het strafschopgebied wordt door Tessa Klein Braskamp laag ingeschoten, maar geblokt door een Fortuna-verdedigster. Bij het weglopen van deze situatie botsen scheidsrechter De Haas en ATC-speelster Kirsten Bakker ongelukkig tegen elkaar aan. Na enkele minuten verzorging aan een wond aan haar mond, kan Bakker weer verder.


Shirley Kocacinar in duel met Kirsten Bakker

ATC-spits Anne Bosveld blijft het de Fortuna-defensie erg lastig maken. In de 35e minuut eindigt een schot uit de draai een metertje over het Fortuna-doel, twee minuten later is het echter wel raak. Met een mooie individuele lichaamsbeweging en dito actie, legt Vera Berends haar tegenstander in de luren en geeft een prima voorzet op de inlopende Bosveld. Van dichtbij tikt deze de bal achter Fortuna-keepster Katja Demacker en tekent zo de 0-1 aan. Dit wordt tien minuten later ook de ruststand.

Na een broodje hamburger te hebben verorberd en te hebben aanschouwd hoe Paul zich weer van zijn brutale kant liet zien, verlaat ik tijdig de kantine om niks te hoeven missen van de tweede helft.

De tegenstaande zon en de goede tegenstander maken dat de Fortuna-dames in de tweede helft extra hard aan de slag zullen moeten om nog een goed resultaat uit deze wedstrijd te kunnen slepen. Die felle zon zorgt er na twee minuten al bijna voor dat Katja Demacker verrast wordt door een schot van Tessa Klein Braskamp. Gelukkig verwerkt Demacker het lage schot tot hoekschop. Die levert ATC niks op.

In de 56e minuut vindt het trainersduo Paul Beckers en Jannie Sangers het tijd voor enkele wissels. Liv Aerts wordt op linksbuiten vervangen door Soraya Gulpen. Op het middenveld wordt Mayke Ploemen vervangen door Gwen Kuijer.

Onder luide en enthousiaste aanwijzingen van trainer Beckers worden de Fortuna-dames naar voren gestuurd. ATC moet wat achteruit, maar blijft geconcentreerd en verzorgd voetballen waardoor het grootste gevaar van Sittardse zijde uit standaardsituaties moet komen. Een vrije trap in de 65e minuut van Vera Wanrooy blijft hangen in het strafschopgebied van ATC. Gwen Kuijer kan de bal helaas net niet binnenwerken.

 
De zon maakte het er niet makkelijker op

We zijn inmiddels in de laatste tien minuten van de wedstrijd aanbeland. Loes Butink breekt één van de gouden regels van het voetbal: niet door het midden uitverdedigen. Het schot van ATC wordt nog aangeraakt en tot hoekschop verwerkt. Deze corner wordt half weggewerkt en komt terecht bij Maud Roetgering. Haar schot lijkt houdbaar, maar blijkt dat niet te zijn. Katja Demacker wordt blijkbaar verrast door de stuit en gehinderd door de zon; via haar lichaam vliegt de bal alsnog in het doel: 0-2.

Door enkele blessurebehandelingen staan er na deze tegentreffer nog circa tien minuten op de klok. In de blessuretijd doet Fortuna via Aniek Schepens iets terug. Van dichtbij schiet ze op aangeven van de ingevallen Charlotte Schings de bal via de onderkant van de lat in het vijandige doel. Ondanks het feit dat deze treffer Fortuna geen punt meer op zou leveren, zat er voor de maakster toch een leuk tintje aan dit doelpunt: Schepens speelde in het verleden bij FC Twente en scoort dus zo tegen haar oude club.

Fortuna wordt dus in de eerste ronde van de competitie verslagen door ATC, maar hoeft zich daarvoor zeker niet te schamen. De Tukkers hebben een uitgebreide jeugdopleiding en besteden veel tijd, geld en aandacht aan hun damestak. Volgende week gaan de dames op bezoek bij Saestum uit Zeist. Zij speelden op de eerste competitiedag gelijk bij de Groningse Studenten Voetbal Vereniging The Knickerbockers.

Wilt u de Fortuna-dames eerder aan het werk zien? Dat kan! Woensdag aanstaande staat er een oefenwedstrijd op het programma in Munstergeleen tegen de B1 van SV Meerssen. Aanvang is 20.00 uur.

R. van Laar