Met een krappe, maar verdiende overwinning op Almere City FC komt er een einde aan een lange reeks van negatieve resultaten. Prince Rajcomar kroont zichzelf met een vroege treffer tot matchwinner. In het vervolg van de wedstrijd krijgen we nog een paar behoorlijke kansen, maar doeltreffend zijn we niet meer. Voor het resultaat maakt dat echter niets uit, want City blijkt niet in staat tot een noemenswaardig tegenoffensief. Dankzij de overwinning houden we uitzicht op de play-offs, de komende weken zal blijken of we de stijgende lijn ook daadwerkelijk weer te pakken hebben.

4 maart 2013

Fortuna weet eindelijk weer te winnen

Fortuna Sittard 1 Almere City 0

Doelpuntenmakers: 4. Rajcomar 1-0.
Opstelling: Kaya; Turan, Vets, Janssen, Schroyen; Voorn, Briels, Kruijsen; Khalouta, Rajcomar (83. N’Koyi), Diaz (88. Nepomuceno).
Toeschouwers: 2.116
Scheidsrechter: Otto.
Geel: Janssen.
Rood: –

Voetballen op maandagavond, het blijft moeizaam. Op de Bedrijvenstad Fortuna heerst tien minuten voor aanvang van de wedstrijd een weldadige rust. Hier en daar staan wat auto’s geparkeerd, een enkeling begeeft zich in de richting van het stadion. Veel is er inderdaad niet te doen in de Trendwork Arena. Er zitten vanavond nog geen tweeduizend mensen. Hopelijk hebben de speedwayraces die recentelijk gehouden zijn en de nodige sporen rondom het speelveld hebben nagelaten, meer belangstelling getrokken.

De lege tribunes zijn natuurlijk niet alleen aan de vreemde speeldag te wijten. Spel en resultaten sinds de winterstop zullen de publieke belangstelling ook niet hebben bevorderd. Fortuna heeft de aansluiting met de subtop definitief verloren en is afgezakt naar een elfde plaats. De play-offs zijn nog steeds haalbaar, maar er zijn zo langzamerhand wel een paar overwinningen nodig om de hoop daarop levend te houden. Te beginnen tegen Almere City FC. Trainer Wil Boessen heeft het elftal in vergelijking met anderhalve week geleden, toen thuis verloren werd van FC Oss, op drie plaatsen veranderd. Fatih Turan is weer hersteld van zijn trip met Jong Turkije en neemt de plaats van Jonathan Hendrickx op rechtsback in. Verder zijn Ramazan Çevik en Patrick N’Koyi geveld door griep en een lichte blessure. Voor Cevik komt Aziz Khalouta in de ploeg. Hij speelt als rechtsbuiten, Jordy Briels neemt de plaats van aanvallende middenvelder in. En voor N’Koyi verschijnt Prince Rajcomar voor het eerst sinds lange tijd weer eens in de basis. Verder geen opvallende zaken, of het moet zijn dat Niels Vets in plaats van de nog steeds licht geblesseerde Timothy Dreesen speelt.

Fortuna komt voortvarend uit de startblokken. We noteren al na een dikke minuut de eerste kans, wanneer Kevin Diaz zichzelf goed vrijspeelt. Zijn schot kan door doelman Gentenaar gekeerd worden. Een paar minuten later staat Diaz aan de basis van de volgende grote kans. Hij geeft vanaf het middenveld een mooie diepe bal in de loop van Rajcomar. Prince schudt zijn tegenstander af en schiet de bal vervolgens mooi langs Gentenaar in de verre hoek: 1-0.

De vroege voorsprong heeft verder weining gevolgen voor de verhoudingen in het veld. Almere City FC is niet bepaald met aanvallende bedoelingen naar Sittard gekomen en volhardt de hele eerste helft in zijn tactiek van terugzakken op eigen helft. Op een paar kleine onachtzaamheden na blijft onze achterhoede zonder al te veel problemen overeind. Aan de andere kant toont Fortuna wel nog steeds de nodige aanvallende intenties. Dat gaat met horten en stoten, maar zo nu en dan komen we toch nog dreigend voor het doel van City. Diaz probeert met een knappe volley, die echter geblokkeerd wordt door een verdediger. Khalouta kopt een iets te hoge voorzet van Jouri Schroyen over het doel. En opnieuw Khalouta faalt een minuut of tien voor rust oog in oog met Gentenaar. Over het geheel genomen ligt het tempo in de eerste helft echter te laag om Almere echt onder druk te zetten.

Het blijft dus 1-0 bij rust. Aan het begin van de tweede helft toont Almere iets meer aanvallende ambities. Het team van Fred Grim zakt niet meer de hele tijd terug op eigen helft, maar probeert ons zelfs op onze helft vast te zetten. In eerste instantie met enig succes, vooral omdat we er niet in slagen de bal in de ploeg te houden. Maar echt gevaarlijk wordt Almere niet. Het centrum Vets/Janssen heeft weinig moeite met Jason Oost en Charles Junior Dissels. Het meeste gevaar komt nog van de flanken, maar tot ons geluk handelen de Almerense spitsen niet al te slagvaardig, wanneer een voorzet in ons strafschopgebied belandt. Ferhat Kaya heeft vanavond dus niet veel te doen.

Na een kwartier komt Fortuna zelf weer wat beter in het spel. Jordi Briels komt in de duels de nodige kracht tekort, maar doet het als spelverdeler verder heel redelijk. Samen met Ramon Voorn en Quin Kruijsen weet hij onze aanvallers een aantal malen gevaarlijk in stelling te brengen. Dat leidt tot een paar behoorlijke kansen. Khalouta schiet op de vuisten van Gentenaar, Diaz schiet in vrije positie te gehaast naast en ook Rajcomar en Voorn doen van zich spreken. Rajcomar gaat na een lange rush tegen de vlakte in het penaltygebied, maar dat lijkt meer aan vermoeidheid te wijten dan aan een overtreding. En Voorn probeert de kijkers van Eredivisie Live te trakteren op een Hackentrick-Tor vanaf de vijfmeterlijn, maar ziet de bal tussen standbeen en hakbeen door over de achterlijn rollen. Prince zorgt nog voor een technisch hoogstandje, door eerst aan de zijlijn met een schijnbeweging twee tegenstanders weg te zetten en dezelfde truc vervolgens nog eens op de achterlijn te herhalen. Het ziet er schitterend uit, maar effectief is het helaas niet: een tweede herhaling van de truc lijdt tot balverlies. Desalniettemin laat Rajcomar vanavond eindelijk weer eens wat van zijn mogelijkheden zien. Hopelijk is het de voorbode voor meer in de rest van het seizoen. Het applaus bij zijn wissel tien minuten voor tijd is in ieder geval terecht.

Doordat Fortuna verzuimt een tweede treffer te maken, mag het tamelijk machteloos ogende Almere blijven hopen op een gelijkmaker. De laatste tien minuten komen we dan ook weer wat meer onder druk te staan. Rowin van Zaanen, vorig jaar bij ons nog behoorlijk succesvol als linksbuiten, mag de aanvallende aspiraties van de Flevolanders als invaller nog wat kracht bij zetten, maar komt er eigenlijk amper aan te pas. Een deel van die vier minuten vullen Khalouta en Briels met geklooi bij de cornervlag, maar op het einde weet Almere aan de andere kant ook nog een corner uit de wacht te slepen. Maar ook daaruit wordt de polderclub niet gevaarlijk. De buit is binnen, na een negatieve reeks mag Fortuna weer voorzichtig naar boven kijken.