Voor de heren staat de competitie op het punt van beginnen, maar zo ver is de damesafdeling van Fortuna Sittard nog niet. Zij zitten nog volop in de voorbereiding op het nieuwe seizoen en hebben al enkele aansprekende resultaten behaald tegen Belgische dameselftallen. Vanavond kwam echter de kampioen van Belgie, Standard Fémina de Liège op bezoek. De Fortuna Online redactie besloot niet langer af te wachten en eens te gaan kijken hoe de dames het er vanaf zouden brengen tegen een sterke tegenstander…


9 augustus 2012

Nipte nederlaag ondanks degelijk veldspel

Fortuna Sittard 0 Standard Fémina de Liège 1
Doelpuntenmakers: Zeler 0-1 
Opstelling: Katja Demacker; Loes Butink (…), Glynis Vromen, Soraya Gulpen, Loes Plantaz (…); Mayke Ploemen, Maartje Keulen, Lianne Esseling; Gwen Kuijer (…), Annika Pluijmen (…), Liv Aerts.
Toeschouwers: 125
Scheidsrechter: Henk Heuts (Echt)
Geel: –
Rood: –

Het is nog licht, maar desondanks sluip ik als een dief in de nacht door de Westelijke Mijnstreek. Ik ben weliswaar op weg naar een wedstrijd van Fortuna, maar deze keer van de damesafdeling. Het is even na 18.00 uur als ik met gedoofde lichten het sportpark van SVM bereik, nog altijd gelegen aan de Burgemeester Smeetsstraat. Het is wennen om naar damesvoetbal te trekken en heb dan ook nauwelijks mensen ingelicht over mijn plan. Aan de andere kant, wie zijn wij om onze horizon niet te verbreden? Dat deden we immers in 2004 al toen we naar G-voetbal zijn gaan kijken.

Als ik uit mijn auto stap raak ik in gesprek met een man van middelbare leeftijd. Hij komt namelijk Fortuna’s tegenstander van vanavond, Standard Fémina de Liège ‘scouten’. Zijn dochter speelt namelijk bij PSV en Standard Fémina is één van de tegenstanders van de Eindhovenaren dit seizoen. Wat bij de heren maar niet wil lukken is bij de dames een feit. Komend seizoen spelen de hoogste dameselftallen van Nederland en België een deel van hun competitie in de zogenaamde BeNeLiga!

Eenmaal binnen loop ik allereerst Peter tegen het lijf. Hij heeft kijken naar damesvoetbal verkozen boven zwoegen in JC’s tuin. Bravo! Niet veel later drukt Ralf mij een opstelling in mijn handen. Iets minder ‘bravo’, want het is goed mogelijk dat deze niet klopt. Het is namelijk helemaal niet zeker dat de dames shirts dragen met rugnummers die corresponderen met de nummers op de lijst. Hierdoor klopt ook de opstelling zoals hierboven weergegeven naar alle waarschijnlijkheid niet. Dit moet beter, ook voor de redactie! De geleden schade wordt op een ander moment dan ook ingehaald. Dat is beloofd.

Maar dat is nog niet het ergste. Naar verluid stond de spelersbus van Standard Fémina in de late namiddag voor een gesloten Munstergeleense deur! Tevens presteren enkele bestuursleden het om ruim na 18.00 uur te arriveren, terwijl de wedstrijd gepland staat om 18.00 uur. Ze worden gered door het feit dat beide teams nog niet klaar zijn, zodat zij ook nog juist op tijd zijn voor het beginsignaal. Eigenlijk is het cru. Degene die er wèl zijn worden op de korrel genomen, terwijl er ook bestuursleden zijn die zich helemaal niet de moeite nemen om even langs te komen. Met andere woorden: dit moet vele malen beter! Of neemt niemand binnen Fortuna het damesvoetbal serieus? Maar waarom zijn ze er dan aan begonnen?


De speelsters schudden elkaar de hand

Genoeg gezaagd, er wordt immers ook nog gevoetbald. En dat wordt er ook nog eens vrij aardig. Ondanks dat de dames geen ‘Aan ‘M’-shirts dragen, gaan ze dat wel. Met fris aanvalsspel zet men de Belgische kampioen onder druk. Toch is het Standard Fémina dat het eerst van zich af bijt. De Waalse linksbuiten gaat rechtsback en kapitein Loes Butink voorbij en levert een mooi schot af. De doelvrouw staat gelukkig op de juiste plek en met behulp van Loes Plantaz kan de bal worden weggewerkt.


Standard Femina heeft niet genoeg aan de dug-out

Het is één van de eerste keren dat de bal blind wordt weggetrapt, want het veldspel is heel behoorlijk. De bal gaat netjes van voet tot voet en als het kan zoekt men de diepte. Na een tiental minuten is het dan ook Liv Aerts die Riete Loos passeert en met links een scherpe voorzet aflevert. De doelvrouw van Standard Fémina raapt de bal makkelijk op.

Even later gaat het heel wat minder makkelijk voor haar als ze de bal juist buiten het zestienmetergebied wilt vangen. Ze bedenkt zich echter tijdig, maar staat wel toe dat Annika Pluijmen middels een halve omhaal op doel mag schieten. De bal lijkt in doel te verdwijnen, maar raakt slechts de buitenkant van de paal.

Het zijn zulke fouten waarvan Fortuna moet zien te profiteren, want de Waalse tegenstander heeft op gebied van techniek wat meer in huis. En dan sparen ze ook enkele basispionnen omdat ze de dag voordien al hebben geoefend tegen Wezemaal en die met 0-10 vakkundig hebben ingeblikt.


Woelwater Liv Aerts wacht haar kans af

Het kijkspel is best aangenaam en de inzet van beide teams is hartverwarmend. Daar waar Standard Fémina via korte combinaties probeert gevaarlijk te worden, speelt Fortuna veel meer met het hart. Op het middenveld loopt Mayke Ploemen en met haar fysiek is ze in staat het hele middenveld van ‘Les Rouches’ te ontregelen. Daarnaast komt ze ook voetballend prima uit de verf.

Halverwege de eerste helft  gaat Nancy Kisters in de fout, waardoor een dame van Standard Fémina plotseling op doel kan afstormen. Gelukkig loopt achteraan nog altijd Glynis Vromen. Fortuna’s nummer 3 is een echte ‘mannetjesputter’ (type Maurice Rayer) en kan met een uiterste krachtsinspanning het schot kraken.

Aan de linkerkant loopt smaakmaker Liv Aerts, maar ook aan de rechterkant speelt een vinnige dame. Gwen Kuijer speelt vlak voor rust haar tegenstander uit, versnelt en levert een prima voorzet af. De doelvrouw van Standard Fémina kan echter juist op tijd redding brengen.


Er wordt ook soms stevig gebikkeld

Na 45 minuten blaast de scheidsrechter af. Het is rust en het lijkt erop dat de dames even aan de zuurstof mogen. Om eerlijk te zijn is de eerste helft omgevlogen. Doordat er amper overtredingen zijn gemaakt en er ook geen andere onderbrekingen hebben plaatsgevonden blijft het spel op en neer golven. Bijna Brits.

Na rust is het vooral Standard Fémina dat de klok slaat. Vooral haar linksbuiten Davina Philtjens blijkt een snelheidsduivel en passeert de ene na de andere speelster. Tijdens één van haar rushes wordt het kapitein Loes Butink te veel en schopt haar onbehoorlijk onderuit. Touché. Gegrinnik op de tribune en langs de kant en zelfs de scheidsrechter kan er voorzichtig om lachen. Het levert de Waalse dames slechts een vrije trap op en de kaarten blijven op zak.

Omdat de tank bij Fortuna steeds leger raakt komt de ploeg er steeds minder goed uit. Standard Fémina heeft echt wel kwaliteit op de mat lopen en wordt steeds gevaarlijker. Fortuna zet daar een enorme portie strijdlust tegenover en dat resulteert in een partij die meer en meer bitsig wordt. Nadat Standard wederom een vrijschop heeft afgedwongen wordt het even zweten voor de Sittardse verdediging, maar men buigt vooralsnog niet.


Loes en Loes worden gewisseld

Aan de andere kant versiert de razendsnelle Liv Aerts een corner en met de wetenschap dat de doelvrouw niet al te sterk is op hoge ballen kan dat wel eens voor gevaar zorgen. En warempel. De corner wordt mooi aangesneden waarbij de doelvrouw van Standard Fémina nauwelijks de kans heeft bij de bal te komen. Doordat de bal net niet op het hoofd van een Fortuna-dame landt levert de corner uiteindelijk te weinig op.

Tijdens een duel aan de zijlijn raakt Gwen Kuijer dusdanig geblesseerd dat verderspelen onmogelijk is. Fortuna’s nummer 7 moet er noodgedwongen mee stoppen. Aan de andere kant valt ook een nummer 7 op. Na een vrije trap kopt Aline Zeler de 0-1 tegen de netten.

Omdat Fortuna aardig wat krachten heeft verbuikt lukt het niet om nog een gelijkmaker te forceren. Ze worden echter geholpen door de scheidsrechter als hij plotseling fluit. De Waalse doelvrouw heeft de bal namelijk langer dan zes seconden in haar handen gehouden, waardoor de Fortuna-dames een vrije trap krijgen binnen het zestienmetergebied. Doordat ‘Les Rouches’ een muur optrekken om u tegen te zeggen lukt het niet om de bal fatsoenlijk op doel te krijgen en zo eindigt de wedstrijd in 0-1.

We zijn getuige geweest van een leuke wedstrijd met dames die voor elke grasspriet hebben gestreden. Er is 90 minuten haast geen onvertogen woord gevallen en de wedstrijd is in een hoog tempo aan ons voorbij getrokken. Verwacht geen fysieke duels, harde schoten of zware tackles. Neen, damesvoetbal neigt meer naar techniek en spelinzicht.

Voor Fortuna zijn deze dames een ideaal uithangbord en het is kwalijk dat zij al viermaal hebben gevoetbald terwijl daarvan niet eens melding is gemaakt op de officiële website van Fortuna. 12 augustus nemen de dames deel aan een toernooi in het Duitse Düren, waarna 16 augustus een treffen met de dames van Amstenrade op het programma staat. Aan de match tegen de dames van Alemannia Aachen op 23 augustus durven we nog even niet te denken.

Michel Hennen