Enkele weken nadat de runner-up van de eerste divisie op eigen veld kansloos werd verslagen, mag Fortuna opnieuw proberen voor een verrassing te zorgen. De onbedreigde koploper NEC komt op bezoek. Fortuna doet in het begin aardig mee, maar wanneer de bepaald niet groots spelende titelfavoriet meer druk zet, valt ons bastion toch nog redelijk snel. Omdat we voorin ook vanavond weer volkomen machteloos zijn, is de wedstrijd daarmee voor rust eigenlijk al beslist. In de tweede helft loopt NEC uiteindelijk uit naar 0-3, zodat we al met al tamelijk kansloos ten onder gaan.


6 februari 2015

Fortuna kan koploper niet in problemen brengen

Fortuna Sittard 0 NEC 3

Doelpuntenmakers: 34. Santos 0-1, 74. Limbombe 0-2, 76. Jahanbaksh 0-3.
Opstelling: Kaya; Turan, De Wit, Janssen, Kis; Ter Borgh, Briels, Vankan (71. Baur); Vanmaris, De Groot (79. Conneh), Schroyen.
Toeschouwers: 1.497.
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): Janssen

Gezien de kou en gezien het geringe plezier dat te beleven valt aan thuiswedstrijden van Fortuna, valt vanavond niet te rekenen met een opkomst die de duizend bezoekers ver zal overstijgen. De wandeling naar het stadion lijkt dat vermoeden te bevestigen: de vele straten van Bedrijvenstad Fortuna zijn weer een stukje leger dan normaal. Groot is dan ook mijn verbazing, wanneer ik voor de ingang Ricksen-side/Oost-tribune een rijtje zie staan. Maar al snel blijkt dat niets te maken te hebben met overmatige belangstelling. De argeloze bezoeker wordt vanavond geconfronteerd met een door een speciaal voor de gelegenheid ingehuurd security-bedirjf uitgevoerde id-controle. Gevolgd door een fouillering, die door het reguliere suppoostengilde voor zijn rekening wordt genomen. Voeg daar de regel bij dat mensen die het stadion tijdens de wedstrijd verlaten hebben daarna niet meer tot het stadion mogen worden toegelaten en het gevoel zou je kunnen bekruipen dat op het gebied van gastvrijheid de dagen van Hans Erkens weerom keren.

Uiteindelijk zitten we met ruim duizend mensen te koukleumen. Waarbij de bezoekers van Vak C het geluk hebben dat de wind vanavond uit het oosten komt en niet zo sterk is dat ze door de betonnen achterwand van de tribune snijdt. Het uitvak is vanavond redelijk bezet, verder is het weer akelig leeg. Met toeschouwersaantallen die volgens officiële opgave al maandenlang structureel rond de 1500 hangen, is Fortuna als club langzamerhand naar een bedenkelijk niveau weg aan het zakken. De harde kern van bezoekers wordt steeds kleiner, gelegenheidsbezoekers vinden de weg naar het stadion ook niet meer. Mochten we als club nog in staat zijn financieel gezond te worden, dan moeten we ons niet verbazen dat de uiteindelijk slotsom luidt: “Operatie geslaagd, patiënt overleden.” We moeten er maar op hopen dat dokter Masset weet waarmee hij bezig is.

Door naar de wedstrijd. Bij Fortuna vanavond twee verrassingen. In de eerste plaats zit aanwinst Muhammed Mert vanavond net bij de selectie. Omdat we verder weinig aanvallend ingestelde krachten op de bank hebben zitten, wekt dat enige verwondering. Enige aannemelijke verklaring is dat Mert, die voor de winterstop bij NEC actief was, zich deze week onvoldoende heeft kunnen aanpassen aan het volgens geruchten ongebruikelijke trainingsregime van Peter van Vossen. En verder zien wij Donny de Groot aan de aftrap verschijnen. Hij vervangt Seku Conneh, die op het laatste moment met een blessure is afgehaakt. Verder noteren we basisplaatsen voor Joeri Schroyen (ten koste van Jordi Baur) en Bob Vankan (voor de geblesseerde Elroy Pappot). Bij tegenstander NEC zien we twee bekende gezichten. Allereerst is daar de notoire rotte appel Jasper Waalkens, die op de bank zit. En verder natuurlijk Tom Daemen, begonnen bij Fortuna, maar pas in zijn tijd bij MVV uitgegroeid tot de koning der eerste-divisiemiddencirkels.

Fortuna opent de wedstrijd helemaal niet onaardig. Het eerste kwart van de wedstrijd gaat het spel behoorlijk gelijk op en speelt Fortuna redelijk verzorgd voetbal. We zijn veel in balbezit en proberen via Schroyen op links en Thiemo Vanmaris op rechts de zestien te bereiken. Maar zoals zo vaak, blijft het allemaal wat krachteloos. Uitgespeelde kansen weten we ook vanavond eigenlijk weer niet te creëren. Het gevaarlijkste worden we na tien minuten uit een corner, wanneer een kopbal van Vanmaris van de lijn gekopt moet worden.

NEC zet daar in eerste instantie niet veel tegenover. Onze achterhoede heeft de aanval behoorlijk in de greep, terwijl die met Jahanbaksh, Ars en Limbombe van bovengemiddeld niveau genoemd mag worden. Pas na een minuut of vijfentwintig begint NEC wat offensiever te voetballen. Onze achterhoede komt wat meer onder druk te staan en begint kleine barstjes te vertonen. Janssen krijgt terecht een gele kaart wanneer hij de hem ontglipte Jahanbaksh aan zijn shirt trekt. Even later moet Ferhat Kaya redding brengen op een venijnig schot. En nog een paar minuten later staat onze verdediging verkeerd geposteerd wanneer een bal vanaf het middenveld richting ons centrum wordt gepasst. De bal wordt doorgekopt naar de vrijstaande Santos, die Kaya kansloos laat met een lobje: 0-1.

Met die 0-1 gaan we rusten. Fortuna heeft NEC in de eerste helft aardig partij gegeven, maar het de koploper ook niet echt lastig kunnen maken. En bezweek al redelijk snel, toen die wat serieuzer ging drukken. Datzelfde beeld zien we ook in de tweede helft. Op een moeilijk bespeelbaar veld (vooral aan de zijkanten glijden spelers vaak weg) doet Fortuna veel moeite om in de buurt van de goal te komen, maar veel haalt het allemaal niet uit. Schroyen schiet vanuit een moeilijke hoek op de doelman, waar een voorzet allicht een beter idee was geweest. Opnieuw Schroyen schiet een na een carambolage bij hem belandde bal tegen een verdediger. En Roel Janssen schiet de bal na een corner over. Dat is zo ongeveer de oogst van de hele tweede helft.

Aan de andere kant loert NEC vooral op de counter. Veel kansen ontstaan daaruit niet, maar die kansen zijn wel levensgroot. Bij een eerste schot van Jahanbakhs weet Kaya nog knap redding te brengen. Maar een kwartier voor tijd moet hij binnen een paar minuten tweemaal capituleren. Eerst ontsnapt Limbombe aan de aandacht van Sem de Wit. Hij heeft de hoek voor het uitkiezen en schiet feilloos binnen: 0-2. Daarna ziet Kevin Kis Jahanbaksh over het hoofd. Die loopt uit zijn rug door het midden richting doel. Kaya glijdt even weg en ziet de schuiver van Jahanbaksh langs hem heen de goal in rollen: 0-3. Een paar minuten voor tijd heeft de ingevallen Jasper Waalkens nog de 0-4 op de schoenen, maar over diens koelbloedigheid voor de goal moeten ook de NEC-supporters zich maar niet te veel illusies maken. Zijn schot gaat ruimschoots over.

We gaan uiteindelijk dus met een 0-3 nederlaag van het veld. En uiteindelijk valt er op die uitslag niet veel aan te merken. We hebben dit seizoen zeker al slechtere wedstrijden gespeeld en met name het begin was best aardig. Maar ook vanavond waren we geen enkele keer in staat een uitgespeelde kans te creëren. Ook zonder rotte appels blijven we voor doelpunten dus vooral aangewezen op het versieren van penalty’s. Met het voor het seizoen beloofde aantrekkelijke voetbal heeft dat natuurlijk helemaal niets meer te maken. Geen wonder dus dat steeds meer supporters het wel geloven en afhaken. De grote vraag is wat de club gaat doen om die trend te keren, voordat het te laat is.