In een derby die bepaald niet bol staat van de spanning, wordt Fortuna afgedroogd door MVV. Daarmee mogen we de zesde nederlaag op rij bijschrijven in de boeken. En ook deze keer valt op die nederlaag verder weinig af te dingen. Zelfs MVV, dat zich eveneens in de kelder van de eerste divisie bevindt, blijkt voetballend stukken sterker onze ploeg. Het is dat de voorsprong op RKC nog tien punten bedraagt, anders zou de laatste plaats voor Van Vossen en co een reëel vooruitzicht zijn.

6 maart 2015

Zelfs MVV speelt een klasse beter dan Fortuna

Fortuna Sittard 0 MVV 3

Doelpuntenmakers: 42. Brouwers 0-1, 44. Peeters 0-2, 71. Croux 0-3.
Opstelling: Kaya; Turan, Dengering, Janssen, Kis; De Wit Briels; Vanmaris (66. Baur), Mert, Schroyen; Conneh (79. De Groot).
Toeschouwers: 4.822.
Scheidsrechter: Mulder.
Geel (Fortuna): Turan, Kis.
Rood (Fortuna): –

In de aanloop naar de derby horen we het verheugende nieuws dat Fortuna haar begroting intussen zo goed op orde heeft dat het meetmoment van 1 maart jongstleden eigenlijk als niets meer dan een formaliteit beschouwd hoeft te worden. Fortuna heeft intussen zoveel licentiepunten verzameld dat het oordeel van de licentiecommissie van de KNVB wel positief moet uitvallen. Een prestatie van formaat, temeer daar het inmiddels de derde keer op rij is dat de club in aanloop naar het meetmoment aankondigt over het vereiste aantal punten te beschikken. Het kan niet anders of binnen enkele maanden zitten we met zijn allen hoog en droog in Categorie 2. En dan is het moment niet meer ver weg. dat René Maessen de poort open kan doen om alle vol ongeduld trappelende investeerders ruim baan te geven. Martin Masset, hulde, hulde, hulde!

Dat we intussen na vijf nederlagen op rij op plaats achttien van de ranglijst bivakkeren, is bezien in het licht van die rooskleurige toekomst een alleszins draaglijk ongemak. Al zou het nauurlijk leuk zijn als we weer eens keer zouden winnen en als we nog eens wat doelpunten zouden toevoegen aan het enigszins schamele aantal van zeven in dertien thuiswedstrijden. En als dat tegen MVV zou gebeuren, zou dat natuurlijk helemaal mooi meegenomen zijn. In een verloren seizoen helpt iedere gewonnen derby immers om het geschonden blazoen wat op te poetsen.

Niet dat deze editie van de derby overigens erg leeft onder het Limburgse voetbalpubliek. Een jaar of drie geleden werd er nog reikhalzend uitgezien naar de confrontaties tussen Fortuna en MVV, maar de laatste jaren – en al voor de degradatie van Roda – is er toch een beetje de klad gekomen in de belangstelling. Vanavond bevolken zo’n 4.500 man de tribunes. Meer dan menigeen had verwacht, maar ook niet om over naar huis te schrijven. En ook de sfeer is niet erg intens. Al doen de Tiffosi Giallo Verde nog zo hun best met een sfeeractie die hun de complimenten van schoolmeester Maurice Gorissen oplevert: ‘Sjoon gedaon, jongens’. Mede namens het Optochkomittee.

De TGV rolt daarnaast net als de Ultra’s aan de andere zijde een Spruchband uit met de tekst ‘Burgemeesters zonder benul: club en supporters de lul’. Daar kunnen we ons bij aansluiten. Alle maatregelen rond de wedstrijd maken het er bepaald niet leuker op en doen de kaartverkoop zeker geen goed. Overigens was het wel een prettige ervaring om eens keer een wedstrijd tegen MVV te bezoeken zonder de hete adem van een opgefokte ME’er in je nek te voelen blazen wanneer je in de rij voor de toegangspoort staat. Dat is dan toch een klein lesje dat uit het fiasco van vorig jaar is geleerd.

Door naar de wedstrijd. Ook daarin ontbreekt de spanning en de intensiteit die zorgen voor een echte derby. De hopeloze optimisten onder de aanhangers van beide clubs geloven misschien nog in het winnen van de vandaag begonnen vierde periode, maar feit is dat er voor beide clubs dit seizoen helemaal niets meer op het spel staat. Dat de punten niet van levensbelang zijn. En dat is te merken in het veld. Beide elftallen spelen behoorlijk offensief en geven daarmee veel ruimte achterin weg. Dat leidt tot een behoorlijk open wedstrijd, met kansen over en weer.

Bij Fortuna, dat speelt in dezelfde opstelling als een week geleden, is Muhammed Mert de opvallendste man op het veld. Mert speelt zeer ijverig en toont aan over techniek en spelinzicht te beschikken. Kwaliteiten die in ons elftal verder deerlijk gemist worden. En daarmee is hij voor ons elftal een welkome versterking gebleken. Voor de andere nieuwkomers na de winterstop geldt dat veel minder. Sem de Wit meent als verdedigende middenvelder alles met positiespel te kunnen oplossen en geeft daarmee veel te veel ruimte weg aan zijn tegenstanders, in dit geval Bryan Smeets en Stef Peeters. En op de werklust van Joeri Schroyen valt weliswaar weinig af te dingen, op zijn rendement wel.

Omdat Seku Conneh, Thiemo Vanmaris en Jordie Briels al wekenlang geen deuk in een pakje boter schoppen, is het al met al nog verbazingwekkend dat we de eerste helft toch nog een paar kansen krijgen. De grootste daarvan is voor Schroyen, die de bal krijgt toegespeeld van De Wit. Schroyen kapt naar binnen en kan vrij inschieten, maar schiet recht op doelman Coppens. Aan de andere kant heeft MVV vlak daarvoor twee keer het aluminum geraakt. De eerste keer bij een vrije trap van Smeets, die tegen de pal belandt. Een minuut later wanneer Braken een voorzet vanaf links met een boogballetje op de lat kopt.

Verder ontbreekt het aan beide zijden aan hele grote kansen. Namens Fortuna schiet Kevin Kis een vrije trap van een meter of dertig net naast het doel. En MVV stelt Ferhat Kaya enkele malen met niet al te venijnige schoten op de proef. We lijken dus af te gaan op een 0-0 ruststand. Maar zoals zo vaak dit seizoen, heeft onze verdediging op belangrijke momenten geen acte de présence. Smeets ontvangt de bal op het middenveld en krijgt alle tijd om een aanval op te zetten. Hij speelt de bal diep het strafschopgebied in en sprint zelf naar voren. Aangekomen in ons strafschopgebied, krijgt hij de bal terug. Hij loopt door tot aan de vijfmeterlijn en legt breed naar de inlopende Brouwers, die de bal voor het intikken heeft. Onze spelers kijken met de handen in de zakken toe. 42ste minuut, 0-1.

Een paar minuten later kunnen we al bijna een streep zetten door de wedstrijd. Fatih Turan laat zich op rechts eenvoudig uitspelen door Croux en begaat in zijn ijver zijn fout te herstellen vervolgens een domme overtreding. Helaas net binnen het strafschopgebied. Peeters schiet kansloos voor Kaya binnen. 44ste minuut: 0-2.

Een achterstand van twee doelpunten ophalen lijkt voor Fortuna een hopeloze missie. Toch doen de spelers direct na rust een prijzenswaardige poging. MVV wordt vroeg onder druk gezet en dat blijkt een goede tactiek. Al na twee minuten slaat de paniek achterin toe bij de Maastrichtenaren. Coppens speelt de bal naar invaller Maatsen, die hem op de rand van het strafschopgebied wel heel klungelig verliest aan Mert. Die krijgt een vrije schietkans, maar zijn schot gaat over de goal. MVV blijkt achterin kwetsbaar wanneer het onder druk wordt gezet. Maar helaas gebeurt dat veel te weinig. En wanneer de bal dan eindelijk een keer in de goal belandt, wil de scheidsrechter niet meewerken. Na een merkwaardige kluts belandt een bal van Schroyen via een tegenstander bij Conneh. Diens rebound gaat eerst langs Coppens, vervolgens langs Kis (die alle moeite doet de bal te ontwijken) en tenslotte de goal in. De goal wordt afgekeurd wegens buitenspel. Voor wie, is mij niet duidelijk. Mocht Kis de bal hebben aangeraakt, dan stond hij inderdaad buitenspel. En anders heeft wellicht Schroyen eerder in de aanval al buitenspel gestaan. Maar misschien zat de scheidsrechter er gewoon naast.

Hoe dan ook, de goal telt niet. En dat is in feite het einde van de aspiraties van Fortuna, dat zoals wel vaker het ook conditioneel allemaal niet lijkt bij te benen. MVV is eerst enkele malen gevaarlijk op de counter en dicteert daarna de laatste twintig minuten. In de 71ste minuut weet Croux een corner bij de tweede paal binnen te tikken: 0-3. Een paar minuten later heeft Roel Janssen alle geluk dat de scheidsrecher fluit voor een overtreding wanneer hij simpel de bal verliest aan Smeets.< ./p>

En zo wordt het al met al weer een droevige avond. Twee wissels halen niets uit. Een kwartier voor tijd mag Jordi Baur bewijzen dat hij net als de voor hem gewisselde Vanmaris nog een hele lange weg te gaan heeft voor hij zich het niveau van de eerste divisie heeft eigen gemaakt. En vijf minuten later wordt Seku Conneh eindelijk uit zijn lijden verlost. De jonge spits is dit seizoen zo over de kling gejaagd dat gevreesd mag worden dat zijn carrière in de kmop gebroken is. In zijn plaats mag Donny de Groot nog maar eens laten zien dat hij toch echt helemaal uitgevoetbald is. Fijn dat hij ook volgend jaar nog onder contract staat.

We mogen dus weer een nederlaag bijschrijven. Inmiddels de zesde nederlaag op rij in de competitie. We hebben nog tien wedstrijden te gaan. Een record van zestien nederlagen op rij ligt binnen handbereik. Komop, Peter, je kunt het!