Na de afgang tegen Emmen mag Fortuna tegen De Graafschap voor eigen publiek op zoek naar eerherstel. Peter van Vossen heeft gekozen voor een tactiek die de tegenstander niet automatisch vrije doorgang naar ons doel garandeert. Dat blijkt tr te werken: we geven nog steeds behoorlijk wat kansen weg, maar zo dramatisch als in de voorgaande wedstrijden is het vanavond niet. Sterker nog, met veel inzet en het nodige kunst- en vliegwerk weten we ons doel schoon te houden. Omdat we zelf aanvallend wederom weinig potten kunnen breken, blijft het nul-nul. Na zeven pogingen mogen we dus het eerste punt in een thuiswedstrijd bijschrijven.

21 november 2014

Nul-nul, hoera!

Fortuna Sittard 0 De Graafschap 0

Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Kaya; Dengering, Voorn, Overhof; Baur (77. Waalkens), Turan, Ter Borgh, Kis, Briels; Vankan, Conneh.
Toeschouwers: 1.873.
Scheidsrechter: Blank.
Geel (Fortuna): Kis.
Rood (Fortuna): –

Drie weken nadat we afgedroogd zijn door FC Emmen, komt vanavond met De Graafschap een andere subtopper op bezoek in het Offermans Joosten Stadion. Trainer Peter van Vossen heeft na de wedstrijd tegen Emmen maatregelen genomen, die in ieder geval qua resultaat goed uitgepakt hebben. In Waalwijk werd RKC immers met 2-0 opzij gezet. Voor Van Vossen is er dus weinig reden zijn opstelling te veranderen, ware het niet dat Roel Janssen door een tijdens de training opgelopen blessure verstek moet laten gaan. Omdat Sjoerd Linssen vlak voor aanvang van de wedstrijd ook definitief afhaakt, verschijnt Dennis Dengering in de basis. Verder geen wijzigingen. Dat betekent dat de vooraf beoogde sterkhouders Jeffrey Vlug en Jasper Waalkens weer op de bank zitten. Aangezien er tussen de wisselspelers niemand in een PSV-trainingspak rondloopt, gaan we ervan uit dat een andere routinier helemaal op het appèl ontbreekt. Maar het zou natuurlijk ook kunnen dat Jos Schoutrop toch nog ergens een Fortuna-outfit heeft weten te vinden voor Donny de Groot. Of dat Donny zelf op de Fortuna-veiling nog wat op de kop heeft weten te tikken.

Het passeren van Vlug en Waalkens, die allebei een broertje dood hebben aan meeverdedigen, maakt het Van Vossen mogelijk het vanavond eens met een nieuwe tactiek te proberen. Hij kiest voor een systeem met drie centrale verdedigers (Dennis Dengering, Ramon Voorn en Tomas Overhof) met daarvoor drie middenvelders (Fatih Turan, Jordy ter Borgh en Kevin Kis). Dat betekent dat de flankspelers veel werk te verzetten hebben. Van Vlug en Waalkens zou dat teveel gevraagd zijn, met Jordi Baur en Jordie Briels valt dat te proberen. Beide ontbreekt het immers niet aan werklust en loopvermogen.

Het eerste kwartier moeten de spelers duidelijk wennen aan de nieuwe speelwijze. De Graafschap probeert ons te overrompelen en zet ons vast op eigen helft. Turan en Kis lopen iets te ver naar achteren, zodat we ineens met zes of zeven man op een lijn staan te verdedigen. En Baur wordt op de rechterflank regelmatig overlopen. Bovendien zet De Graafschap ons bij balbezit meteen onder druk, zodat zelf aanvallen er ook niet echt in zit. Maar daar staat tegenover dat er wel scherp geduelleerd wordt en dat ons centrum onder leiding van Voorn meestal redelijk gepositioneerd staat. De Graafschap krijgt wel wat kansen, maar niet zulke opgelegde als we in voorgaande thuiswedstrijden vaker langs hebben zien komen.

Halverwege de eerste helft ebt het offensief van Achterhoekers weg en komt Fortuna zelf meer aan voetballen toe. Dat leidt tot een paar aardige kansen. De eerste ontstaat wanneer Baur de bal op rechts krijgt aangespeeld. Zijn voorzet wordt door Seku Conneh bij de tweede paal naast gekopt. Niet veel later breekt Kevin Kis met een fraaie versnelling door op de linkerflank. Zijn voorzet is op maat voor Conneh, die echter naast schiet. En tenslotte noteren we nog een kans voor Bob Vankan, die de bal in een druk strafschopgebied aangespeeld krijgt. Hij kapt zijn tegenstander goed uit, maar zijn schot wordt vervolgens door een andere verdediger gekraakt. Aan de andere kant ontsnappen we aan een tegentreffer, wanneer Ferhat Kaya de bal recht voor voeten van een tegenstander stompt. Diens schot laat onze keeper kansloos, maar Voorn kan op de lijn redding brengen. We gaan dus rusten met nul-nul.

Na rust blijft er van de aanvallende aspiraties van Fortuna helaas weinig meer over. De Graafschap domineert vrijwel de hele tweede helft en krijgt een aantal behoorlijke kansen. Met name de vrije trappen bezorgen Kaya de nodige kopzorgen. In één geval kan hij slecht ternauwernood met de vuisten redding brengen. Drie blauw-witten staan klaar om de rebound in te tikken, maar dat gaat te gehaast. De bal vliegt over. Verder noteren we nog een paar reddingen van Kaya, nog een schot dat net naast gaat en een bal die vanuit kansrijke positie de tribune in vliegt.

Positief is dat onze verdediging vanavond ook onder deze druk overeind blijft. Er zijn weinig momenten van concentratieverlies, iedereen blijft netjes in positie lopen, de wil om fouten van medespelers te corrigeren is duidelijk aanwezig. Maar aanvallend blijft het allemaal erg mager. Zelfs met een man meer (De Graafschap-verdediger Lammers krijgt rood na een slaande beweging in de richting van Briels) hebben we weinig in te brengen. Gebrek aan ervaring en gebrek aan fysieke kracht spelen ons danig parten. Vooral voor Conneh, Vankan en Baur duurt de wedstrijd gewoon te lang. Gevolg is dat we eigenlijk pas in blessuretijd de eerste goede aanval van de tweede helft zien. Die aanval eindigt met een pass van Waalkens (ingevallen voor Baur) op Briels. Diens schot is weliswaar venijnig genoeg, maar gaat recht op de doelman af.

Ook De Graafschap doet de laatste tien minuten niet echt meer van zich spreken. Het blijft nul-nul, het eerste punt in eigen huis is een feit. Gegeven de – mede door club en trainer zelf gecreëerde – omstandigheden moeten we met zowel spel als resultaat tevreden zijn.