De derby tegen MVV eindigt in een gelijkspel en gezien het verloop van de wedstrijd kunnen we daar vrede mee hebben. Maar er had meer in gezeten als Anthony di Lallo de penalty erin had geschoten en als Fortuna de gelegenheidsverdediging van MVV wat scherper en energieker onder druk had gezet. Of we wat op zijn geschoten met het gelijkspel, zal pas over vijf wedstrijden blijken.

Fortuna laat kans op meer liggen

Fortuna Sittard 0 MVV 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Wintjens, Liard, Ricksen, Thesker, Kotbani, Di Lallo (79. Mossaoui), Voorn, De Boer, Ribeiro, Caracciolo (69. Ojamaa), John.
Toeschouwers: 9.012
Scheidsrechter: Van Boekel
Geel (Fortuna): Liard

De week van de derby begon maandagavond met het wijze besluit van de KNVB om voorlopig nog maar geen besluit te nemen over de Regionale Jeugdopleiding. In ieder geval is duidelijk geworden dat de samenwerking met VVV en Helmond Sport op niets uit is gelopen. Dat viel te verwachten. De drie Zuid-Limburgse clubs gaan in de loop van april met de KNVB om tafel zitten om een uitweg uit de impasse te zoeken.

Laten we hopen dat het verstand daar zegeviert en dat alledrie de clubs zich committeren aan het resultaat van een onafhankelijk onderzoek naar de beste locatie voor de RJO, waarin alle aspecten van geografische ligging tot aansluiting op het onderwijs en van accommodatie tot sportieve uitstraling betrokken worden. De kans dat de clubs er met elkaar uitkomen, lijkt immers minimaal.

De belangstelling voor de derby blijkt als altijd weer behoorlijk groot. Ruim een half uur voor de wedstrijd is het een drukte van belang, met name bij de kassahuisjes. Bij de ene editie van de derby is verkoop op de wedstrijddag in verband met de veiligheid ten strengste verboden, bij de andere editie brengt juist voorverkoop ernstige veiligheidsrisico’s met zich mee. Het beleid van de bevoegde instanties in deze blijft raadselachtig.

De bevoegde instanties zorgen overigens wel voor een mooie, door de ferme knapen en meiden van de Mobiele Eenheid gevormde erehaag voor de bezoekers van de Noord- en Oost-tribune. Agressie oproepen blijft ook een kunst.

Uiteindelijk zitten er zo’n achtduizend toeschouwers op de tribune. Maurice Gorissen beleeft een hoogtepunt in zijn loopbaan als stadionspeaker wanneer hij twee finalisten van het LVK mag aankondigen. Echt goed kunnen we de in paars gestoken heren niet horen, maar het lijkt erop dat zij Zitterd Allein zingen. Dat kunnen we dan wel weer waarderen.
Eindelijk zien wij ook weer eens een Tifo-actie in de Trendwork Arena. Wanneer de matadoren onder leiding van arbiter Van Boekel hun entree maken, worden er gele en groene slierten het veld op geschoten.

Nadat de verantwoordelijken voor de Tifo het veld netjes aangeharkt hebben achtergelaten, kunnen we aan de wedstrijd beginnen. Trainer Wim Dusseldorp moet het zonder onder andere Shakison, Grabovac, Gulpen, Garlisi en Hofstede stellen, maar van de basisspelers van de laatste weken ontbreekt niemand.
Geenen, Voorn en Liard keren namelijk terug van een blessure en van schorsingen. De eerste begint op de bank, de laatste twee starten ten koste van Mossaoui en Turan in de basis. De opstelling: Wintjens; Liard, Ricksen, Thesker, Kotbani; Voorn, De Boer, Di Lallo, Ribeiro; John en Caracciolo.

De Maatschappelijke Voetbalvereniging moet het vanavond stellen zonder de vaste centrale verdediging. Verdellen en Aafjes ontbreken. Castellana en Kulga vormen het centrum, oud-Fortunees Evers verhuist van links- naar rechtsback en middenvelder Marco Ingrao speelt als linksback.

Die omzettingen zorgen voor de nodige onwennigheid in de achterste linie, maar Fortuna weet daar in de loop van de eerste helft helaas te weinig van te profiteren. John en Caracciolo zijn voorin amper aanspeelbaar en we zetten helemaal geen druk op de flanken, terwijl daar in de personen van Evers en Ingrao toch de zwakste plekken van MVV lijken te liggen. Daardoor moet het gevaar te vaak komen uit schoten uit de tweede lijn, maar de kans op succes is daarbij natuurlijk klein.

Ondanks die aanvallende problemen krijgen we na negen minuten toch een uitgelezen kans om op voorsprong te komen. Na een corner vanaf links zien wij een MVV’er op de grond liggen. Van Boekel fluit en tot onze verbazing is dat voor een strafschop. De televisiebeelden geven Van Boekel uiteindelijk gelijk. Ingrao houdt het shirt van Ricksen vast en probeert dat te maskeren door zelf over de grond te rollen.

Maar ja, Fortuna en penalty’s is dit jaar een hoofdstuk apart. Ook nu is niet meteen duidelijk wie de penalty gaat nemen. Di Lallo pakt uiteindelijk de bal. Hij legt aan en schiet redelijk zuiver, maar niet erg hard in de linkerhoek. MVV-doelman Bulters had daarop gegokt en houdt de bal er knap uit. Daarmee lijkt er zo langzamerhand een penaltytrauma te zijn ontstaan bij Fortuna, waar de beide aangewezen penaltynemers niet zeker zijn van hun zaak.

Ook na de gemiste penalty heeft Fortuna lange tijd een veldoverwicht, maar het doet daar zoals gezegd te weinig mee. De spaarzame keren dat de diepte wordt gezocht, levert dat wel gevaar op. Bijvoorbeeld wanneer Caracciolo eindelijk een keer in het strafschopgebied de bal krijgt. Zijn poging wordt geblokt, de bal rolt voor de voeten van John. Die heeft een vrije schietkans, maar produceert met zijn zwakke rechter een afzwaaier. Verder is Di Lallo met een schot vanaf een meter of twintig gevaarlijk, maar Bulters kan redding brengen.

Aan de andere kant melden de Maatschappelijken zich na een half uur eindelijk ook eens aan het front. Met name Esajas toont zich actief, maar ook zijn schoten komen van te ver om Wintjens echt zorgen te baren. We gaan dus rusten met 0-0.

Na de thee verandert het spelbeeld in eerste instantie amper, al heeft MVV nu duidelijk meer balbezit dan voor rust. Fortuna blijft afhankelijk van solo-acties, redelijke combinaties waren in de eerste helft al zeldzaam en zijn nu nog dunner gezaaid. Henrik Ojamaa, die de onzichtbare Caracciolo twintig minuten voor tijd aflost, zorgt met enkele goede loopacties weliswaar voor wat meer ruimte op het veld, maar hij kan op zijn eentje niet de ommekeer bewerkstelligen.

MVV gaat de laatste twintig minuten meer druk zetten en dat leidt ook tot een paar behoorlijke kansen. Ricksen blokkeert net op tijd een inzet van Esajas, Van Hyfte mist een scherpe voorzet van Castellana op een haar na en weer Esajas schiet tweemaal voorlangs.
Fortuna kan zich in deze fase slechts moeizaam aan de druk ontworstelen en kan ook nauwelijks profiteren van de grotere ruimte die MVV nu achterin weggeeft. Ojamaa schiet na een actie vol vallen en opstaan recht in de handen van Bulters en een paar minuten later soleert John na een snelle ingooi het penaltygebied van MVV in. John probeert vanuit een onmogelijke hoek Bulters te passeren, waar terugleggen op Ojamaa wellicht een betere kans had geboden.

Direct na die actie besluit iemand een rookbommetje op het veld te gooien, dat twintig seconden later tot een luide ontploffing komt. Gelukkig net voordat Bulters zijn idee wilde uitvoeren om het even achter de goal te gooien. Van Boekel legt de wedstrijd een paar minuten stil, daarna is alle vuur wel zo’n beetje uit de wedstrijd verdwenen. Na bijna vier minuten blessuretijd komt er een einde aan een tamelijk bloedeloze derby.

We kijken met gemengde gevoelens terug. Gezien de kansen die MVV in het laatste kwart van de wedstrijd kreeg, moeten we uiteindelijk tevreden zijn met een punt. Maar tegen een verzwakte achterhoede van MVV had er meer in gezeten, als we voorin met meer creativiteit en wilskracht te werk waren gegaan. De degradatiestrijd is nog lang niet ten einde, een goed resultaat volgende week in Volendam is eerder plicht dan luxe.