In seizoen 51 treffen we NAC Breda pas voor de twaalfde maal. NAC Breda is dus een ploeg die zich vaak in tegengestelde richting bewoog van Fortuna Sittard. Als de huidige stand de eindstand is, dan spelen Fortuna en NAC komend seizoen opnieuw in afzonderlijke competities, maar beslist is er nog niets.


Fortuna is bezig aan zijn twintigste seizoen in de eredivisie; de overige 31 seizoenen speelden zich af in de eerste divisie. Kortom, ploegen die (vrijwel) altijd eredivisie speelden, troffen we 40% van de seizoenen; ploegen die (vrijwel) altijd eerste divisie speelden troffen we 60% van alle seizoenen. Ploegen die met ons mee bewogen door het voetballandschap troffen we vaker (bijvoorbeeld FC Den Bosch en FC Volendam)[i]; ploegen die zich in tegengestelde richting ontwikkelden minder vaak (bijvoorbeeld NAC Breda en ADO Den Haag). Zie onderstaande tabel.

Rang Club Overlap
1. Almere City FC 93%
2. FC Den Bosch 75%
3. FC Volendam 69%
4. Helmond Sport 65%
..
..
29. AZ 31%
30. NEC 31%
31. NAC Breda 24%
32. ADO Den Haag 21%

Sterker nog, het huidige seizoen is het eerste seizoen in de geschiedenis van Fortuna Sittard waarin we zowel NAC Breda als ADO Den Haag treffen.[ii]  De geschiedenis suggereert dat dit niet lang goed zal gaan, maar het is onwaarschijnlijk dat ADO Den Haag degradeert. Blijven Fortuna Sittard en NAC Breda over.

Fortuna Sittard en NAC Breda speelden twaalf seizoenen in dezelfde divisie, waarvan tien maal in de eredivisie. Van de negen (afgesloten) gezamelijke seizoenen in de eredivisie, eindigden er vijf in degradatie van een van beide teams (driemaal NAC; tweemaal Fortuna). Nooit degradeerden beide teams tegelijk.

Als je ‘voetbalkenners’ aan de start van het seizoen had gevraagd te kiezen tussen Fortuna Sittard en NAC Breda als degradant, dan denk ik dat de meerderheid Fortuna Sittard had gezegd. Na dertig competitiewedstrijden zijn de rollen omgedraaid. Dat is winst, maar beslist is de zaak nog niet.

Wint Fortuna zondag, dan hebben De Graafschap en Excelsior acht punten uit vier duels nodig om ons nog in de problemen te brengen en heeft NAC Breda een mirakel nodig in de laatste drie duels om er niet rechtstreeks uit te vliegen. Bij elke andere uitslag zondag, blijft er gevaar voor Fortuna en hoop voor NAC.

Riccardo Welters

[i] Almere City FC staat zo hoog omdat de club nog niet zo lang bestaat. ‘Jonge elftallen’ en clubs die niet meer bestaan zijn buiten beschouwing gelaten.

[ii] Het huidige ADO Den Haag werd opgericht in 1971, uit een fusie tussen ADO en Holland Sport. FSC, NAC Breda, ADO en Holland Sport speelden in het seizoen 68/69 alle vier eredivisie. In die zin zou je kunnen zeggen dat het seizoen 18/19 het tweede seizoen is waarin de steden Sittard, Breda en Den Haag vertegenwoordigd zijn in dezelfde competitie.